• Advertisement

Детски надбавки - Kindergeld 2014+2015

Форум за семейните българи.

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот julian.jackobs » 1 Септември 2013, 16:16:52

Здравейте,някой знае ли дали имам право на детски надбавки при положение,че се водя командирован в Германия,а ме осигуряват в България. Имам адресна регистрация и разрешително за работа в Германия. Трябва ли и децата да са регистрирани тук и изобщо какви са условията за взимане на надбавките?
Благодаря предварително
julian.jackobs
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 1 Септември 2013, 09:52:47
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот Gabinova » 2 Септември 2013, 15:34:49

Към julian.jackobs: До колкото съм чувала, право да получават "детски" в Германия имат всички онези хора, които освен че живеят в Германия, но и плащат данъци в нея. Това е основното. Т.е. удържаните им месечни осигуровки от заплатата, остават в страната. Вие, като командирован от Бг фирма, отговаряте ли на това важно условие? Къде отиват вашите осигуровки - за пенсия, здравни, за безработица - ако си остават в БГ, то може от там да потърсите и детски. Ако работодателя Ви ги внася в Германия, то да имате право да си подадете искане.
Няма значение къде живеят децата, важно е един от родителите да си плаща данъците в Германия.
Gabinova
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 265
Регистриран на: 30 Декември 2010, 00:29:44
Местоположение: вече в Мюнхен
Благодарил: 68 пъти
Благодарено: 110 пъти

Детски надбавки - Kindergeld 2014+2015

Мнениеот stenel » 3 Септември 2013, 21:05:18

Здравейте и от мене.Прочетох доста и реших да ви пиша и аз.След седем месеца чакане получих отговор.Писмото е от 30.08.2013 но го получих днес.В него пише че ще ми изплатят сумата за 23 месеца назад,като се приспадат детските от България.Тъй като аз не съм взимала от България за последните години реших да им звънна.Обясниха ми че писмото с това какво съм получила в Бг не е дошло още и затова ще ми бъдат изплатени с 17,90евро по малко за всеки месец.На въпроса ми кога ще бъдат изплатени жената ми обясни че на 05.09.2013 ще бъдат преведени.Сравнително бързо...Та сега идва и моя проблем и въпросът ако може някой да помага с мнение.От 3 месеца детето е при мене вече и парите ще бъдат изплатени на моето конто а не на това което бях дала в Бг.До тук добре но...Тъй като съм самотна майка с дете(имам две) с леки увреждания ми се наложи да поискам помощ от държавата.Тоест работех на две места и ходех на курс по немски но парите ми бяха недостатъчни и социала ми поемаше квартирата.Тъй като съм получавала помощ от държавата преди и сега тези пари щели да ми ги вземат от социала.В момента не работя защото малкото дете е на детска градина само 2 часа и половина а голямото ходи на училище но до обяд.Въпроса ми е има ли някой с подобен проблем. ](*,)
stenel
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 3 Септември 2013, 20:49:02
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот daisymm » 4 Септември 2013, 00:51:30

stenel написа:... Тъй като съм получавала помощ от държавата преди и сега тези пари щели да ми ги вземат от социала...


Здравей stenel,

Откъде имаш тази информация? Освен това, не можах да разбера кои са парите, които мислиш че ще ти бъдат взети от Социалните служби. Ако имаш предвид, че социалните ти помощи ще бъдат намалени с размера на вече получаваните Kindergeld, няма място за притеснение. Доколкото ми е известно Kindergeld не влизат в изчисленията, при определяне на размера на различните социални помощи. Това, че от даден момент добавяш Kindergeld към доходите cи не би трябвало да промени получаваните от теб социални помощи.

