• Advertisement

Най-модерните имена за 2006

Форум за семейните българи.

Най-модерните имена за 2006

Мнениеот velingrad » 5 Август 2006, 22:32:54

Оказва се, че през 2006 г. в България са се родили две Клеопатри, но само един Цезар. Има и един Ромео, докато Жулиетите са 17, показва справка на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (GRAO.bg). Тарзан и Зоро са сред имената, които българите са избрали за децата си през тази година.

Почитател на научнофантастичната литература пък е кръстил детето си Ихтиандър, като героя на Александър Беляев от книгата "Човекът-амфибия". Имена на литературни герои носят и момченце, записано Хамлет, и момиченце Офелия. Името на крал Артур носят двама, а друго дете е кръстено Ланселот, като един от рицарите на Кръглата маса в двора на краля. Руският военачалник Будьони също е станал неволен кръстник на българче. Кралица Мария-Антоанета е дала името си в побългарен вариант на момиченце, записано като Мара-Антоанета.

Много родители са използвали като именник гръцката митология. Може би с пожелание да бъде като богиня на любовта момиченце е получило името Афродита, момченце е кръстено на красивия бог на изкуствата Аполон, друго дете е съименник на бога на виното Дионис, а две се казват Галатея като нереидата (морска нимфа), влюбена в смъртен. Момиченце пък ще носи името на любовницата на Ахил - Бризеида, а друго - на богинята на земята Гея.

Някои са предпочели имена от християнството. 38 деца са кръстени Исус, четири - Христос, 12 - Мария-Магдалена. Едно момиченце пък ще носи името Дева-Мария.

Освен от религията, младите родители черпят вдъхновение от шоу бизнеса и световния елит. Две момченца с името Елвис, момиченце, наречено Мадона, и три деца, кръстени Мерилин, са записани тази година. 75 пък са съименичките на принцеса Даяна.

Футболен фен на "Левски" е нарекъл сина си Гунди, вероятно на легендарния играч Георги Аспарухов, друг запалянко е избрал името Пеле, както се казва и бразилецът, обявен за най-добрият футболист на всички времена. Любители географи са кръстили наследниците си Карелия, Етна и Арда. Птиците също не са подминати - едно дете се казва Канарче, а две - Славей.

Често името е плод на въображението на бащата и майката или е образувано от срички от различни имена, вероятно на бабите и дядовците - Иванеса, Иванела, Недислав, Никоела, Янисвета, Хранимира, Носимира и Крисмислава. Много родители избират чужди имена - популярни са Натали, Катрин, Емили, Леонардо, Анджелина, Стивън, Беатрис, Дебора, Джесика, Майкъл, Антъни.

Един от честите варианти са две имена с тиренца, предпочитан може би когато родителите не могат да се спрат само на едно име. Така някои деца ще се казват Цвети-Лена, Христина-Теодора, Радост-Ина, Иван-Адалберт, Ния -Сара, Вагнер-Габриел, Методи-Томи, Запрян-Божидар. Момченце пък ще носи внушително дългото име Калоян Луи Етиен Мари.

Тази година са записани и деца с имена като Сладун, Страхота, Трепка, Дойка, Боцислава, Мареолина.

Според справката на дирекция ГРАО най-предпочитаните мъжки имена са Георги, Александър и Мартин.От началото на годината досега 674 момченца са кръстени Георги, 616 - Александър, а 577 - Мартин. На четвърто място остава популярното Иван - родителите на 551 деца са избрали това име, Димитър се казват 433 бебета.

Сред момиченцата най-разпространените имена тази година са Виктория - 510 деца, Мария - 474 , и Александра - 347.


bgfaktor.org

Друго си е да се казваш Цезар Попов например :wink:а още по-добре Будьони :lol:
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Мнениеот kukla » 15 Август 2006, 22:10:37

Преди 100 години ми попадна телефонният указател на Русе, там се подвизаваше една Табуретка. Явно голямо поркане е падало покрай записването на бебето.

