• Advertisement

Помагайте!!! Проблем с дискриминация в училище!

Форум за семейните българи.

Помагайте!!! Проблем с дискриминация в училище!

Мнениеот Bonitta » 11 Ноември 2011, 18:18:30

Моля ви като една страшно разтревожена майка, да ми дадете съвет как да постъпя в борбата си с немската бюрокрация. Синът ми е на 5 и едва от година сме в Германия. Първо имаше проблем с намирането на място в детската градина, но го уредихме и беше много добре и спокойно. Ходи там от януари до юни, но от училището ни пратиха писмо, че задължително трябва да го запишем в предучилищна, за да посещава Sprachförderung. Аз обаче, реших, че кварталното училище не ми харесва и с доста усилия го записах в едно от най-елитните училища в града.
За съжаление явно тук класациите ги правят като оценяват учениците, а не учителите. :( Още от самото начало стана ясно, че детето не говори немски и ще посещава допълнителните часове. Но на училището не му се занимава да организира такива и вече трети месец, основната причина да сме там, се случва от дъжд на вятър - 2-3 пъти месечно, а трябва да е 4 пъти седмично. Поради факта, че не разбира какво му говорят, синът ми не винаги е послушен и не изпълнява. Започнаха да го нарочват за глупав, за вечната изкупителна жертва ... Стана толкова зле, че когато титулярната учителка я няма, не ми дават да го оставям в училище и ме карат да си го взимам в къщи, защото друг не можел да го контролира #-o Най-неприятното е, че при многобройните ми опити да се разберем и с учители и с директорката, срещах меко казано нетолерантно и безцеремонно отношение. До днес, когато директорката ми заяви, че това било "нормално" училище и за деца като моето нямало място там. Много съм разочарована! Не искам да го местя, защото това му се отразява зле - от БГ, в немска градина, после в предучилищна и сега пак и това само за 1 година. Но те не ми оставят изход.
Посаветвайте ме към кого да се обърна за защита, моля ви! Ако ще се напуска училището, няма да ги оставя без последствия, защото това си е чиста дескриминация. :( :( :(
Bonitta
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 10 Октомври 2010, 20:56:40
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Помагайте!!! Проблем с дескриминация в училище!

Мнениеот Makler » 11 Ноември 2011, 20:04:42

Здравей,
ето това тряба да го сложите на масата на директорката, малко да се пооспокои
Der Rechtsgrundsatz ist in Artikel 3 des Grundgesetzes der Bundesrepublik Deutschland als Grundrecht wie folgt garantiert:

(1) Alle Menschen sind vor dem Gesetz gleich.

(2) Männer und Frauen sind gleichberechtigt. Der Staat fördert die tatsächliche Durchsetzung der Gleichberechtigung von Frauen und Männern und wirkt auf die Beseitigung bestehender Nachteile hin.

(3) Niemand darf wegen seines Geschlechtes, seiner Abstammung, seiner Rasse, seiner Sprache, seiner Heimat und Herkunft, seines Glaubens, seiner religiösen oder politischen Anschauungen benachteiligt oder bevorzugt werden. Niemand darf wegen seiner Behinderung benachteiligt werden.

Diskriminierung: jemand wird wegen sachlich nicht gerechtfertigter Gründe, wie wegen Rasse, seines Geschlechts etc. rechtlich benachteiligt
Privilegierung: jemand wird rechtlich bevorzugt

Beides gilt als Eingriff in den Grundsatz der Gleichberechtigung

По ясно пот това не може да се изрази.

Защо не пробвате чрез Jugendamt, след като са приели детето ви в училището, е трябвало от самото начало да са наясно с неговите затруднения с немския и след като са подписали договор, трябва да го спазват. Т.е. ако след училище има Hort и има договор за Betreuung, то не могат да ви карат да си вземате детето, все пак плащате за това. Значи трябва да си намерят подходящия педагог, а вие сте в правото си, след като имате разрешение от Jugendamt до колко часа на ден имате право на Hort и договор, да изисквате от тях да си спазват задължението по договора.
Поздрави
Аватар
Makler
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 199
Регистриран на: 8 Февруари 2011, 15:39:04
Местоположение: Berlin
Благодарил: 1 път
Благодарено: 102 пъти

Re: Помагайте!!! Проблем с дескриминация в училище!

