http://www.youtube.com/watch?v=IwehAn-j ... r_embedded
Холивудският актьор Денис Хопър, известен предимно от режисурата и участието си в култовата класика от 1969 "Волният ездач" е починал в дома си във Венис, Калифорния от усложнения, свързани с рак на простата, предаде Ройтерс.
Хопър е на 74 години и е починал в 18:15 българско време, заобиколен от семейството и приятели, съобщи неговият приятел Алекс Ниц.
Хопър участва в няколко класически филма по време на кариерата му, продължила повече от половин век, сред които и "Апокалипсис сега". Знаменателна ранна негова роля е в хита с Джеймс Дийн „Бунтовник без кауза" от 1955, той играе и в култовия филм на Дейвид Линч от 1986 "Синьо кадифе".
Преди два месеца Денис Хопър получи своя звезда в Холивудската алея на славата, а редица легенди от света на голямото кино дойдоха да го почетат, докато той продължаваше да се бори с последната фаза на рак на простатата.
"Всички тук днес, които поканих и очевидно някои, които не съм поканил, обогатиха значително живота ми", заяви Хопър, заобиколен от актьорите Джак Никълсън и Виго Мортенсен. "Те ми показаха свят, който никога нямаше да видя, ако бях останал фермерско момче от Додж Сити, Канзас, и успях да науча неща, които иначе нямаше да науча", посочи популярният актьор.
www.trud.bg