Страхота, Трепка, Дойка, Боцислава, Мареолина - мамма миа...
Аватар
kukla
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 455
Регистриран на: 26 Март 2004, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот AnGeLy » 16 Август 2006, 00:57:36

Съу4еник на брат ми се казва Цоко. И ако това не е осакатяване за цял живот :!:
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Бащино име

Мнениеот zdv74 » 4 Февруари 2008, 18:41:21

Здравейте, по повод на имената, когато преди 7месеца почти се роди сина ми, говорих с приятели за именат аи подобни.
И трите семейства с деца около мен споменаха че са мислили и искали да не слагат "традиционното" ОВ ЕВ ЕВА към бащиното име на детето но немските власти им отказали защото така било по нашия закон. А когато ги питах колко от тях са чели закона - е никой не го беше чел, е какво остава за "немските" власти, те си седят и по цял ден четат Българския държавен вестник нали???
И понеже мен ме заинтересува темата, след закона и неговите поправки от 1999, 2004 потърсих и научни трудове по въпроса.
На кратко изводите:
1. в законите (три на брой от последните 40-50 години) е записано "и се слага ТРАДИЦИОННАТА надставка според пола ОВ ЕВ ОВА ЕВА"

според моите разбирания за правото (не съм професионалист но все пка чевек с 2 висши и в двете влизащ курс по право) дефиницията "традиционно" е нелепа във закон, ами предполага че ти ако не си "традиционалис" не си длъжен да спазваш тази традиция ;-) това е квалифицирано като недъгъв опит на комунистите да замажат нещата...

2. в научните трудуве има всичко на всичко един достъпен в интернет материал в който една госпожа междо другото казва:
през последно време много българи се правят на модерни (цитирам по спомен и смисъл - конкретно тази част си беше с подобен подигравателин и обиден тон) и било от срам ли какво ли, премахват традиционните български окончания за бащино и фамилно име...
по-долу същата разказва за историята на имената в Българския език, аз силно заинтригуван почнах да чета с цел да разбера кога, как и защо ОВ ЕВ са станали традиционни окончания в България.
След края на целия материал така и не разбрах това.
Самата авторка след безвкусните обиди към "модерните" българи, започва своето историческо представяне с ИВАН АСЕН 1 и ИВАН ШИШМАН, и забележете, не АсеОВ или ШишманОВ, и така тихомълком привърши прегледа си някъде след освобождението, разказвайки за фамилиите с турки имена на занаяти и подобни. Но не и кога как и защо ОВ ЕВ са станали традиционни.

В заключение: според последната промяна в закона ни (2004) текста за традиционното ОВ ЕВ стои, но малко по изрично (отколкото в промяната от 1999) е посочено ча да традиционно не значи задължително (от което следва че мястото му не е в закон) и ако родителите решат че не звучи добре или имат някъкви други съображения, то могат да не го ползват!!!!!
А иначе за тези които може би не са разбрали, закона за българските имена определя това че ние имаме 3 имена наречени лично, бащино и фамилно
като бащиното е на бащата личното а фамилното е бащиното на бащата (това е въведено от турците още с цел заличаване на фамилната история на поробените народи). Закона определя случаите на даване на имената и правилата на формирането има (бащино фамилно) а не как да се именоват точно (-ов, -ев и т.н.).
Или закона казва че в тези и тези случай детето ще вземе за бащино име това или онова а за фамилно еди кое си (това е важното в закона) и като допълнение че тези имена се формират като на личното име се добави -ОВ или -ЕВ

Так че братя българи, не вярвайте на немските власти (прочетете си сами родните заони и им ги заврете под носа както направих аз), и на лъже-патриотите от дома които ще ви карат да се срамувате че не сте "традиционалисти" защото аз по стара БЪЛГАРСКА традиция си кръстих сина без тези "традиционно руски" или и аз незнам какви представко надставки.. и се чувствам по българиин и от папата даже (или патриарха или квото там)

съз здраве
Имаш крава, пиеш мляко ;-)
Аватар
zdv74
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 8 Август 2007, 00:00:00
Местоположение: Stuttgart
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот lu_bg » 4 Февруари 2008, 19:30:27

И при нас се дърпаха немските власти, пратиха ме в консулата бележка да им донеса че не е задължително да слагам традиционното ов (за сина ми). Ходих- служителите се смяха и казаха че никой не може да ми каже как да си кръщавам детето, дадоха ми номера на консула и казаха, ако немските служители не вярват да се обадят. С тези думи и номера се върнах и те ми разрешиха да си кръстя сина така както си искам, а именно без ов.
Просто ми костваше малко повече време и разправии!
Аватар
lu_bg
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 206
Регистриран на: 27 Май 2007, 00:00:00
Местоположение: München
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 6 пъти

