• Advertisement

Откъде минавате с автомобил към Родината

Обяви за пътуване с автомобил, продажба на самолетни билети и т.н.

Откъде минавате с автомобил към Родината

Мнениеот brumbar » 16 Юли 2014, 22:51:11

Във връзка с
****** написа:
max написа:
maimun_69 написа:Schwerin - Варна
Да кажа няколко думи за маршрута.Мислим да караме през Потсдам, Регенсбург, Виена, Гйор, Мако, Тимишоара, Турну-Северин, Гюргево, Варна.

Не е ли малко обиколен този маршрут?
Доста по-пряк е пътят Потсдам, Дрезден, Прага, Братислава, Гиор и оттам нататък както си го написал.

По-прякото не означава непременно по-бързо, по-евтино, по-удобно [-X
Аз също бих карал по маршрута на maimun_69. При необходимост мога и да се обоснова.

желая да предизвикам дискусия, в която да се описват предимства и недостатъци на пътищата, които водят към България.

По гореописаното направление (Schwerin - Варна) аз например бих минал през Чехия, Словакия, Унгария и Сърбия.

Минавайки през Чехия и Словакия бих си спестил трафика и ремонтите по А93 в Германия и А1 в Австрия, които са с по две пътни ленти в посока. Всички знаят какво става когато два ТИР-а се изпреварват в продължение на километри. Недостатъците на минаването през Чехия са:
1) некачествената настилка на отсечката Прага-Бърно, но само в дясната лента;
2) купуването на две винетки - чешка и словашка.
Преодоляване на недостатъците:
1) при шофиране със скорост 140км/ч съгласно тахометъра (реална скорост около 133-135 км/ч) в лявата лента ,която е значително по-добра.
2) по-малкото изминати километри (в случая около 220км), водят до по-малко изразходвано гориво.
Общо взето финансово двата маршрута са приблизително еднакви, но този през Чехия е малко по-бърз и по-ненатоварващ.

Когато отвориха Дунав мост II (Видин-Калафат) бях решил да мина през Mako и северозападна България. След като прочетох няколкко мнения на българи минали по маршрута Mako-Cenad (значително по-малък, забранен за камиони и ненатоварен пункт спрямо Mako-Nadlak ГКПП)-Timisoara-Turnu Severin, прегледах клипове в youtube правени от румънци на новоасфалтираните меджуселски пътища и се "разходих" с google street view по румънския маршрут, тотално се отказах да пътувам през десетки села и безумни ограничения на скоростта за малкото отсечки извън населените места. Реално много трудно би се постигнала средна скорост на движение по маршрута по-висока от 60-65 км/ч. Според мен е много по-удачно карането по сръбската магистрала до Ниш.

По този начин единствените отсечки със завишен трафик ще са в Германия до достигане на А17 и в Унгария от събирането на магистралите от Bratislava и Vienna (M1) до Szeged (M5). Точно около Mosonmagyarоvаr идвайки от Bratislava човек може да прецени в най-голяма степан разликата в натовареността на движението. Безкрайният трафик, идвайки от Vienna, предизвиква един странен дискомфорт след спокойното предвижване по чешките и словашките магистрали.

После в България избора на маршрут до Варна е въпрос на вкус.

А най-спокойно, бързо и изгодно е с нискотарифните или чартърните полети до София, Пловдив, Варна и Бургас.
1. Ако съдбата ти обърне гръб, просто я изчакай да се наведе!
2. Понякога решителната крачка напред се дължи на здрав шут отзад!
Когато приятелите ти обърнат гръб, разчиташ на съдбата! Който не вярва на съдбата, разчита на себе си!
Аватар
brumbar
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 125
Снимки: 0
Регистриран на: 11 Юни 2011, 18:03:42
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 51 пъти

