Вижте сега, няма защо да ви се сърдя, че ми задавате въпроси, които не съм разяснила, защото не исках да напиша цял роман. Детето е ще стане на 5 и половина през декември, а ние сме тук /в Хамбург/от ноември 2010. Нито аз, нито баща му говорихме немски преди това, а сега аз уча в интензивен курс. Благодарение на проблемите, които ми създават в училището, доста бързо започнах и да разбирам, и да говоря, но в къщи общуваме на български и мисля, че това е редно.
Синът ми насила го отписахме от градината, след голям спор с кварталното училище. На съпротивата ни, че още е малък, след разговори със соц. работници и директора на градината, те настояваха, че трябва да ходи в предучилищна, за да учи езика и да е готов за първи клас догодина.В градината не било достатъчно. Е точно поради тяхното "овчо" инатене, аз реших, че той няма да ходи в тяхното училище и ще го запиша в друго, където има значително по-малко чужденци и детето ще научи по-бързо немски. В училището бяха абсолютно наясно с цялата ситуация - че е на 5 години, че не знае никакъв немски, че ние по това време не знаехме бъкел немски и най-вече, че детето има нужда от допълнителни часове, които по принцип, в училището се провеждат.
Но уви, от август до сега така и не организираха такива часове и много рядко, учителката сяда настра със сина ми и разглеждат книжки. Това започнах и аз вече всеки ден да правя, след като видях, че от училището се скатават и работата не върви наникъде.
velingrad написа:И защо детето не говори езикът (може и без отговор), след "едва" една година тук?
Във всички случаи, които познавам, децата са на "ти" с езика, преди родителите, и това много по-рано от една година.
как да научи езика, като няма кой да го учи? В детската градина за 5 месеца език от бебетата там не можа да "прихване", а в училището има бетроюнг следобед само с ваучери, на които аз като заета само преди обед в курса по немски, нямам право. Съжалявам, но за мен лафа за ученето на езика от вятъра при децата е пълна фантасмагория, на комплексирани възрастни. Аз лично знам 4 езика освен български и всеки съм учила в езикова гимназия и университет. Нищо не пада отгоре. Детето ми е достатъчно интелигентно, за да помни немски песни и стихчета от едно повтаряне, така че не мисля, че проблема е в него. Вече комуникира с немски изречения с другите деца.
Проблема е в комуникацията с част от учителите, и най-вече в грубото отношение на директорката, която не желае да решим проблема, а иска да го премахне по сталинската метода: Няма човек, няма проблем!