Мнениеот ysmivka » 11 Ноември 2011, 21:16:10

Децата на петгодишна възраст в Де посещават детска градина . Подготовката на децата за първи клас се провежда в детските градини,събират се децата на предучилищна възраст заедно , имат занимания час или два, след което се връщат обратно в групите си.Не знам от къде пишеш но предполагам че практиката е такава или подобна в цяла Германия.Училищата от първи до четвърти клас се посещават по райони,според адресната регистрация. Децата тръгват на шест години на училище,родените през второто полугодие по преценка на родителите,т.е. може и на седем.
Какво училище посещава твоя син ??? И каква помощ търсиш???
Изображение
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1862
Снимки: 349
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 100 пъти
Благодарено: 362 пъти

Re:

Мнениеот bknf » 11 Ноември 2011, 22:31:52

Проблема ти наистина е малко сложен. Ако едно дете се роди и израстне в Германия, то по принцип и родителите му говорят немски. Но има и много чужденци, дошли в Германия без да знаят немски, съответно и децата им не знаят. В къщи също не се говори немски. Така че опитай се да намериш такива институции, ако ги има так където си, които се занимават с тоя въпрос. Ако почнат така да се заяждат с детето, то той разбира се ще загуби желание да учи каквото и да е, няма да има никакво любопитство и т.н. Друг е въпроса че това е известен и голям немски проблем - по училищата са само жени. Съответно нещата са насочени не към момчетата, а към момичетата.. и т.н.
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3813
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 286 пъти
Благодарено: 450 пъти

Re: Помагайте!!! Проблем с дескриминация в училище!

Мнениеот velingrad » 12 Ноември 2011, 00:20:09

Няма да ви хареса това, което ще напиша, но това ще бъде разбираемо, все пак иде реч за най-ценното което имаме- децата.
И все пак: след като детето не разбира и "бъкел" немски, кое ви накара да го запишете в "елитно" училище? Защо и как училище на 5 години, след като ви е препоръчано, да посещава Sprachförderung. В не "елитните" такива, обръщат повече внимание на "недоразвитите" (с езика) отколкото в "елитните".
И защо детето не говори езикът (може и без отговор), след "едва" една година тук?
Във всички случаи, които познавам, децата са на "ти" с езика, преди родителите, и това много по-рано от една година.
За съжаление, дори да приложите подсказаното от Makler, решат ли в училището, че вашето дете не е готово, да продължи, всичките ви оплаквания ще бъдат напусто. Дано да бъркам, ама нада ли.
Все пак успех!
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: Помагайте!!! Проблем с дескриминация в училище!

Мнениеот Gabinova » 12 Ноември 2011, 01:13:06

Защо дете на 5 годинки сте го пуснали в училище, можело е да настоявате пред комисията, че то още не е готово за тази среда. и да остане още една година в детската градина. Детето Vorschule ли посещава или първи клас? Ходи ли и на следобедна занималня в училището?
Gabinova
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 265
Регистриран на: 30 Декември 2010, 00:29:44
Местоположение: вече в Мюнхен
Благодарил: 68 пъти
Благодарено: 110 пъти

Re: Помагайте!!! Проблем с дескриминация в училище!

Мнениеот Bonitta » 12 Ноември 2011, 16:55:36

Вижте сега, няма защо да ви се сърдя, че ми задавате въпроси, които не съм разяснила, защото не исках да напиша цял роман. Детето е ще стане на 5 и половина през декември, а ние сме тук /в Хамбург/от ноември 2010. Нито аз, нито баща му говорихме немски преди това, а сега аз уча в интензивен курс. Благодарение на проблемите, които ми създават в училището, доста бързо започнах и да разбирам, и да говоря, но в къщи общуваме на български и мисля, че това е редно.
Синът ми насила го отписахме от градината, след голям спор с кварталното училище. На съпротивата ни, че още е малък, след разговори със соц. работници и директора на градината, те настояваха, че трябва да ходи в предучилищна, за да учи езика и да е готов за първи клас догодина.В градината не било достатъчно. Е точно поради тяхното "овчо" инатене, аз реших, че той няма да ходи в тяхното училище и ще го запиша в друго, където има значително по-малко чужденци и детето ще научи по-бързо немски. В училището бяха абсолютно наясно с цялата ситуация - че е на 5 години, че не знае никакъв немски, че ние по това време не знаехме бъкел немски и най-вече, че детето има нужда от допълнителни часове, които по принцип, в училището се провеждат.
Но уви, от август до сега така и не организираха такива часове и много рядко, учителката сяда настра със сина ми и разглеждат книжки. Това започнах и аз вече всеки ден да правя, след като видях, че от училището се скатават и работата не върви наникъде.
velingrad написа:И защо детето не говори езикът (може и без отговор), след "едва" една година тук?
Във всички случаи, които познавам, децата са на "ти" с езика, преди родителите, и това много по-рано от една година.

как да научи езика, като няма кой да го учи? В детската градина за 5 месеца език от бебетата там не можа да "прихване", а в училището има бетроюнг следобед само с ваучери, на които аз като заета само преди обед в курса по немски, нямам право. Съжалявам, но за мен лафа за ученето на езика от вятъра при децата е пълна фантасмагория, на комплексирани възрастни. Аз лично знам 4 езика освен български и всеки съм учила в езикова гимназия и университет. Нищо не пада отгоре. Детето ми е достатъчно интелигентно, за да помни немски песни и стихчета от едно повтаряне, така че не мисля, че проблема е в него. Вече комуникира с немски изречения с другите деца.
Проблема е в комуникацията с част от учителите, и най-вече в грубото отношение на директорката, която не желае да решим проблема, а иска да го премахне по сталинската метода: Няма човек, няма проблем!
Bonitta
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 10 Октомври 2010, 20:56:40
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Помагайте!!! Проблем с дескриминация в училище!

Мнениеот Gabinova » 12 Ноември 2011, 23:49:25

Bonitta, извинявай, но аз не разбрах ти къде записа детето-в предучилищната група или направо в първи клас. Има огромна разлика. В групата имат по свободен режим, докато в 1 клас очакванията са много по големи-които и идват по трудни за едно 5 г 5м. детенце. в класа вероятно има и деца, които са на 7,5г. Виж две години каква огромна разлика си е. Учителката няма как да остави останалите 23 деца примерно и да обръща внимание на едно мъниче. Ако е в първи клас - то освен да разглеждате книжки , по добре учете как се наричат учебните пособия, за да знае какво да приготви и какво да прави в час. Нашият Betreuung се заплаща, вероятно има и деца с ваучери (не ми е ясно какви са), но нямате ли и платена почасова занималня, там в училището, по евтина е от частните, не би трябвало да ти откажат, та детето има нужда от немския език. Във VHS училището при нас видях, че имаше следобедни курсове за деца от 4 до 6 год, и от 6 до 8 г., провери и при Вас дали няма. Ти казваш, че език се учи в езикова гимназия, а докато се стигне до възрастта за нея - какво според теб-не е възможно ли? Детето ти трябва да контактува с деца, повярвай ми -чрез тях много бързо ще научи езика и то точно така "от въздуха", за което ще се убедиш и сама. Емоционално си афектирана от всичко, което се случва, но търпение ще премине. Сетих се и още нещо - можеш от библиотеката да му вземеш любими филмчета, но вече ще са на немски.
Gabinova
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 265
Регистриран на: 30 Декември 2010, 00:29:44
Местоположение: вече в Мюнхен
Благодарил: 68 пъти
Благодарено: 110 пъти

Re: Помагайте!!! Проблем с дескриминация в училище!

Мнениеот DrJeckyl_and_MrHyde » 13 Ноември 2011, 00:21:46

Правилно ли разбирам, че детето в елитното училище е първи клас(1.Klasse). Или е в предучилищна (Vorschule)?
Аватар
DrJeckyl_and_MrHyde
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 269
Регистриран на: 12 Август 2007, 00:00:00
Местоположение: Bln
Благодарил: 9 пъти
Благодарено: 44 пъти

Re: Помагайте!!! Проблем с дескриминация в училище!