Re: От къде минавате с автомобил към Родината

Мнениеот max » 16 Юли 2014, 23:11:28

За живеещите в Североизточна България е по-примамливо да пътуват през Русе, Букурещ и Карпатите до Сегед, и оттам да продължат нагоре. Един път пътувах оттам така, пътят през Румъния е в отлично състояние, нито една дупка, но магистралата е само 100 км от Букурещ до Питещ, след Питещ пътят е с по две ленти, но не е магистрала и постоянно се минава през населени места, а има и доста завои, а след Сибиу имаше и задръстване и кибичихме губейки време. Ето защо трая цяла вечност, докато излезем от Румъния.
Ако не сте от СИ България по-добре си пътувайте през Сърбия, там поне е магистрала, но пък се чака на границата.
От София през Унгария, Словакия и Чехия до Дрезден се стига с 3 часа по-бързо, отколкото до Мюнхен по обичайния за него път през Хърватия, Словения и Австрия, което показва най-добре кой път е по-пряк и бърз. ;-)
max
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1153
Регистриран на: 14 Септември 2009, 10:19:25
Благодарил: 50 пъти
Благодарено: 148 пъти

Re: От къде минавате с автомобил към Родината

Мнениеот boyko123 » 16 Юли 2014, 23:59:15

Веднъж като си нямах работа и си имах компания, минахме от Холандия през (край) Дюселдорф, Щутгард, Инсбрук, Венеция и с ферибота до Патра в Гърция. Оттам право нагоре и в Петрич, с къпане в морето на поне 2 места. Пазя си хубавите спомени оттогава. Ако на някого му се съчетава екскурзия с ходене до България, давам идея :)
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: От къде минавате с автомобил към Родината

Мнениеот daisymm » 17 Юли 2014, 02:50:12

Това е моят маршрут. Аз тръгвам от Erzgebirge и въпреки това не минавам през Чехия (виж причините, посочени по-долу). Важно е да се отбележи, че колата ми е с дизелов мотор, като максимално натоварена при пълен резервоар може да измине 900+ км, поради което спирам само за едно зареждане по пътя:

1. Passau (Германия) - Linz (Австрия)
При тръгване в Германия зареждам толкова гориво, колкото да стигна до Parndorf (Австрия). Защо? Ами пада ми се приблизително по средата на маршрута и там цената на горивото е доста изгодна, с около 15-25 цента по-ниска от цената в Германия и на магистралата в Австрия. Внимание - бензиностанциите там работят от 6:00 ч. до 24:00 ч., така че който пътува трябва да го съобрази. Ако стане разминаване, на изхода на Австрия има бензиностанция директно на магистралата, но с по-скъпото гориво.

2. Linz (Австрия) - Parndorf (Австрия)
В Parndorf на Outlet-а (GPS координати 47.979006,16.847362) се прави презареждане с гориво на бензиностанциите на JET. Виждат се от голямо разстояние. Там има поне още една друга бензиностанция, но цените на тези 2 JET-а са най-атрактивни, с около 20-30 цента по-ниски от цените в Германия и на магистралата в Австрия.

3. Parndorf (Австрия) - Tompa (Унгария)
През Унгария може да се пътува с винетка (като се използват магистралите) или без винетка (само по първокласните пътища). При спазване на ограниченията на скоростта има забавяне около един час, при каране по първокласните пътища. Но в този случай пътя се намалява с около 50 км (икономия на гориво--->средства), кара се с по-ниска средна скорост (икономия на гориво--->средства) и не се плаща винетка. Експериментирал съм, като съм пътувал и по двата начина. Каране извън магистралите има смисъл само през пролетно-летния сезон (ремонтират магистралите, няма сняг) и ако е през нощта (няма трафик).

Препоръчвам КПП Tompa (Унгария), защото преминаването обикновено става за три минути, за разлика от Horgos, където съм разтоварвал цялата кола и съм чакал по 1 час (през месец март, не през отпускарския август) някой да благоволи да провери багажа. Трябва да се има предвид, че при последните 30-ина километра се излиза от магистралата и се кара по първокласен път.

