Ваксинациите са като застраховките, някой са си направо задължителни, други препоръчителни, а трети са си направо излишни. Нека всеки сам да си решава дали и против какво да се имунизира.
Мене преди години една мед.сестра ме хвана буквално за ръката и ме поведе към амбулаторията на болницата, където работя, за да ме имунизират против тетанус с думите: „Виждала съм как умира човек от тетанус и не искам да го видя още веднъж!“
След време домашният ми лекар ме имунизира против пневмококи, без да изслуша съгласието ми. Всъщност се оказа прав.
Против хепатит Б съм имунизирана от работодателя, а след едно посещение на село в БГ взех твърдото решение като се прибера в Германия да добавя и имунизация против хепатит А.
Противогрипните не знам доколко са смислени при млади и здрави хора, защото се имунизира против миналогодишния грип. Вярно, че истинският грип е много сериозно заболяване и може да остави сериозни последици, но абсолютно всяка година имунизация...

. Господ да ни пази!
Междувпрочем чух по телевизията, че сред бегълците са се появили случаи на детски паралич, което заболяване е било в Европа практически на нулево ниво. Боже, пази хорските деца,че и нашите!