• Advertisement

Рибата - слабостта на всеки, уважаващ себе си готвач

Готини рецепти и съвети

Рибата - слабостта на всеки, уважаващ себе си готвач

Мнениеот nero007 » 21 Октомври 2009, 23:59:48

Рибата е продукт който със сигурност дава предпоставки за много фантазии и естествено много търпение, защото да се зготви една риба незначи да я хвърлим в тигана или фурна иготово,а би трябвало да се отдадем с много любов и внимание.
Сега Ви предлагам една съвсем обикновенна рецепта и с течение на времето ще се опитам затрудня максимално много желаещите да се пробват,ще пиша рецепти със все по голяма трудност,надявам се да се намерят мераклии да се пробват.

Сьомга със зеленчуци във мрежа от тиквички,кралски скариди в
картофена обвивка и зеленчуков-маслинен сос


Сьомгата се нарязва на дълги ивици и по същия начин нарежете зеленчуци,като незабравяте ако ползвате твърди зеленчуци това автоматично означава че трябва да ги задушите леко,наредете върху мрежата от тиквички и загърнете на сърма,после остава само преди сервиране да запържете леко в тигана и ако имате възможност поръсете с кашкавал и запечете леко във фурната.
Скаридите можете да купите готови почистени.във всеки китайски магазин има уред за рязане на зеленчукови спирали или спагети, с помоща на този уред правите от картофите дълги колкото се може повечеспагети и навивате скаридите с тях,посолявате и пържите в зехтин докато се получи тъмен златист цвят,могат да бъдат предварително само леко бланширани и преди поднасяне да се доопържат.
за соса..
Наедро се нарязва лук за 1 литър са Ви необходими 500 грама,запържвате в зехтин,когато стане леко кафяв цвета на лука добавете и една глава чесън,пържете още около 2 минути и долейте бульон,освете да ври докато омене лука напулно и после пюрирайте докато се получи еднородна смес.Овкусете със сол.пипер и задължително розмарин,добавете ситно нарязани зеленчуци и маслини,варете още малко докато и зеленчужите са готови,това значи близо 5 минути.
наредете по ваш вкус в чиния, за предпочитане бяла за да се отразят всички цветове максимално.

Изображение

етокак се прави и мрежата от тиквички,работете върху тензух или марля.така полесно се навива

Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение

аз съм сложил снимки които са с пълнеж от ориз за вегетаринско ястие,но със същия ефект се получава и всичко останало.
Желая Ви успех на тези които решет да се пробват.
ИзображениеNur Köche machen Frauen glücklich
Аватар
nero007
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 111
Регистриран на: 31 Март 2006, 00:00:00
Местоположение: FREUDENSTADT
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Рибата-слабоста на всеки уважаващ себеси готвач

Мнениеот seli » 22 Октомври 2009, 00:04:50

браво, много добре изглежда =P~
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Рибата - слабостта на всеки, уважаващ себе си готвач

Мнениеот nero007 » 22 Октомври 2009, 00:10:59

](*,) жалко че досега нямах време да пиша но се надявам с времето да наваксаме :hacker: :downtown:
ИзображениеNur Köche machen Frauen glücklich
Аватар
nero007
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 111
Регистриран на: 31 Март 2006, 00:00:00
Местоположение: FREUDENSTADT
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Рибата - слабостта на всеки, уважаващ себе си готвач

Мнениеот seli » 22 Октомври 2009, 00:19:44

Съпругата ми обича да експериментира в кухнята ( от което съм особено доволен ), е не винаги се получава, но аз се възхищавам на ентусиазма и. Определено ще го пробваме това.
Доколкото разбирам сте собственик на ресторант, бихме желали да научим някое друго "ексцентрично" ястие.
Поздрави и много успехи... ;-)
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Рибата - слабостта на всеки, уважаващ себе си готвач

Мнениеот nero007 » 22 Октомври 2009, 00:22:11

само казвате какво искате и аз съм насреща,с каквото мога ще помагам, и нека ако е възможно да я караме на ,,ти,, защото тук в сайта се чувствам сред приятели а приятелите не си говорят на Вие :) :) :) нали
ИзображениеNur Köche machen Frauen glücklich
Аватар
nero007
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 111
Регистриран на: 31 Март 2006, 00:00:00
Местоположение: FREUDENSTADT
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Рибата - слабостта на всеки, уважаващ себе си готвач

Мнениеот seli » 22 Октомври 2009, 11:08:47

Добре, преминавам на "ти".
Много бих искал да споделиш рецепта за пълнен шаран, а може и друга пълнена рецепта с риба.

