• Advertisement

За чалгата

Тралалалааа

За чалгата

Мнениеот Mr.Bombastic » 26 Февруари 2005, 11:00:55

Попаднах на много интересна статия, която ме накара да се замисля върху темата. Първо ще пост-на статията, а после и едно мнение:
Защо чалгата разделя българите на две?

Тази статия не е нито против чалгата нито за нея. Въпросът който ме занимава е защо попфолка или т.нар. чалга поляризира българското общество.

Често попадам на форумни войни и уеб страници за и против чалгата. Това ме наведе на някои мисли и реших да ги нахвърлям, за да разбера какво мислят другите извън обидите и нападките.
Тази статия не е нито против чалгата нито за нея. Въпросът който ме занимава е защо попфолка или т.нар. чалга поляризира българското общество. Съвсем нормално е една музика да се харесва на едни хора, а на други не. Това е валидно както за операта, така и за всяка друга музика. Защо обаче няма разгорещени дискусии по интернет форумите между почитателите на операта и тези които не могат да я понасят? Когато човек, необичащ опера, попадне на радиостанция, по която тече ария, той просто сменя станцията, а не пуска възмутен пост в някой форум, как може еди кое си радио толкова низко да падне. Категоризират ли се хората на "простаци" и "елит" въз основа на любовта им към операта? Зад чалгата явно се крие нещо повече от музикален стил.
Чалгата не е българско явление. Тя е балканско явление. Нали много от най-големите чалга-хитове са плагиатствани, пардон кавър версии на турски, гръцки, цигански и сръбски песни. Нормално е народите от балканския полуостров, имащи обща география и история да имат и общи музикални вкусове. От турското робство ни дели само малко повече от едно столетие.
Продуцентите на попфолк знаят, че "sex sells". Затова се търсят изпълнителки, които могат да предложат нещо повече от пеене. Но това е световна тенденция – Бритни Спиърс, Джей Ло и т.н. Днес Дженис Джоплин не би имала никакъв шанс. Така че явно враговете на чалгата не я мразят заради "голотиите" в клиповете. Явно има нещо друго.
Чалгата се прави от професионалисти. Чалгата е бизнес. Чалгата търпи еволюция. Започнал като музика от битаците и скарите по гарите, попфолкът си извоюва достойно място в общественото пространство – телевизионни канали, клубове и дискотеки. Той израсна в надетническа музика. Пее се на цигански, турски и български език.
Защо някои мразят чалгата? Може би защото са имали някои съсед с мощна уредба, които по 24 часа е въртял чалга "на шест". Не е виновна чалгата. Тя не става просташка от това че съседът ви е простак. По-щастливи ли щяха да са те ако простакът бичеше "Травиата"?
Защо мнозина лепват на чалгата етикета "просташка музика"? Дали е заради нецензурните текстове? Не ми се вярва. По-възрастните помнят текстовете на песните които се пееха по бригади, лагери и купони. Те не бяха от най-цензурните. А групи като Хиподил и Черно фередже, слушани от анти-чалгаджии, се отличават с особено цветущ език. Но тези текстове имат за цел да са забавни и чрез порноизрази осмиват явления и хора. Кой гордо отъждествява себе си с Бате Гойко?
Чалга текстовете също искат да забавляват, но порнографията в тях се възприема като нещо положително и модел за подражание. Чалгата създава стойности. Не искате ли да притежавате белия Мерцедес, който преследва "лиричната героиня"? Може да се каже, че недъзите на българската действителност се възпяват и издигат в култ. Тук може да се направи паралел с песните от американските гета, където се възпяват сводници и гангстери. Това са хората успели в живота. Това е начин за всяко хлапе от гетото да се измъкне от мизерията. Това е местната ценностна система.
Може да се търси връзка между социалното положение на един човек и музиката която слуша, защото музикалният вкус силно се определя от приятелският и роднинският кръг. На всичко, което аз днес слушам и харесвам, ме е "светнал" някой близък или приятел. Музикалният вкус не се предава генетично, той се формира.
Хората не стават такива или онакива, защото слушат чалга. Те са такива и онакива и затова харесват чалга. Ако се забрани чалгата и се наложи насила друга музика, това няма да промени хората и да подобри обществото.
Както казах по-горе - чалгата е нещо повече от музикален стил. Чалгата е начин на мислене и начин на живот. За това има сблъсък между хората които мислят "ала чалга" и "животът им е попфолк" (както пеят Ъпсуърт) и тези които не мислят така и не искат да живеят така. Чалгата е отражение на действителността.
А хората напускат България. Бягат и чалгаджиите и античалгаджиите. Всеки отива в чужбина с разбиранията и музикалния си вкус. Едни бягат просто от бедността – ако имаха "яко кинти", щяха да си седят в България, защото това е техният свят. Такъв какъвто го познават, такъв какъвто те са го изградили и си го обичат. Със сергиите и скарите и музиката.
Други бягат от тази действителност. Не искат да живеят там и за всичките пари на света. Това не е техният свят, това не е тяхната музика. Техният идеал за живот е друг. Може ли да се каже, че едните емигранти са по лоши от другите?
Не съдете хората за музиката, която харесват. Хората слушащи чалга са верни на своите разбирания за живота. Музиката изразява тяхната ценностна система. Никои не би спечелил ако бъде "конвертиран" и слуша музика, която не му е "по душа". Не искайте от хората да се срамуват от чалгата, защото това значи да се срамуват от себе си.
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Мнения: 7124
Снимки: 250
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Благодарил: 465 пъти
Благодарено: 309 пъти

