• Advertisement

Вярвате ли на банките

Интересна информация, статии ... . Тук може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Вярвате ли на банките

Мнениеот Svetul4o » 13 Януари 2016, 20:46:56

В последно време придобих малко по-обстоен поглед за това как хората боравят с парите си днешно време. Общо взето 80% от клиентите ми плащат само с карта и явно тенденцията само ще се засилва през следващите години. Дочуват се разни гласове с предложения за безкешова система, тоест всичко да минава през банките. Какво мислите? Доверявате ли парите си на банките? Притеснявате ли се да си разнасяте спестяванията на парче пластмаса което може лесно да бъде прочетено и копирано?

Моето мнение за сега ще си го запазя, но ми е много интересно какво мислят други българи по въпроса. Все пак повечето от нас са видяли две и двеста и недоверието ни към всичко и всеки ни е едвали не генетично заложено.
Svetul4o
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 116
Регистриран на: 25 Декември 2012, 10:41:31
Благодарил: 20 пъти
Благодарено: 54 пъти

Re: Вярвате ли на банките

Мнениеот bknf » 13 Януари 2016, 22:29:50

Аз не доверявам на банките, както и предпочитaм (доколкото е възможно-), определени суми да не минават през тях.
А понякога и се налага, да минава през банковата сметка.
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3789
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 286 пъти
Благодарено: 449 пъти

Re: Вярвате ли на банките

Мнениеот ScheissMann » 13 Януари 2016, 23:27:24

Хубаво е човек да разполага с джобни пари и картата да е пълна .И в двата случая това е полезно за здравето . Отностно плащанията всеки път е според зависи . На банките единствено вярвам че дават пари и взимат пари .Всички плащания да минават по банков път ? Нали трябва да се следи всеки човек с какво разполага и колко :mrgreen: Но тарикатите ще си останат както на изток така и на запад ;-)
Аватар
ScheissMann
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 656
Регистриран на: 17 Декември 2013, 13:47:53
Местоположение: Жермани
Благодарил: 98 пъти
Благодарено: 71 пъти

Re: Вярвате ли на банките

Мнениеот Svetul4o » 20 Януари 2016, 19:02:34

Малко история. Предците на модерните банки са били родени в Италия по време на средновековието. Дори името банка произлиза от италианската дума banca - пейка. По онова време Евреите в Италия не са имали право да притежават земя и за това те навлизат в търговските дворове и площади със своите пейки за търговия на зърно. На християните им е било забранено да дават заеми, което пък на свой ред отворило вратите на евреите. Те давали заеми на земевладелци срещу залог от полята им, започнали предварителното плащане за бъдещи доставки към далечни пристанища и правели пачалба от разликата в цените. Те започнали издаването на така наречените IOU's - билетчета на които пише че имаш пари в банката или предците на хартиените пари. Парите по онова време са били злато и сребро и по същото време някой се сетил да дава парите на вложителите си като заеми на други клиенти. Някой се сетил също, че след като така и така всички се разхождали само само с едни хартиики на които пише, че имат пари в банката и никой не знаел реално какво има в трезора, било напълно нормално да се дават заеми надхвърлящи капитала на самата банка. Така се родили принципите на fractional reserve banking. Термина банкрут също датира от онова време и произлиза от banca rotta - счупена пейка, което се е случвало когато търговеца или търговската банка е загубила вложенията на клиентите си.
Svetul4o
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 116
Регистриран на: 25 Декември 2012, 10:41:31
Благодарил: 20 пъти
Благодарено: 54 пъти


Назад към Приказвалник

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google Adsense [Bot], itzo, vl и 14 госта

  • Advertisement