• Advertisement

БОЗА

Готини рецепти и съвети

Мнениеот AnGeLy » 30 Юни 2006, 21:23:55

naddya написа: Къде продават тулумбички, че и на мен ми потекоха?...


В турските магазини, има и кадаиф, моето любимо сладко. В понеделник ще отида да си купя:)
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Мнениеот AnGeLy » 30 Юни 2006, 21:26:27

rincewind написа:Между другото това си е меко казано странно от гледна точка на немците-сутрин на зарана да се яде мазна баница :twisted:


Мазната бани4ка те зарежда с енергия:) и бози4ката също, като се има предвид, 4е пове4ето българи не смогват и да обядват, бани4ката си е направо 4удно нещо.

Искам и филийка с масълце и 4убри4ка :D
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

отговор

Мнениеот adler » 3 Юли 2006, 09:56:29

На тихо огън4е в близката гори4ка,
къкри котленце с 4удна бози4ка.
Българ4е в реди4ка 4ака със своята пани4ка.

Раздвижиха се духовете, това не е лошо.Rincewind-рецептата е супер.
Информация" под капак"-тази напитка действа положително върху мъжката по-
тенция.
Аватар
adler
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 8 Май 2006, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот naddya » 3 Юли 2006, 17:44:08

Някой успя ли да си свари бозичка на почивката между мачовете? Или се лее само бира?
Аватар
naddya
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 571
Регистриран на: 21 Октомври 2004, 00:00:00
Местоположение: Wuppertal, Deutschland
Благодарил: 5 пъти
Благодарено: 4 пъти

Мнениеот Liska » 3 Юли 2006, 17:59:35

Аз сега се бъхтя върху закваската. Препоръчват бозата да се приготви от просено брашно. Ама имам под ръка само обикновено. Ако стане нещо подобно на боза - ще опитам после и с просо! Включване с резултат от експеримента към сряда ;)
Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде...
Аватар
Liska
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 511
Регистриран на: 3 Декември 2004, 01:00:00
Местоположение: Hamburg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот Liska » 6 Юли 2006, 11:15:35

Такаааа, завръщам се с отчет от производството на боза. Като за първи опит, приемам го за успешен!
Отчет:
Вкусова характеристика: никак не далеч от истинския вкус на бозата. Дори изненадващо близо, при положение, че ползвах обикновено брашно, а не от просо.
Процеса на ферментация също беше успешен.
Визулани характеристики:
-> цвят - досущ като истинския
-> консистенция - за съжаление (по моя вина), стана сравнително гъста. Причината - не спазих рецептата, защото се почудих какво да правя с 5 литра боза, или каквото там излезе. Сиреч по стар обичай - вместо да изчисля, слагах на око... Друг проблем - като я оставих да изстине, хвана коричка, която аз вместо да изхвърля, неразумно разбърках...

Сега поне имам закваска за следващия опит :). Това е черновата...
Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде...
Аватар
Liska
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 511
Регистриран на: 3 Декември 2004, 01:00:00
Местоположение: Hamburg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот liverbird » 6 Юли 2006, 12:12:14

Браво, Лиска!
Обичам да пробвам изпробвани рецепти, точно така хубаво обяснена практическа част. (Не обичам неизпорбвани рецепти от книги. И винаги има някоя практическа част недоизяснена.)
Me? No, man! I don't wanna be a God..... That is way too much pressure!

Представи се в Заедно сега

Аз използвам нашето куче-търсач. А ти?
Аватар
liverbird
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3136
Регистриран на: 7 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: Долно Нанагорнище (i.e. Essen)
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

предложение

Мнениеот adler » 6 Юли 2006, 18:39:31

Не са много 5л боза.Направи ПАРТИ с боза и пасти!
Аватар
adler
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 8 Май 2006, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот pim1985 » 15 Юли 2006, 02:45:11

Шкембе чорба правят в ресторанта на гарата в Киел.Аз обаче през живота си никога не съм опитвал това ястия,интересно нали....
pim1985
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 719
Регистриран на: 2 Декември 2005, 01:00:00
Местоположение: Kiel-Стара Загора
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот liverbird » 15 Юли 2006, 07:23:28

Не знам каква връзка има с бозата, но и аз не съм опитвала шкембе чорба.....само съм я подушвала и всякакъв апетит се е изпарявал.... :roll: И не е от чесъна, ям го на таратор и салата снежанка.
Me? No, man! I don't wanna be a God..... That is way too much pressure!

