• Advertisement

8 ноември - Архангеловден

Готини рецепти и съвети

8 ноември - Архангеловден

Мнениеот seli » 28 Октомври 2010, 19:39:03

Избрани рецепти за Архангеловден

Задушено овнешко бутче с кестени

Зелник с праз, маслини и гъби

Ашуре от жито с портокалов вкус и плодова салата

Изображение

Според християнската религия седем са първенствуващите ангели, наречени Архангели, които стоят край Бога и всеки един от тях има своя мисия.
Един е “известител на тайните човешки”, друг е “церител на недъзите”, а Архангел Михаил е “пазител на душите и борец против злото”. Затова често е рисуван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола. В православната именна традиция няма друг божи хранител с толкова много длъжности: “вожд на небесните сили”, ”борец против духовете на тъмнината”, ”защитник на християните от дявола”, ”предводител на христовите армии срещу езичниците”, ”пазител на нашите души” и “душевадец”. Ето тази, последната, като че ли е една от най-важните му мисии - Архангел Михаил е пратеник на Бога, който прекъсва земния ни път, той прибира душата на човека. Но преди това да стане, според православната вяра, всеки един от нас християните, при своето кръщение се дарява от Бога с ангел-пазител, който го предпазва от опасности, беди и скърби, а когато човек съгреши, ангелът е този, който му посочва праведния път. Но трябва да внимаваме, този ангел не прощава всички наши грехове, той не е принуден да бди над нас вечно. Ако нещо не му хареса, той може да престане да ни закриля и тогава дори Бог не може да ни помогне. Колкото по-праведен е бил човек през времето на земния си път, толкова по-чиста отива душата му при Архангел Михаил.
Съботния ден преди празника на Архангел Михаил е голямата Архангелова задушница. Ходи се на гробища и освен варено жито на гроба се носи от всеки плод, зреещ през сезона, и от всяка празнична храна. Вярва се, че душите на починалите слизат тогава от небето и търсят новия плод, роден тази година. Носят се и много цветя, защото те символизират добродетелите, запалената свещ - духа, житото - надеждата за възкресение, виното - пречистената кръв, а тамянът - молитвата за прошка.
Трапезата в чест на архангел Михаил е празнична - коли се курбан и се пекат така наречените рангеловски хлябове, които са два вида: боговица и рангелово блюдо. Освен това в задължителните ястия на софрата се включват и овнешко или шилешко, варено жито, фасул и червено вино.
На този ден празнуват: Рангел, Ангел (от ангелос - вестител) и още Райчо, Райко, Рачо, Ангелина, Ангелинка, Рая, Геле, Гела, Михаил, Милчо, Милка и др.
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Назад към Кулинария

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

  • Advertisement