Страница 1 от 2

какво бихте искали да има в менюто на един бг ресторант

МнениеПубликувано на: 22 Октомври 2009, 00:16:35
от nero007
с тази тема ми се иска да разбера мнението на колкото се може повече хора,какво според тях би следвало да има в едно меню,какви ястия и напитки,кое е любимото Ви ястие което винаги бихте си поръчвали

Re: какво бихте искали да има в менюто на един бг ресторант

МнениеПубликувано на: 22 Октомври 2009, 00:59:04
от deyan
Каварма :)
Шкембе (Kutteln) :)

Макар че шкембе чорба човек може да хапне и при турците. Но аз лично не бих се почувствал адекватно в бг ресторант, който не е в състояние да ми предложи поне една супа/чорба. Може боб или леща да е, но да го има и да е прясно. Е, и телешко варено не бих отказал :).

За салатите - шопска, може и овчарска, а и снежанка няма да е излишна :)

А, сетих се нещо, което може да се мушне към скарата - татарско кюфте :)

Сирене по шопски? Или някакви други по-сериозни гювечета...

За мезе или предястие - език, мозък. Е, аз само предлагам.. :)

Re: какво бихте искали да има в менюто на един бг ресторант

МнениеПубликувано на: 22 Октомври 2009, 07:52:12
от monchi
Яйца по панагюрски, таратор, сърми в лозови листа, кьополу, мусака, дробчета ( с лук, с гъби, по селски, в масло) :)

Re: какво бихте искали да има в менюто на един бг ресторант

МнениеПубликувано на: 22 Октомври 2009, 12:05:05
от derdiedas
класическа БГ кухня :mrgreen: по благоевградско, Сандански , Велико Търново и Габрово. ПО едно меню от тези региони сканирани да ти пратят и мисля че ще има достатчъно материал за подбор :mrgreen: .
Виж и на лични съм ти пратил нещичко :mrgreen:

Re: какво бихте искали да има в менюто на един бг ресторант

МнениеПубликувано на: 22 Октомври 2009, 13:51:59
от roki
Здравейте!

Искам да се осмеля да ви дам един съвет.
Работил съм по ресторанти едно вече 7 години и според мен за да има прясна храна не е много лесно да се работи със Speisekarte.

щото за да си подготвен с прясна храна за едно цяло меню не е лесна работа.
А дали всичко за броени дни ще се изконсумира е почти на 100 % сигурно че не..

Имам предвид работете предимно с дневно Tafellmenü-Empfehlung des Kellners.
по да кажем 5-6 гозби за предястие основно и десерт и на определен брой дни го асменяйте.

Така пестите не само от разноски за печатане на и тн ами мисля така ще се отличите от другите ресторанти.
Само според мен найстина ресторантите със стил работят по подобен начин..
А иначе меню сигурно само за напитки ще е нужно..

и естествено печен сервитьор /ка които пеят пред клиентите като славейчета а не само записват поръчката и казват да ви е сладко мерси моля.. :)


Успех!

Re: какво бихте искали да има в менюто на един бг ресторант

МнениеПубликувано на: 22 Октомври 2009, 14:06:17
от nero007
благодаря за всички предложения, неможете да си представите колко много ми помагате,от доста време работя готвач,не че незнам какво да напиша но съм на принципа сподели ,приеми съвет какъвто и да е той, и чак тогава предприемай каквото и да е,а що се отнася до печени сервитьори,че къде ги има дайте ги насам :( :( :(

Re: какво бихте искали да има в менюто на един бг ресторант

МнениеПубликувано на: 22 Октомври 2009, 14:13:59
от derdiedas
за сервитьорите бих предложил ако има студенти в региона, сред тях да се подбират. Голям плюс е също ако са немци самите сервитьори. А сред тях да се намери "славейчета" да пеят е трудно. Сред чужденците има някои доста печени в комуникацията. Аз познавам двама мароканеца които направо убират с памук душата на клиентите :mrgreen:

Re: какво бихте искали да има в менюто на един бг ресторант

МнениеПубликувано на: 22 Октомври 2009, 16:34:21
от deyan
Ако ще е с Tafellmenü-Empfehlung, тогава мога да предложа отвреме навреме да има пълнени чушки с бял сос, майсторската по български :). Може и славянски гювеч :)

Re: какво бихте искали да има в менюто на един бг ресторант

МнениеПубликувано на: 23 Октомври 2009, 10:13:44
от CHBG
А ето един позабравен специалитет на някогашния пловдивски ресторант Тримонциум: вретено от свинско или телешко филе на скара, пълнено с гъби, кашкавал и бекон. Но месото задължително прясно, добре маринирано и така грилирано, че да не е сухо като подметка.