Поздрави от Erzgebirge!
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот Rado_Dim » 4 Септември 2013, 10:28:38

Rado_Dim написа:По темата,преди около месец ходих до Фамилиенкасата и им обясних че съм в Германия от година и половина–немския ми не е много на ниво,но им обясних някакси–та те ми дадоха формулярите Е–401и Е–411 и КГ–01 мисля,за този не съм много сигурен,не го погледнах точно кой е.Та формулярите Е 411 и Е 401 ги изпратих в София–,,Агенция за социално подпомагане, до Дирекция ,,ААИО„ София 1051 ул.Триадица 2 ,,.След около 20 дни съпругата ми ги взе от социално подпомагане в града в който живеем,в София ги обработват и ги изпращат до вашия град.Там също и издадоха документ че вече от еди–коя си дата не получаваме детски.Съпругата ми ми изпрати Е401 и Е411 обратно при мен ,та Е411,Е401,КГ......,първата ми адресна регистрация тук в ГР,а тя е от 2011 г.,сегашната ми актуална регистрация,документа че детските ни са вече спрени в БГ.–преведено на немски,удостоверението за брак,също преведено,всички тия документи ги занесох там,като съответно ме върнаха за подпис на съпругата ми на документ КГ...,не погледнах че и тя трябва да го подпише.Днес им го занесох подписан и ми казаха че трябва да чакам за решението,предполагам че ще ми го пратят по пощата.Да не забравя,заявлението го подадох с дата 2011 година,тъй като реално от тогава съм в Германия,предполагам че така е редно.Не ми казаха нищо за това,че го пускам със стара дата.Сега ми остава всичко да е наред и да чакам за рашението. Бих се радвал ако мога да помогна на някого с това.
.П.П.-Е 401 и Е 411 се изпращат попълнени,аз ги попълних на БГ език с латински букви,смешно–ама така ме посъветваха, до София за да ги оформят нацяло,КГ.... го попълних и го занесох и на работа да го попълнят

От февруари месец до юли чакахме за решението,като впоследствие ми искаха и обяснение защо толкова късно съм си потърсил правата за детските.Обясних им че от незнание съм закъснял и затова.По/късно ми поискаха и регистрация на детето тука в Германия,тъй като тя е вече трети месец тук.Изплатиха детските на детето от датата ми на регистриране в Германия до февруари месец/до датата в която съм пуснал документите/като сумата беше 184 евро на месец,минус 17,50,или около 167 евро на месец,тъй като приспадат детските от БГ.,без значение дали сме взимали детски там или не.Периода от февруари месец до сега ни го изплатиха в реални размери/по 184 на месец.Тази сума ни я преведоха след около месец по/късно и детето започва да взима нормално детски от този месец.

Потребители благодарили на автора Rado_Dim за мнението:
daisymm
Рейтинг: 4%
 
Rado_Dim
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 4 Февруари 2013, 15:25:25
Местоположение: Köln
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 4 пъти

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот в.шакирова » 12 Септември 2013, 15:33:08

здравейте и от мен след много чакане за отговор от социалните решихме да се обадим да видим до къде са стигнали с нашите документи за детски и отговора беше че те не са получавали досега никакви документи от нас въпреки че вече на три пъти допълваме документи и иазпращаме и сега искат абсолютно всички документи наново някой дали знае как да си преведа и легализирам актовете за раждане на децата и удостоверението за брак в Мюнхен и дали е възможно това без да се ходи в БГ
благодаря предварително
в.шакирова
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 26 Май 2013, 09:48:48
Местоположение: мюнхен
Благодарил: 2 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот daisymm » 12 Септември 2013, 16:56:03

в.шакирова написа:здравейте и от мен след много чакане за отговор от социалните решихме да се обадим да видим до къде са стигнали с нашите документи за детски и отговора беше че те не са получавали досега никакви документи от нас въпреки че вече на три пъти допълваме документи и иазпращаме и сега искат абсолютно всички документи наново някой дали знае как да си преведа и легализирам актовете за раждане на децата и удостоверението за брак в Мюнхен и дали е възможно това без да се ходи в БГ
благодаря предварително


Здравей в.шакирова,

много се обърках, като проследих хронологично мненията ти от 14.07.2013 до този момент. От написаното разбирам следното:

(1) преди 14.07.2013 сте изпратили по пощата документи (молба и други необходими документи) до вашата регионална Familienkasse. Можете ли да уточните (ако помните) какви документи сте изпратили и дали са били копия или оригинали?

