• Advertisement

изпращане на дете в България

Форум за семейните българи.

изпращане на дете в България

Мнениеот venstar » 22 Май 2006, 16:12:59

Привет

искаме да пратим сина си (на 7 години) в България. На отиване ще бъде придружен от дядо си, но на връщане ще трабва да пътува сам.

Някой има ли опит в подобни начинания? Необходими ли са някакви специални документи освен паспорт и билет. Той си има нормален български паспорт. Аз и жена ми имаме постоянно местожителство (Niedelassung), а той съответно виза за неограничен престой до 16тата си година.

В София са обяснили, че трябва да се направи нотариално заверено пълномощно (едно на името на придружаващия дядо, а другото на авиокомпанията), че сме съгласни детето ни да пътува през границата. От друга страна, аз като се обадих във Франкфурт на Thrakia Flug- und Reiseservice ми обясниха, че щом детето е с неограничена виза то се третирало като немче и не му трябвало нищо друго освен паспорт и билет.

Писах на една лелка от Кьолнското летище, която би трябвало да отговаря за пътниците и сигурността им, но тя препратила питането ми на г-Стефанов (предполагам представителя на Балкан/БългарияЕър/ХемусЕър в Кьолн/Франкфурт), но още нямам отговор.

Преди повече от 5 години (още по Шенгенско), когато жена ми и сина ми (тогава почти 2-годишен) трябваше да дойдат при мен (пресен новобранец със зелена карта) трябваше да заверявам при нотариус деклараци, че съм съгласен тя да го изведе от България и да го доведе при мен. Не знам кой и за какво е измислил такова безумие, но никой не й е поискал тази декларация нито в София нито тук.

Ще се радвам някой да сподели опита си.

Благодаря предварително.

Поздрав,
Венелин
Аватар
venstar
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 13 Май 2005, 00:00:00
Местоположение: Köln, Deutschland
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот first » 22 Май 2006, 17:37:26

Трябва нотариално заверено пълномощно от двамата родители че са съгласни да патува от БГ до ДЕ на името на придружаващия. Доколкото си спомням имаше и 6 месеца давност на пълномощното.
Това е информация от октомври 2005.
Информация могат да ви дадът само БГ властите, защото само те го изискват и го проверяват на паспортен контрол на излизане от БГ.
Аватар
first
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 92
Регистриран на: 5 Октомври 2005, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 11 пъти

Мнениеот Ayame » 22 Май 2006, 21:40:55

Българските власти май не са много на ясно. Пълномощно от родители трябва само ако детето излиза от родината си, демек България, защото е с бг паспорт. Ако влиза в родината всичко е о.к. Но на мен ми се случи обратното. Излизайки от Бг ми поискаха пълномощно от бащата. Детето и аз сме с немски паспорти, излизаме от Бг и си летим за родината, демек в тоя случай Германия. Аз им показах Vogel и им обясних, че не е нужно. Митничарката помисли, помисли, па се съгласи.
Ayame
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 158
Регистриран на: 17 Март 2006, 01:00:00
Местоположение: ...
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 6 пъти

Мнениеот nona » 22 Май 2006, 21:57:09

Има вьзможност да се направи декларация подписана от 2мата родители пред нотариус, 4е и двамата сте сьгласни детето ви да пьтува извьн страната/ без да определяте с кого/ така то може да пьтува САМО-т.е. сьс стюардеса, цената беше 70 еуро преди години, сега незнам!В авиокомпанията попьлвате имената и данните на лицето, което ще го посрещне, т.е. на когото ще го предаде стюардесата.
Поздрави!
Аватар
nona
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 411
Регистриран на: 30 Юни 2005, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Мнениеот biba » 23 Май 2006, 11:39:00

И аз знам, че ако детето и родителите му (българи) са с постоянно местоживеене в чужбина няма нужда от пълномощно нито на влизане, нито на излизане, обаче дали служителят, който ще се случи на летището, също ще го знае не е сигурно. Ще се опитам да намеря закона, в който го пишеше, че сега не се сещам от раз къде го четох.
Иначе останалото трябва да се уговори с авиокомпанията, с която ще лети детето на връщане.
Аватар
biba
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 1 Март 2005, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Alice » 23 Май 2006, 11:53:50

Моя опит е че детето до 18 години не може да пътува само. На нас винаги са ни искали нотариално заверено пълномощно от бащата ( копие се оставя на паспортното гише) и не разрешават дете да пътува само.
Според мен е добре човек 1во да отиде сам и да попита лично на паспортното за да няма после изпълнения. Ние сме с български паспорти и постоянно пребиваване.И сме се нагледали на маса изпълнения по границата при всяко излизане от БГ- като например че ни направиха на маймуни че нямахме копие на пълномощното- а ксерокс на летището има само на 2ри етаж .
Онея са луди и се тресат от завист че има хора спокойно живеещи си в Германия.
Имаше някъде и сайт с наредбите, ако го намеря ще го постна.
Аватар
Alice
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Май 2006, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот biba » 23 Май 2006, 23:01:18

Ето това пише на сайта на МВР:
НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА "ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ"
КАК МОГАТ НЕПЪЛНОЛЕТНИ И МАЛОЛЕТНИ ДА ПЪТУВАТ САМИ В ЧУЖБИНА
От Национална служба "Гранична полиция" напомнят на всички, че напускане на страната от деца не може да бъде разрешено без писмено и нотариално заверено съгласие на двамата родители. (Когато детето пътува с единия от родителите е необходим документ със съгласието на другия родител). За родители, които са в чужбина, заверката се извършва от компетентно длъжностно лице в съответното българско посолство или консулство.
Децата - български граждани, постоянно пребиваващи в чужбина или с двойно гражданство, чиито родители живеят постоянно или дългосрочно в друга държава - не са задължени да представят декларация от родителите.
Тези мерки са предприети, за да се предотврати незаконното извеждане на деца от България, за защита на техните права и интереси.

http://www.mvr.bg/Guide/no_vizi_europe.htm (най-долу е)
Аватар
biba
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 1 Март 2005, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот iv_ski » 24 Май 2006, 08:39:48

biba написа:Децата - български граждани, постоянно пребиваващи в чужбина или с двойно гражданство, чиито родители живеят постоянно или дългосрочно в друга държава - не са задължени да представят декларация от родителите. [/b]
Тези мерки са предприети, за да се предотврати незаконното извеждане на деца от България, за защита на техните права и интереси.
http://www.mvr.bg/Guide/no_vizi_europe.htm (най-долу е)

Това го пише на този сайт от 10 години. Аз си пращах сина всяка година сам и вярвайки на написаната информация - съответно без нотариално заверена декларация. Така 3-4 години под ред той и роднините които го придружават на софийското летище са имали неприятности с проверяващите паспортите, понеже е липсвал такъв документ. Така че аз реших да съдя национална дирекция полиция за този тормоз. Преди това обаче написах писмо до консула в Мюнхен за да си изясня нещата. Тъй като за българските граждани живеещи в чужбина е компетентно Министерството на външните работи. Получих веднага писмен отговор от него в който черно на бяло пише че трябва всяка година аз и съпругата ми да пишем при него декларации че сина ни може сам да пътува от България насам. Това е положението. Ня вярвайте на този сайт. Това е то Булгаристан. Който иска мога да му изпратя копие на писмото на консула в Мюнхен.
iv_ski
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 215
Регистриран на: 4 Юни 2005, 00:00:00
Местоположение: Karlsruhe
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 3 пъти

Мнениеот biba » 24 Май 2006, 09:45:22

iv_ski написа:Който иска мога да му изпратя копие на писмото на консула в Мюнхен.


На нас не, ние ти вярваме :wink: , но вземи прати копие от писмото на МВРто, че да си оправят информацията. Омръзнало ми е от това в БГ информациите да са толкова противоречиви и всеки служител да прилага правила по негова преценка :x
Тази година за първи път ще ходя там сама с детето и въпреки, че то има само немско гражданство вече започвам да се притеснявам на кого ли ще попадна на излизане и какви ли закони ще си измисли специално в моя чест, за да не е всички безпроблемно....
Аватар
biba
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 1 Март 2005, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Ayame » 24 Май 2006, 16:01:19

Бибе, не се притеснявай. Щом детето е с немски паспорт няма проблем. Този закон е само за българските деца. Иначе всяка немска самотна майка летовничка по морето ще трябва да представя преведено и нотариално заверено удостоверение, че детето няма баща, за да може да си го доведе обратно у дома в Германия.
А иначе законът ми харесва, така циганчетата не могат да бъдат продавани на Запад. Но наистина някои граничари изглупяват и щом чуят, че ги поздравиш на български, започват да изискват такива пълномощия без да се интересуват, че детето не е бг гражданче.
Чудя се само, толкова години вече демокрация, България с единия крак в ЕУ, а държавните ни служители ни тормозят по границите, а ние се страхуваме почти както преди. Няма ли най накрая да стане както в останалата Европа.
Ayame
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 158
Регистриран на: 17 Март 2006, 01:00:00
Местоположение: ...
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 6 пъти

Мнениеот biba » 24 Май 2006, 21:03:57

Ayame написа:Бибе, не се притеснявай. Щом детето е с немски паспорт няма проблем. Този закон е само за българските деца. Иначе всяка немска самотна майка летовничка по морето ще трябва да представя преведено и нотариално заверено удостоверение, че детето няма баща, за да може да си го доведе обратно у дома в Германия.


Ох, и аз тези работи ги знам на теория, но там така са ми взели страха с тяхната пословична некомпетентност (за летище Бургас става въпрос), че въпреки това не мога да съм 100 % спокойна :wink: А иначе им дай да се правят на важни и да задават въпроси от лично естество, дето изобщо, ама изобщо не им влизат в работата, но за четене на закони не им остава време явно и всеки си прави свободни съчинения...
Аватар
biba
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 1 Март 2005, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти


Назад към Семейство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

  • Advertisement