Мнениеот Mr.Bombastic » 26 Февруари 2005, 11:03:09

А ето го и мнението, което наистина съвпадна с моите виждания и според мен довърши статията:

Чалгата разделя нацията ни защото образно обозначава разликите между и бездруго съществуващите обществени прослойки - на войнстващата простотия, която се явява мнозинство във всяко общество и на останалите хора, които винаги са малцинство и живеят с ясното съзнание, че са малцинствени.
Простаците са хора с ограничено въображение и тесни хоризонти. Те не виждат отвъд собствените си битови тесни граници и поради това си мислят, че никой друг не вижда и не съществува отвъд, затова и смятат, че тяхната култура и вкусове са валидни за всички. Затова и нямат задръжки - шофьори на автобуси, натрапват чалгата на пътниците си, собственици на заведения натрапват музикалните си вкусове не само на клиентите, но и на целия квартал и т. н.
Хораат с различни вкусове и малко по-широк кръгозор значт, че техните вкусове са си само техни или в най-добрия случай , споделени от тесен кръг любители, затова не натрапват музиката си на оклните - те знаят че няма да бъдат разбрани от мнозинството и са отдавна свикнали с това да са неразбрани. Те са винаги малцинство - и в политическите си виждания, и в морално-етичен план, имат различни идеали и ценностна система и винаги са били жертва на решенията на мнозинството.
Затова и чалгата разгорещява страстите така - тя символизира несвободата, подчинението на градивното малцинство пред късогледото консуматорско пасивно мнозинство, събужда същите чувства като например отношението към комунизма. Комунистическата идеология предлагаше на просташкото мнозинство да доминира и да избива комплексите си като избива, унижава и подтиска будното малцинство. Същият вододел чертае и отношението към футбола - отново войнставащата простотия смята, че да прекараш една значителна част от съзнателния си живот в безполезни коментари или наблюдаване на нечии спортни усилия, постижения, провали е единственият смислен избор в този живот.Изборът на пасивността.Изборът да не мислиш със собствената си глава, да не поемаш отговорности, да не заставаш срещу течението, да вървиш по най-лесния път. И отново ги има другите - тези които предпочитат да правят нещо с живота си, които вярват , че най-висш дар , който човека има е свободата - свободата да избираш, да мислиш, да предприемаш, да променяш. Свободата, която просташкото мнозинство систематично им отнема .
Примерите за разделение на свободомислещи и пасивно-мнозинствено-господстващи са много и чалгата е само един от лакмусите на обществото, които го демонстрират.
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Мнения: 7124
Снимки: 250
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Благодарил: 465 пъти
Благодарено: 309 пъти

da!

