Страница 1 от 2

БОЗА

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 10:44:36
от adler
Как балгарите в Германия да си направим боза?Кажете рецепти.

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 12:17:48
от Liska
Като видях заглавието и си викам "Ей сега ще разцелувам adler, че е сложил рецептата"! И сега подсмърчам разочаровано :( и чакам с изплезен език някой да подаде рецепта... :D

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 12:45:50
от rincewind
тук
и
тук

и по принцип
тук

За разцАлуване хубаво, ама като съм много срамежлив :oops:

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 13:26:46
от AnGeLy
Хора, в 4ас ли сте? Как 6те си варим боза в къ6ти! :D Няма ли просто в някой турски магазин?

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 13:27:17
от insatiable
А бе вие сериозни ли сте ? БОЗА ? БОЗА ?!?

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 13:44:51
от Liska
Мнооооого съм сериозна! Как се бях наточила това лято на мазна баничка с боза, ако знаете! Ама чичо дофтор като не даде да летя, сега само си мечтая за такива.
С домашна баничка ще се задоволя, ама за бозата ми беше много криво.
Явно ме е подгонила, обаче много деменция, щом не се сетих да пусна гугълчо за да се произнесе. Но не знаех, че може сама да си направя закваската, все си милсех, че трябва истинска боза за нея!

Ще се произнеса, когато я направя!

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 13:53:54
от liverbird
И да летиш, и да не летиш истинска боза няма да пиеш :cry: Поне не и в България - правят я със захар и какао и само на вид и консистенция има прилика с бозата :evil: Прекалено сладка е и й слагат лимон.кис. на прах и става още по-гадна :evil:

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 14:20:28
от velingrad
вода - 5 л.
брашно - 2 ч.ч.
захар - 2 ч.ч.
закваска (боза) - 1 ч.ч.
За закваската:
брашно - 1-2 с.л.
вода (хладка) - 1 ч.ч.
захар - 1 с.л.

Брашното се препича до бледорозово, като се внимава се да не прегори ( бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължамва да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.

Забележка: Прибавяната към основната смес чаша боза или закваска може да се замени с 6-7 леко навлажнени и натрошени филии от черен хляб или сухар или 6-7 супени лъжици хлебно тесто ( с мая). Имаме основание да предполагаме, че би могла да се използва като прибавка малко мая, размита с вода и лъжичка захар и оставена да ферментира.

Приготвяне на закваската:

Препеченото брашно се размива във водата и се прибавя захарта. Оставя се на топло 2-3 дни да шупне, като отвреме-навреме леко се разбърква.

------------------------------------------------------------------------------------------------

2 чаши ориз булгур
1 стрък канела
2 ванилий
21 чаши вода
2 супени лъжици брашно
1/2 чаша кисело мляко или прясно мляко
1 пакетче мажа
7 супени лъжици захар
1 супена лъжица ванилинова захар
2 супени лъжици канела

Приготвяне:

оризат се оставя да омекне през ноща в тенджера с 12 чаши вода.
на следващия ден се сварява 2 часа на средна температура. след това като се свари се пюрира и се прецежда през ситото. резултата се слага в хладилника.
останалото в ситото се сварява отново в 8 чаши вода за около час на средна температура. после отново се пюрура, презезда през сито и се слага в хладилника.
брашното се пресява в една малка тенджерка, доливат се 1-2 чаши вода и се вържат на средна температура, като се бъркат непрекъснато, докато се получи пюре. сваля се от котлона и се добавят 2 супени лъжици захар и се бърка всичко, докато захарта се стопи напълно. сместа се оставя да изстине.
след като е изстинала се добавя киселото или прясното мляко. мажата се разтваря в топла вода, оставя се да престой 5 мин и се добавя към млякото. всичко се разбърква и се оставя половин зас на топло място да почине.
Оризат се вади от хладилника и се добавя към млякото. всичко се разбърква добре.
сместта се пълни в един бидон с капак, да не пропуска въздух, останалата захар се досипва и се затваря бидона. 4-5 дни се оставя сместта в бидона за да \"озрее\", през тези 5 дни бидона трябва да се отваря по няколко пъти на ден, за да се разбърква сместта.
след 5 дни бозата може вече да се сервира ( с малко канела порасена).

Рецептата стига за 12 порции.

--------------------------------------------------------------------------------

Да ви е сладко :wink:

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 14:31:42
от AnGeLy
Не е ли по-добре някой да каже къде в ДЕ можем да си купим боза?

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 14:32:25
от insatiable
Хаха, едва ли има такова място, това е все едно да продаваш Шкембе чорба в Германия.

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 14:35:59
от AnGeLy
Някой по голям турски магазин

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 14:44:25
от rincewind
Чувал съм, че в Берлин има. Все пак е турско питие бозата(или?), щом има баница, значи и бозичка ше има.
Абе Берлин-мерлин не е същото, друго си е като съм си в БГ да ида до баничарничката до нас и си взема 1-2 банички, а към тях 1-2 бозички с една шпарзам хартишка, тъй че както и да го въртиш някрая все мазен оставаш :D.
Само кофти дето слагат извара вместо сирене, ама айде.
Между другото това си е меко казано странно от гледна точка на немците-сутрин на зарана да се яде мазна баница :twisted:

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 14:49:25
от velingrad
Mалко инфо за Боза-та :wink:

"Boza: Ein typisch türkisches Getraenk aus fermentierter Weizengrütze. Cremig dickflüssig schmeckt es mit Zimt bestreut am besten. Damals das Lieblingsgetraenk der Janitscharen ist es heutzutage ein beliebtes Getraenk der Winternaechte. Sie können in kalten Naechten die Rufe von Bozacı (boza Verkaeufer), die durch die Strassen gehen, hören. Dazu passen die Leblebi (geröstete Kichererbsen). Boza wird auch in Geschaeften verkauft. Der bekannteste Bozaladen in Istanbul ist Vefa Bozacısı, der sich in der Naehe der Süleymaniye Moschee befindet. In vielen Supermaerkten und Konditoreien findet man Boza nur in den Wintermonaten."

Като прочетох "Леблебии" и се сетих за Тулумбички - отивам утре да си купя,че ми изтекоха лигите :wink:

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 15:05:47
от naddya
velingrad написа:... и се сетих за Тулумбички - отивам утре да си купя,че ми изтекоха лигите :wink:


Къде продават тулумбички, че и на мен ми потекоха?...

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2006, 18:25:11
от Liska
А аз се подсетих и за мекичките от Рилския манастир... ауч :roll:. Виновни! Сега го ударих на хранителни, не съвсем здравословни мечти!