Мнениеот Babetka » 4 Февруари 2008, 21:13:40

lu_bg,не казвам да напишеш точните имена на детето ти,но ще е интересно като пример да напишеш какви окончания на имената има сега.
Аватар
Babetka
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 217
Регистриран на: 11 Декември 2006, 01:00:00
Местоположение: Cologne/Sofia
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Бащино име

Мнениеот AnGeLy » 4 Февруари 2008, 23:40:14

zdv74 написа: според моите разбирания за правото (не съм професионалист но все пка чевек с 2 висши и в двете влизащ курс по право) дефиницията "традиционно" е нелепа във закон,...


Само за информация думи4ката Sitte и нейните разновидности се срещат многократно в немското BGB :wink:
Избори се печелят от тези, които излязат да гласуват!
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Мнениеот estira » 9 Февруари 2008, 21:16:43

Ich hab keinen Bock mehr. Bin zaubern.
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 4929
Снимки: 275
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Благодарил: 699 пъти
Благодарено: 426 пъти

Мнениеот velingrad » 9 Февруари 2008, 21:23:30

Ей изродихме се...
Румцайс... Наводненка...Обръния...Пътка...Христозорницомил...[/url]
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Мнениеот AnGeLy » 9 Февруари 2008, 22:11:11Забравили са женското име Небесна :D
Избори се печелят от тези, които излязат да гласуват!
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Мнениеот puffie » 9 Февруари 2008, 22:31:10

OMG - видяхте ли и вие това, което аз видях.. под номе-е-е-р 628: Дердидас... ъъъ...УЖАСНО!

А иначе имах един съученик Драгованьо и тогава това име ми изглеждаше толкова извратено, но.. сега просто избледня на фона на вече споменатите..
puffie
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 91
Регистриран на: 7 Юли 2007, 00:00:00
Местоположение: Stuttgart//St. Z.
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот DrJeckyl_and_MrHyde » 9 Февруари 2008, 23:20:53

velingrad написа:Ей изродихме се...


Да, ама наистина! В сравнение с направо нормално звучащи имена като Чайка Бележкова, Бригадир Аспарухов, Сталин Генов, или Пеко Таков, Тано Цолов и др. :lol:

А може пък да си е и продължение на традицията, съдейки по тази статия ;)
Аватар
DrJeckyl_and_MrHyde
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 269
Регистриран на: 12 Август 2007, 00:00:00
Местоположение: Bln
Благодарил: 9 пъти
Благодарено: 44 пъти

Мнениеот wawy4ka » 10 Февруари 2008, 00:37:20

Е друго си е да искаш да дадеш тласък в личностното развитие на дъщеря си още на кръщенето и да я титуловаш Автономка или Агентура :lol: Затова ми харесва при немците, че имат по 2-3 първи имена и могат да се отърват от Август или Лауреция :lol:
Wenn Du morgens aufstehst und Dir nichts weh tut, dann bist Du Tot.
Аватар
wawy4ka
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 358
Регистриран на: 18 Януари 2006, 01:00:00
Местоположение: Erlangen
Благодарил: 8 пъти
Благодарено: 1 път

Мнениеот AnGeLy » 10 Февруари 2008, 15:18:25

Един приятел на брат ми се казва Цоко! Представяте ли си един ден, като се запознава с някое моми4е, ще каже "Приятно ми е, Цоко!" :roll:
Избори се печелят от тези, които излязат да гласуват!
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Мнениеот puffie » 10 Февруари 2008, 15:26:16

Пуснато на: Вто Авг 15, 2006:
AnGeLy написа:Съу4еник на брат ми се казва Цоко. И ако това не е осакатяване за цял живот :!:

Пуснато на: Нед Фев 10, 2008:
Един приятел на брат ми се казва Цоко! Представяте ли си един ден, като се запознава с някое моми4е, ще каже "Приятно ми е,Цоко!" Rolling Eyes

Ех, ама много силно впечатление ти е направил тоя Цоко, значи.. виж, ако няма с какво друго да бъде забелязан, поне името му е ефектно :-k
puffie
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 91
Регистриран на: 7 Юли 2007, 00:00:00
Местоположение: Stuttgart//St. Z.
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Следваща

Назад към Семейство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

  • Advertisement