• Advertisement

Фентема: Турската баклава!

Готини рецепти и съвети

Фентема: Турската баклава!

Мнениеот vwpolo » 10 Септември 2007, 20:16:57

Дълго време пренебрегвах това толкова любимо мое нещо, и от едно известно време често се глезя. Днеска пак(*). Слязох до центъра, хапнах си и изведнъж животът придоби други свойства ;)

Типично по турски се опитаха да ме прецакат. Оня ден ядох порция баклава /3 парченца/ за 2 евро. Днеска туркинята дето ми ги сложи в чинийка ми поиска 2.40, а тоя на касата 2.50 8O Естествено казах, че завчера съм платил 2 евро за същото и ми се размина, ама за следващия път трябвало да "Wissen Sie bescheid zum nächsten mal"

С което баклавата ми се услади още повече 8) Не ги знам какво слагат вътре, ама е нещо божествено тоя специалитет! Лично на мене след секса и шотовете Б52, това ми доставя много голямо удоволствие. Имам чувството, че тука немските турци слагат нещо като шам фъстък вътре, има някаква особена жилка... няма значение! Важното е баклава на масата да има :D

* правилно, законът ГГЗ е пред всички останали
Aut inveniam viam, aut faciam
Аватар
vwpolo
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1920
Регистриран на: 13 Април 2006, 00:00:00
Местоположение: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 4 пъти

Мнениеот RoBlitz » 10 Септември 2007, 20:29:38

признавам си!!! и аз я обожавам! като цяло обичам страстно всичко сладко, но при баклава чак ми омекват колената:)
:lol:
Аватар
RoBlitz
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 7 Март 2007, 01:00:00
Местоположение: Bonn
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот velingrad » 10 Септември 2007, 21:38:43

На сладки приказки в "Кулинарен форум" :wink: Поне пуснете рецепта...

Турска баклава

Продукти:
1 пакет кори.
1 пакетче масло - 200гр.
смляни орехи
2ч.ч. захар/може и повече
лимонова кора

Реди се : кора, разтопено масло или олио, кора, смляни на по едро орехи, кора, разтопено масло, кора, орехи и така докато свършат корите. След това се нарязва на триъгълници и се залива с разтопено масло. Когато се изпече се оставя да изстине.

Сиропа трябва да ври повече време за да стне гъст. На около 2литра вода, двете чаши захар и се оставя да ври. Пробва се от време на време като се капват малко от него върху празна чиния. Личи, че е готов когато капката се разлива по трудно. Накрая 5-10 минути преди да извадите сиропа слагате в него и настъргана лимонова кора.
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Мнениеот Babetka » 10 Септември 2007, 21:53:07

МММММ много вкусно,но да си призная честно в Германия не съм си купувала баклава.аз повече си падам по баничките с всякакъв вид плънка.
Аватар
Babetka
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 217
Регистриран на: 11 Декември 2006, 01:00:00
Местоположение: Cologne/Sofia
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот bgpower » 10 Септември 2007, 22:14:15

@vwpolo: Прав си! Арабските баклави се правят само и единствено от шам-фастък. Може би такава си хапнал.

Включвам се в клуба на любителите.
Аватар
bgpower
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2807
Регистриран на: 5 Май 2005, 00:00:00
Местоположение: София / Мюнхен
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот sie » 11 Септември 2007, 00:24:02

Аз баклава съм яла само такава, каквато баба ми правеше едно време..но тя я правеше страхотно - даже корите разточваше сама :)
Но сега ти с тая тема ме запали да пробвам как е баклавата тук..явно не е чак толкова лоша 8)

хаха, а как ти се е разминало с цената :D
аз за пръв път като дойдох в германия се оказах обкръжена от толкова много турци и съм леко подозрителна към тях..явно с право :)
Science is God
Аватар
sie
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 117
Регистриран на: 25 Юни 2007, 00:00:00
Местоположение: Aachen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот dunia53 » 21 Септември 2007, 01:31:41

тази баклава която Вие описвате се прави ссэщо и в българия така че не е само турска
Аватар
dunia53
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 68
Регистриран на: 26 Август 2007, 00:00:00
Местоположение: България-Габрово Гърция-Атина
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Мнениеот elle » 30 Септември 2007, 18:39:56

От скоро и аз се включих в клуба на любителите. Нещо повече - напълно подкрепям @vwpolo:

Лично на мене след секса..., това ми доставя много голямо удоволствие.


Добре, че не ми се лепи :D
elle
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2363
Регистриран на: 19 Април 2006, 00:00:00
Благодарил: 24 пъти
Благодарено: 22 пъти

Re: Фентема: Турската баклава!

Мнениеот danchello » 27 Юли 2010, 16:08:14

Тук ще намерите достатъчно голям избор на рецепти за баклава и не само.... :)

http://www.receptite.com/recepta.php?gsearch=%E1%E0%EA%EB%E0%E2%E0&action=search


И аз съм фен :thumbleft:
Изображение

Ако ти дадат разчертана хартия - пиши накриво!
Аватар
danchello
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 193
Регистриран на: 24 Август 2005, 00:00:00
Местоположение: Hamburg
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 21 пъти

Re: Фентема: Турската баклава!

Мнениеот naselo » 27 Юли 2010, 20:54:27

В баклавата има няколко важни неща - точно препечените кори с масло, канелата, ядките и сиропа. Само с тези неща може да се направи нещо от най-висока класа. Казвал ми го е хоби-ядач на баклави, обиколил няколко стрнаи на изтока и Турция за да яде баклави.
В по-горе споменатата рецепта, на Велинград май беше, трябва още захар. Сиропът за обикновена баклава от кори, масло, канела и ядки трябва да е с определена гъстота, която има значение за структурата след десетина часа.
Онзи ядач на баклава каза, че не бил ял по-вкусна от направената от мен. Много съм горд оттогава.
naselo
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 662
Регистриран на: 23 Февруари 2009, 05:44:59
Благодарил: 16 пъти
Благодарено: 65 пъти


Назад към Кулинария

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

  • Advertisement