• Advertisement

Любопитно

Интересна информация, статии ... . Тук може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Любопитно

Мнениеот seli » 22 Август 2009, 21:52:41

Умна чаша за чай поддържа идеалната му температура

Двама германци изобретиха умна чаша за чай, която поддържа оптимална температурата на течността, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Клаус Зедлбауер и колегата му Херберт Зинесбихлер от института "Фраунхофер" за строителна физика използвали материала PCM (phase change material), подобен на восък. Той обикновено се влага в гипсокартона или се поставя върху стени и тавани, за да поглъща и съхранява слънчевата топлина и после да я излъчва в помещението. Скиорските якета използват същата технология.

Кухата вътрешност на порцеланова черупка е изпълнена с клетъчна конструкция, съставена от ленти от високопроводим материал като алуминия. След това клетъчната конструкция се запълва с въпросния изолационен материал.

"Ако пиете чай в една от тези чаши, топлината на течността се насочва право във все още твърдия материал и го разтапя. След като се е втечнил, материалът запазва топлинната енергия, без да поглъща повече топлина", обясни Зинесбихлер пред сп. "Шпигел".

Тъй като топлите напитки като кафе и чай са най-вкусни при 14,44 градуса по Целзий, за да достигнем и съхраним тази температура, изпълваме чашата с разновидност на PCM, която се втечнява точно при 14,44 градуса по Целзий, добави Зедлбауер.

Умната чаша запазва оптималната температура 20-30 минути. Същият материал може да се използва, за да съхранява бира при оптималната за течността температура от 7 градуса по Целзий.


www.actualno.com
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Любопитно

Мнениеот seli » 23 Август 2009, 17:36:55

7 стъпки към стройната фигура

Ако искате да се вталите, трябва да знаете, че красивите фигура и външност зависят от цялостното ви здравословно състояние. Предлагаме ви да внесете в ежедневието си няколко навика, които ще ви приведат в супер форма, съветват от actualno.com, цитирайки passion.ru.

1. Отпускане

Стресът е една от основните причини за натрупване на излишни килограми. За да понижите въздействието на стресовите ситуации върху здравето ви, трябва да се възползвате от техника за отпускате. Седнете удобно, вдишвайте дълбоко въздух и издишайте максимално бавно. Изпълнявайте упражнението 1-2 пъти на ден по 5-10 пъти.

2. Вредни навици

Откажете се от алкохола и пушенето. Известно е, че дори малкото количество вино способства качването на килограми. А за пушещите жени това важи в 2 пъти повече.

3. Хранене

Повишете консумацията на зърнени продукти, зеленчуци и плодове. Така ще нормализирате обмяната на веществата и ще регулирате теглото си.

4. Вода

Трябва безусловно и редовно да изпивате на ден поне 2 литра вода.

5. Кости

Остеопорозата е заболяване, което отслабва костите ни. При нея слабият гръбначен стълб е силно затруднен да издържи тялото. За да предотвратите развитието на болестта, е необходимо редовно да приемате калций. Ако сте прехвърлили 50-те години, ежедневната норма е около 19 микрограма, ако сте под 50 г. – 15 микрограма.

6. Спорт

Редовното трениране на мускулите и натрупването на мускулна маса ще ви помогне в борбата с излишните килограми. Ефектът от заниманията ви с фитнес, например, ще бъде по-осезаем, ако се придържате към режим – 45-60 минути 5 пъти в седмицата.

7. Стойка

Когато държите гърба си изправен, вие трените мускулите на корема си. Като резултата стойката ви става значително по-стройна.


www.dir.bg
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Любопитно

Мнениеот seli » 23 Август 2009, 20:32:07

Как да направим масаж на краката?

Освен доказаните ползи за физическото здраве, масажът е известен и с благотворното си въздействие върху емоционалното състояние. Един обикновен масаж може да ви помогне да се справите със стреса на работа, да се отпуснете в къщи или да повдигнете настроението си по всяко време на деня.

Основните ползи от масажа са, че подобрява циркулацията на кръвта, намалява стреса и тревожността, облекчава симптомите на депресията, намалява отичането при навяхване и подпомага заздравяването, подобрява мобилността. Не ви е нужен обаче скъп масаж на цялото тяло, за да получите всички тези “благини”. Един бърз масаж на ходилата може да повиши енергията ви и да ви направи по-продуктивна. Предлагаме ви кратко ръководство, за да бъдете сама за себе си терапевт – винаги и навсякъде.

“Подайте ръка” на краката си
Наистина имате нужда само от ръцете си, за да си направите страхотен масаж на ходилата. Ако обаче имате възможност да добавите и една “баня” с топла вода за краката, резултатът ще е още по-добър.

Преди да започнете, запомнете следното:
- Пипайте твърдо, но без да натискате прекалено
- Ако натискате така, че да боли, пипайте по-леко
- Ако имате гъдел, натискайте по-силно, но не чак толкова, че да ви заболи
- Ако ви заболят ръцете, спрете за момент и ги разтръскайте

Масажът – 10 стъпки
1. Накиснете краката в топла вода за няколко минути, за да почистите и омекотите кожата и след това ги подсушете напълно. Ако нямате възможност за тази стъпка – прескочете я.
2. Седнете удобно и поставете лявото ходило върху дясното коляно по удобен за вас начин.
3. Използвайте само капка лосион или масло за масаж и разнесете по ходилото с твърди движения.
4. Хванете крака с ръце, като палците са отдолу на ходилото, а пръстите – на горната част. Като задържате здраво крака, започнете кръгови движения с палците. Масажирайте цялата област отдолу, постъпателно от петата напред до пръстите.
5. С палците правете дълги, дълбоки притискащи движения в посока от петата към предната част. Ако усетите специфична болка някъде, задръжте малко повече на това място, за да се отпусне.
6. Не забравяйте пръстите. Отделете по 30 секунди на всеки един. Масажирайте всеки пръст от основата до върха. Използвайте малки кръгови движения, а след тях – дълги, прави движения от основата към върха. Не пропускайте също и местата между пръстите. След като приключите с пръстите, издърпайте леко всеки един, за да отпуснете ставите.
7. След като сте се погрижили за пръстите, е време да се върнете отново на ходилото. Обхванете го с две ръце, по същия начин, оказан по-горе. Движете палците този път от центъра навън – към петата и пръстите. В същото време правете леки масажиращи движения с пръстите върху горната част.
8. Като държите здраво ходилото, внимателно започнете да го извивате към глезена – първо надясно и после наляво.
9. Отново масажирайте цялото ходило, като при първата стъпка.
10. Не забравяйте, че имате два крака – време е за втория, като повторите цялата процедура.
След масажа краката ви ще се чувстват невероятно – вие също. Обуйте им памучни чорапи, вдигнете ги високо и се наслаждавайте на усещането.


www.actualno.com
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Любопитно

Мнениеот seli » 24 Август 2009, 19:52:42

Затоплящите се океани променят наклона на Земята

Глобалното затопляне разкрива нова опасност за планетата. Затоплящите се океани могат да променят наклона на земната ос през следващия век, съобщи "Ню сайънтист", цитиран от БТА.

Досега се смяташе, че този ефект е пренебрежимо малък. Специалисти от Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена обаче установиха, че промяната е достатъчно голяма и трябва да се вземе предвид. Оста на Земята е наклонена на около 23,5 градуса от вертикала.

Това положение обаче не е постоянно. Тя непрекъснато се колебае в отговор на промени в разпределението на земната маса.

Отдавна е известно, че променящият се климат също въздейства върху положението на оста. Северният полюс, например, се измества с около 10 см годишно, защото намаляването на ледената покривка облекчава натиска върху земната кора. Заради топенето на ледовете в Гренландия земната ос се измества годишно с около 2,6 см.

