• Advertisement

Тиган - какъв и защо?

Готини рецепти и съвети

Тиган - какъв и защо?

Мнениеот elle » 17 Октомври 2012, 15:33:46

След като успях в рамките на една година да съсипя 3 Тефал-а (първият беше стар и даже се зарадвах, че имам повод да си купя нов, вторият веднъж се изхитрих и го пуснах в миялната, уж на ниска температура, но покритието се развали от раз, върху третия, който миех само на ръка, успях да изпусна нож и направих драскотина, а знам че надраскан тефлонов тиган е за кофата) се чудя дали да не мина на друг тип тиган stainless steel или ceramic?

Какъв ползвате вие?
elle
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2363
Регистриран на: 19 Април 2006, 00:00:00
Благодарил: 24 пъти
Благодарено: 22 пъти

Re: Тиган - какъв и защо?

Мнениеот velingrad » 17 Октомври 2012, 18:26:16

Ако смея да ти дам съвет:
- "тефлонците" са така наречените еднодневки. Поради което, не държат (поне при мен) повече от година-две. Най-доброто, което можеш да си направиш (а и на кухнята си) е да си купиш тежък, метален тиган, но не обикновен, ами излят на цяло. На български, нямам представа как се казват, но на германо-немски е Gusseiserne Pfanne (виж снимка). Това "чудовище", колкото повече го ползваш, толкова по-добро става. При нас в D са между 50 и 150€, но си заслужава, вервай ми.



И за тези, дето ще се позачудят, че и тук давам съвет: готвя с удоволствие, та и много вкусно ;-)
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!

Потребители благодарили на автора velingrad за мнението:
elle
Рейтинг: 4%
 
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: Тиган - какъв и защо?

Мнениеот elle » 17 Октомври 2012, 19:09:02

Да, убедих се, че тефлоновите тигани са ден до пладне и накрая като теглиш чертата 3 тефал-а излизат колкото един почти вечен тиган.
Искам да потърся вида тиган, който спомена и ще съм ти благодарна ако споделиш някои марки за които знаеш, че продават. Аз такъв не съм виждала или поне не съм успяла да го разпозная. Ако и намеря с капак ще е чудесно [-o<


edit: А този вид тиган съвместим ли е с индукционен керамичен плот?
elle
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2363
Регистриран на: 19 Април 2006, 00:00:00
Благодарил: 24 пъти
Благодарено: 22 пъти

Re: Тиган - какъв и защо?

Мнениеот velingrad » 17 Октомври 2012, 19:24:23

elle написа:edit: А този вид тиган съвместим ли е с индукционен керамичен плот?


Да, непременно. Ще потърся примери, ама незнам къде си сега (страна), та да съм ти в помощ ;-)


p.p. по англо-сагсонски, може да е Griddle :-k
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: Тиган - какъв и защо?

Мнениеот elle » 17 Октомври 2012, 19:33:54

Аз току що намерих фирми - Staub, Le Creuset, Lodge, Berghoff
Някои от тях ги има и в България, но няма да пиша магазина без да съм взела пари за реклама :)

Само дето не намирам с капак.

едит: на български е чугунен тиган
elle
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2363
Регистриран на: 19 Април 2006, 00:00:00
Благодарил: 24 пъти
Благодарено: 22 пъти

Re: Тиган - какъв и защо?

Мнениеот velingrad » 17 Октомври 2012, 19:36:23

Е, ако е само до капака- то има и универсални такива, дето и на тенжера пасват и на всичко. ;-)

Gusseisen-Pfanne
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!

Потребители благодарили на автора velingrad за мнението:
elle
Рейтинг: 4%
 
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: Тиган - какъв и защо?

Мнениеот estira » 17 Октомври 2012, 19:41:35

О, да, голям проблем с тиган! И аз още не мога да си намеря подходящия, всичките в къщи са надрани. Тези чугунените са ми много тежки и ме болят китките от тях (май трябва да добявя, че много мразя да бъркам и като запържвам само разклащам тигана). Някъде бях чела, че хубавите тигани не се мият, само се забърсват със салфетка, но аз моите още си ги мия. Винаги съм се чудила, защо вече не продават медните тигани...
Ich hab keinen Bock mehr. Bin zaubern.

Потребители благодарили на автора estira за мнението:
elle
Рейтинг: 4%
 
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 4929
Снимки: 275
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Благодарил: 699 пъти
Благодарено: 426 пъти

Re: Тиган - какъв и защо?

Мнениеот velingrad » 17 Октомври 2012, 19:45:56

estira написа:О, да, голям проблем с тиган! И аз още не мога да си намеря подходящия, всичките в къщи са надрани. Тези чугунените са ми много тежки и ме болят китките от тях (май трябва да добявя, че много мразя да бъркам и като запържвам само разклащам тигана). Някъде бях чела, че хубавите тигани не се мият, само се забърсват със салфетка, но аз моите още си ги мия. Винаги съм се чудила, защо вече не продават медните тигани...


Мога само да го препоръчам- изглежда и звучи "мърляшко", но баш така требва :thumbleft:
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: Тиган - какъв и защо?

