• Advertisement

За егоизма

Интересна информация, статии ... . Тук може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

За егоизма

Мнениеот iniuta » 28 Септември 2012, 10:40:10

Как мислите, по-скоро положително или по-скоро отрицателно качество? Има ли "здравословен" егоизъм и в какво се изразява той? Вие бихте ли се определили като егоисти и кога най-често се проявявате като такива?
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: За егоизма

Мнениеот vl » 29 Септември 2012, 21:06:25

"Някои словесни матрици са предназначени за това, хората да обслужват само собствените си стомаси. Егоистът живее само за удоволствие и следователно е най-лесно управляем, мотивите на неговите действия винаги са ясни, предсказуемо е и поведението му и да се убеди в правилността на всички действия, предприети от властите – даже и ако полицията пребие невинни хора, трябва само да му се каже „Ти само ще спечелиш от това“. Но първо трябва да се гарантира, че принципът „живей само за себе си“ се превръща в основа на съществуването на милиони. Това е много успешното въвеждане в нашето подсъзнание на словесните матрици „удоволствие“ и „наслаждение“.

Превъзпитанието на хората в дух на роби на всяка своя прищявка, целенасочено и упорито се прави всеки ден. Повечето реклами ползват това заклинание: „Животът – това е удоволствие, наслаждение“, „Живейте с удоволствие, Вие го заслужавате!“. Особено активно, без критика и съмнение, тези постановки се усвояват от младежта. Законите за вербално въздействие сработват тук, въпреки волята на човека и той с глупав инат започва да търси удоволствие – в храна, в любов и с цялото си поведение търси точно това интуитивно и избягва нещо, което може да попречи на удоволствието - пренебрегва родителските си задължения, никога не рискува живота си пред лицето на опасност, тъй като е било разпоредено само да се наслаждава."-цитат
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2123
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 483 пъти
Благодарено: 191 пъти

Re: За егоизма

Мнениеот vessy72 » 29 Септември 2012, 22:01:34

vl написа:...-цитат

От кого и откъде?
• “On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.” Antoine de Saint-Exupéry
Не хранете форумните тролове
Истината за Антималигноцит
Аватар
vessy72
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 788
Снимки: 61
Статии: 2
Регистриран на: 30 Януари 2010, 01:53:44
Местоположение: Където трябва
Благодарил: 467 пъти
Благодарено: 329 пъти

Re: За егоизма

Мнениеот vl » 29 Септември 2012, 22:33:35

BEKO:
Парадоксът на сегашната ситуация е, че при отчайващото положение на повечето хора, те са изключително толерантни към властта, просто и се покланят енергично и редовно дават своя вот в изборите. Най-лесният начин е да се обясни, че това е жонглиране, но опитът на предизборните кампании показва, че по-голямата част от населението гласува изцяло на доброволен принцип. Следователно, хората действат в противоречие със здравия разум и собствен опит в мизерния си и все повече деградиращ живот. Тогава защо те постъпват така?

Подчинението на широките народни маси на произвола на властта и корпорациите се дължи на въвеждането в информационното пространство на страната на невро-лингвистичното програмиране на някои определени поведения, които мотивират хората за подчинение на всяко решение на властите и големите корпорации. И ето как се прави това.

На първо място, в човешкото съзнание се имплантират словесни матрици, чрез които хората да не се стремят към подобряване на живота си. Мисленето на хората за процесите в страната се програмира така:

- Нашият живот е лош, защото светът е лош.

- За да не се влоши, трябва повече и по-добре да се работи.

- За да не се влоши, не трябва да има война и кръв.

„По целия свят е зле“ – тази идея се налага чрез политически технологии за нагнетяване на катастрофизъм, когато първите редове на всички новини са за убиване, експлозии, земетресения, катастрофи, самоубийства, убийства. Първо в новините се говори за успехите и подвизите на водещите управляващи политици, които са се превърнали в символ на борци за свобода, добър живот и просперитет на страната. На второ място се говори за кризата в чужбина, че света се раздира от конфликти, а също така и за природните бедствия – наводнения, суша, студ , снеговалеж … Като в земен ад телевизията ни залива с бедствия от целия свят, и за какво? За да ни внуши само едно нещо: ако другите хора по света ги застигат какви ли не беди, то и ние можем да търпим. И после ни обясняват какво да не правим, за да не стане по-зле. „Не позволявайте да има война и кръв.“ И от целия ефир се набива на всички в съзнанието древната мантра: “ Само да няма война!“. Убийствена, злонамерена програмираност, обричаща човешкия дух и народа на предварително подготвено поведение. Така в главите ни упорито се имплантира програма за толерантност и смирение: бедствия, глад, замръзване, смърт, убийства, но бъди търпелив, човеко, нали не е имало война.

Друг речев импулс, внушаващ, принуждаващ какво да направим, за да не стане по-зле: „повече и по-добра работа, много работа, работа без сън и почивка”. И сега към това се прибавя страхът от загуба на работни места. И понеже никога не сме били мързеливи, вижте как умело се манипулира обикновения човек: “Неефективно работиш, затова и зле живееш”. Когато такава програма окупира ума на човек, той се чувства в безизходица. Той се превръща в машина за трескаво събиране на пари – да печели, да изразходва, да работи отново, и отново да харчи и да яде….

Внедряването на такива програми води хората към необичайно психическо състояние да се „обзаведат“ с множество фобии – безпричинен страх от собственото си бъдеще и бъдещето на страната си.

Някои словесни матрици са предназначени за това, хората да обслужват само собствените си стомаси. Егоистът живее само за удоволствие и следователно е най-лесно управляем, мотивите на неговите действия винаги са ясни, предсказуемо е и поведението му и да се убеди в правилността на всички действия, предприети от властите – даже и ако полицията пребие невинни хора, трябва само да му се каже „Ти само ще спечелиш от това“. Но първо трябва да се гарантира, че принципът „живей само за себе си“ се превръща в основа на съществуването на милиони. Това е много успешното въвеждане в нашето подсъзнание на словесните матрици „удоволствие“ и „наслаждение“.

Превъзпитанието на хората в дух на роби на всяка своя прищявка, целенасочено и упорито се прави всеки ден. Повечето реклами ползват това заклинание: „Животът – това е удоволствие, наслаждение“, „Живейте с удоволствие, Вие го заслужавате!“. Особено активно, без критика и съмнение, тези постановки се усвояват от младежта. Законите за вербално въздействие сработват тук, въпреки волята на човека и той с глупав инат започва да търси удоволствие – в храна, в любов и с цялото си поведение търси точно това интуитивно и избягва нещо, което може да попречи на удоволствието - пренебрегва родителските си задължения, никога не рискува живота си пред лицето на опасност, тъй като е било разпоредено само да се наслаждава.

Самата жизнена програма, която се налага на хората, които са предразположени към удоволствия, е близка до еуфоричната психоза, когато човек не може да възприеме разумно и да оцени ситуацията.

Особено внимание политическите стратези отделят на словесните внушения, образуващи рефлекс на безразличие към съдбата на своята страна и своя народ. За това, рефлексът да е устойчив в огромни маси, се изисква трудна предварителна обработка на човешкото съзнание. Това внушение се прилага в три основни направления.

Първо – това е унищожаването на паметта, упорито поддържане в ума на събития и хора, които са повлияли и влияят върху съдбата на страната. В борбата срещу паметта на хората е много важно предозирането на информация. Когато в човека вкарват, втълпяват, натоварват с тонове информация, която не му е необходима- празна и глупава, паметта се руши под непоносимата тежест на новините, отказвайки да служи за разумно опознаване на истинския живот. Така се спира мисленето, а животът се превръща в рефлекси, които се култивират от опитни телевизионни водещи.

Второто направление – това е формирането на погрешна представа за историята на нашата страна. Изкривените исторически факти не се поднасят под формата на собствени хипотези и предположения, не, те са програмирани в мозъците ни с абсолютна сигурност – „така е!“.

Но не само виртуалното минало е подготвено така за потребление на народа, че той повече да не си мисли за Симеон Велики, Стамболов, и прочее държавници, мислили и действали в името на народа си. На екрана на телевизора е пълно с убийци, диктатори, параноици – така ни казват във всяка новина, всяка публицистика. Съвременна България също е представена на екрана във виртуалния си образ с образа, създаден за бедна страна, където никой не може нито да се нахрани, нито да се предпази, с лъжливия имидж на хора – нелепи, ирационални, крадци , от които може да ни спаси само нашият ПОЛИТИК.

Нагледалият се на военни и терористични атаки в сериалите човек започва да разглежда смъртта по пътищата, убийствата, грабежите, изнасилванията, кражбите на олигарсите, като един художествен филм – абстрактен и безличен. Докато гледа шоуто – сърцето бие, душата боли, а след като се махне от телевизора като че ли нищо не се е случило, кино и само кино е това !

След това в подсъзнанието на човека като на добре обработена почва на безпаметност, исторически космополитизъм, отчуждение от болката и мизерията в родната му страна, прониква словесната матрица на апатия и безразличие:

- Съдбата на страната се решава без мен, така че трябва да мисля само за себе си (във варианти: семейството, деца, родители)

- Какво мога да направя сам, когато има само престъпници и провокатори

- Ако противопоставя сам, може да ме убият (в опции – да ме изгонят от работа, да навредят на децата).

Страхът от кошмара от насилствена смърт, треперене пред въображаема заплаха за семейството и вездесъщия спектър от провокации, парализират волята на един съвестен човек (безсрамните граждани отдавна агитират да се живее дълго време само за удоволствие и наслада), – всичко това се възпитава постепенно чрез поредица от умни словесни трикове.

Тук е мястото да отбележим и феномена ЧАЛГА във всичките му форми- текст, мелодия, Биг Брадър и особено така наречената публицистика в медиите. Чалгата у нас е най-разпространения и много успешен метод за препрограмиране, превърнал около 90 % от хората в дебилни и безволеви същества.

Ние сме научени да си мислим и за най-малката опасност за себе си и нашите близки, чрез извеждането напред в новините от криминалните хроники. Страхът потиска съвестта, възмущението, протеста. Ние сме свикнали да слушаме за събитията равнодушно и инертно „А! Прави каквото искаш, не ми пука”.

Такова предварителното програмиране на поведението поставя човек във все по-голямата група на апатичните, която е нещо като болезнено състояние, специфично за шизофрениците. Психологическата нагласа „какво мога да направя сам?!“ формира масата на психопатите с подчертания синдром на „вкаменената безчувственост”, безразличие към съдбата на своята страна и своя народ.

Човекът, който гласува, обработен със специални програми за психопатично поведение, сега е склонен да приеме сигнал за гласуване „за“: – „Гласувай за .., но ще бъде по-лошо“ (това е за хора със силна програма страх за бъдещето) – „Гласувайте за .. и след това ще загубиш (това е за хора със стабилна жизненоважна програма за удоволствие) – „Гласувайте за .. защото от две злини трябва да изберете по-малката „(това е за хора с формирана програма за безразличие към съдбата на страната).

Опитът в изборите през последните 20 години показва, че психопатичните програми за поведение, въведени с методите на невро-лингвистичното програмиране, са един зловещ вирус, който все по-често засяга хората. Особено интензивно насилие над душите на хората се отбелязва в последните три неотдавнашните предизборни кампании, които в никакъв случай не може да се наричат свободна воля на нацията, защото те са били извършени в условия на парализа на народната воля.
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2123
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 483 пъти
Благодарено: 191 пъти

Re: За егоизма

Мнениеот vl » 29 Септември 2012, 23:36:19

Хубава тема колежке и много актуална. Имал съм спорове за това в други форуми и забелязах, че егоизмът се бърка със себеуважението. А те са много различни! Някои твърдяха, че егоизмът бил позитивен, градивен, докато егоцентризмът бил нещо негативно. Но не е така. Егоцентризмът е крайната и най-лоша форма на егоизма. Егоистът винаги е готов като трактор да премине през всички, за да постигне целите си. За мен беше учудващо, че през последните 20г. егоизмът беше насърчаван отвсякъде! Не можех да разбера причината. Но ето, в тази статия я обясняват. Като че ли са прави.
Още преди 20г. за мое учудване се появи списанието "Егоист". В едно нощно предаване на БНР неговият зам.главен редактор се похвали, че бил алтруист! А в друго пак нощно предаване водещата също се изказа в полза на егоизма за мое учудване.
А тя целта им била да "възпитат" населението и то най-вече младото и зеленото. За да могат после много лесно да го манипулират.
Последна промяна vl на 30 Септември 2012, 20:42:56, променена общо 1 път
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2123
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 483 пъти
Благодарено: 191 пъти

Re: За егоизма

Мнениеот ysmivka » 30 Септември 2012, 10:55:10

Да онагледим:
Изображение
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1824
Снимки: 349
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 100 пъти
Благодарено: 359 пъти

Re: За егоизма

Мнениеот iniuta » 30 Септември 2012, 11:42:16

Аз самата, както и близките ми приятели, ме определят като здравословна егоистка. Не виждам нищо лошо в това. Обичам първо и най-много себе си. ( да, единствено дете съм). Познавам се достатъчно добре, че да знам с какво мога и с какво не мога да направя компромис, така че да не страдам аз и близките ми от това в бъдещ период.

Повишили са мен в работата, а не Себастиан или Иван, който кротко си седи в ъгъла, не защото аз съм минала "като трактор" през него, vl, а защото аз съм по-квалифицирана, по-инициативна, давам предложения, защитавам идеи и не ме е страх от провал.
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: За егоизма

Мнениеот vl » 30 Септември 2012, 20:49:04

https://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%B5%D ... 0.B8.D1.8F

http://rechnik.info/%D0%B5%D0%B3%D0%BE% ... 1%8A%D0%BC

Аз пък мисля, че "здравословен егоизъм" няма. Това е поредната заблуда.

Егоистът винаги се стреми да ощети останалите. А ако са го повишили в службата заради неговите качества, то това не е следствие от неговия егоизъм.
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2123
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 483 пъти
Благодарено: 191 пъти

Re: За егоизма

Мнениеот velingrad » 30 Септември 2012, 21:07:08

vl написа:
Аз пък мисля, че "здравословен егоизъм" няма. Това е поредната заблуда.


Има, и дори съм в състояние, да ти го докажа, само цитирайки твои мнения, но нямам време за дреболии, защото и без това няма да... абе нямам време.
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: За егоизма

Мнениеот vl » 30 Септември 2012, 22:43:29

Напротив, докажи го! Ако не сега, утре, вдруги ден, другата седмица.....

Неслучайно Исус е казал:"Обичайте ближния като себе си!" Тоест този проблем и преди 2000г. е бил актуален.

Но кое е особеното днес???-Че искат да ни го пробутат като добродетел. Е, мерси.
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2123
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 483 пъти
Благодарено: 191 пъти

Re: За егоизма

Мнениеот iniuta » 30 Септември 2012, 23:06:14

vl написа: Егоистът винаги се стреми да ощети останалите. А ако са го повишили в службата заради неговите качества, то това не е следствие от неговия егоизъм.


Не, останалите се оставят да бъдат ощететени, измисляйки някакви оправдания. Не говоря само за повишение в службата, това просто беше първият пример, за който се сетих.
Апропо, егоизмът също е част от качествата на човека ...

vl написа:Неслучайно Исус е казал:"Обичайте ближния като себе си!

Много зависи от ближния. Тя и лелята, дето поръча убийството на момичето от Варна му е била ближна ...

Потребители благодарили на автора iniuta за мнението:
vessy72
Рейтинг: 4%
 
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: За егоизма

Мнениеот vl » 1 Октомври 2012, 00:37:14

Не зная каква е тази леля и не мога да коментирам. Новини не гледам и не слушам от години.

Но за егоизма можем да поспорим доста. Той не е качество, а сериозен недостатък.

Е, не винаги останалите се оставят да бъдат ощетени. Както и не винаги измислят оправдания. Но, ако един е по-знаещ и по-способен в професията е съвсем нормално именно той да бъде издигнат. Нормално е да му завиждат, да плетат интриги спрямо него....Но и аз малко се поувлякох.....Не е нормално да бъде така, но пуста завист. Аз смея да кажа, че не завиждам на никого и за нищо. Но колко са такива?
Смущаващо е, когато въпросният индивид е по-незнаещ и по-некадърен и въпреки това е издигнат на партийни, приятелски или роднински начала.
И в древността омразата към ближния е била много силна. Поради тази причина Исус е давал такива напътствия. Дори още повече:"Обичайте враговете си!" Трудно ни е да си представим как точно ще стане това, но смисълът е да не ги презираме и да не стигаме до физическа разправа с тях. А до този момент е важал старият еврейски закон "Око за око, зъб за зъб". В този смисъл Исус се явява като първи хуманист.
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2123
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 483 пъти
Благодарено: 191 пъти

Re: За егоизма

Мнениеот makeno » 1 Октомври 2012, 09:00:19

Леле, какви есета и фермани развивате за нещо толкова просто като егоизма. Ето какво аз разбирам под егоизъм: Купувам си грозде и си го нося с мен на работа. Обаче не черпя колегите, защото съм си го взел с желанието и нагласата да си го изям сам и то всичкото. На колегите по някой път им нося също по нещо, но него съм го купил с нагласата, че е за тях, а не за мен. Сега, при случая с гроздето, постъпвам ли егоистично или не? За мен твърдо да и не виждам нищо лошо в това. :)
Просто моите 2 цента...
В българския език няма дума в множествено число, която да завършва на й.

Потребители благодарили на автора makeno за мнението:
iniuta
Рейтинг: 4%
 
Аватар
makeno
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2132
Регистриран на: 29 Ноември 2005, 01:00:00
Благодарил: 51 пъти
Благодарено: 118 пъти

Re: За егоизма

Мнениеот onufriy » 1 Октомври 2012, 11:02:38

makeno написа:Леле, какви есета и фермани развивате за нещо толкова просто като егоизма. Ето какво аз разбирам под егоизъм: Купувам си грозде и си го нося с мен на работа. Обаче не черпя колегите, защото съм си го взел с желанието и нагласата да си го изям сам и то всичкото. На колегите по някой път им нося също по нещо, но него съм го купил с нагласата, че е за тях, а не за мен. Сега, при случая с гроздето, постъпвам ли егоистично или не? За мен твърдо да и не виждам нищо лошо в това. :)

Май е въпрос на разбиране. Под това аз разбирам липса на алтруизъм, което е в същата посока, но не толкова далеч. Егоизъм за мен е да сме двамата с теб в планината, аз да имам вода, а ти – не и аз да не разделя своята вода с теб.

Потребители благодарили на автора onufriy за мнението:
vl
Рейтинг: 4%
 
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1235
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 295 пъти

Re: За егоизма

Мнениеот onufriy » 1 Октомври 2012, 11:37:37

iniuta написа:Повишили са мен в работата, а не Себастиан или Иван, който кротко си седи в ъгъла, не защото аз съм минала "като трактор" през него, vl, а защото аз съм по-квалифицирана, по-инициативна, давам предложения, защитавам идеи и не ме е страх от провал.

Това също не го разбирам като егоизъм. Това би било амбиция в позитивния смисъл и натегачество в негативния. Егоизъм би било следното: трима колеги имате общ pool със задачи. Ти идваш по–рано на работа и избираш за себе си "сладките" (лесни, интересни или каквито ви харесват), а колегите се занимават с остатъците.

Потребители благодарили на автора onufriy за мнението:
vl
Рейтинг: 4%
 
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1235
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 295 пъти

Следваща

Назад към Приказвалник

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта

  • Advertisement