• Advertisement

Домашен течен шоколад

Готини рецепти и съвети

Домашен течен шоколад

Мнениеот iniuta » 17 Октомври 2013, 20:18:17

Някой добър човек тук дали има опит в правенето на домашен течен шоколад? Обещах да направя през уикенда, ако някои има съвети от първа ръка ще се радвам да сподели :) .

Намерих тази рецепта:

250г сухо мляко
125 г масло ( качествено)
1 1/2 ч.ч. захар
4 с.л. какао
250 мл вода
есенция ванилия

Водата, захарта и маслото се загряват до кипване. Бърка се, докато се стопи захарта. Сваля се от огъня. Сухите съставки се смесват добре, след което към тях на тънка струя се прибавя маслената смес. Сместта се разбива добре, за да няма бучки.

На мен ми се иска да докарам вкуса на лешник от едно време, но се чудя как ще е по-добре. Да запека леко лешниците в тиган, да ги наситня в чопъра или да търся готова лешникова паста?

Всякакви идеи/съвети ще бъдат от полза [-o<
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: Домашен течен шоколад

Мнениеот DrJeckyl_and_MrHyde » 17 Октомври 2013, 23:11:01

iniuta написа:Някой добър човек тук дали има опит в правенето на домашен течен шоколад?


Началните ти думи стоплиха сърцето ми, та се реших да откликна на питането ти! :mrgreen:
Твойта рецепта като, че ли е от сборника рецепти за общественото хранене, изд. 1985г. ;) Може да е и добра.
Аз напоследък ползвам за основа рецепти от интернет. С рутина и голяма доза въображение се получават доста добри резултати.
По твоята тема съм хвърлил око на ТАЗИ РЕЦЕПТА, a иначе ИЗБОР колкото щеш! :)

Потребители благодарили на автора DrJeckyl_and_MrHyde за мнението:
iniuta
Рейтинг: 4%
 
Аватар
DrJeckyl_and_MrHyde
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 269
Регистриран на: 12 Август 2007, 00:00:00
Местоположение: Bln
Благодарил: 9 пъти
Благодарено: 44 пъти

Re: Домашен течен шоколад

Мнениеот bknf » 18 Октомври 2013, 15:26:15

Въпроса е обаче откъде да се вземе това сухо мляко.. По принцип има такова като детска храна. И в България преди произвеждаха/ имаше (и беше евтино), сега обаче тая продукция май я няма..
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3704
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 276 пъти
Благодарено: 429 пъти

Re: Домашен течен шоколад

Мнениеот ysmivka » 19 Октомври 2013, 19:30:06

bknf написа:Въпроса е обаче откъде да се вземе това сухо мляко.

От супера например https://www.google.de/search?q=milchpul ... l&tbm=shop
Аз обичам плодови десерти, ако трябва да избирам обаче между смлени лешници и паста ще избера лешниците, да е по–малко химията в шоколада.
Изображение
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1784
Снимки: 349
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 99 пъти
Благодарено: 358 пъти

Re: Домашен течен шоколад

Мнениеот daisymm » 22 Октомври 2013, 13:04:08

bknf написа:Въпроса е обаче откъде да се вземе това сухо мляко.. По принцип има такова като детска храна. И в България преди произвеждаха/ имаше (и беше евтино), сега обаче тая продукция май я няма..

Сухо мляко си купувам периодично от Чехия, защото ми е доста близо. Има го в почти всички големи вериги хранителни магазини на щандовете със сухи сметани или детски храни.

ysmivka написа:
bknf написа:Въпроса е обаче откъде да се вземе това сухо мляко.

От супера например https://www.google.de/search?q=milchpul ... l&tbm=shop
Aз обичам плодови десерти, ако трябва да избирам обаче между смлени лешници и паста ще избера лешниците, да е по–малко химията в шоколада.

ysmivka, част от продуктите в линка са "сухи сметани", които са създадени на растителна основа. Използвала ли си ги при направата на течен шоколад, вместо класическото сухо мляко?
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: Домашен течен шоколад

Мнениеот ysmivka » 22 Октомври 2013, 14:23:12

Не, нито обичам нито правя течен шоколад. Мотае ми се едно бурканче Kaffeeweisser из кухнята, като резервен вариант в случай, че останем без мляко. Дадох просто насока къде да се търси.
Изображение
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1784
Снимки: 349
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 99 пъти
Благодарено: 358 пъти

Re: Домашен течен шоколад

Мнениеот ysmivka » 22 Октомври 2013, 18:53:50

****** много пъти ме е “изумявал“ (в положителен смисъл), днес пак, та, зададох си въпроса какво е пък класическо сухо мляко и съответно то май трябва да се търси като Trockenmilch е не като Kaffeeweisser.
Eто какво дава гугъл като продукти: https://www.google.de/search?q=trockenm ... l&tbm=shop
Изображение
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1784
Снимки: 349
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 99 пъти
Благодарено: 358 пъти

Re: Домашен течен шоколад

Мнениеот ivelinakoleva » 8 Януари 2017, 17:01:17

Някой може ли да ми даде изпитана рецепта за течен шоколад? Веднъж правих един, но стана много рядък.
ivelinakoleva
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 10 Септември 2016, 12:19:26
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Re: Домашен течен шоколад

Мнениеот LastKiss » 10 Януари 2017, 19:10:36

Повече краве масло за сгъстяване . :toothy7:
Като забогатея ще си купя автоматик .
LastKiss
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 11 Декември 2016, 18:07:39
Благодарил: 1 път
Благодарено: 0 пъти

Re: Домашен течен шоколад

Мнениеот malinapetkova » 11 Януари 2017, 13:06:19

Влез в сайта на нахрани.ме и виж рецептата за течен шоколад, аз правя само по нея и винаги ми се получава перфектен. :)
malinapetkova
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 4 Февруари 2016, 20:41:55
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Домашен течен шоколад

Мнениеот bknf » 15 Януари 2017, 18:25:37

много пъти ме е “изумявал“ (в положителен смисъл), днес пак, та, зададох си въпроса какво е пък класическо сухо мляко и съответно то май трябва да се търси като Trockenmilch е не като Kaffeeweisser

Ако ще е в Германия - то май няма такова сухо мляко, както едно време българското. То и сега вече го няма - в България. Това е и основната съставка за течния шоколад. В Германия има и бебешко сухо мляко - до 1-2 години, което малко се доближава до тогавашното българско. Но не съвсем! Но и цената му е доста по-висока. Така наречения Kaffeeweisser - за нищо не става, даже и за към кафето-)

Или ако някой си спомня, къде се е произвеждало нашто сухо мляко тогава - може и да стигнем до технологията на производство.
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3704
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 276 пъти
Благодарено: 429 пъти


Назад към Кулинария

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement