Ljuba, има си голяма разлика от дете до дете, това всеки ще ти го каже. И това, което е минало гладко и безпроблемно при едно, за друго е огромно препятствие. Така че, народът го е казал - всяка жаба за свой крак.
Сега се сещам за още нещо по този случай. Как така изведнъж, както си стои детето в детската градина и там му е добре, някой ще реши да го пренасочи към подготвителна група в училище? За мен това означава, че в поредния Bericht от детската градина някой от педагозите е отбелязал, че детето не напредва с езика, съответно е бил уведомен Jugendamt и те са пратили хора от местното Grundschule, което има достатъчно опит със социализацията на децата с миграционен произход. Тоест - всички по веригата са си свършили работата добре, за да може детето максимално спокойно и безпроблемно да успее да се подготви за първи клас. И всичко би било добре, ако Bonitta не беше решила да го запише в "елитното училище", където учат само немски деца и нито имат нужда, нито опит с обучение на чужденци. Лошо няма, всяка майка иска най-доброто за детето си, но в чужда страна не винаги можеш да прецениш кое е по-доброто решение. В случая е сгрешила, а сега е на път да задълбочи проблема. Разбирам я, защото се е опитала с представите си от България да взема решения тук. Но тук не е България, нали? Така се е понабутала между шамарите, на всеки му се е случвало в началото, докато се приобщи. Затова тука толкова хора си правим труда да й обясним, че така както е свикнала у дома, тук не може. Но когато се палиш и на добронамерените, хванали се да ти помагат...не знам.
Освен това, съвсем прагматично: в Германия, както и у нас, училищата са с органичен бюджет, и са прави за себе си хората, че за едно единствено дете е твърде скъпо да организират специално обучение по езика. Ако беше в някое село, дето наблизо няма подходящо училище, тогава щяха да го направят, но при нея има и то наблизо. Дори ме учудва, че изобщо са осигурили все пак някакво занимание по немски език. Ясно е обаче и че директорката ще намери начин да не допусне подобни проблеми с нея и детето. Защото, ако си чела внимателно какво е написала Bonitta, ще се съгласиш, че са направени много грешки и е натрупано много напрежение. А с рогата напред подобни проблеми не се решават. Дано в характеристиката на детето вече не се мъдри "агресивна семейна среда".