Екипът, ръководен от Феликс Ландърър, изчисли, че затоплянето на океаните заради парниковия ефект също ще промени наклона на Земята, ако прогнозите на Междуправителствения съвет за измененията в климата до 2100 г. станат реалност.

Със затоплянето океаните се разширяват и все повече вода ще бъде изтласкана към плитчините. Очаква се за един век това полека да промени наклона на земната ос с около 1,5 см на година в посока от Аляска към Хавай. БТА


www.actualno.com
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Любопитно

Мнениеот seli » 24 Август 2009, 21:18:12

Нокия пуска първия си мини преносим компютър

Водещият производител на мобилни телефони в света Нокия съобщи, че ще пусне на пазара първия си мини преносим компютър в момент, когато компанията е изправена пред спад на продажбите на телефони и засилена конкуренция в областта на смартфоните, предаде АФП. Мини компютърът "Booklet 3G" ще работи с програмата Windows на Майкрософт и ще бъде снабден с "всички функции" - той ще бъде с тегло 1,25 кг, дебелина 2 см и ще може да работи без зареждане 12 часа, съобщи финландският гигант, който миналата седмица обяви, че започва партньорство с Майкрософт.

По този начин компанията навлиза в сектора на преносимите компютри в момент, когато нейни конкуренти в областта на мобилните телефони, като шведско-японския гигант Сони Ериксон, вече са навлезли широко в него.

От миналата година, Нокия, която е водещ производител на мобилни телефони в света с пазарен дял от 38%, регистрира свиване на оборота заради икономическата криза и новата конкуренция от iPhone на Епъл и от Blackberry на Рисърч ин Моушън. /БГНЕС


www.dir.bg
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Любопитно

Мнениеот seli » 25 Август 2009, 00:00:26

Храната - приятел и враг на човека

Все повече здравни организации алармират, че неправилното хранене е прекият път към здравословните проблеми на съвременото общество. Затлъстяването, сърдечните заболявания и болестите на стомашно-чревния тракт, консумацията на вредните продукти чувствително намалява продължителността на човешкия живот.

Тази максима чуваме все по-често, но малцина си задават въпроса какво се крие в същност в нея?

Мазната храна несъмнено способства за увеличаване на теглото. Изобилието от оцветители, изкуствени заместители и подсладители пък постепенно води до отлагане в организма на вредни токсични вещества.

Варената храна притъпява чувството за насищане. Затова за предпочитане е “грубата” растителна храна, която стимулира работата на храносмилателната система. Лекарите диетолози не случайно препоръчват всеки ден да се консумира колкото се може повече сурови плодове и зеленчуци.

Ако искаме да се чувстваме по-конфортно, но и да живеем по-дълго, добре е да се възползваме от съветите на експерти по хранене, селектирали 10 храни, които рязко съкращават живота на човека:

1. Всички видове дъвчащи бонбони – защото съдържат големи количества захар, химични добавки, оцветители, заместители и т.н.

2. Чипсовете (както царевичните, така и картофените) – те са вредни за организма, защото представляват смес от въглехидрати и мазнини в обвивка от оцветители и заместители на вкусове.

3. Сладките газирани напитки - смес от захар, химия и газове. Те способстват за бързото разпределяне на вредните вещества в организма и са особено вредни с голямото си съдържание за захар.

4. Шоколадовите вафли, сладки и бисквити - съдържат огромно количество калории, съчетани с химични добавки, генетично модифицирани продукти, оцветители и ароматизатори.

5. Кренвиршите и саламите – т.нар. месни деликатеси си остават едни от най-вредните храни. Те съдържат т.нар. скрити мазнини, които са прикрити с помощта на оцветители и ароматизатори. Много производители на месни изделия използват т.нар. трансгени - 90% от кренвиршите, сарфаладите, саламите се състоят от трансгенна соя.

6. Мазното месо - ускорява процеса на стареене на клетката и способства за появата на сърдечно-съдови заболявания.

7. Майонезата - много калоричен продукт, който съдържа изключително количество мазнини, въглехидрати, оцветители, подсладители, заместители и т.н. Към вредните продукти от този тип могат да се добавят кетчупът и различните сосове, които освен оцветители и заместители на вкусовете съдържат и генно-модифицирани продукти.

8. Макаронените изделия за бързо приготвяне - те са чиста химия и доказано нанася вреди на организма.

9. Солта - повишава кръвното, нарушава киселинно-солния баланс в организма, способства за натрупването на токсини.

10. Алкохолът - дори в минимални количества пречи на усвояването на витамините и останалите полезни за организма хранителни вещества. Освен това той съдържа и много калории.


www.frognews.bg
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Любопитно

Мнениеот seli » 25 Август 2009, 19:33:31

Претендентите за новите седем природни чудеса вече са 14

Организаторите на конкурса за новите седем природни чудеса обявиха 14-те финалиста в глобалното гласуване по интернет, съобщи Ройтерс.

В новия кратък списък са Мъртво море, река Амазонка, Галапагоските острови, Големият каньон, Големият бариерен риф.

Съперничат им водопадът Анхел във Венецуела, канадският залив Фънди, италианският вулкан Везувий, заливът Халонг във Виетнам, водопадите Игуасу на границата между Бразилия и Аржентина, ливанската пещера Джейта грото, индонезийският национален парк Комодо и подземната река Пуерто Принсеса във Филипините.

Организатор на този конкурс е базираната в Швейцария неправителствена организация "Новите седем чудеса на света", ръководена от Бернар Вебер.

Желаещите могат да гласуват по интернет или по телефон до 2011 г.

Преди две години над 100 милиона души избраха новите седем чудеса на света, създадени от човека.

Това са Великата китайска стена, Колизеумът в Рим, индийският мавзолей Тадж Махал, статуята на Христос Спасител в Рио де Жайнеро, древният град Петра в югозападната част на Йордания, пирамидата в Чичен Ица в Мексико и светилището Мачу Пикчу в Перу. БТА


www.actualno.com
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Любопитно

Мнениеот seli » 26 Август 2009, 11:05:26

Женската сексуална разкрепостеност е мит

Въпреки че жените не осъждат дамите-любителки на случаен секс, 90% от тях считат това поведение за неприемливо

Въпреки че поведението на жените се е променило много след осъществяването на т.нар. сексуална революция през 60-те и 70-те години, специалистите, участвали в конференцията на Британската асоциация на психолозите, твърдят, че “невъзможният” пробив, извършен от нежния пол в сферата на професионалното развитие, не се разпростира и върху спалнята.

Според изследване, представените като напълно разкрепостени сексуално жени в телевизионните предавания и сериали от типа на “Сексът и градът”, са мит. Повечето жени гледат негативно на случайните сексуални контакти, твърдят учените.

Представата, че жените свободно могат да търсят възможности за случайни връзки за една нощ в преследване на удоволствието, не се споделя от повечето жени, които смятат онези с подобно поведение за отчаяни, жалки и нещастни.

Според доктор Хинчлиф от Университета в Шефилд тази констатация свидетелства, че сексуалното поведение на жените е затормозено от обществените порядки, тъй като подобно поведение у мъжете се смята за нормално и приемливо.

Хинчлиф е провела беседи с жени на възраст от 23 до 83 години. Резултатите от анкетите, представени на ежегодната конференция на Британската асоциация на психолозите в Кардиф показват - въпреки че жените не осъждат дамите-любителки на случаен секс, 90% от тях считат това поведение за неприемливо. Те продължават да смятат, че жените нямат право на секс за удоволствие извън връзката с партньора си.

Анкетираните от д-р Хинчлиф дами смятат, че жените, които се отдават на случаен секс за една нощ, не го правят, защото са разкрепостени, а най-често защото са загубили самоконтрол вследствие на алкохол, наркотици или защото нещо в живота не им достига.

Повечето интервюирани жени изразяват съжаление към подобен тип поведение.