Представи се в Заедно сега

Аз използвам нашето куче-търсач. А ти?
Аватар
liverbird
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3136
Регистриран на: 7 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: Долно Нанагорнище (i.e. Essen)
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот Mr.Bombastic » 15 Юли 2006, 09:15:37

На мен пък ми донесоха от България. Обаче бяха направили една решаваща грешка. За да издържала по-дулго е била замразена и като дойде си запази консистенцията на пюре на парцали. Решението е да я минете през шейкъра :).
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Мнения: 7122
Снимки: 250
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Благодарил: 462 пъти
Благодарено: 309 пъти

Мнениеот solay » 4 Септември 2006, 01:07:04

velingrad написа:вода - 5 л.
брашно - 2 ч.ч.
захар - 2 ч.ч.
закваска (боза) - 1 ч.ч.
За закваската:
брашно - 1-2 с.л.
вода (хладка) - 1 ч.ч.
захар - 1 с.л.

Брашното се препича до бледорозово, като се внимава се да не прегори ( бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължамва да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.



бабето я праве6е то4но така и става :)
Аватар
solay
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 883
Регистриран на: 3 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: където ми скимне
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Мнениеот grifin » 21 Ноември 2006, 02:43:59

Боза има и се произвежда в Германиа-производители са нашенци-миналата седмица напазарувахме 7 каси или 140 бутилки(20 бутилки по 1/2 литра е всяка каса)

Много се издразних от надценката на Бозата в този Бг магазин,чиито баннер мига и святка най-доло на сайта! Цената от 1 евро на бутилка е с 40 цента по-скъпа от предлаганата цена, но да не оплювам спонсорите-всеки си има своите доводи-както навремето древните са казали-не е луд тоя който иса толкова пари, а ми тоя, който ги дава!

Ето адреса на Бозажииницата, която се намира в Маинц до Франкфурт:
Wilhelm Maybach 19,55129 Mainz
за контакти:bosini"maimunsko a"abv.bg(пиша го така от съображениа за спам)
тел:06131/2156835 и мобилен: 0176/29847565

Вече сме поръчвали, така че който желае може да се съберем повечко хора и да си напазаръваме-според разтоянието до Маинц се определя и броя каси за безплатната доставка.На мнение съм,че така ще е най-удобно и лесно,когато стане всичко организирано, но не искам никого да задължавам-който,както си прецени :-)
Аватар
grifin
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 91
Регистриран на: 18 Юли 2006, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: БОЗА

Мнениеот raleff » 14 Октомври 2009, 15:51:07

Темата е малко по-стара от египетските пирамиди и долу-горе набор на слънцето,но да попитам някой може ли да ми даде информация,актуална към днешна дата,къде в Германия (без значение района) мога да си купя БОЗА.
Отговори от рода на: "Провери в някой турски магазин" не ми звучат сериозни.
Предварително благодаря на отзовалите се
Аватар
raleff
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 8 Октомври 2005, 00:00:00
Местоположение: 81243 München
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: БОЗА

Мнениеот dar » 25 Януари 2012, 04:29:56

От времето когато бозата е била боза :) http://www.youtube.com/watch?v=V9-LHMbz ... re=related
dar
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 128
Регистриран на: 15 Септември 2010, 13:44:32
Благодарил: 19 пъти
Благодарено: 46 пъти

Предишна

Назад към Кулинария

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

  • Advertisement