Най-после пролетта!!! Веднага се отзовавам за:
Пролетна
супа от коприва:
Необходими продукти за 4 порции:
150 гр. прясна коприва
2-3 стръка зелен лук
2-3 стръка пресен чесън
3-4 с.л. ориз
4 яйца
4-5 с.л. слънчогледово олио
червен, черен пипер и сол на вкус
Измиваме и попарваме с вряла вода прясната коприва. Нарязваме я на дребно след отцеждане.
Нарязваме на дребно лука и чесъна. Задушаваме ги в олиото и добавяме ориза. Когато оризът стане "стъклен", добавяме червения пипер, ситно нарязаната коприва и добавяме около 1.2 л. вода. Варим до готовност на ориза. Добавяме подправките и накрая счукваме 4-те яйца, които пускаме цели в супата. Сервира се в купички, с 1 яйце във всяка порция. Много е подходящо да се сервира с крутони.
Все още не съм сготвила моята първа пролетна копривена супа, но тъкмо тази вечер я подготвих и още утре ще я направя:
Най-близо до вида, в който я приготвям по рецептата на свекърва ми, благодарение на която за пръв път вкусих такава супа, е следната снимка, която намерих в интернет:
1] ако утре вечер имам възможност да редактирам поста си, ще добавя собствена снимка за същата супа
2] не готвя по строги пропорции и горните са само предположение за правилните
Добавяйте, или отнемайте по собствено усмотрение. (копривата обаче я претеглих тази вечер! Наистина е 150 гр.
)