• Advertisement

Здравна тема

Интересна информация, статии ... . Тук може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Здравна тема

Мнениеот vl » 29 Април 2015, 03:14:57

Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка

Благодарил: 488 пъти
Благодарено: 195 пъти

Re: Здравна тема

Мнениеот vl » 1 Май 2015, 23:37:56

Уважаеми колеги, тази тема може да бъде както информационна, така и дискусионна. Намирам написаното в линка за полезно, но към него могат да се прибавят и пояснят някои неща.
И разбира се, можем да продължим с подобни образователни линкове за нашето здраве.
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка

Мнениеот max » 2 Май 2015, 09:23:01

Актуален е.
Тази седмица си изследвах кръв и за пръв път се оказа, че има завишени показатели в нея. Чернодробен ензим, холестерин и триглицериди. Това беше като гръм от ясно небе, мислех, че съм защитен от такива неща, понеже съм вегетарианец от дете, а от 15 години не ям и яйца, и никога не съм употребявал алкохол, а показателите ми са като на върл месоядец и алкохолик... :( Иначе кръвното, теглото и захарта са нормални.
max
Златен писач
Златен писач

Благодарил: 50 пъти
Благодарено: 148 пъти

Мнениеот vl » 2 Май 2015, 16:05:14

Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка

Мнениеот naselo » 4 Май 2015, 03:35:19

Max, сега вече знаеш че всъщност си застрашен, специално за холестерина. Предполагам, че си избягвам кравето масло, свинската мас и овча/козя и друга лой. Те помагат, но хората обичат да слушат каквото им харесва по някакви причини, а не каквото е истината.

Потребители благодарили на автора naselo за мнението:
olga
Рейтинг: 4%

naselo
Роден писач
Роден писач

Благодарил: 16 пъти
Благодарено: 65 пъти

Мнениеот max » 4 Май 2015, 14:55:37

Лекарят каза, че резултатите не са повод за безпокойство и че триглицеридите се покачват при хора, които приемат много въглехидрати. Освен да са от ориза, боба и розовата леща, които консумирам...Дори сладки неща почти не консумирам. И не си мислете, че се храня с маргарин или палмово масло, защото това не е вярно. Просто няма от какво да са ми завишени тези показатели... Утре съм на доплерово изследване на шийните артерии, за да се провери дали има вредни последствия по стените им от високия холестерин... :-k
А високият чернодробен ензим можело да е признак на Хепатит В или С... #-o :-#
Но няма начин да съм се заразил с такова нещо, знам по какъв начин става това и не съм имал рискови действия. :thumbleft:
max
Златен писач
Златен писач

Мнениеот naselo » 5 Май 2015, 02:47:04

Точно от описаната ти диета може да имаш ненормални стойности на холестерина. За сравнение ще си направя и аз изследвания, да видим - винаги съм ял всичко. Включително вегетарианска храна!
Показах на приятелите си как си описал нещата и получих някои съвети:
- Повтори изследванията в друга лаборатория
Like · Reply · 19 hrs
- ...един месец на клизми!
Like · Reply · 17 hrs
- Налей си един ром,не се излагай!
Like · Reply · 13 mins
naselo
Роден писач
Роден писач

Благодарил: 16 пъти
Благодарено: 65 пъти

Мнениеот max » 5 Май 2015, 03:58:37

naselo написа:- Повтори изследванията в друга лаборатория
Like · Reply · 19 hrs

Да бе да още веднъж да ми смучат кръв, не давам, всичко на всичко едва за втори път в живота ми взеха кръв от вената, първият беше преди 3 години. Дори не знам кръвната си група, защото не ми е изследвана. Като дете са ми вземали само два пъти и то от пръста и двата пъти ми стана лошо до несвяст... Един път през 1985 г., когато често ме болеше стомаха и майка ме заведе, а те ми взеха кръв и нищо не откриха, и втори път когато в училище през 1990 г. в час по история дойдоха и ни извикаха в тоалетната, където ни взеха профилактично кръв.
Сега очаквах обаче да имам недоимък на витамин В12, понеже не се храня с месо от десетилетия и според всички научни "светила" вече трябваше да се е изчерпал, но за щастие не е, движа се против природния закон :thumbleft:
max
Златен писач
Златен писач

Мнениеот vl » 5 Май 2015, 14:44:19

Какво исках да добавя към казаното от доктора в линка?

Не е наблегнал достатъчно на трите вида холестерол(има и четвърти, но бил по-маловажен). Тоест не е подчертал, че винаги трябва да искаме да ни изследват и трите-добър, лош и общ. На това ме научи моя близка, дългогодишен кардиолог в ИСУЛ. Ние също се борим с този проблем(моята майка, моята жена и аз). Започнахме с омега 3, после омега прим. Имаше временно подобрение, но после влошаване. И сега докторката препоръча росувастатин 3месеца, след което пак да го проверим и да и докладваме, за да реши как да продължим. Доста хора през годините са ме питали колко е моя. Отговарях им, че никога не е изследван. 20г. не бях правил никакви изследвания.

И другото, което докторът не е подчертал, че концепцията за максимално допустимото ниво на кръвната захар през последните няколко години е променена от 6,5 на 6,1. Все още доста хора знаят 6,5. Аз научих тази подробност миналата година, защото се оказах на ръба и ми извадиха жълт картон. И по отношение на захарта вземам сериозни мерки.

Сега от мен за очното налягане. Доста хора не са чували, че има такова. След 40г. възраст трябва да се проверява веднъж в годината, а ако имаме очни оплаквания-винаги дори и доста преди 40г. И в детската възраст се случва то да бъде проблем при някои деца. Не е често, но все пак ако дете не е добре с очите то трябва задължително да се измери. Най-често обаче този проблем се явява при възрастните хора.
Последна промяна vl на 5 Май 2015, 15:56:10, променена общо 1 път
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка

Мнениеот olga » 5 Май 2015, 14:54:14

Тъй, тъй..... пийте лекарства... против холестерол... :scratch:
Аватар
olga
Писач без спирка
Писач без спирка

Снимки: 1
Благодарил: 213 пъти
Благодарено: 173 пъти

Мнениеот vl » 5 Май 2015, 15:20:34

Сега към Макс. Моите чернодробни също бяха удвоени въпреки, че не пия, не пуша и освен това съм вегетарианец.

Обяснението вероятно е в дългогодишната употреба на аулин за главоболието и на сънотворни. Оправихме ги с едни прахчета хепамерц. Змесеца с прекъсвания ги вземах по идея на личната миналата пролет. През ноември бяха добре, през март-също. Тоест можем да смятаме, че са трайно оправени. При алкохолиците били неколкократно завишени!
Вземането на кръв не е чак толкова голям проблем. Свиква се. Аз 20г. не бях правил никакви изследвания и казах миналата година на моята жена, че ще ги правя и ако съм жив след 20г. пак! Но времето за такива шегички май е изтекло и както се очертава отсега нататък 3-4пъти венозни през годината, а от пръстчето захарта всеки месец. Но е особено важно кой и как пипа! Моите спомени от венозно вземане на кръв бяха ужасни! За първи път се случи по време на шофьорския курс. Искаха всички да имаме отпечатана кръвната група на медицинското свидетелство. Миналата година реших да се срещна предварително с лаборантките и да преценя дали ми харесват. Бяха ме изпратили в една от новите шведски лаборатории Синево. Обясних им, че за мен това е ужасно неприятно и ги попитах дали могат да направят така, че ръката да не ме боли даже същия ден! Те ми обясниха, че с тънки игли и повече старание е напълно възможно. Няколко дена по-късно отидох да ми вземат кръв и удържаха на думата си. Не усетих нищо! Научих имената им, сприятелихме се и вече съм техен абонат. Обясних им, че за първи път изпитвам най-добри чувства към хора, които ме бодат! За година и нещо вече няколко пъти ми взеха от вената и повече от 10пъти от пръстчето. Доволен съм, моята жена и приятели-също. Неприятното ми чувство от вземане на кръв изчезна. Като че ли тази дейност не се коментира много в обществото. А именно да бъдат заставени да вземат внимателно и старателно кръв, както и така да правят инжекции. И от тях имам ужасни спомени и съм ги сънувал стотици или хиляди пъти! Сега 15г. вече сам си слагам грипната ваксина. Първия път ходих при позната фелдшерка и не останах много доволен. На следващата година реших да попитам да ми обяснят и да започна сам. Доволен съм от себе си, но изпълнявам правилата точно както ми ги обясниха. Първите години неприятното ми чувство от убождането беше по-слабо като започнах сам да се боцкам, а сега напълно е изчезнало. Все едно, че вземам хапчета. Добре, че все пак никакви други инжекции не са са налагали. Моята жена и тя свикна сама и е доволна от себе си. Първите пъти аз и слагах ваксината. Беше доволна от мен, за разлика от предишен случай с лекар от Пирогов, който така "старателно" и я направил, че ръката я боляла цял месец!
Последна промяна vl на 5 Май 2015, 15:28:57, променена общо 1 път
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка

Мнениеот vl » 5 Май 2015, 15:22:18

olga написа:Тъй, тъй..... пийте лекарства... против холестерол... :scratch:

Ами тъй......Май няма алтернатива. Вече опитахме другото. Моята докторка от ИСУЛ веднъж ми казваше, че не е добре с лекарства, ами като не върви без тях какво да правим??? И спомена, че е по-добре да държим нормално кръвното с лекарства, отколкото да се гордеем, че не вземаме нищо и то да играе както си иска!

И още за холестерола. Мазните френски и италиански сиренца можели също да го вдигнат. Ние ги харесваме, но напоследък ги ограничихме. Даже открихме нискомаслена моцарела.

Темата май набира обороти. Това е добре-да мислим за здравето си и ако е възможно да вземаме мерки навреме.
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка

Мнениеот max » 5 Май 2015, 17:46:39

Моят чернодробен за щастие не е удвоен, а е само с 20 единици на границата, която е 50, а той е 70 ;-)
Днес ми направиха ехографията на шийните артерии и както и очаквах няма никакви плаки по тях, напълно са здрави. Лекарят каза веднъж на 5 години да си правя такова контролно и ме пусна да си ходя. ;-)
Преди 3 години изобщо не ме боля като ми вземаха от вената кръв, нищо не усетих. Сега ми взеха повече за пълна кръвна картина и точиха по-дълго време, но иначе пак не беше болезнено, само мисълта, че ти е забита игла за по-дълго време беше дразнеща. А и това, че този път ми взеха от дясната ръка, а аз очаквах да ми вземат от лявата, защото съм десняк не очаквах да товарят дясната ми ръка...
От пръста като дете беше много по-гадно, те стискат пръста, то нищо не излиза, капка по капка събираха, издивях направо.
max
Златен писач
Златен писач

Мнениеот vl » 6 Май 2015, 14:25:56

Важното е да не боли. А колко кръв източват и за колко време не е проблем. Щом му разбират и се стараят, могат да направят така, че да не боли нито от вената, нито от пръстчето. Но някои от тях са небрежни, нехайни и дори неуважителни. Затова аз миналата година внимателно ги подбрах и съм доволен. Сега сме почти приятели. Казах им какво чувство е най-после да намериш хора, които да те бодат човешки и да им се радваш.
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка

Мнениеот max » 22 Май 2015, 22:30:30

Хората от практиката на личния ми лекар бяха така добри и ми направиха тестове допълнително и за хепатит В и С, които можеше да са причина за увеличения чернодробен ензим и няма находка, отрицателни са. Естествено, няма как да съм заразен с тези болести ;-) Изследвали са и някакъв протеин в кръвта Феритин и по него няма забележки, нормален е. Така че лекарят ме пусна да си ходя като здрав, без по-нататъшни изследвания. Взех си от Müller таблетки с екстракт от артишоци, пречиствали и помагали на черния дроб. Освен това от 2 седмици се храня само със салати и ягоди и вече свалих 3 кг от 86 на 83 при 181.5 см височина и се чувствам супер. Още 1.5 кг. трябва да сваля. ;-)

Потребители благодарили на автора max за мнението:
naselo
Рейтинг: 4%

max
Златен писач
Златен писач

Следваща

Назад към Приказвалник