Мнениеот jazzish » 25 Април 2005, 02:10:27

Tozi otgovor mi haresa !!! super ... kude ia nameri taia statia ?
...malkoto, koeto vijdame se dulji na malkoto koeto sme...
jazzish
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 24 Април 2005, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот velingrad » 25 Април 2005, 18:50:30

Не бих казал че само прoстаци слушат "Чалгата",но това е и една от причините поради които не ми се влиза в Българско заведение.Или някой е бил в германска крацма, където се слуша фолк???Е може и да има, обаче аз не съм срещал.
Последна промяна velingrad на 3 Декември 2006, 20:53:23, променена общо 1 път
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Мнениеот citizen » 26 Април 2005, 03:54:23

най-накрая я прочетох тая тема и се сетих за една руска поговорка (бедная мать, обосраные дети), която се превежда на български: държавата бедна, народа прост. та извън това отклонение, честно казано и двата отговора не ги намирам съвсем точни. чалгата е едно понятие, което в музикално отношение обхваща различни течения в музиката, и с което хората определят различни неща. така че ако някой ще си прави труда да анализира спора, то трябва да изходи от много места, не само музикални, но и "лирически" и "геополитически" (мисля се казва, това което имам в предвид), вероятно исторически социални и психологически. в крайна сметка това, което не харесвам лично аз, са пошлостта в тази музика, но знам, че не всичко, което един ще определи като чалга е непременно пошло само заради примерно влиянието на циганска музика. циганите имат страхотни музикални творби, които всеки един музикант било то класик, джазмен или рокаджия ще прехвали. опре ли до лирика, то колкото пошли са попфолк песните, толкова пошлост може да се намери и в така наречената mainstream музика, тоест това, което се върти по цял ден по комерсиалните радио и телевизия канали. мир.
Аватар
citizen
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 448
Регистриран на: 1 Април 2004, 00:00:00
Местоположение: Düsseldorf
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Luke » 26 Април 2005, 10:21:31

Това което не издържам са маанетата и зурлите!
Алоуууу- България не е на Арабския полуостров, а турция е просто една съседна страна.
„Die Philosophen haben die Welt nur verschieden interpretiert, es kömmt darauf an, sie zu verändern.“
Karl Marx
Аватар
Luke
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 339
Регистриран на: 27 Декември 2004, 01:00:00
Местоположение: Aachen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Мнениеот Mr.Bombastic » 30 Април 2005, 13:49:38

Вижте този речник, интересно е :)
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Мнения: 7124
Снимки: 250
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Благодарил: 465 пъти
Благодарено: 309 пъти

Мнениеот kim » 30 Април 2005, 14:30:14

Mr.Bombastic написа:Вижте този речник, интересно е :)

хей,от кьде го намери това :lol: ама там вси4ко си е описано сьвсем вярно и то4но :D
та даже, по-то4но май неможе и да бьде...

8O These red tomatoes
who has 'em baby shaked off
Who has you baby lied
Who has yo baby fucked up
8O :wink:
Аватар
kim
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 58
Регистриран на: 12 Март 2004, 01:00:00
Местоположение: Malta
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот velingrad » 30 Април 2005, 15:24:46

