• Advertisement

БОЗА

Готини рецепти и съвети

БОЗА

Мнениеот adler » 30 Юни 2006, 10:44:36

Как балгарите в Германия да си направим боза?Кажете рецепти.
Аватар
adler
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 8 Май 2006, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Liska » 30 Юни 2006, 12:17:48

Като видях заглавието и си викам "Ей сега ще разцелувам adler, че е сложил рецептата"! И сега подсмърчам разочаровано :( и чакам с изплезен език някой да подаде рецепта... :D
Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде...
Аватар
Liska
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 511
Регистриран на: 3 Декември 2004, 01:00:00
Местоположение: Hamburg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот rincewind » 30 Юни 2006, 12:45:50

тук
и
тук

и по принцип
тук

За разцАлуване хубаво, ама като съм много срамежлив :oops:
Аватар
rincewind
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 229
Регистриран на: 8 Април 2004, 00:00:00
Местоположение: Germany
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот AnGeLy » 30 Юни 2006, 13:26:46

Хора, в 4ас ли сте? Как 6те си варим боза в къ6ти! :D Няма ли просто в някой турски магазин?
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Мнениеот insatiable » 30 Юни 2006, 13:27:17

А бе вие сериозни ли сте ? БОЗА ? БОЗА ?!?
Аватар
insatiable
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 535
Статии: 1
Регистриран на: 24 Юни 2006, 00:00:00
Местоположение: Aachen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Мнениеот Liska » 30 Юни 2006, 13:44:51

Мнооооого съм сериозна! Как се бях наточила това лято на мазна баничка с боза, ако знаете! Ама чичо дофтор като не даде да летя, сега само си мечтая за такива.
С домашна баничка ще се задоволя, ама за бозата ми беше много криво.
Явно ме е подгонила, обаче много деменция, щом не се сетих да пусна гугълчо за да се произнесе. Но не знаех, че може сама да си направя закваската, все си милсех, че трябва истинска боза за нея!

Ще се произнеса, когато я направя!
Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде...
Аватар
Liska
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 511
Регистриран на: 3 Декември 2004, 01:00:00
Местоположение: Hamburg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот liverbird » 30 Юни 2006, 13:53:54

И да летиш, и да не летиш истинска боза няма да пиеш :cry: Поне не и в България - правят я със захар и какао и само на вид и консистенция има прилика с бозата :evil: Прекалено сладка е и й слагат лимон.кис. на прах и става още по-гадна :evil:
Me? No, man! I don't wanna be a God..... That is way too much pressure!

Представи се в Заедно сега

Аз използвам нашето куче-търсач. А ти?
Аватар
liverbird
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3136
Регистриран на: 7 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: Долно Нанагорнище (i.e. Essen)
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот velingrad » 30 Юни 2006, 14:20:28

вода - 5 л.
брашно - 2 ч.ч.
захар - 2 ч.ч.
закваска (боза) - 1 ч.ч.
За закваската:
брашно - 1-2 с.л.
вода (хладка) - 1 ч.ч.
захар - 1 с.л.

Брашното се препича до бледорозово, като се внимава се да не прегори ( бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължамва да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.

Забележка: Прибавяната към основната смес чаша боза или закваска може да се замени с 6-7 леко навлажнени и натрошени филии от черен хляб или сухар или 6-7 супени лъжици хлебно тесто ( с мая). Имаме основание да предполагаме, че би могла да се използва като прибавка малко мая, размита с вода и лъжичка захар и оставена да ферментира.

Приготвяне на закваската:

Препеченото брашно се размива във водата и се прибавя захарта. Оставя се на топло 2-3 дни да шупне, като отвреме-навреме леко се разбърква.

------------------------------------------------------------------------------------------------

2 чаши ориз булгур
1 стрък канела
2 ванилий
21 чаши вода
2 супени лъжици брашно
1/2 чаша кисело мляко или прясно мляко
1 пакетче мажа
7 супени лъжици захар
1 супена лъжица ванилинова захар
2 супени лъжици канела

Приготвяне:

