Да ни е чести 3-ти март, българи!!!
Българската държавна администрация е определила 3-ти март като национален празник (честваме т.нар. руско-турска освободителна война и подписания договор на 3-ти март в Сан Стефано). Значи би трябвало българите да се радваме и да определяме в съзнанието си тази дата като основа във формирането ни като свободна и независима държава. Поне такива неща на мен ми преподаваха в училище... Но забележете (поне в моята) учебната програма тогава не се изучаваше задълбочено този договор. Той се преподаваше като онзи, великия договор...
Е аз след като пораснах и вече имах достъп до информация се понаучих (поне малко) da гледам по-критично на нещата и реших да го прочета онзи, великия договор, който даже и национален празник му отредихме.
Какво прочетох в договора (
http://www.omda.bg/page.php?IDMenu=283&IDArticle=714)
Чл. 2. Високата порта признава окончателно независимостта на княжество Черна гора.
Чл. 3. Сърбия се признава за независима.
Чл. 5. Високата порта признава независимостта на Румъния, която ще предяви своите права за едно обезщетение, което ще бъде уговорено между двете страни.
Чл. 6. България се издига в автономно, поданно княжество, с християнско правителство и народна милиция.Е някак си понятието автономен се различава от свободен и независим... Така че от известно време доста се съмнявам в освободителния характер на тази, великата война... Между другото защо тази РУСКО-ОСМАНСКА (1877-1878) война се води освободителна, а предишните не се водят освободителни?
Та надежда е да провокирам тук аргументирна дискусия, чрез която да осъзнаем най-после значението на онзи, великия договор...
П.С.: Между другото, тъй като ще говорим за понятието автономност, бих искал да спомена, че Крим (където сега положението е напечено) е автономна област...