• Advertisement

Бананите

Готини рецепти и съвети

Бананите

Мнениеот seli » 19 Август 2010, 17:56:14

Бананите отдавна се ползват с широка популярност. Днес може да си ги купите отвсякъде, за разлика от годините на “дивния» социализъм, когато ги караха само по Коледа и цяла България се виеше на дълги опашки да си купи позволения 1 кг. на човек. Но както се казва – сега времената са други. Бананите обаче си остават все така любим плод – за малки и големи.

Какво прави бананите толкова привлекателни? Ами, те се чистят лесно, удобни са за пренасяне в дамска чанта – винаги можеш да си имаш банан подръка, в случай че огладнееш. Освен това, те се разграждат бързо и помагат за възстановяване на енергията на организма – това е причината тенисистите, например, винаги да прихапват банани по време на състезание. Бананите са добър източник на витамин С, влакна и калий.

Банановата родина е джунглата на Азия. (Затова пък всяка страна може да получи приза “бананова република” – зависи от породата на маймуните и качеството на маймунджилъците им.)

Стъблата на растението не са твърди, поради което вятър, по-силен от 25 м/сек, може лесно да погуби една бананова плантация. Поради тази причина всяко растение си има кол за подпора – като при доматите. (Бананите обаче не се ядат с колците.)

Бананите се берат 8-10 седмици след появата им на стъблото. Берат ги зелени и ги преместват да доозряват в специални заводи, след което могат да потеглят към търговската мрежа.

Ако вие сте купила банани и не искате обвивката да почернява, съхранявайте ги на стайна температура. Ако бананите имат малко да доозряват, сложете ги в хладилника. Кожата ще почернее, но плодът ще стане по-сладък.

Може да помогнете за доозряването на бананите и при стайна температура, като ги сложите в обикновен хартиен кафяв плик за през нощта. Ако пъхнете в същия пакет и вече узрял банан, процесът на озряване на останалите плодове ще се ускори.

Бананите може да се замразяват, като ги слагате във вакумирани пакетчета, като предварително сте ги обелили.

Напълно зелените банани или тези със зелени краища е най-добре да се използват за готвене и в частност – за печене.
За банана е най-добре да зрее отделен от растението, ето защо не се страхувайте да купувате зелени банани. Ако бананът бъде оставен да узрее напълно на растението, то обвивката му ще се пръсне и плодът ще стане безвкусен. Това е причината, поради която всъщност бананите се берат зелени.

Бананът не се разсажда от семена, тъй като те са “ялови”, а с “издънки” от корените. За растежа и отглеждане на банани е необходим тропически климат, много слънце и вода и богата на хранителни вещества почва.

Освен меката част се използва и кожата на банана. Тя например е много добра за подобряване развитието на розовите храсти. Достатъчно е просто да изкопаете малка дупка до храста и да заровите там кората.

http://www.tia.bg
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Назад към Кулинария

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

  • Advertisement