Интересен извод от направеното изследване е и фактът, че по-възрастните дами са проявили по-голяма търпимост и толерантност към проявите на “фриволно” женско поведение.


www.actualno.com
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Любопитно

Мнениеот seli » 26 Август 2009, 12:16:17

Плодовете и зеленчуците носят и зарази

Самите пресни плодове и зеленчуци не съдържат микроорганизми, причиняващи болести, но те могат да бъдат заразени на полето или при неправилно бране, съхраняване и транспортиране

През всички сезони болестите, причинени от храни, са опасни, но сезонът на обилието от плодове и зеленчуци прави темата особено актуална. Правилното съхраняване и употреба на пресните хранителни продукти е особено важно.

Самите пресни плодове и зеленчуци не съдържат микроорганизми, причиняващи болести, но те могат да бъдат заразени на полето или при неправилно бране, съхраняване и транспортиране.

Как да намалите риска от зараза чрез плодовете и зеленчуците?

Съхранявайте продуктите отделно

Пресните плодове и зеленчуци може да станат заразни при контакт със сурово месо, птици, риби или техните сокове. Слагайте ги отделно от сурово месото в количката за пазаруване, в хладилника, на кухненския плот.

Измивайте старателно

Винаги измивайте пресните плодове и зеленчуци под хладка течаща вода. Не ги накисвайте в мивката, защото там може да има заразни бактерии. Не е необходимо да употребявате препарати – течащата вода е достатъчна.

Охлаждайте

Съхранявайте пресните плодове и зеленчуци в хладилника при температура 4 градуса или по-малко. Разрязаните не трябва да остават на стайна температура повече от 2 часа.

Кои плодове и зеленчуци може да причинят зарази?

Пъпеши и дини

Тъй като те растат на земята, кората им може да се зарази от почвата, от вода, от диви и домашни животни или от тор. Бактериите може да проникнат и по време на бране, складиране и транспортиране.
Както всички плодове, и пъпешите и дините могат да се заразят с болестотворни бактерии при контакт със сурово месо или неговите сокове в магазина, хладилника, на кухненските плотове и дъски за рязане. За тези плодове има още по-голям риск заради порестата им кора, през която бактериите проникват по-лесно.

Как да избираме дини и пъпеши?

Те трябва да са твърди и без наранявания, през които може да проникнат бактерии. Някои от тях са по-светли от едната страна, но това е страната, на която плодът е лежал на земята и това не го прави негоден за ядене.
Когато купувате разрязани дини и пъпеши, трябва да сте сигурни, че те са били съхранявани на 4- градусова температура.
Неразрязаните плодове могат да престоят в хладилника от 5 до 15 дни след закупуването, а разрязаните до 4 дни.

Преди да разрежете плодовете:

• Изхвърляйте дините и пъпешите, които са наранени или загнили.
• Измивайте ръцете си добре преди и след допир с плодовете.
• Преди да разрежете плода, измийте кората добре с чиста четка. В противен случай бактериите от кората може да проникнат в месестата част.
• Измийте основно с топла вода и сапун плотовете, дъските и ножовете, коите сте използвали при разрязването.

Не е необходимо да използвате препарати за измиването.
Бактерията, с която се свързва хранителната зараза от пъпешите и дините, е салмонелата.

Домати

Доматите се заразяват по същия начин като дините и пъпешите. Купувайте домати, които не са натъртени или наранени. Тъй като те продължават да зреят след брането, избирайте твърди домати.
Съхранявайте ги на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина, без да ги миете и покривате. Ако доматите са много узрели, ги поставете в хладилника и ги използвайте в следващите няколко дни.
Разрязаните домати се съхраняват в хладилника при температура 4 градуса не повече от 3 дни. Разрязан или обелен домат, който е престоял на стайна температура повече от 2 часа, трябва да се изхвърли.
Измивайте доматите само с течаща вода, не ги киснете в мивката, изхвърляйте наранените и развалените.
Бактерията, с която се свързва хранителната зараза от доматите, е салмонелата.