Мнениеот elle » 17 Октомври 2012, 19:57:35

Като стана дума за миене, в един друг форум чета:

Вкъщи имаме чугунен оребрен Lodge тиган. Няма емайл. Мия го още топъл с гореща вода, търкам с четка, понякога слагам сапун. Забърсвам го с кърпа и слагам на слаб котлон да исъхне окончателно, накрая мажа с олио. Ако е бил много замърсен първо наливам вода да заври и изчагърквам залепналите между ребрата неща, после измивам.
Напоследък обаче мъжа ми си прави всеки ден месо на него, той пое отговорността за тигана. Като резултат тигана е вече със патина. На всичкото отгоре майка ми беше скоро на гости, намерила тигана и решила да го накисне. Вечерта го спасявах, като го суших, мазах с олио и оставих по-дълго на слаб котлон.
Чугунът си е хамалогия, но пък искам да си купя плосък тиган и нещо на Le Creuset.


@velingrad, ти твоя нали не го подлагаш на гореспоменатите процедури? 8-[
elle
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2363
Регистриран на: 19 Април 2006, 00:00:00
Благодарил: 24 пъти
Благодарено: 22 пъти

Re: Тиган - какъв и защо?

Мнениеот velingrad » 17 Октомври 2012, 20:07:48

А-а-а-а-а-а-а-а-а-а... че той този тиган БЕЗ патина нищо не струва, бре хора... моля ви се. Именно, като хване патина става все по-добър и яденето вкусно. Освен това, образувалата се патина, има ефекта, яденето да не загори, или се залепи. Боже... сапун, четки......... Боже! ](*,)
Нищо повече от кухненски салфетки и в най-лошият (загорял) случай, топла вода :thumbleft:
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: Тиган - какъв и защо?

Мнениеот Rashkov1 » 17 Октомври 2012, 21:16:48

Защо не написахте това по рано, честен кръст изхвърлих два чугунени тигана в кофата за боклук -един оребрен и един гладък, видяха ми се тежки и мръсни. Наследих ги в една квартира и реших че предишните собственици са били мърлячи и ги изхвърлих. Но от сега ще знам .
Rashkov1
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 267
Регистриран на: 16 Май 2012, 22:02:02
Местоположение: Германия
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 84 пъти

Re: Тиган - какъв и защо?

Мнениеот ysmivka » 18 Октомври 2012, 09:37:01

elle написа:се чудя дали да не мина на друг тип тиган stainless steel или ceramic

Хубао е да имаш от всеки вид, неръждавейките (stainless steel) са добри за задушаване, тези с тефлонено покритие за печене без мазнина. Чугунените минават за универсални, който иска да работи за мускули да си вземе, а и едно изтърване е фатално за плочките в кухнята. За бърсането със салфетка става ако се приготвя едно и също нещо иначе има остатъчна миризма. Ако питането е за да не ги миеш на ръка, аз всичко слагам в съдомиялна, тефлонените тигани от над 15€ със сигурност понасят над 2–3 год. миенe в машина, а за това време те така или иначе са доволно надраскани.


velingrad написа:
И за тези, дето ще се позачудят, че и тук давам съвет: готвя с удоволствие, та и много вкусно ;-)

Нещо за което поздравявам германките :) , знам един друг българин женен за германка и той много хубаво готви.
Изображение

Потребители благодарили на автора ysmivka за мнението:
elle
Рейтинг: 4%
 
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1784
Снимки: 349
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 99 пъти
Благодарено: 358 пъти

Re: Тиган - какъв и защо?

Мнениеот aleksandrinka » 18 Октомври 2012, 10:08:19

Здравейте,
аз употребявам тефлонов тиган на Тефал вече близо 5 години- не е мръднал (редовно го тероризирам)! Сега се каня да си набавя с керамично покритие- чувам само хубави отзиви за тях. И че си заслужавали парите...
"Мнението на хората зависи от времето, мястото и обстоятелствата." Франсоа Волтер
Аватар
aleksandrinka
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 231
Снимки: 0
Регистриран на: 20 Май 2011, 20:19:24
Местоположение: София
Благодарил: 82 пъти
Благодарено: 177 пъти

Re: Тиган - какъв и защо?

Мнениеот velingrad » 18 Октомври 2012, 16:48:00

estira написа: Винаги съм се чудила, защо вече не продават медните тигани...


Не се бях интересувал, но ме заинтригува- продават се и още как се продават. Проблемът с тях е, че трябва да са с метално покритие, защото в противен случай изпускат, респективно получават се химически реакции, не особенно здравословни за нас човеците.

ysmivka написа:
velingrad написа:
И за тези, дето ще се позачудят, че и тук давам съвет: готвя с удоволствие, та и много вкусно ;-)

Нещо за което поздравявам германките :) , знам един друг българин женен за германка и той много хубаво готви.


Нищо общо с темата, но си в грешка. Ако някой заслужава поздравления, то това е майка ми, която много рано ме научи да бъда самостоятелен.
(преди малко и благодарих от твое име ;-) )

p.p. За тиганите изказах мнение, но не 100% препоръка. Аз съм си "чугунен", пък който както му е най-добре. :thumbleft:
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: Тиган - какъв и защо?

Мнениеот elle » 14 Ноември 2012, 14:42:05

@velingrad - Благодаря! :thumbleft: :cheers:
elle
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2363
Регистриран на: 19 Април 2006, 00:00:00
Благодарил: 24 пъти
Благодарено: 22 пъти

Следваща

Назад към Кулинария

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement