• Advertisement

Рок група „Епизод” с нов албум на 12 октомври

Тралалалааа

Рок група „Епизод” с нов албум на 12 октомври

Мнениеот Васил Бележков » 29 Септември 2012, 01:55:32

Рок група „Епизод” създаде своя 11-ти студиен албум, който ще е достъпен за публиката от 12 октомври чрез официалния сайт http://www.epizod.com
„Епизод“ създаде през годините песни по безсмъртните стихотворения на българските поети класици Иван Вазов, Христо Ботев, Пейо Яворов и Стефан Стамболов, част от които се изучават от поколения български деца в училище. Много от тях заучиха тези текстове по-лесно, след като ги чуха в песните по музика на Симеон Христов – текстове като Вазовите „О, Шипка“, „Батак“, „Моите песни“, Ботевите „Хайдути“, „На прощаване“, „Хаджи Димитър“…
Когато България е приета в Европейския съюз през 2007 г., Би Би Си официално определя Епизод като най-качествената българска рок група заради успешното съчетание на български фолклор, православно църковно пеене и рок музика.
Освен по текстове на български класически поети, групата има песни по текстове и на много чужди поети като Франсоа Вийон, Джордж Байрон, Робърт Бърнс, Йосташ Дешан и Николай Некрасов.
На 12 октомври 2012 година излиза и най-новият, единадесети албум, озаглавен „Моята молитва“. Името произлиза от едноименната песен по текст на Христо Ботев. От 12 октомври всеки ще може да го изтегли от сайта http://www.epizod.com .
Едно от характерните неща за него е гостуването на народните певци Илия Луков и Даниела Величкова.
Илия Луков изпълнява народната песен „Еленко моме“ в съпровод на "Епизод", в която китаристът на групата Васил Бележков https://www.youtube.com/user/VasilBelezhkov?feature=mhee свири и на тамбура, което прави симбиозата между български фолклор и рок истинска гърмяща смес. Другата песен, която известният народен певец изпълнява, е по музика на Симеон Христов и текст на руския поет класик Александър Пушкин и се нарича „Зимна вечер“. Този текст се изучава в основното училище в Русия.
Народната певица Даниела Величкова гостува с песента „Гугутка гука в усои“. В нея освен рок инструментите са използвани кавал (Кирил Бележков https://www.youtube.com/user/KiroKavala?feature=CAQQwRs%3D) и цигулка (Никола Ваклинов).
За пръв път „Епизод” създава песен по текст на българския възрожденец и политик Стефан Стамболов, както и за първи път по музика на Васил Бележков – песента се нарича „Бащин съвет“.
Отново има песен по стихове на средновековния поет от 16-ти век Франсоа Вийон – „За прошка моля всички аз”.

Поздрави от „Епизод”:
Симеон Христов, Емил Чендов, Васил Бележков, Деян Александров
Васил Бележков
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 28 Септември 2012, 14:34:34
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Назад към Музика, концерти и театри

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

  • Advertisement