Re: какво бихте искали да има в менюто на един бг ресторант

МнениеПубликувано на: 23 Октомври 2009, 12:02:28
от vwpolo
Минаха вече десетина години, но една млечна баница с кисело мляко и акациев мед все още ми държи влага :) Района на Правец :) А докато още мостът не беше готов и се минаваше през Ябланица -> Правец имаше много много капанчета наредени едно до друго. Беше дивата балканска действителност, на такива кебапчета с такива гарнитури от тогава не съм ял.

Та това е от мене де - наистина жестоки кебапчета с разните там гарнитури - картофки, боб, лук, домати с праз, люти чушлета и т.н., едва ли ще е много сложно да се предложи в менюто \:D/





П.П. Ако не е тайна къде горе долу ще бъде ресторантчето? Може и на ЛС да не разводняваме темата :)

Re: какво бихте искали да има в менюто на един бг ресторант

МнениеПубликувано на: 24 Октомври 2009, 12:34:43
от liverbird
Гювечетата са супер, а и ще вървят сред немците, според мен.
От супите задължително супа топчета - по-лесно се набавят продуктите отколкото за шкембе, предполагам и си е класика в жанра.
Мусака, боб, леща.

Re: какво бихте искали да има в менюто на един бг ресторант

МнениеПубликувано на: 24 Октомври 2009, 12:56:53
от deyan
Е, сварено и нарязано говеждо шкембе има в Кауфланд и Реве :). Останалото са прясно мляко, червен пипер, брашно, чесън и оцет. Те също се намират лесно :). Друго за едно шкембе не ти трябва.

Според мен трябва да си намислиш нещо, което да е нещо от сорта на специалитета на кръчмата. Когато в Хайделберг имаше ресторант Тангра, се предлагаше и един едноименен стек, демек стек Тангра :). Всеки път, когато съм си поръчвал от него, никога не съм съжалявал. Стек като стек, но начинът на приготвянето правеше разликата.
Въобще, сякаш не е толкова важно какво да е, а каквото и да е, как точно ще е приготвено. Вземи един пататник и една картофена салата например. И двете са общо взето едни нищо и никакви картофи. Но балкан разлика между пататник и картофена салата. Картофена салата ще си поръча ли някой? Е, добре, ще си поръча от нема и къде като гарнитура към нещо си. Пататник ще си поръча почти всеки и ще повтори.

Това е супер идея. Ако чакаш хората да ти казват какво да слагаш в менюто, то къде ще му излезе края? Избери си ти няколко неща, които наистина можеш да приготвиш така, че да се разчуеш :) Можеш ли да правиш пататник? Ако можеш, погрижи се, че да го опитат. Веднъж като го опитат, ще пратят и други да го опитат. Ако не е пататник, нека нещо друго да е. Ама да е volltreffer. Щото, то ако е за самото ядене, ще се зацепя в най-близкия азиатски имбис или дюнерджийница, и пак ще се заситя. Обаче ако знам, че при теб има бомбастичен пататник, от съседното село колата ще запаля или на електричката ще се кача, за да си направя кефа с един от твоите пататници :)

Re: какво бихте искали да има в менюто на един бг ресторант

МнениеПубликувано на: 1 Март 2010, 16:43:16
от pateberi6on
в един ресторант единственото нещо което трябва да има е чудесна вкусна храна без значение каква националност е
хората не ядат имената на ястията а самото ястие ако е добре приготвено всичко е наред
ако искате да ви върви ресторанта намерете си отличен готвач

Re: какво бихте искали да има в менюто на един бг ресторант

МнениеПубликувано на: 1 Март 2010, 16:57:32
от Antonia
Да се включа в тази "вкусна" тема и аз. Харесвам мусака, таратор, боб с кисело зеле, баница, аиран, шопска салата. Ето това са все вкусотий, които винаги бих си поръчала в заведение! :notworthy: :occasion5: :occasion9: :thumbup:

Re: какво бихте искали да има в менюто на един бг ресторант

МнениеПубликувано на: 1 Март 2010, 19:43:38
от An
Без пататник и родопски клин с кисело мляко менюто няма да е пълно :-) Също така родопска салата със смилянски боб, качамак със пръжки, паниран кашкавал, паниранo сирене...
Успех cъc започнатото начинание! :thumbleft: