• Advertisement

Помагайте!!! Проблем с дискриминация в училище!

Форум за семейните българи.

Re: Помагайте!!! Проблем с дескриминация в училище!

Мнениеот VY » 16 Ноември 2011, 22:48:35

Ljuba, има си голяма разлика от дете до дете, това всеки ще ти го каже. И това, което е минало гладко и безпроблемно при едно, за друго е огромно препятствие. Така че, народът го е казал - всяка жаба за свой крак.

Сега се сещам за още нещо по този случай. Как така изведнъж, както си стои детето в детската градина и там му е добре, някой ще реши да го пренасочи към подготвителна група в училище? За мен това означава, че в поредния Bericht от детската градина някой от педагозите е отбелязал, че детето не напредва с езика, съответно е бил уведомен Jugendamt и те са пратили хора от местното Grundschule, което има достатъчно опит със социализацията на децата с миграционен произход. Тоест - всички по веригата са си свършили работата добре, за да може детето максимално спокойно и безпроблемно да успее да се подготви за първи клас. И всичко би било добре, ако Bonitta не беше решила да го запише в "елитното училище", където учат само немски деца и нито имат нужда, нито опит с обучение на чужденци. Лошо няма, всяка майка иска най-доброто за детето си, но в чужда страна не винаги можеш да прецениш кое е по-доброто решение. В случая е сгрешила, а сега е на път да задълбочи проблема. Разбирам я, защото се е опитала с представите си от България да взема решения тук. Но тук не е България, нали? Така се е понабутала между шамарите, на всеки му се е случвало в началото, докато се приобщи. Затова тука толкова хора си правим труда да й обясним, че така както е свикнала у дома, тук не може. Но когато се палиш и на добронамерените, хванали се да ти помагат...не знам.

Освен това, съвсем прагматично: в Германия, както и у нас, училищата са с органичен бюджет, и са прави за себе си хората, че за едно единствено дете е твърде скъпо да организират специално обучение по езика. Ако беше в някое село, дето наблизо няма подходящо училище, тогава щяха да го направят, но при нея има и то наблизо. Дори ме учудва, че изобщо са осигурили все пак някакво занимание по немски език. Ясно е обаче и че директорката ще намери начин да не допусне подобни проблеми с нея и детето. Защото, ако си чела внимателно какво е написала Bonitta, ще се съгласиш, че са направени много грешки и е натрупано много напрежение. А с рогата напред подобни проблеми не се решават. Дано в характеристиката на детето вече не се мъдри "агресивна семейна среда".
VY
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 94
Регистриран на: 30 Юли 2010, 01:45:41
Местоположение: Bayern
Благодарил: 11 пъти
Благодарено: 24 пъти

Re: Помагайте!!! Проблем с дескриминация в училище!

Мнениеот velingrad » 16 Ноември 2011, 22:54:44

Така е VY- нали това пишем почти всички до момента: "елитното" училище е грешка.

Повярвайте ми, г-жа bonitta няма да "опре" повече до нашите съвети, защото и ги даваме такива, каквито тя не е търсила- сещате ли се?
Това обаче, не пречи на Темата да бъде интересна, защото рано или късно, ще се появи следваща развълнувана майка.
И понеже, Темата е всъщност за семейни (или полу такива), я "преопаковам" там :thumbleft:

p.p. Никога, нищо против "мамите", но да търсиш там точно това, което ти е нужно, прочитайки една след друга нескончаеми Теми? Е аз н'еам нерви, ама явно "мамите" имат, щото и много от "нашите" (бивши) са с по над 2-3 хиляди мнения там =D>
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: Помагайте!!! Проблем с дескриминация в училище!

Мнениеот ljuba » 16 Ноември 2011, 23:07:10

Драги VY ,
нещо не разбирам посланието ти,отправено към мен!Искам да те уверя,че с две деца и в момента с работа с деца точно на тази възраст ми е предееееелно ясно,че от дете до дете има разлика,мога да ти разкажа за много интересни случаи тук,в детските градини :)Просто се опитах да успокоя топката в темата и да дам съвет от моя личен опит!
Вел,душа,използвам случая да ти пратя поздрави от цялата хановерска група и да вземеш да наминеш,че имаме нови попълнения,с които е много приятно на по чаша винце!
Ако нямаш усмивка ще ти подаря моята
Аватар
ljuba
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 694
Регистриран на: 27 Септември 2005, 00:00:00
Местоположение: Hannover
Благодарил: 90 пъти
Благодарено: 168 пъти

Re: Помагайте!!! Проблем с дескриминация в училище!

Мнениеот VY » 17 Ноември 2011, 01:43:04

Ljuba,

нищо лично. Просто твоят пост беше последен, а и много оптимистичен. Затова се обърнах към теб, извини ме. Да си призная, притеснено ми е за детенцето. Аз съм от ония, за които доброто на детето е било винаги водещо, дори и с риск да ми се разсърдят родителите му. Работата ми дълги години беше свързана с педагогика и деца, така че опит бол, също както при теб...

Дано всичко се нареди с това дете!
VY
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 94
Регистриран на: 30 Юли 2010, 01:45:41
Местоположение: Bayern
Благодарил: 11 пъти
Благодарено: 24 пъти

Re: Помагайте!!! Проблем с дескриминация в училище!

Мнениеот ljuba » 17 Ноември 2011, 12:18:22

VY,
да,разбирам,че поста ми беше наистина оптимистичен,но аз целях да е точно такъв!Ти имаш право за всичко,което си казал/а,просто прочитайки набързо темата и връщайки се назад във времето си спомних за стреса,който ние изживяхме.Умишлено не съм писала-боже,какъв стрес беше,ревях всеки ден на връщане от училише и косата ми побеля!А това наистина беше така,но си давам сметка,че много повече ми помагаха хората,които се опитваха да ме успокоят и просто да ми кажат:спокойно,според мен трябва така и така да се направи,това е просто моментна трудност и т.н. а не някой,който ми казва:ами извинявай,ама как пък твойто дете е чааааак пък толкова срамежливо,защо не правите нещо в къщи или го заведете на терапия.Деца!Синът ми пръв тича да отвори вратата,когато идва някой на гости,а дъщеря ми се криеше в гардероба на неговата възраст :)Детето се справи и дори не се крие в гардероба :))Ама стрес,какво да правиш,лощото е,че когато родителите са стресирани това го усеща и детето и реагира веднага,така че според мен колкото по-бързо се успокои майката на това дете и започне да мисли спкойно и трезво нещата ше се наредят по-добре,а ако само се напада,отбранява и продължава да спори с останалите,нещата ще си продължават така дълго време,защото тя ще се самонавива и самонавива.Мое мнение,не смятам,че е меродавно,но е личен опит.
Ако нямаш усмивка ще ти подаря моята

Потребители благодарили на автора ljuba за мнението:
kejoloboko
Рейтинг: 4%
 
Аватар
ljuba
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 694
Регистриран на: 27 Септември 2005, 00:00:00
Местоположение: Hannover
Благодарил: 90 пъти
Благодарено: 168 пъти

Re: Помагайте!!! Проблем с дескриминация в училище!

Мнениеот CHBG » 17 Ноември 2011, 17:15:20

ljuba написа:VY,
Ама стрес,какво да правиш,лощото е,че когато родителите са стресирани това го усеща и детето и реагира веднага,така че според мен колкото по-бързо се успокои майката на това дете и започне да мисли спкойно и трезво нещата ше се наредят по-добре,а ако само се напада,отбранява и продължава да спори с останалите,нещата ще си продължават така дълго време,защото тя ще се самонавива и самонавива.Мое мнение,не смятам,че е меродавно,но е личен опит.


Драга ljuba

По моето скромно мнение между теб и госпожа bonitta има една съществена разлика: Докато ти си била в стресово състояние и си осъзнавала това, госпожа bonitta страда от прекалено големи амбиции (въздържам се от по-силно определение за амбициите и), без да го осъзнава. Аз също пристигнах в чужбина преди 16 години с малко дете. И въпреки че за разлика от госпожа bonitta аз лично владеех немски език на ниво завършена българска езикова гимназия, а детето ми беше завършило трети клас в България и можеше да чете и пише на родния си език, не проявих нейното самоубийствено самочуствие, когато детето тук, в чужбина, беше върнато с един клас назад. Днес това вече порастнало дете владее освен родния си български език писмения немски език, неговия местен диалект, английски, френски и испански
и е със завършена в чужбина магистратура по право. Така че госпожата, ако действително е толкова интелигентна, за колкото се мисли, би трябвало да може да разбере грешката си в името на благополучието на собственото си дете.
Аватар
CHBG
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 327
Снимки: 7
Статии: 1
Регистриран на: 31 Август 2006, 00:00:00
Благодарил: 32 пъти
Благодарено: 119 пъти

Re:

Мнениеот bknf » 19 Ноември 2011, 18:46:45

Много информативен коментар, VY. Стана ми интересно и говорих по тоя въпрос с една позната, която работи в тая област. Разказа че по принцип децата на чужденците 1-2-3 клас имат проблеми, но това не е фатално. Също много при деца родителите в къщи не се интересували, какво правят в училище и т.н. Hякои в къщи ги бият ги, гладуват и т.н..

Според мен bonitta идва от друга реалност с други представи, но и това ще се промени с времето. Щом знае 4 езика, и немския няма да е проблем. Bсеки си мисли, че понякога е на прав път, но после се оказва че не е така.
И съответно се коригира посоката. Също не мисля, че децата с немски родители са с нещо по-добри от тия с чуждестранни.

Не знам как е било при вас в детската градина, но аз се сетих нещо друго. Един път в градината, бил съм на 4-5 години.
На обяд застана една лелка с един хубав български кетчуп, и всеки трябваше да изяде по една лъжица .
Аз съответно вдигнах голяма врява и ми се размина..
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3813
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 286 пъти
Благодарено: 450 пъти

Re: Помагайте!!! Проблем с дескриминация в училище!

Мнениеот kejoloboko » 28 Февруари 2012, 22:06:10

Бонита, не се отЧайвай, не си единствената притеснена майка в ДЕ, забелязваща слабата уЧилиЩна система със средно 6 пъти в годината боледуващи уЧители (статистика...) и неуволняеми поради статуса си на държавни служители (Beamten), което се критикува от години, но кервана си върви...Около 20 % от германските деца в Хамбург сменят по две детски градини и основни у-ща, процента в горния курс се увелиЧава.......И не само заради свръх-амбицирани родители, а предимно заради липсващи педагогиЧески умения и най-веЧе желание за ефективна работа на възпитатели и уЧители, да не го нарека мързел.....Моят малък син също е на 5,5г. Аз живея до университета, ако искаш обади се, на скайп съм както тук: kejoloboko - keti или пиши на лиЧни. Желая ви късмет!!! Когато се касае до у-ще или болница, каквато и да им е славата - до късмета все опираме.......Поздрав!
Аватар
kejoloboko
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 1 Март 2008, 01:00:00
Местоположение: Hamburg
Благодарил: 24 пъти
Благодарено: 4 пъти

Предишна

Назад към Семейство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

  • Advertisement