• Advertisement

Светлото техно бъдеще

Интересна информация, статии ... . Тук може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Светлото техно бъдеще

Мнениеот Svetul4o » 6 Септември 2016, 19:04:43

Поради излишно свободно време реших да пусна една моя главомислица която ме тормози от известно време.

Всички сме виждали как нещата покрай нас лека полека се автоматизират. На будките за тол такса по пътищата хората постепенно биват заменени от автомати. Банките лека полека се обезлюдяват от служители и на тяхно място никнат терминали. В магазините лека полека навлизат каси без касиер. И това са само очевидните неща които някак се сливат със сивото ни ежедневие и ни улесняват или изнервят още повече.

От обща култура знам, че складовете на Амазон са почти на 100% автоматизирани, както и много други из Европа. Няколко големи фирми работят в насока самоуправляеми автомобили. IBM от известно вмреме са пуснали в експлоатация първия суперкомпютър с по-голяма изчислителна мощ от човешкия мозък и с това съкращават значително дистанцията отделяща ни от изкуствения интелект. Компютъра в момента се ползва много ефективно при диагностика на заболявания и предписване на лечние. Съвсем скоро виждам как повечето кол центрове по света ще бъдат пренасочени не към хора а именно към някоя електронна кака като Сири или Кортана, която с безкрайно търпение (присъщо само на един компютър) ще плюе едни и същи фрази насреща на изнервените потребители.

Колкото и яко да звучи всичко това, остава въпроса "Какво ще стане с хората?" Какво ще правят хората населявали работните места заети сега от терминали? Какво ще правят милионите банкови, мазгазински и прочие служители чиято квалификация вече е без стойност? В момента в който първата транспортна фирма въведе самоуправляеми коли или камиони, няколко стотин милиона професионални шофери ще трябва да си търсят нова работа. Защото колкото и яки да са тез нововъведения, те не са за нас. Това е оптимизация с цел предлагане на по-качествен и конкуретноспособен продукт.

Моля всеки да си извади кристалното кълбо и да каже на другарчетата какво вижда. Моето нещо е тъмно.

Потребители благодарили на автора Svetul4o за мнението:
boyko123
Рейтинг: 4%
 
Svetul4o
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 116
Регистриран на: 25 Декември 2012, 10:41:31
Благодарил: 20 пъти
Благодарено: 54 пъти

Re: Светлото техно бъдеще

Мнениеот boyko123 » 6 Септември 2016, 19:50:56

Тъмно е, защото използваш неавтоматизирано кристално кълбо, предполагам ръчна изработка... :-s
Иначе много интересна тема, като инсталирам поредната автоматизация ще пиша и аз, обещавам.
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Светлото техно бъдеще

Мнениеот makedonski » 7 Септември 2016, 21:49:18

Мм..да интригуващо. Четейки поста в първият момент направих асоциация с популярният филм на братята Уашовски .
На стъклени кълба не вярвам ,допитвайки се до останалият ми здрав разум се довеждам до мисълта ,че все повече робуваме на машините. Голяма част от човечеството ще обслужва и произвежда роботи ,терминали и тн ,които пък ще работят за благото на малка част от човечеството .......
В общи линии търсенето определя предлагането.....
Аватар
makedonski
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Юли 2016, 13:27:12
Местоположение: wiesbaden
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Светлото техно бъдеще

Мнениеот Svetul4o » 28 Септември 2016, 17:00:07

Предполагам за доста хора темата не изглежда актуална. Някои сигурно си казват, че са прекалено важни и ценни за да бъдат заменени от машини. Интересен факт обаче е, че точно високо специализирани професии обвързани със акумулиране на голям обем от информация и прилагането и, са най-застрашени от изчезване. Как? База данни, читав алгоритъм и достатъчно бърз хардуер който да рови и анализира базата данни. Колкото и невъзможно да изглежда технологията върви с главоломна скорост в тази посока и това ще се случи и се случва. Пример за това е Уотсън на IBM. Всъшност Уотсън е стари новини. Пуснат е в експлоатация 2012, а сега е 2016 и е на 90то място сред най-бързите суперкомпютри.

Реално спирачка за цялото нещо е все още ограничения брой програмисти и ограничената производителност на процесорите. Интел се бавят със въвеждане на 10 нанометровата технология и още от сега казват, че новите процесори по тази технология ще излизат през по-голям период от време. Реално наближава стена и е нужно нещо напълно ново и радикално. Интел реално нямат конкуренция и могат да си позволят да дремят поне привидно и същевременно да работят трескаво по следващото голямо нещо. Кое ще бъде то? Квантови компютри? Биологични компютри? И по двете направления се работи и съм сигурен, че първата фирма която ги пусне първа на пазара ще избие рибата. Говорим за стократно увеличение на производителността. Уотсън и другите му приятели ще изглеждат като джобни калкулатори. Работата е, че и ние ще изглеждаме като такива.

Тази графика представя повишаване на производителността спрямо цената от 1900та година насам.
Изображение

Уотсън като хардуер стува само 3 милиона долара. Производителността на човешкия мозък се равнява на приблизително 10^16 операции на секунда. Това е достигнато,а сега остава само да стане по-евтино и компактно. Колко бързо ще стане това? Ами за да не гледаме в бъдещето да погледнем в миналото. Преди 15 години компютъра ми беше 366 мегахерца с 6ГБ твърд диск. Сега телефона ми може да бъде с 8 ядра на по 2 Гигахерца със 128 ГБ памет. Цената на компютъра ми тогава е сравнима с цената на телефона сега.

При това невероятно темпо на развитие и бъдещото поколение програмисти неуморно пишейки код, себестойността на машина по-ефективна от човек много скоро ще стигне приемливи нива.

Забавно или не, в момента подмяната на една проста домашна чистачка изглежда много по-невъзможна от тази на един лекар с 10 години образование и още толкова стаж.
Svetul4o
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 116
Регистриран на: 25 Декември 2012, 10:41:31
Благодарил: 20 пъти
Благодарено: 54 пъти


Назад към Приказвалник

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта

  • Advertisement