4. Tompa (Унгария) - Калотина (България)
Тук няма кой знае какво за казване. Единственото по-важно е, че не минавам по новия околовръстен път на Белград, а си карам през града. По-бързо, по-спокойно и по-удобно е.

Защо вече не карам през Чехия и Словакия:
 • необходими са 2 винетки на обща стойност от 20+ EUR. Както и да го погледнеш, това са си 40 EUR повече (в двете посоки), а намаляваш пътя реално само 1 час (в Германия по-бързо, в Чехия имаш много ремонти) и горивото с 8-10 литра.
 • през последните 2 години текат непрекъснати ремонти на чешката магистрала. През месец май (тогава последно правих справка) ремонтираха едновременно 5 участъка с обща дължина около 30 км. Актуална информация за ремонтите по чешките магистрали ще намерите на http://www.dopravniinfo.cz
 • при дъжд на неремонтираните участъци има места, където се получава ужасен аквапланинг
  карането само в лявата лента, с цел избягване на деформацията в дясната лента, е възможно, но наказуемо (чешките пътни полицаи не прощават)
 • друсането по магистралата е такова, че ти развързва обувките (сваля чорапите, разкопчава панталоните). Падат и пломби. И дума не може да става за сравнение с немските/австрийските магистрали.

brumbar написа:А най-спокойно, бързо и изгодно е с нискотарифните или чартърните полети до София, Пловдив, Варна и Бургас.

Това е така, в Германия си в близост до подходящото летище, ако не пътуваш с цялото семейство и в България си стоиш само на едно място. Само че аз имам две деца (в никакъв случай не се оплаквам [-X ) и при прибиране само в България навъртам поне 2000 км. С кола от познати не винаги става, а за автомобил под наем не си трува да говорим.
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)

Потребители благодарили на автора daisymm за мнението (общо 3):
мариянаrularusenec
Рейтинг: 13%
 
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: От къде минавате с автомобил към Родината

Мнениеот brumbar » 17 Юли 2014, 09:19:13

****** написа:В Parndorf на Outlet-а (GPS координати 47.979006,16.847362) се прави презареждане с гориво на бензиностанциите на JET. Виждат се от голямо разстояние. Там има поне още една друга бензиностанция, но цените на тези 2 JET-а са най-атрактивни, с около 20-30 цента по-ниски от цените в Германия и на магистралата в Австрия.

Още по-евтино и по-качествено гориво може да се намери на ОМВ (GPS координати 47.9375, 16.85532).

****** написа: Защо вече не карам през Чехия и Словакия:
[*]необходими са 2 винетки на обща стойност от 20+ EUR. Както и да го погледнеш, това са си 40 EUR повече (в двете посоки), а намаляваш пътя реално само 1 час (в Германия по-бързо, в Чехия имаш много ремонти) и горивото с 8-10 литра.
Това не е съвсем така. За двете месечни винетки се заплаща обща стойност около 30Евро (440CZK ≈ 16,50€ и 14€ в Словакия). Но не се купува Австрийска винетка на стойност 24,80€/2 месеца. Реалната разлика е само около 6€.
Като добавим минимум половин резервоар гориво (2х220км = 440 км по-късо разстояние) на стойност около 30-35€ *може и по-евтино да излезе, но трябва да се направи съпоставка на цените на горивата в Чехия и Австрия), в крайна сметка излиза, че минаванетпо през Чехия и Словакия е с минимум 25-30€ по-евтино и с около 2часа (в посока) по-бързо.

****** написа: [*]през последните 2 години текат непрекъснати ремонти на чешката магистрала. През месец май (тогава последно правих справка) ремонтираха едновременно 5 участъка с обща дължина около 30 км. Актуална информация за ремонтите по чешките магистрали ще намерите на http://www.dopravniinfo.cz

Абсолютно същото твърдение може да се каже и за ремонтите по магистралите в Германия и Австрия.
Според http://www.adac.de/reise_freizeit/verke ... kehrslage/ само по А93 актуалните ремонти са в продължение на 34км.
Данни за Австрия - http://www.oeamtc.at/verkehrsservice/ou ... ellen.html

Нека при предоставяне на данни да бъдем максимално обективни.
1. Ако съдбата ти обърне гръб, просто я изчакай да се наведе!
2. Понякога решителната крачка напред се дължи на здрав шут отзад!
Когато приятелите ти обърнат гръб, разчиташ на съдбата! Който не вярва на съдбата, разчита на себе си!

Потребители благодарили на автора brumbar за мнението:
марияна
Рейтинг: 4%
 
Аватар
brumbar
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 125
Снимки: 0
Регистриран на: 11 Юни 2011, 18:03:42
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 51 пъти

Re: От къде минавате с автомобил към Родината

Мнениеот daisymm » 17 Юли 2014, 11:20:38

brumbar написа:Нека при предоставяне на данни да бъдем максимално обективни.

brumbar, не съм казал, че описания от мен маршрут е по-бърз или по-евтин. В същото време не мога да се съглася с направените от теб калкулации на време и средства.

За да бъда максимално обективен при сравняване на маршрутите Германия-Чехия-Словакия-Унгария и Германия-Австрия-Унгария, ще трябва да опростя задачата, като приема следното:
 • за начална точка избирам гр. Кемниц (не случайно писах по-горе, че давам моя маршрут)
 • правя изчисления на база средна скорост 50 км/ч, 90 (100) км/ч, 130 км/ч
 • среден разход на гориво: 6 л./100 км.
 • цена на гориво: 1,37 EUR
 • пренебрегвам увеличената амортизация по по-дългия маршрут
 • при изчисленията използвам
 • приемам, че по маршрута няма ремонти, катастрофи, природни бедствия и т.н.

Възможните за мен маршрути до Унгария (след това всичко е ясно):
 1. Кемниц-Комутов-Прага-Бърно-Братислава-Гьор
 2. Кемниц-Дрезден-Прага-Бърно-Братислава-Гьор
 3. Кемниц-Хоф-Регенсбург-Пасау-Линц-Виена-Гьор

Първият маршрут е най-кратък, но изобщо няма да го коментирам. Почти 100 км се кара през планина по второкласни пътища с остри завои и непрекъснати спускания/изкачвания, при което поддържането на посочените по-горе средни скорости е невъзможно.

Кемниц-Дрезден-Прага-Бърно-Братислава-Гьор
дължина: 626 км
продължителност на пътуване: 5 ч. 53 мин.
разходи: 66,46 EUR ---> гориво 51,46 EUR, винетки ~15,00 EUR (2 бр. месечни винетки на обща стойност ~30,00 EUR)

Кемниц-Хоф-Регенсбург-Пасау-Линц-Виена-Гьор
дължина: 801 км
продължителност на пътуване: 7 ч. 16 мин.
разходи: 74,34 EUR ---> гориво 65,84 EUR, винетка ~8,50 EUR (при закупуване на 10-дневна австрийска винетка).

brumbar написа:в крайна сметка излиза, че минаванетпо през Чехия и Словакия е с минимум 25-30€ по-евтино и с около 2часа (в посока) по-бързо.

Сравнението:
Теретично маршрутът през Чехия и Словакия е с 1 ч. 23 мин. по-бърз и със 7,88 EUR по-евтин (но в никакъв случай 25-30 EUR [-X ). Но само теоретично. За съжалениe комфорта при пътуване през Германия и Австрия не може да бъде калкулиран, а става въпрос за важни неща, като състояние на пътя и местата за отдих, безопасност и др. Както не може да се калкулира и дискомфорта от удълженото с 1 ч. 23 мин. пътуване

Надявам се ще се съгласиш, че данните ми са достатъчно обективни.
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)

Потребители благодарили на автора daisymm за мнението:
марияна
Рейтинг: 4%
 
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: От къде минавате с автомобил към Родината

Мнениеот brumbar » 17 Юли 2014, 12:31:12

****** написа:Надявам се ще се съгласиш, че данните ми са достатъчно обективни.

Няма как да се съглася след като сравняваш месечни със седмични винетки. [-X

Моите изчисления съм ги правил на база стартова позиция Schwerin.
Изменяйки стартовата позиция (в благоприятна за теб посока) ти оспори моите данни, предоставяйки твой маршрут.