Бравооооо!Тоси речник е направо златен. :) :) :)
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

mmddaaaaaaaaaaaa

Мнениеот genata » 1 Май 2005, 00:30:15

Interesna tema tva calgata, nali?
Niakoga ( i to ne mnogo) otdavna musikata vse oshte beshe vid izkustvo. Po-staroto pokolenie, a i ne samo te, si spomnia veroiatno, 4e pove4eto pop- ili rokizpalniteli biaha istinski tvorzi.
Dnes vsi4ko e pridobilo "industrializiran" vid. Ima samo pevzi, koito otgovariat na opredelen vkus i zeleva grupa, izkliu4itelno riadko probiva niakoi poet ili nadaren kompozitor. Tezi savremenni pop-idoli izpolzvat palnozenno drugia goliam "vinovnik" za dneshnoto ni polojenie - mediite. Niama da komentiran na tova miasto tehnia prinos, pomislete sami po tazi tema. Opredeleno smiatam, 4e nie balgarite sme 4ast ot tazi svetovna tendenzia, koiato e na pat da zali4i stoinosti i postijenia na zivilizaziata, trupani s vekove. No v kraina smetka natam sme se naso4ili samite nie, sami, moje bi s malko pomosht ot politi4eskite eliti v kombinazia s mediinite, no v kraina smetka nie sme tezi, ot koito zavisi vsi4ko, nali? Das Gewalt geht vom Volke aus, uj.
Аватар
genata
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 26 Февруари 2004, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Tansu » 20 Май 2005, 11:09:36

ima i niakoi hubavi pesni ot 4algata i ne vsikite sas s elementarni i po6li tekstove,kakto be6e predi pkolo 4-5 godini.istinata e,4e kogato 4ovek si piine iska da slu6a ne6to "za du6ata" kakto mu vikat.vijdala sam hora kito po princip mraziat 4algata,a kato sa piani na ravno s drugite peiat i tancuvat
Аватар
Tansu
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 20 Май 2005, 00:00:00
Местоположение: Аугсбург
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот kiten » 18 Юни 2005, 10:58:09

Честно казано намирам т.нар. "чалга" за доста забавна, особено видео-клиповете. Което повече ме притесниава е непрестанното обсъждане на тази тема и с нея сварзаното разделяне на обществото (пр. на простаци и останали). В крайна сметка музиката (и неиното презентиране) е за разтоварване, кой коя музика слуша и дали я слуша или както при мен с "чалгата" гледа предимно клиповете не е фактор за определяне.
Аватар
kiten
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 18 Юни 2005, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот CheshireCat » 19 Юни 2005, 13:05:55

Не е виновна чалгата. Тя не става просташка от това че съседът ви е простак. По-щастливи ли щяха да са те ако простакът бичеше "Травиата"?

Ей това е за мен същината на проблема. На вас да ви се е случвало досега да ви бичи съседа "Травиата"? Или от паркиран мерцедес да дъни до дупка шестия бранденбургски концерт? Щото на мене не. Почитателите на Кондьо и Глория и как се казваха там другите считат, че са в правото си да натрапват вкуса си на околните. Ако си слушат любимците така, че аз да не ги чувам, тяхна си работа, хич не ме вълнува с какво си съсипват слуховия апарат.
Never argue with an idiot. He'll drag you down to his level and beat you with experience.
CheshireCat
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 27
Регистриран на: 29 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Sinsheim
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот velingrad » 15 Декември 2005, 22:41:56

Поради актуални причини "изравям" тая тема от хранилището.
Какво скъпи потребители, анонимни, приятели, врагове и въобще всички българи, харесвате на тая музика?
Не ми го побира главата, защо след 1989-90 година друго не се слуша из страната(та и в чужбина).Та ние само по броя на Фолк ТВ-та скриваме шапката на MTV.В Германия има 3 музикални програми(телевизия) а при нас са по три на махала- защо???
Може ли някой да ме "светне", ама истински, а не с недомислени и измислени доводи.
Моля-чакам! :wink:
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Мнениеот tsetsi » 15 Декември 2005, 23:28:29

Това е музиката на народа, затова така масово се слуша, а кой казва че всички хора дето слушат тази музика са простаци, аз изобщо не съм съгласна с това.Веднъж в едно такси от Аерогарата шофьора беше надул радиото и слушаше БОЛЕРО, не ми се стори прекалено умен от това
Аватар
tsetsi
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 122
Регистриран на: 15 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Duisburg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Следваща

Назад към Музика, концерти и театри

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

  • Advertisement