(2) около 14.07.2013 сте получили писмо от Familienkasse (това все пак означава, че първото ви писмо е получено!), че са необходими още документи, за да бъде обработена молбата ви. В мнението ви от 14.07.2013 тези допълнително изискани документи са изброени.

(3) в същото време вие сте изпращали поне 3 пъти изисканите допълнителни документи, с изключение на Е411. Въпреки това получавате периодично от Familienkasse писмо с едно и също съдържание, което сте описали в мнението си от 14.07.2013

Ако всичко описано по-горе е вярно съм на мнение:
- че вероятно изпращате документите на грешен адрес
- че стойността на пощенската марка и/или големината на плика не съответстват на изискванията на Deutsche Post и писмата ви просто не се обработват (пиша сериозно и при необходимост мога да обясня защо)

Ако описаното в т.1 - т.3 не е коректно, моля да направите уточнения. Моля да поясните какво точно и кога сте пращали и какви отговори сте получавали, за да знаем и ние какво да ви посъветваме.

По отношение на актовете за раждане на децата ви и удостоверението за брак - означава ли, че се изпращали оригиналите на документите? Надявам се, че не е така, но дори и да е така, не сте ли запазили копия, които да изпратите?

Иначе какви услуги извършват българските консулски служби ще прочетете тук. Мисля, че ще ви се размине извънредното ходене до България.


Успех!
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)

Потребители благодарили на автора daisymm за мнението:
velingrad
Рейтинг: 4%
 
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот в.шакирова » 12 Септември 2013, 17:32:18

благодаря
да всичко е така както сте разбрали само че не мога да разбера след като те твърдят че не са получили писмата не били трябвало тези писма да се върнат на адреса изпращат писмата т.е. на нас
в.шакирова
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 26 Май 2013, 09:48:48
Местоположение: мюнхен
Благодарил: 2 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот daisymm » 13 Септември 2013, 13:48:10

в.шакирова написа:благодаря
да всичко е така както сте разбрали само че не мога да разбера след като те твърдят че не са получили писмата не били трябвало тези писма да се върнат на адреса изпращат писмата т.е. на нас


Да, ще ги получите обратно, само ако са пътували до получателя, но той не е бил намерен на посочения адрес. Моето предположение по-скоро е, че по някаква причина писмата ви изобщо не са поели по пътя към Familienkasse. Някои от възможните причини ги споменах вече.

В момента ви съветвам просто да повторите процедурата за подаване на документи за Kindergeld. Ето и правилните (според мен) стъпки.

(1) Осигурете си дубликати на необходимите документи (удостоверения за брак и раждане на децата) и ги дайте за превод и заверка с апостил в Министерство на външните работи.

(2) Проверете дали в получените от Familienkasse писма е посочен вашия персонален Kindergeldnummer. Намира се в горната дясна част на листа.

(3) Ако все още нямате посочен персонален Kindergeldnummer, нека този, който е подал молбата първия път да попълни нова молба.

(4) Направете си копия на документите, които трябва да приложите към новата молба за Kindergeld.

(5) Намерете правилния адрес на регионалния клон на Familienkasse, към който трябва да се обърнете. Ето един пример как става това:
- отваря се този сайт: http://www.ortsdienst.de
- в полето за търсене в горната част на страницата се написва пощенския код или името на вашето населено място
- отляво има поле "Info", в което се избира последователно Ämter --> Familienkasse
- в средната част на страницата ще се появи адреса и други координати за връзка с вашата регионална Familienkasse

(6) Занесете лично молбата с копията на документите до регионалния клон на Familienkasse или ги изпратете с препоръчано писмо, като за целта отидете до най-близкия пощенски клон и поискате писмото ви да бъде изпратено с Rückschein (ще ви струва около 5 EUR, но пък имате документ, с който може да докажете, че на дадена дата сте пратили нещо до Familienkasse).