По същия начин аз мога да кажа, че при тръгване от Дрезден до Гиор през Чехия са 554км (5ч 20мин), а през Австрия са 878км (8ч). Ето, че сега разликата е 324км и 2ч 30мин само в едната посока в полза на маршрута през Чехия. При цена на горивото от 1,26€/л дизел в Чехия може да се постигне и добра икономия на пари.

Та в този смисъл призовах към обективност. При сравняване на круши и ябълки няма как да се получи.
Когато сравняваш ремонти по магистралите - сравнявай и по двата маршрута.
Когато сравняваш цени на винетки - сравнявай еквивалентни периоди (седмична с 10-дневна).
Когато сравняваш цени на гориво - вземи цените и по двата маршрута.

И когато накрая времето и разходите са в полза на единия маршрут, но той не ти харесва по някаква причина - избери другия, но не "търси под вола теле", за да "очерниш" първия.
1. Ако съдбата ти обърне гръб, просто я изчакай да се наведе!
2. Понякога решителната крачка напред се дължи на здрав шут отзад!
Когато приятелите ти обърнат гръб, разчиташ на съдбата! Който не вярва на съдбата, разчита на себе си!

Потребители благодарили на автора brumbar за мнението (общо 2):
мариянаМитака ФУ
Рейтинг: 8%
 
Аватар
brumbar
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 125
Снимки: 0
Регистриран на: 11 Юни 2011, 18:03:42
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 51 пъти

Re: От къде минавате с автомобил към Родината

Мнениеот Stojan » 17 Юли 2014, 18:19:32

Точно около Mosonmagyarоvаr идвайки от Bratislava…
Идвайки от Братислава може да се продължи още 106 км до Комарно (SK) по Е575, хубав прав, трилентов път и да се премине през моста от Комарно (SK) в Комаром (H). След това само направо. Като ориентири:
Nagyigmánd
Kisbér
Mór
Sekésféhervár (две кръгови - търси се Sárbogárd във второто) не се влиза в града
Dunaföldvár
Csengőd
Kiskörös
Soltvadkert
Kiskunhalas
Kisszalás
(в Кишсалаш има Теско - за купуване на хранителни стоки за България, напр. унгарски бял хляб; в Теско има кафе, хубави тоалетни, работи 24/7) Нощем е малко неудобно ако нямате 100 форинта на монета за количка, но сигурно и друга някоя монета става. Може човек да се поразтъпче или да дремне половин час. Паркингът е наблюдаван и безплатен.
---
След това вече идва
Томpa (H)
Kелебиja (Сърбия)
След Келебия - Суботица. В Суботица на ул. Ivana Milutinovića 88-92 има хубаво ОМВ за почивка и
а) после само направо - по Београдски пут - до Стари Жедник и през Нови Жедник на аутобана за Београд. Никаква загуба на време или километри в повече. Пести се в сравнение с Хоргош. Или:
б) само направо по Београдски пут се стига идеално и до Нови Сад. Особено интересно за хора, които искат да видят този действително прекрасен дунавски град.
в) иначе шосето върви паралелно на автобана и може човек на три-четири места да се качи на автобана и да си продължи надолу.
----
На обратния път на десетина км след Томпа (H) има унгарски митнически пост, които спира колите на някакъв принцип, дори нощем без да вижда каква кола идва.
Това е. Изглежда сложно, но е много просто и спокойно. Особено нощем.
В заключение: Така Унгария се минава за 3 часа и без винета, а по автобана за 4 и половина+винета.
Неписан закон е, че унгарската полиция си затваря очите ако някой кара 105 км/ч, при разрешени 90 на междуградски път. Изпробвано многократно.
Последна промяна Stojan на 17 Юли 2014, 21:55:22, променена общо 1 път

