• Advertisement

В самолета с произведение на изкуството

Was Sie schon immer über Bulgarien wissen wollten - Land und Leute...

В самолета с произведение на изкуството

Мнениеот Liska » 18 Януари 2009, 00:07:21

Група, съвет моля! Майка ми лети във вторник от БГ и един приятел ми праща по нея картина (масло), дето сам я рисувал (и не е много малка). Имате ли идея къде и как може да я качи в самолета? Като ръчен багаж? И някакви бележки били искали на летището, ама какви и кой ги дава? Малко ме изненадаха тая вечер! Хелп, бите!
Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде...
Аватар
Liska
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 511
Регистриран на: 3 Декември 2004, 01:00:00
Местоположение: Hamburg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Re: В самолета с произведение на изкуството

Мнениеот velingrad » 18 Януари 2009, 00:40:22

Liska ти си "жива" бре ;-)
Съветвам те да си извадите непременно сертификат, за да нямате излишни неприятности. Лошото е, че нямате почти никакво време. Някога (ама бе отдавна), ми се наложи и ходих в Националната художествена галерия, защото такъв сертификат иззисква законодателството. Доколкото помня, работеха- понеделник, сряда и петък от 10 до 12 часа (не съм сигурен на днешно време). Мисля, че носихме и снимки ама дали бяха 10х15 или по-малки намам спомен.
Превоза в самолета става само чрез предварително заявяване и в кабината - говорете предварително при чек-ина.
Дано ви стигне времето за да се оправите :thumbleft:
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: В самолета с произведение на изкуството

Мнениеот nikolandotcom » 18 Януари 2009, 01:03:24

Не е необходимо да е от художествена акамедия; всички "клонове" на съюза на българските художници (в по-големите градове) са оторизирани да издават такива сертификати, като те "определят" художествената стойност (ако художника не е член на съюза, ще се допитат и до вас).

при всички случаи нека да го вземат това листче, като стойноста е добре да е под EUR 175,00; в друг случаи ще подлежи на обмитяване ;)


DN
Аватар
nikolandotcom
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 160
Регистриран на: 8 Май 2005, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: В самолета с произведение на изкуството

Мнениеот Liska » 18 Януари 2009, 15:17:43

Данке вери мач! Във вторник вечер ще видим дали ще пременя хола с ново произведение на изкуството :), ако маминка е благосклонна и се поразтича..., а и ако на летището са в настроение, разбира се...

Вел, разбира се, че съм жива, само съм алергична към компютрите напоследък... по-точно към атаките на един терорист, като види компютър ;)
Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде...
Аватар
Liska
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 511
Регистриран на: 3 Декември 2004, 01:00:00
Местоположение: Hamburg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Re: В самолета с произведение на изкуството

Мнениеот cece » 18 Януари 2009, 17:00:17

Този петък сертифицирах картини за износ. Комисията към Национална художествена галерия за сертфициране работи в понеделник, сряда и петък от 10 до 12 часа във фоайето на бившя Партиен дом - входа откъм Н.Худ.Галерия (за да се влезе в този вход се минава през паркинг). Пред комисията се носят по две снимки за картина (формат на пощенска картичка, не държат да е точен, трябва да е просто хартиен носител. Аз снимах картините с мобилния си телехон и ги разпечатих на цветен принтер) Плащате по 3 лв. на картина. Тази комисия слага печат на гърба на картината и дава формуляр с опис на особеностите и уверение, че не представлява национално богатство и не е забранена за износ. С този документ минавате през митницата на излизане (може и никой да не Ви го поиска, но ако го нямате и митничарят се заяде, няма да Ви пусне картинита).
Наличието на този документ не Ви гарантира превозването. Ако пуснете картината в багажното отделение заедно с куфара си - като добре опакован в дърво сандък или дървена кутия, която да издържи хвърляне, няма проблем. Но, ако трябва да я крепите като ръчен багаж, задължително Ви трябва разрешението на пилота (командира на самолета). Някои машини нямат място в салона за пътници за голям формат багажи и пилотът може да откаже. Правото е изцяло негово. Преди 2 години не ми взеха картина 120х170 см, нямаше къде да я сложат в салона, ,дори и зад седалките не беше безопасно и ми отказаха.
Ако картината Ви е малък формат имате по-голям шанс, но пак накрая решава пилотът!!! Т.е ще разберете в последния момент (при чек-ин-а) дали ще стане и, когато се чекирате, изрично трябва да искате разрешението на пилота, а не само мнението на деск-стюардесата на авиокомпанията, с която ще летите.
cece
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 18 Януари 2009, 15:44:42
Местоположение: София
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти


Назад към Da werden Sie geholfen

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

  • Advertisement