Аз съм от Бургас и Никулден е празник на града.
Ял съм не един и два примера с въпросния специалитет, но все от ръцете на българки ( майки на мои приятели ).

За съжаление пълнената риба не присъства в турската кухня и до сега не съм имал щастието да опитам нещо такова от ръцете на жената или на майка ми.

Те дори се отвращават от шарана, като риба - приемат го като един от най-низшите в рибния свят, което не е така. Всичко зависи каква е големината на рибата ( казват, че е най-добър за консумация когато е между 800 гр и 1200 гр ), зависи от особеностите на водоема, от който е уловен и също дали е зимувал ( дали се закопал в тиня и се е вмирисал ).

Бих се радвал ако споделиш такава рецепта и обясниш малко по-подробно, все пак пълни аматьори ще го готвят. Ако унагледиш и фазите със снимка ще съм ти още по-благодарен.

Благодаря предварително, успехи в работата ...
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Рибата - слабостта на всеки, уважаващ себе си готвач

Мнениеот seli » 29 Октомври 2009, 00:55:13

Какво стана с шарана :ribar: :ribar: :ribar:
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Рибата - слабостта на всеки, уважаващ себе си готвач

Мнениеот nero007 » 29 Октомври 2009, 09:10:39

днес щея имаш рецептата смо дето нямам снимков материял,готвил съм много пъти но не съм правил снимки
ИзображениеNur Köche machen Frauen glücklich
Аватар
nero007
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 111
Регистриран на: 31 Март 2006, 00:00:00
Местоположение: FREUDENSTADT
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Рибата - слабостта на всеки, уважаващ себе си готвач

Мнениеот seli » 5 Декември 2009, 15:33:24

Пълнен шаран на фурна

Шаран (около 1,5-2кг)
100 гр пресни печурки
7-8 с.л. олио
1 глава лук
50 г бекон
100 г кашкавал
1 яйце
1 лимон
1 ч.ч. бяло вино
2-3 домата
1 връзка магданоз
черен пипер и сол на вкус

Шарана се почиства от люспите и вътрешността, след което се измива.
Разрязваме го откъм гърба покрай гръбната кост.
Започва се от към опашката към главата,като разрязваме и нея.
Така рибата се разтваря, коремът и остава цял.По този начин шарана събира повече плънка.
След като отделим 2-те части на рибата тя се подсолява отвътре и отвън и я оставяме за 1 час в хладилника.

През това време почистваме и измиваме гъбите, след което се нарязват на филийки.
Задушават се в 5-6 с.л. олио за 4-5 мин заедно с нарязания на ситно лук и бекона, който е нарязан на малки кубчета. След това прибавяме кашкавала настърган на ренде, наситнения магданоз, разбитото яйце, солта и черния пипер.
Когато плънката е готова, изваждаме рибата от хладилника.

Вече готовата плънка се изсипва в едната полувина на шарана. След слагането на плънката се изсипва сока на половината от лимона. С втората полувина на шарана само захлупваме. Не е нужно да се забожда или зашипват двете половини.
Когато е готова рибата, тя се слага внимателно в намазана с малко олио тавичка, около рибата прибавяме нарязаните на шайба домати и поливаме с последната мазнина и бялото вино.
Тавата се закрива с фолио.
Рибата се пече за 30-40 мин. в предварително загрята до 200 градуса фурна.

Преди сервиране се окрасява с останалата част от лимона.

- - - - - - - - - - - - -- - - -- - - - - - -

Пълнен шаран “Лили”

1 шаран (около 1кг)
сол
дивесил
магданоз
копър
черен пипер
горчица
олио
50 г ориз
50 г стафиди
50 г счукани орехи
50г очукани бадеми
1 глава кромид
2 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

* Шаранът се почиства и измива със студена вода.
* Посолява се и се натрива отвътре с горчица.
* Лукът се нарязва на дребно и се задушава в тенджера с горещо олио. Към него се добавя оризът, разбърква се и се доливат 100 мл студена вода и щипка сол.
* След като сместа кипне, се добавят стафидите, орехите, бадемите и нарязаните на ситно дивесил, магданоз, копър и черният пипер.
* Оставя се на котлона, докато оризът поеме водата. Тенджерата се снема от огъня. В плънката се добавя счуканият със сол чесън и тя се разбърква. С нея се пълни шаранът.
* Разрезът се прищипва с клечки за зъби.
* Шаранът се намазва с олио отвън. Поставя се в тавичка, чието дъно е покрито с намазано с масло фолио за печене. Пече се в силна фурна до готовност.

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Пълнен шаран
Продукти:

2 глави кромид лук
200 мл олио
100 г ориз
2 с л галета
3 с л орехи
десетина стафиди
1 ч л червен пипер
щипка канела
1/2 ч л захар
смлян черен пипер
сол
1,5 - 2 кг шаран
Приготвяне:

• Почистеният шаран се измива добре, посолява се и се оставя един-два часа.
• През това време се задушава нарязаният лук в олиото.
• Прибавя се оризът и се задушава отново 15-20 минути.
• Добавя се галетата, орехите, захарта, стафидите, канелата, смленият черен и червен пипер и 1 с л вода.
• Сместа се разбърква добре.
• Шаранът се напълва с така приготвената смес, зашива се.
• Поставя се върху скара или пръчки в тава за печене.
• Полива се с олио и размито в малко вода доматено пюре.
• Поръсва се със смлян черен пипер и брашно.
• В тавата се доливат 400 мл топла вода.
• Пече се в предварително загрята фурна на 200 С, покрито с фолио 30 минути.
• Фолиото се маха и се запича още 10-15 минути.
Бележки:

** Имало вярване, че костица от Никулденския шаран, грижливо скрита в гънките на портмонето, помага то да бъде по-пълно през годината. Ако не го знаете, на следващия Никулден приберете скъпоценното блестящо кръгче.
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Рибата - слабостта на всеки, уважаващ себе си готвач

Мнениеот pateberi6on » 26 Февруари 2010, 18:44:08

шаран по моя си начин
[/u]шаранче - около 2 кг / не повече
свински гъбнак - около 3 кг ако може да има малко месце по него да нее обран като агнешки курбан от цигански катун
дафинов лист - 2бр листенца пресни ако имате
желатин - 15гр
бахар - 3 зрънца
морков - 0,300гр
целина - 0,200гр
глава лук - 0,150гр
чесън - еднаглава
шам фъстък - 0,100гр
праз - половин пръчка
червено бургундско вино - за марката и модела - отваряте опитвате харесва ви ползвате /ако не отваряте друга
захар - 2 сл зехтин , масло
мащерка прясна , магданоз , малко гьозум пресен , морска сол , микс пипер /бял,червен,розов, черен
тава колкото за шаранчето , подложка за тавата на която да лежи негово светейшество докато се пече ,черпак,цедка ситна или тензух, огнеупорни ръквици , херметическа тенджера , фурна , време радост и кеф отготвенето

шаранчето - ако е жибо оставете го от предишната вечер да си плува под течаща вода без да го храните. ликвидираите го на другия ден изкормете го изчистете очите сложете маслини на тяхно мсто сложетего на пставката в тавата и го сложете в хладилника да поизсъхне малко не трябва да е влажен ако има още влага подсушете го с кърпа/ не го посолявайте оставете месото даси почине и дасе отпусне хубаво в хладилника докато правте нещата по долу /

начупвате гръбнака на по дребни пачета и го измивате хуууубаво с хладка вода подсушавате го и го поръсвате с прясно смляна морскасол и миска от пипера за целта една мелничка ще ви дойде добре.
обелвате морковите и отделяте обелките , слагате ги в тава а морковите нарязвате на красиви формички с къдрав нож
обелвате целината месестата част нарязвате и мятате при морковите облеките на целината изплаквате с вода и слагате при обелките на морковите в тавата
праза обелвате и разрязвате до като остане само най-финната бяла месеста част а обелките нарязвате на едро и ги слагате при другите обелки
разрязвате главата лук на половинка едната част обелвате обелката слагате при другите заедно с другата необелена половина
слагате половин пакетче масло да се разтопи и към него няколко лъжици зехтин , в тази маслена баня сагате всички зеленчуци намаляте котлончето похлупвате и оставяте бавничко да се задушават
включвате фурната на 200 - поливате костите с зехтин колкото да са леко мазнички нахвръляте няколко скилидки чесън клонче мащерка ,дръжките на магданоза , и запичате костите като отвреме на време ги обръщате за около 20 мин
в херметика слагате виното да се свари и като стигне до половината слагате при него костите заедно со белките доливате вода малко доматено пюре и затваряте хрметика варите кстите до омекване около 50 мин
прецеждате булйона през цедката . в тенджерка ркарамелизирате захарта като стане кафеникава слагте бучка масло идоливате бульона сварявате до половината и добавяте желатина махате от котлона
месото от костите отделщте прилежно и слагате пи зеленчуците които задушихме в началото на процедурата разбъркваме хубавко плънката и добавяме малко лситенца пресен магданоз и гьзум ако има пресен лук пера сложете и тях.объркаите хубавко всичко добавете малко шам фъстък и прцедете от мазнината хубаво да се оттече.
пълните подсушенотошаранче зашивате хубавко слагате да почине на подложката в тавичката сипвате си винце и го оставяте да почине поръсвате с морска сол и прясно смлян чере пипер .
фурната е на 200
поливате шарането с маслото от плънката и мятате ,пез 3-4 мин отварпте и поливате пак,докато се образува лка коричка разделяте булйона в едната част сварявате ориз
а с другата част поливате шарана докато се пече

сервирате горещ без лимон а с бутилка от същото вино което сте използвали за бульоина
pateberi6on
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 1 Юли 2009, 20:12:37
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Рибата - слабостта на всеки, уважаващ себе си готвач

Мнениеот vlado_fidera » 13 Май 2011, 08:32:26

РИБНО ФИЛЕ НА ФУРНА С КАШКАВАЛ И ГОРЧИЦА

ПРОДУКТИ:
- 1 кг рибно филе, около 150-200 гр настърган кашкавал,кромид лук,1 суп.л-ца горчица,соев сос на вкус,ракиена чашка бяло вино, олио
Подправки:
-рибена подправка,черен пипер на вкус, копър
Начин на приготвяне:
-Натриваме рибното филе с рибена подправка, олио, горчица, копър.Прибираме на студено за не повече от 2-3 ч, като го увиваме във фолио..Редим на дъното на тава върху предварително нарязан на парчета кромид лук.Сипваме виното,1/2 каф.ч-ка вода,соев сос.Филенцата поръсваме с настъргания кашкавал.Печем на фурна при температура 170-180 градуса-10 мин , след което намаляваме фурната на 150 градуса , за още 10 мин.Изключваме фурната и оставяме рибното ястие на остатъчната температура за 5-6 мин.
Консумираме с подходяща салата за сезона и питие по избор на консуматорите.Наздраве и да Ви е сладко!
Нека тръгвайки си от водоема последното , което остава след нас да са стъпките ни!
Аватар
vlado_fidera
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Май 2011, 08:10:48
Местоположение: гр.София
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Рибата - слабостта на всеки, уважаващ себе си готвач

Мнениеот vlado_fidera » 13 Май 2011, 08:47:54

РИБНО ФИЛЕ ПЕЧЕНО ВЪВ ФОЛИО НА ФУРНА


ПРОДУКТИ:
-рибно филе от риба минтай, кромид лук,парченца масло, парченца топено сирене за сандвичи
ПОДПРАВКИ:
-копър,черен пипер и сол на вкус

МАРИНАТА: 1/2 кафена чашка лим.сок,1/2 кафена чашка соев сос,1 кафена чашка олио,1 чаена лъжичка мед,червен пипер/сладък или лютив/,чесън на прах на вкус, 1/2 кафена чашка вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
-Лист домакинско фолио намазваме с малко мазнинка.Редим парчетата кромид лук, върху тях парченца масло, поръсваме с копър, черен пипер и сол.Отгоре поставяме предварително маринованата риба/време за мариноване-12 ч/,парченцата сирене за сандвичи.Увиваме плътно като пакет и поставяме в тава за печене.Печем на умерена фурна 25 мин при температура 180 градуса
Нека тръгвайки си от водоема последното , което остава след нас да са стъпките ни!
Аватар
vlado_fidera
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Май 2011, 08:10:48
Местоположение: гр.София
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти


Назад към Кулинария

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

  • Advertisement