Потребители благодарили на автора Stojan за мнението (общо 2):
мариянаМитака ФУ
Рейтинг: 8%
 
Stojan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 676
Регистриран на: 18 Декември 2013, 17:18:12
Благодарил: 110 пъти
Благодарено: 264 пъти

Re: От къде минавате с автомобил към Родината

Мнениеот Stojan » 17 Юли 2014, 18:36:00

По същия начин аз мога да кажа, че при тръгване от Дрезден до Гиор през Чехия са 554км (5ч 20мин), а през Австрия са 878км (8ч).
Ако мога да избирам дали през Чехия и Словакия или Германия и Австрия - избирам винаги Чехия и Словакия. Много по-голяма е вероятността да те глобят за скорост в Австрия, отколкото в Чехия или Словакия. Освен това Австрия е нервна държава за транзит, колкото и хората да са спокойни и приятни. Постоянно светка нещо, постоянно някакви стрелки нанякъде, постоянно някакви неясни ограничения, а да не говорим за задръстванията на А1 или на А21, а и след това към Хейешхалом. Австрийците са като шофьори невротици и не са приятни за каране с тях, а после към тях се прибавят и унгарците, които освен невротици, са и комплексари.
---
Пак за Чехия. Чехите карат като германци - и по маниер и по скорост, независимо от ограничението. Там се кара яко. От време на време гледам, че са спряли някого, но най-често някой с извънгабаритен товар или нещо друго, несъотносимо с лек автомобил. Освен това в Чехия бензиностанциите и местата за почивка са много по-начесто и са отворени нощем.
Това с лявото платно е верно, но като се кара нощем какво пречи. И без това карам в лявото платно ако не преча на никого - заради животните.
За винетите няма да се впускам. Обикновено вземам месечни навсякъде, освен в Австрия и в държавите, където са годишни.

Потребители благодарили на автора Stojan за мнението:
марияна
Рейтинг: 4%
 
Stojan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 676
Регистриран на: 18 Декември 2013, 17:18:12
Благодарил: 110 пъти
Благодарено: 264 пъти

Re: От къде минавате с автомобил към Родината

Мнениеот Stojan » 17 Юли 2014, 19:01:31

Пътят Кишзомбор (Кiszombor )- Ченад-Сънниколау Маре-Тимишоара е в ред. Минавал съм го като беше целия в дупки, но по-плитки от която и да е дупка в България (ууупс, Родината) през 90-те години и пак не беше лош. Сега е абсолютно нормален, асфалтиран и маркиран път. Минава се през 3-4 села, но няма никаква опасност вече. В Румъния властите се постараха да няма неосветени каруци нощем. Излиза се в Тимишоара на едно кръгово, от което се излиза на последната възможност - там си пише Lugoj. И от там вече е лесно. Само на едно място, на излизане от Тимишоара, има един ляв завой, който пресича трамвайна линия и трябва да се внимава, защото знакът за колите, завиващи наляво, не е на самия кръстопът, а на около 50-60 метра преди него. При зелена фаза със стрелка всички други улици, както и трамваят имат червено. Но, както казах, трябва да се спре на светофара, а не да се подмине и да се стигне до кръстовището, защото вече не се разбира кога свети зелено. Там дебне полиция.
Надолу - само мога да кажа - ами спрете на Железни врата - има чудесен хотел за малко пари, други добри хотели за още по-малко пари, всички с пазени паркинги.
Има корабче, което ще ви разходи навсякъде за час около Железните врата. Там по бреговете има интересни неща - стари крепости, стари скални икони и пр.
Неприятното е, че има много за каране в България после, ако минете Брегово. Но може да се мине и Зайчар-Ниш, Пирот - Калотина. Хем шосе, а шосе в Сърбия означава пълна липса на полиция с техника за мерене на скорост, хем хубави места за спиране за обяд/вечеря/закуска.
Stojan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 676
Регистриран на: 18 Декември 2013, 17:18:12
Благодарил: 110 пъти
Благодарено: 264 пъти

Re: От къде минавате с автомобил към Родината

Мнениеот daisymm » 18 Юли 2014, 08:23:01

brumbar написа:Няма как да се съглася след като сравняваш месечни със седмични винетки. [-X

И аз няма как да се съглася с теб, защото не сравнявам цени на седмични с цени на месечни винетки, а цената на 2 месечни винетки (чешка и словашка) с цената на 2 десетдневни винетки (австрийски). Не е ли това най-изгодния вариант, когато минаваш 2 пъти транзит през посочените държави в рамките на 1 месец?

brumbar написа:Моите изчисления съм ги правил на база стартова позиция Schwerin.
Изменяйки стартовата позиция (в благоприятна за теб посока) ти оспори моите данни, предоставяйки твой маршрут.

Единственото твое мнение, което "оспорих" е това за изгодата на нискотарифните полети при пътуване на семейство с деца. Не съм коментирал твоя маршрут и не съм посочвал моя като алтернатива на твоя. Мисля, че писах по темата "От къде минавате с автомобил към Родината". Или темата е "От къде минавате с автомобил към Родината, когато тръгвате от Schwerin"?

brumbar написа:Та в този смисъл призовах към обективност. При сравняване на круши и ябълки няма как да се получи.
Когато сравняваш ремонти по магистралите - сравнявай и по двата маршрута.
Когато сравняваш цени на винетки - сравнявай еквивалентни периоди (седмична с 10-дневна).
Когато сравняваш цени на гориво - вземи цените и по двата маршрута.

И когато накрая времето и разходите са в полза на единия маршрут, но той не ти харесва по някаква причина - избери другия, но не "търси под вола теле", за да "очерниш" първия.

Аз също те моля да четеш внимателно написаното от другите потребители. Ако го беше направил, щеше да си наясно, че ремонтите все пак е по-добре да не бъдат коментирани (добавят много неизвестни), че цената на горивото при моите изчисления няма смисъл да бъде споменавана (имам само едно междинно зареждане) и т.н., и т.н.

Моля те също да не приемаш различните мнения като "очерняне" на твоята позиция. Всичко, което съм написал, е информация от личен опит. И предоставяйки тази информация съм се опитал да изляза от чисто финансовите рамки, защото е добре другите четящи с по-малко опит да знаят, че освен "време" и "пари" има и други важни неща (като състояние на пътя и местата за отдих, безопасност и т.н.), които за съжаление не могат да се калкулира.

А обективност ще имаме, когато повече потребители споделят своето субективно мнение.
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)

Потребители благодарили на автора daisymm за мнението:
марияна
Рейтинг: 4%
 
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: От къде минавате с автомобил към Родината

Мнениеот clouddriver » 26 Юли 2014, 10:20:47

Аз пътувам от Хайделберг до София и имам няколко маршрута, като подбирам маршрут според ситуацията.
1.(Евтин) Хайделберг - Нюрнберг - Пасау - Виена - Будапеща - Сегед- Белград -Сф
Този маршрут го използвам когато не предвиждам брутални задръствания. Това банален, евтин и нормално бръз маршрут.
На този маршрут е хубаво да избегнете магистралното КПП, на което доста хора прекарват по 4-5 часа от краткия си живот.
Алтернативни КПП на сръбско - унгарската граница:
КПП Бачки Виногради (чисто ново, 2014г)- от Унгария се отклонявате от магистралата по посока Бая, карате до Морахалом и тръгвате по посока Ассотхалом, следите табелите за КПП.
КПП Томпа - Келебия , минава се през град Суботица.
2.(Евтин) Хайделберг - Нюрнберг - Пасау - Виена - Будапеща - Бая - Сомбор - Белград
Този маршрут включва 120км двулентов селски път (Бая-Бачка Топола) и затова се губи около 1ч но се пести от време от чакане на сръбската граница, понеже на КПП Бачки Брег има само 2-3 местни коли. Този го използвам, когато очаквам
брутални задръствания.
3.(Скъп) Хайделберг - Нюрнберг -Пасау - Грац - Марибор - Загреб - Белград - Сф
Този е най-бързия вариант ако няма голям трафик, но изисква повече инвестиции за тунели в австрия, които се плащат отделно от винетката.Друг финансов проблем тук е, че словенците изискват 16 евро винетка за жалките 40 км. Аз не купувам винетка и карам 40 км селско, губейки около 30 мин. Табелите са зле, очаквайте да се загубите малко първия път:) Проблемна точка тук е хърватско-сръбската граница на магистралното КПП, може да се избегне с алтернативно селско КПП Товарник - Шид.