оризат се оставя да омекне през ноща в тенджера с 12 чаши вода.
на следващия ден се сварява 2 часа на средна температура. след това като се свари се пюрира и се прецежда през ситото. резултата се слага в хладилника.
останалото в ситото се сварява отново в 8 чаши вода за около час на средна температура. после отново се пюрура, презезда през сито и се слага в хладилника.
брашното се пресява в една малка тенджерка, доливат се 1-2 чаши вода и се вържат на средна температура, като се бъркат непрекъснато, докато се получи пюре. сваля се от котлона и се добавят 2 супени лъжици захар и се бърка всичко, докато захарта се стопи напълно. сместа се оставя да изстине.
след като е изстинала се добавя киселото или прясното мляко. мажата се разтваря в топла вода, оставя се да престой 5 мин и се добавя към млякото. всичко се разбърква и се оставя половин зас на топло място да почине.
Оризат се вади от хладилника и се добавя към млякото. всичко се разбърква добре.
сместта се пълни в един бидон с капак, да не пропуска въздух, останалата захар се досипва и се затваря бидона. 4-5 дни се оставя сместта в бидона за да \"озрее\", през тези 5 дни бидона трябва да се отваря по няколко пъти на ден, за да се разбърква сместта.
след 5 дни бозата може вече да се сервира ( с малко канела порасена).

Рецептата стига за 12 порции.

--------------------------------------------------------------------------------

Да ви е сладко :wink:
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!

Потребители благодарили на автора velingrad за мнението:
Popelwurst
Рейтинг: 4%
 
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Мнениеот AnGeLy » 30 Юни 2006, 14:31:42

Не е ли по-добре някой да каже къде в ДЕ можем да си купим боза?
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Мнениеот insatiable » 30 Юни 2006, 14:32:25

Хаха, едва ли има такова място, това е все едно да продаваш Шкембе чорба в Германия.
Аватар
insatiable
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 535
Статии: 1
Регистриран на: 24 Юни 2006, 00:00:00
Местоположение: Aachen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Мнениеот AnGeLy » 30 Юни 2006, 14:35:59

Някой по голям турски магазин
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Мнениеот rincewind » 30 Юни 2006, 14:44:25

Чувал съм, че в Берлин има. Все пак е турско питие бозата(или?), щом има баница, значи и бозичка ше има.
Абе Берлин-мерлин не е същото, друго си е като съм си в БГ да ида до баничарничката до нас и си взема 1-2 банички, а към тях 1-2 бозички с една шпарзам хартишка, тъй че както и да го въртиш някрая все мазен оставаш :D.
Само кофти дето слагат извара вместо сирене, ама айде.
Между другото това си е меко казано странно от гледна точка на немците-сутрин на зарана да се яде мазна баница :twisted:
Аватар
rincewind
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 229
Регистриран на: 8 Април 2004, 00:00:00
Местоположение: Germany
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот velingrad » 30 Юни 2006, 14:49:25

Mалко инфо за Боза-та :wink:

"Boza: Ein typisch türkisches Getraenk aus fermentierter Weizengrütze. Cremig dickflüssig schmeckt es mit Zimt bestreut am besten. Damals das Lieblingsgetraenk der Janitscharen ist es heutzutage ein beliebtes Getraenk der Winternaechte. Sie können in kalten Naechten die Rufe von Bozacı (boza Verkaeufer), die durch die Strassen gehen, hören. Dazu passen die Leblebi (geröstete Kichererbsen). Boza wird auch in Geschaeften verkauft. Der bekannteste Bozaladen in Istanbul ist Vefa Bozacısı, der sich in der Naehe der Süleymaniye Moschee befindet. In vielen Supermaerkten und Konditoreien findet man Boza nur in den Wintermonaten."

Като прочетох "Леблебии" и се сетих за Тулумбички - отивам утре да си купя,че ми изтекоха лигите :wink:
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Мнениеот naddya » 30 Юни 2006, 15:05:47

velingrad написа:... и се сетих за Тулумбички - отивам утре да си купя,че ми изтекоха лигите :wink:


Къде продават тулумбички, че и на мен ми потекоха?...
Аватар
naddya
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 571
Регистриран на: 21 Октомври 2004, 00:00:00
Местоположение: Wuppertal, Deutschland
Благодарил: 5 пъти
Благодарено: 4 пъти

Мнениеот Liska » 30 Юни 2006, 18:25:11

А аз се подсетих и за мекичките от Рилския манастир... ауч :roll:. Виновни! Сега го ударих на хранителни, не съвсем здравословни мечти!
Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде...
Аватар
Liska
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 511
Регистриран на: 3 Декември 2004, 01:00:00
Местоположение: Hamburg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Следваща

Назад към Кулинария

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

  • Advertisement