Мнениеот Bonitta » 13 Ноември 2011, 01:03:05

Не е в първи клас! Моля ви! Написала съм го на поне 2 места. В ПРЕДУЧИЛИЩНА Е! И ТОВА МЕ ЗАДЪЛЖИХА ДА ГО НАПРАВЯ ОТ УЧИЛИЩЕТО! Неофициалното обяснение беше, че много родители на чужденци не искат да си дават децата на училище и затова всички са под ножа още от 5 годишни в предучилищни групи към училищата. Но в моето семейство разбиранията са коренно различни - ние сме в ДЕ, заради образованието на сина ми и заради по-добрата здравна система, пак заради него.
Желанието ми е да ходи на училище, за да контактува с деца и да учи, а от там ми отказват достъп, под предтекст, че той не знае немски и не могат да го контролират. По ясно от това не мога да го обясня. Много добре разбирам, че всичко иска време. Проблемът е, че не му се дава шанс, да покаже напредък. Вие как ще постъпите, ако всеки път като искате да оставите детето си в училище, ви заявяват, че трябва да си го приберете. При цялата ми кооперативност, срещам само една стена ](*,) Това е ситуацията и към момента не виждам решение, ако всеки път, когато го оставя, до 1 час, директорката ми се обажда да си го взема SOFORT по някакви скалъпени причини.

П.С. @ Gabinova Не съм казала, че език се учи само в гимназия. Това твърдение е абсурдно! Казах, че се УЧИ, а не ти идва от космоса. Иска се постоянство и целенасочени усилия, а не да те карат да си стоиш сам в къщи, пък ти учи "от въздуха".
Bonitta
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 10 Октомври 2010, 20:56:40
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот bknf » 13 Ноември 2011, 09:39:14

Bonitta, в кой квартал сте? Ти четеш ли му приказки на немски, занимаваш ли се с него? Човек може да учи сам в къщи, но при 5-6 годишна възраст едва ли ще стане.
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3813
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 286 пъти
Благодарено: 450 пъти

Re: Помагайте!!! Проблем с дескриминация в училище!

Мнениеот Gabinova » 13 Ноември 2011, 11:33:22

Иска ми се да ти помогна по някакъв начин, но вероятно и от двете страни, на училището и на теб има нещо недоизказано. Ако предучилищните Ви занимания са до 11 часа, примерно, не може детето да остане 1 час повече, къде, при кого - каква ти е идеята? Ако искате да остава до 13 часа примерно, то в 11 трябва да го вземе Betreuung учителката и тя да отговаря за него., но е платено вероятно. Ако не си, то провери как стоят нещата в тази посока. Но тук не може просто така да се остави още 1 час. За да ти се обади директорката, да си го взимаш веднага - то как се случва това - или не сте се уговорили предварително, че ще остане още час или прости ти се е наложило да закъснееш с вземането? Просто такива са им правилата, всичко трябва да се изяснява, обяснявя и уточнява предварително и с бележки, черно на бяло.
Дано намерите правилния път , удачен и за двете страни.
Gabinova
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 265
Регистриран на: 30 Декември 2010, 00:29:44
Местоположение: вече в Мюнхен
Благодарил: 68 пъти
Благодарено: 110 пъти

Re: Помагайте!!! Проблем с дескриминация в училище!

Мнениеот estira » 13 Ноември 2011, 11:44:19

Няма ли вариант за смяна на предучилищната?
Ich hab keinen Bock mehr. Bin zaubern.
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 4929
Снимки: 275
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Благодарил: 699 пъти
Благодарено: 426 пъти

Re: Помагайте!!! Проблем с дескриминация в училище!

Мнениеот Bonitta » 13 Ноември 2011, 12:54:51

@ Gabinova Предучилищната е от 8 до 13 без пет в това училище. И аз винаги съм идвала навреме да си го взема. Явно в различните градове нещата стоят различно и затова повечето се опитват да ми дават съвети, които не са приложими в ситуацията. Много добре знам, че са много пунктуални немците. Ама и аз съм такава. На мен затова тук много повече ми допада, отколкото в БГ. И точно по тази причина не разбирам защо нарушават правото му да посещава занятия, без никаква законна причина и с единственото обяснение: Учителите не могат да го контролират, понеже не ги разбира. Което не е съвсем така всъщност. Той е доста интуитивен и много добре знае какво се иска от него. Просто е "характер" и когато види насреща си по-слаб противник, особено възрастен си прави каквото ще. Но не е единствен. Един път ме накараха да стоя с него целия ден за да си се грижа сама за него #-o , но поне имах рядката възможност да видя както него, така и другите деца "в действие". Той се държа съвсем прилично, трябва да ви кажа. Но положението в това "елитно" училище хич не беше добре. Момчетата постоянно се бия по ъглите, по-големите тормозят малките, а масово всички се плюят!!! Учители да контролират няма. А трябва да има, но им е по-удобно да се приберат по стаите, за да се занимават с рисуващите момиченца. Сякаш има от какво да се пазят те. Все едно сме си в БГ училище, даже в някои отношения е по зле - основно за езика говоря, но и за хигиената също.
И въпреки всичко, при разговорите ми с директорката си спестих тези наблюдения, защото не исках да бъда агресивна. Само исках да знам, какво смятат да правим занапред, защото възможността да си стои у нас или в най-добрия случай аз да съм с него цял ден не е никакво решение. Никакъв отговор!!! [-( Така не можело да продължава, това било "нормално" училище. С други думи, докато не го отпишете, така ще е! Е как се говори с такъв човек?!?! Не мисля, че смяната на класа има смисъл, защото проблема е в директорката, не в учителката. Последната единствена постига успех с него, но много често се разболява и отсъства и когато трябва да я заместват, настъпва пълен хаос и почват проблемите.
Решили сме с баща му до края на годината да не го местим. Това ще го стресира още повече. За догодина ще мислим къде да го записваме обаче, защото вече не само те не ни искат в "елитното" си зверило, ами и аз не желая да ми "възпитават" сина. Въпросът е как да го добутаме до лятната ваканция с най-малко стрес за детето?
Bonitta
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 10 Октомври 2010, 20:56:40
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re:

Мнениеот bknf » 13 Ноември 2011, 13:48:49

А това чели ли сте го? Или само българската преса четете?

Schon in 60 Hamburger Schulen lernen Eltern mit ihren Kindern, Hamburger Abendblatt от 12.11.2011
http://www.abendblatt.de/hamburg/articl ... ndern.html
..Die Zahl der Schulen, in denen Mütter und Väter gemeinsam mit ihren Kindern am Unterricht teilnehmen, hat in Hamburg einen neuen Höchststand erreicht. Das Sprachförderkonzept Family Literacy (FLY) wird in diesem Schuljahr bereits in 60 der etwa 190 Grundschulen angeboten..
...Die gemeinsame Sprachförderung für Kinder und Eltern lief bis 2009 zunächst als Modellprojekt an acht Hamburger Schulen, seitdem entscheiden sich jedes Jahr 15 bis 20 Grundschulen in der Stadt, FLY ebenfalls einzuführen. Sie liegen in Stadtteilen, in denen besonders viele Familien ausländische Wurzeln haben oder von Hartz IV leben und in denen es viele Haushalte gibt, die als bildungsfern gelten...

Аз дотук не виждам никаква дискриминация, а само родители с големи претенции, които очакват нещо от обществото и искат някой друг да им свърши работата. Училището не може да замени това което става у дома. Не може вие у вас да си говорите само на български без никакво желание да говорите на немски, и да очаквате че като го дадете това дете някъде на "елитно" място, някой друг с вълшебна пръчка ще го научи на всичко необходимо. Ученето е процес - който започва у дома.
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3813
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 286 пъти
Благодарено: 450 пъти

Следваща

Назад към Семейство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

  • Advertisement