вода - 5 л.
брашно - 2 ч.ч.
захар - 2 ч.ч.
закваска (боза) - 1 ч.ч.
За закваската:
брашно - 1-2 с.л.
вода (хладка) - 1 ч.ч.
захар - 1 с.л.
Брашното се препича до бледорозово, като се внимава се да не прегори ( бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължамва да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.
Забележка: Прибавяната към основната смес чаша боза или закваска може да се замени с 6-7 леко навлажнени и натрошени филии от черен хляб или сухар или 6-7 супени лъжици хлебно тесто ( с мая). Имаме основание да предполагаме, че би могла да се използва като прибавка малко мая, размита с вода и лъжичка захар и оставена да ферментира.
Приготвяне на закваската:
Препеченото брашно се размива във водата и се прибавя захарта. Оставя се на топло 2-3 дни да шупне, като отвреме-навреме леко се разбърква.
------------------------------------------------------------------------------------------------
2 чаши ориз булгур
1 стрък канела
2 ванилий
21 чаши вода
2 супени лъжици брашно
1/2 чаша кисело мляко или прясно мляко
1 пакетче мажа
7 супени лъжици захар
1 супена лъжица ванилинова захар
2 супени лъжици канела
Приготвяне:
оризат се оставя да омекне през ноща в тенджера с 12 чаши вода.
на следващия ден се сварява 2 часа на средна температура. след това като се свари се пюрира и се прецежда през ситото. резултата се слага в хладилника.
останалото в ситото се сварява отново в 8 чаши вода за около час на средна температура. после отново се пюрура, презезда през сито и се слага в хладилника.
брашното се пресява в една малка тенджерка, доливат се 1-2 чаши вода и се вържат на средна температура, като се бъркат непрекъснато, докато се получи пюре. сваля се от котлона и се добавят 2 супени лъжици захар и се бърка всичко, докато захарта се стопи напълно. сместа се оставя да изстине.
след като е изстинала се добавя киселото или прясното мляко. мажата се разтваря в топла вода, оставя се да престой 5 мин и се добавя към млякото. всичко се разбърква и се оставя половин зас на топло място да почине.
Оризат се вади от хладилника и се добавя към млякото. всичко се разбърква добре.
сместта се пълни в един бидон с капак, да не пропуска въздух, останалата захар се досипва и се затваря бидона. 4-5 дни се оставя сместта в бидона за да \"озрее\", през тези 5 дни бидона трябва да се отваря по няколко пъти на ден, за да се разбърква сместта.
след 5 дни бозата може вече да се сервира ( с малко канела порасена).
Рецептата стига за 12 порции.
--------------------------------------------------------------------------------
Да ви е сладко
