• Advertisement

Гювечета с гъби и люти чушки

Готини рецепти и съвети

Гювечета с гъби и люти чушки

Мнениеот seli » 10 Юли 2010, 19:30:58

Изображение

Необходими продукти

телешко месо - 300-400 грама
гъби - 400 грама, печурки
люти чушки - 4 броя, малки и зелени
чушки - 1 червена и 2 зелени, по-големи
кашкавал - 300 грама
доматен сок - 400 мл
чесън - 8 скилидки
черен пипер
сол
зехтин - за задушаване
магданоз - 1 връзка

Приготвяне

Продуктите са достатъчни за 4 гюветчета. Загрейте малко зехтин в тиган, накълцайте телешкото на парченца и го сложете да се задушава. Във всяко гювече изсипете по малко зехтин. Нарежете кашкавала на 4 равни парчета и ги сложете на дъното на глинените съдове. Накълцайте гъбите, чушките, чесъна на дребно и ги изсипете в гювечетата. Прибавете телешкото месо и по 1 люта чушка, след което объркайте леко.

Изсипете във всяко гювече по 100 мл доматен сок, овкусете сподправките и магданоза, накълцан на ситно, похлупете и сложете да се пече.

www.actualno.com
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Гювечета с гъби и люти чушки

Мнениеот veilet » 11 Юли 2010, 10:09:27

Окапах се докато четох рецептата. Но защо няма посочено време на приготовление и препоръчителни градуси на печене?! Ще ми се да я изпробвам... :-k
Аватар
veilet
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 226
Регистриран на: 5 Декември 2007, 01:00:00
Местоположение: Dortmund
Благодарил: 44 пъти
Благодарено: 62 пъти

Re: Гювечета с гъби и люти чушки

Мнениеот liverbird » 11 Юли 2010, 10:23:01

veilet написа:Окапах се докато четох рецептата. Но защо няма посочено време на приготовление и препоръчителни градуси на печене?! Ще ми се да я изпробвам... :-k


Малко кофти наистина, но мисля, че при гювечета иде реч само за финално доизпичане във фурна и не може да е фатално.

По кризите майка ми правеше страхотни гювечета с настърган кашкавал, кренвирши и предварително задушени картофи и моркови. Естествено и с яйце и пиперка(чушка за непросветените :mrgreen: ) за който и това обича. Ще ги правя скоро, така че ако някой иска рецепта ще спретна една за заедно.еу .
Me? No, man! I don't wanna be a God..... That is way too much pressure!

Представи се в Заедно сега

Аз използвам нашето куче-търсач. А ти?
Аватар
liverbird
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3136
Регистриран на: 7 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: Долно Нанагорнище (i.e. Essen)
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Re: Гювечета с гъби и люти чушки

Мнениеот veilet » 12 Юли 2010, 10:29:55

Финално доизпичане?! Според мен на телешкото му е нужно повечко време, за да не остане сурово...Хайде, зеленчуците- както и да е... :-k И в полусурово състояние са вкусни и годни за консумация- въпрос на вкус. Но след като ти се отваря възможност скоро да изпробваш рецептата, ще споделиш ли колко време престояват гювечетата във фурната?! Благодаря предварително!!! :flower: И прохладна седмица желая!!!
Аватар
veilet
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 226
Регистриран на: 5 Декември 2007, 01:00:00
Местоположение: Dortmund
Благодарил: 44 пъти
Благодарено: 62 пъти

Re: Гювечета с гъби и люти чушки

Мнениеот liverbird » 12 Юли 2010, 10:31:34

В рецептата пише, че телешкото първо се задушава със зехтин на тиган.

А за пробването на рецептата - аз ще пробвам друг вариант на гювечета, не посочената в първия пост. Ама като я направя ще я опиша ориентировъчно. :)
Me? No, man! I don't wanna be a God..... That is way too much pressure!

Представи се в Заедно сега

Аз използвам нашето куче-търсач. А ти?
Аватар
liverbird
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3136
Регистриран на: 7 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: Долно Нанагорнище (i.e. Essen)
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Re: Гювечета с гъби и люти чушки

Мнениеот TRIAS » 25 Юли 2010, 21:12:14

Това съм го пробвала. Практично, удобно, вкусно.


2бр. пилешки бутчета
доматено пюре
консервирани гъби
200гр. пушено месо (може и 2бр. кренвирши)
3бр. топено сирене триъгълно
2бр. яйца
200гр. кашкавал

Бутчетата се сваряват и обезкостяват. В гювечето на дъното се слага една лъжица доматено пюре върху него се поставя пилешкото месо, нарязаните на ситно гъби, пушеното месо което и то е нарязано на ситно и топеното сирене. Похлупвате с капаче и пъхате във фурната за 40 мин. След това чукате яйцата и пак пъхате във фурната докато яйцата са готови поръсвате с кашкавал и затваряте гювечето за да може кашкавала да се разтопи.
Аватар
TRIAS
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 3 Март 2010, 15:55:43
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Гювечета с гъби и люти чушки

Мнениеот veilet » 28 Юли 2010, 12:30:55

Всъщност тук не съм срещала нашенски гювечета или нещо подобно. Затова мога ли да ги заменя с тенджерка от йенско стъкло, нищо, че ястието няма да е на порции?!
Аватар
veilet
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 226
Регистриран на: 5 Декември 2007, 01:00:00
Местоположение: Dortmund
Благодарил: 44 пъти
Благодарено: 62 пъти

Re: Гювечета с гъби и люти чушки

Мнениеот seli » 4 Август 2010, 17:19:49

Интересна рецептичка за гювече видях, трябва да го пробвам това.

http://www.kulinar-bg.com/readarticle.p ... cle_id=293

Пилешко филе за 4 порции
бекон
кисели краставички
1 бурканче гъби
200 мл сметана
200мл бяло вино

Начин на приготвяне:
Филето се реже на хапки и се слага в гювечетата, отгоре се слага 1 парче бекон (сгънато на две), върху него гъби, киселите краставички. Прави се сос от сметаната и виното, полива се отгоре и се слагат да се пекат в загрята фурна 40-45м.
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Re: Гювечета с гъби и люти чушки

Мнениеот deyan » 4 Август 2010, 20:36:52

veilet написа:Всъщност тук не съм срещала нашенски гювечета или нещо подобно. Затова мога ли да ги заменя с тенджерка от йенско стъкло, нищо, че ястието няма да е на порции?!


Аз наскоро попаднах тук на немски гювечета :). Разбира се, украската беше друга, но по същество бяха гювечета, при това пекани при висока температура, което било хубаво. Бяха много яки, имаха арт-вид.

С йенското стъкло няма да постигнеш това бавно загряване и бавно охлаждане, а то това е тайната на готвенето в керамика.
deyan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 695
Регистриран на: 14 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: Heidelberg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти


Назад към Кулинария

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

  • Advertisement