Пресни подправки

Пресните подправки - магданоз, копър, розмарин, риган, босилек, мащерка и т.н. - също растат близо до почвата и могат да се заразят с бактерии.
Независимо дали ги купувате или ги берете от градината, подбирайте свежи листа.

Стръковете не трябва да са увехнали, а листата изсъхнали. Ако листата са започнали да жълтеят и потъмняват или по тях има черни петна, подправките вече не са пресни и полезни.

Дръжките трябва да се подрежат и китката да се сложи в торбичка в хладилника. При 4-градусова температура те издържат до 5 дни.
Пресните подправки може и да се замразят, но преди това трябва да се измият и подсушат с домакинска хартия.

Босилекът не се замразява, защото листата му ще почернеят. Той се съхранява в хладилник, без да се измива предварително и без да се похлупва.
Подправките се мият под течаща вода, като пожълтелите листенца се изхвърлят. Най-често срещаните микроорганизми в пресните подправки са Cyclospora и E. coli.

Листни зеленчуци

Салатата, спанака и др. се ядат както в суров вид, така и леко сварени. Те също растат на земята и в тях могат да проникнат бактерии.
Листата и дръжките трябва да са свежи. В хладилника могат да престоят не повече от 5 до 7 дни. Ако покафенеят или увехнат, изхвърлете ги. Листните зеленчуци трябва да се измиват много внимателно под течаща вода.

Гъби

Гъбите са много полезни, но и в тях могат да проникнат различни болестотворни микроорганизми от почвата.
Тъй като обикновенно се продават неохладени в целофанови опаковки, има опасност от ботулизъм. Без достъп до кислород, гъбите се превръщат в идеална среда за развитие на бактериите, които предизвикват ботулизъм и произвеждат токсини, независимо от добрия им външен вид.

Купувайте гъби, които са пресни, твърди и ненаранени. Ако са опаковани, пластмасата трябва да е на дупки, за да има проветрение и да не се създава среда за развитие на ботулизъм. Гъбите може да се съхраняват в хладилник до 5 дни в книжен плик или в оригиналната опаковка.

Пресни гъби не се замразяват. Ако искате да ги запазите във фризер, преди това трябва да ги задушите.

Гъбите се почистват внимателно с влажна кърпа или мека четка. Може да ги изплакнете с течаща вода и да ги подсушите внимателно с домакинска хартия. Особено внимателно почиствайте вътрешната страна на гъбите, защото там най-лесно се настаняват бактериите.

Гъбите се измиват непосредствено преди приготвянето им. При неправилна опаковка и престой извън хладилника гъбите може да причинят ботулизъм, чийто симптоми са: гадене , повръщане, диария, отпадналост и мускулна слабост.


www.actualno.com
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Любопитно

Мнениеот seli » 26 Август 2009, 14:14:39

Продадоха гроба до Мерилин за над 4 млн. долара

Гробът в съседство до този на покойната Мерилин Монро в гробището "Уестууд Вилидж Мемориал парк" в Лос Анжелис беше продаден след онлайн наддаване за над 4 600 000 долара. Първоначалната цена на ВИП мястото за вечен покой бе едва 500 хил. долара, но след 10-дневно наддаване аукционът eBay обяви, че е намерен купувач, готов да плати милиони, само и само за да бъде завинаги до своята любима Мерилин. Другият звезден съсед на изкусителната Монро ще бъде Хю Хефнър. Създателят и собственик на "Плейбой" е платил за удоволствието един ден да почива близо до „вечната изкусителка на Холивуд” скромната сума от 75 000 долара още през 1992 г. Понастоящем в продадения гроб се намират тленните останки на бизнесмена Ричард Пончър, починал преди 23 години.


www.novinar.net
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Любопитно

Мнениеот seli » 26 Август 2009, 23:17:55

Ароматните свещи могат да предизвикат рак

Част от веществата, отделяни от ароматизираните свещи по време на тяхното горене, могат да нанесат сериозна вреда на здравето. Оцветителите и парафинът съдържат токсини, които провокират развитието на рак, астма и екземи, съобщава Ройтерс.

Изследователите, цитирани от информационната агенция, смятат, че използването на иначе създаващите интимна атмосфера свещи трябва да бъде ограничено най-много до няколко пъти в месеца, като след това помещението задължително трябва да бъде добре проветрено.

Американските учени са подложили на анализ различни видове предлагани на пазара ароматични свещи и отделяните от тях при горене вещества. Дори само парафинът отделя значителни количества бензол и толуол. Именно тях науката свързва с повишения риск от рак, астма и различни кожни заболявания.

За сметка на това класическите свещи, произвеждани от восък, са получили пълното одобрение на специалистите, тъй като при тях няма отделяне на никакви вредни за човешкото здраве вещества.


www.actualno.com
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Любопитно

Мнениеот seli » 27 Август 2009, 10:54:03

Toyota прибра от пазара 690 хил. коли

Най-голямата компания за производство на коли в света Toyota ще прибере от търговската мрежа 690 хил. свои автомобила. Причина за решението на компанията са дефектните копчета за електрическите прозорци на произведените в Китай машини, съобщи агенцияБи Би Си, предаде Монитор.

От мярката ще са засегнати моделите Camry, Corolla, Vios и Yaris, които са произведени съвместно с китайските корпорации Guangzhou Auto и Tianjin FAW.

Това е най-голямото отзоваване на коли на Toyota в Китай. Въпреки размерите си обаче то няма да нанесе сериозни щети на японския гигант, смятат анализаторите. Миналия месец конкурентът Honda отзова 440 хил. коли заради дефект във въздушните възглавници.


www.actualno.com
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Любопитно

Мнениеот seli » 28 Август 2009, 12:17:23

Най-прочутите мустаци и бради

ZZ Top не се бръснат и за 1 млн., шампионат награждава най-добрите

Дали мъжете с бради и мустаци са повече мъже? Едва ли може да се отговори еднозначно на този въпрос, но е факт, че мъжкарите често се отличават с окосмяването. Напук на модни тенденции, превъзнасящи гладката кожа на силния пол, има мъже, които пазят "косматата" си територия. Днес вече почти никой няма хайдушки мустаци и дълги бради, но модерно оформените брадички и скосени дълги бакенбарди са все още признак на стил. Жените не обичат много да ги боде, когато се целуват с любимия мъж, но пък и това е един от чаровете на господата.

Едни от най-известните брадати звезди са музикантите от ZZ Top. Дългите бради са запазена марка на тексасците Били Гибънс (вокали и китара) и Дъсти Хил (бас) - лицето на групата. Името на създадената през 1969 г. група идва от Б. Б. Кинг, техен кумир - искали да се нарекат (Z.Z. King), но после решили да са ZZ Top. "Жилет" предлага на Гибънс и Хил 1 милион долара, ако обръснат брадите си публично, но те отказват. Брадатите звезди ще зарадват и българската публика през октомври с концерт на стадион "Академик" в София.

Фрeди Меркюри оглави класация

Покойният фронтмен на "Куин" Фреди Меркюри бе избран да води класация, озаглавена "Най-великите мустаци на Великобритания". Въпреки че неговите мустаци не са типично "английски" - тънки и леко извити нагоре, той оглави листата с най-прочути лица. На второ място е актьорът Джон Клийз, познат на зрителите от телевизионния сериал "Фолти тауърс". Трети е прочутият британски фелдмаршал лорд Кичънър, за когото се смята, че е носил дългите си извити нагоре мустаци, за да прикрива емоциите си. Четвърто и пето място заемат легендарният комик Чарли Чаплин и бившият вратар на английския национален отбор по футбол Дейвид Сиймън. Класацията е по анкета сред 3000 мъже, направена по поръчка на компания "Ремингтън" в подкрепа на кампания за подпомагане на борбата с рака на тестисите и на простатата.

Мерят сили на конкурс

Брадите дори събират мъжете. Над 200 младежи и дядовци от 12 държави в света се събраха през май в Аляска, за да премерят брадите и мустаците си. Сред тях имаше последователи на тримата мускетари, почитатели на стила "Дали" с тънки и завити нагоре краища на мустаците, както и мъже с "императорски" мустаци. Световният шампионат за бради и мустаци се провежда на всеки две години, а участниците се явяват пред компетентно жури, което избира най-добрите. В много страни има специални клубове на мъжете с тези естествени атрибути.


www.novinar.net
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Любопитно

Мнениеот seli » 28 Август 2009, 23:42:09

Изчислете датата на смъртта си

Американски учени и студенти създадоха интернет сайт, който скоро ще съобщава датата и причината на смъртта, предаде АФП, цитирана от БТА.

DeathRiskRankings.com ще изчислява рисковете за смърт на посетителите като използва публичните данни за САЩ и Европа и сравнява рисковете за смърт в зависимост от пола, възрастта, причините за смърт и географските зони. Сайтът изчислява риска съответният посетител да умре през следващата година или през следващите 30 години и класира различните причини за смърт като функция от степента на тяхната вероятност, обясни един от създателите на сайта проф. Дейвид Джерард.

Другият създател на сайта, проф. Пол Фишбак, добави, че техният инструмент позволява да се направи сравнение между 54-годишна жителка на Пенсилвания и британка на същата възраст.

Оказва се, че британката има 33% по-голям риск да умре от рак на гърдата, отколкото американката, но за жителката на Пенсилвания рискът на умре от рак на белия дроб или на гърлото е 29% по-висок, отколкото за британката.

Общо взето, рисковете от смърт през годината, която следва, естествено растат с увеличаването на възрастта. Например за 20-годишна американка вероятността да умре през годината е 1 на 2000, или 0,05%. На 40 години обаче рискът става три пъти по-висок, на 60 години - 16 пъти по-висок, а на 80 - 100 пъти по-висок.

Средната 80-годишна американка има 95% шанс да доживее до 81-ия си рожден ден, подчерта проф. Джерард. Рискът от смърт е много по-висок за мъжете от всички възрастови групи, отколкото за жените, казват учените.

Рискът от смърт вследствие рак на гърдата или на простатата е по-висок в Западна Европа, отколкото в САЩ, но е по-малък когато става въпрос за рак на белия дроб. БТА


www.actualno.com
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Любопитно

Мнениеот seli » 29 Август 2009, 13:28:02

Робот болногледач носи болни, тежащи 120 килограма

В Япония създадоха робот - болногледач с ограничени двигателни способности, но способен да вдига и пренася болни по команда на оператора, информира агенция Ройтерс.

В разработката на "електронния болногледач" са взели участие правителствената лаборатория за нови технологии Riken и компанията Tokai Rubber Industries, пише агенцич "КРОСС".

Роботът, назован условно "Риба", тежи 180 кг и е висок 140 см. Затова той може достатъчно леко и дори "нежно" , както твърдят конструкторите му, да повдигне пациент с тегло до 120 кг.

Устройството се движи с помощта на вградена в пластмасовия му корпус никелово- хибридна батерия. В изпълнение на гласовите команди на операторите, роботът е способен да пренася на "ръцете" си, снабдени с 400 сензори, болния в рамките на помещението.

Пациентът може също така сам да "подскаже" на робота от каква помощ има нужда. При демонстрациите в четвъртък в Нагоя електронният болногледач уверено достави своя подопечен по негова молба от инвалидната количка на леглото.

Компанията Tokai Rubber планира да внедри в масово производство новия робот през 2012 година. Цената му на местния пазар ще бъде няколко милиона йени или няколко десетки хиляди долара по курса в момента.


www.actualno.com
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Следваща

Назад към Приказвалник

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта

  • Advertisement