Потребители благодарили на автора clouddriver за мнението (общо 4):
мариянаTCHblago65daisymm
Рейтинг: 17%
 
clouddriver
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 25 Юли 2014, 23:18:05
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 7 пъти

Re: От къде минавате с автомобил към Родината

Мнениеот TCH » 26 Юли 2014, 22:43:45

Тъй като до сега не съм пътувал с кола, а обмислям това да се случи в скоро бъдеще, бих помолил някои от по-опитните да споделят колко накрая им излиза "масрафа". Разбираемо сумата е различна според доста фактори, но все пак бих се радвал да споделите вашия опит :)
TCH
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 90
Регистриран на: 27 Септември 2012, 19:36:23
Благодарил: 10 пъти
Благодарено: 15 пъти

Re: От къде минавате с автомобил към Родината

Мнениеот daisymm » 26 Юли 2014, 23:14:05

TCH написа:Тъй като до сега не съм пътувал с кола, а обмислям това да се случи в скоро бъдеще, бих помолил някои от по-опитните да споделят колко накрая им излиза "масрафа". Разбираемо сумата е различна според доста фактори, но все пак бих се радвал да споделите вашия опит :)

Разстояние Германия-България (през Австрия и Унгария): ~1800 км
Среден разход на гориво: 6 л/100 км
Общ разход на гориво: 108 л
Цена на гориво: 1,30 ... 1,40 EUR/л

Разходи в една посока без нощувка (в мотел, хотел, пансион и др.):
 • за гориво: 141,00 ...151,00 EUR
 • за винетки (7/10 дневни в Австрия, Унгария, България) + платени пътища (Сърбия): 35,00 ... 37,00 EUR
 • кафета, тоалетна, храна: 10,00 ... 30,00 EUR
 • амортизация (гуми, масло, ремъци, филтри и др.): 25,00 EUR
Общо в едната посока: 211,00 ... 243,00 EUR

Поздрави от Erzgebirge!
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)

Потребители благодарили на автора daisymm за мнението (общо 3):
мариянаМитака ФУTCH
Рейтинг: 13%
 
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: От къде минавате с автомобил към Родината

Мнениеот clouddriver » 27 Юли 2014, 08:20:00

@TCH
По въпроса за разходите.
Като вземем пред вид описаните от мен три маршрута (виж горния пост) за първите два маршрута имаме
винетка австрия 9 евро
винетка унгария 11 евро
такси в сърбия 13 евро
__общо 33 евро пътни такси

Третия маршрут както вече отбелязах е скъп, но е с около 40 км по-кратък
винетка австрия 9 евро
2 тунела в австрия 10 евро
винетка словения 16 евро (може да се избегне)
такси в хърватска 20 евро (приблизително)
такси в сърбия 10 евро
__общо 65 евро пътни такси

Разходите за гориво ти може да си ги сметнеш, има разлика дали караш фолксваген лупо 1.1 литра или трилитров джип както и с каква скорост караш :)

Потребители благодарили на автора clouddriver за мнението (общо 3):
мариянаrusenecTCH
Рейтинг: 13%
 
clouddriver
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 25 Юли 2014, 23:18:05
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 7 пъти

Следваща

Назад към Пътуване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

 • Advertisement