Нищо драматично не се е случило. Когато процедурата приключи, детските ще ви ги изплатят със задна дата. Успех!
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)

Потребители благодарили на автора daisymm за мнението:
velingrad
Рейтинг: 4%
 
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот креми » 3 Октомври 2013, 15:17:56

Здравейте, искам да попитам за детските ми надбавки, ако някой е запознат с точно такъв случай. Мъжът ми който е в Германия от 2години и 6 месеца, е подал тоест счетоводителката му е подала документи за детски надбавки, от Familenkasse явно са си изискали служебно инормацията от БГ и са му върнали на имейла формулярите мисля че бяха Е401 и Е411, но понеже счетоводителката му е излязла в отпуск 3 месеца, той незнае какво да прави трябва ли да попълва и той нещо по тези формуляри и трябва ли да събира още някакви документи за да се върнат обратно тези формуляри, а негов познат му е казал че ако изпусне някой срок който е определен за връщане на необходимите документи вече изобщо няма право да предявява претенции за детски надбавки и то със задна дата. Ще бъда благодарна ако някой ми отговори!
креми
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 3 Октомври 2013, 14:58:25
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Die Bescheinigung E 411

Мнениеот volf73 » 4 Октомври 2013, 15:25:11

Здравейте,бих искал някой да ми даде съвет ако е минал по този път вече разбира се,мога ли да си извадя този документ Е 411 който ми искат от Familienkasse (редактирано от ******) за детските надбавки без да ходя до България или трябва лично да се явя в БГ
volf73
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 6
Снимки: 0
Регистриран на: 26 Юли 2012, 13:57:53
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот dani7805 » 4 Октомври 2013, 20:18:37

Здравейте!!!
От прочетеното във форума разбрах , че доста хора са се сблъскали с нашия проблем, но решение не открих.
Аз и мъжът ми живеем и работим в Германия, но детето е в БГ при родителите на моят съпруг.
Подадохме документи във Familienkasse и от там ни отговориха, че ни отказват, защото детето не е при нас и можело бабата и дядото да подадат документи (за което прочетох , че е абсурдно, а и аз мисля така).
Имаме един месец срок да обжалваме, но аз не зная какво точно трябва да се направи.
Моля ако някой от сблъскалите се с този проблем е намерил решение, да ми помогне.
Благодаря предварително !
dani7805
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 4 Октомври 2013, 18:21:27
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Die Bescheinigung E 411

Мнениеот dani7805 » 4 Октомври 2013, 20:20:16

volf73 написа:Здравейте,бих искал някой да ми даде съвет ако е минал по този път вече разбира се,мога ли да си извадя този документ Е 411 който ми искат от Фамилиенкаса за детските надбавки без да ходя до България или трябва лично да се явя в БГ

В нашите документи пишеше, ако нямаме такъв докумен, издаден от БГ, да изпратим точен адрес от който могат по служебен път да изискат информацията.
Успех!!!
dani7805
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 4 Октомври 2013, 18:21:27
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот vladimir_2701 » 21 Октомври 2013, 13:29:14

Здравейте,
От около час се ровя из форума, но не можах да открия случай като моя (може да не съм бил достатъчно настоятелен 8-[ ).
Та по проблема:
Племенника ми е на почти две години, и е роден в Германия, по точно в Берлин. Живял е там около 8 месеца и се е върнал с майка си в България, (миналата година по това време), за съжаление обаче майка му почина януари месец съвсем внезапно, и сега детето е дадено на приемно семейство при "мен" с решение от съда.
Въпроса ми е, това дете има ли право на някакви помощи/детски надбавки от Германия, и ако да, към кого мога да се обърна в България за да задвижа нещата.
Благодаря Ви предварително
vladimir_2701
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 21 Октомври 2013, 12:39:55
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Детски надбавки - Kindergeld

Мнениеот Mishle » 21 Октомври 2013, 15:05:02

Не разбирам на какво основание да има право на нещо от Германия, след като живее при Вас, а Вие живеете (и вероятно работите) в България?
Аватар
Mishle
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 636
Снимки: 0
Регистриран на: 18 Август 2005, 00:00:00
Благодарил: 19 пъти
Благодарено: 99 пъти

Следваща

Назад към Семейство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

  • Advertisement