от daniii » 15 Април 2013, 15:33:27
Здравейте и от мен,
да си кажа и аз, как се преборих за детските.
Работя в Германия от януари 2012. Децата пристигнаха с баща си през юли 2012.
Взехме документите от Arbeitsamt. Изпратихме нужните декларации /Е четиристотин и нещо?? / в БГ на родителите ми, а те ги подадоха в централното у-ние на социални грижи Пловдив /с пълномощно/. От там са препратени по служебен път в София, попълнени и изпратени директно до фамилиенкасе - Германия. Останалото изпратих по пощата. Отпуснаха ни детски от месеца на пристигане на децата в Германия /07.2012/. За периода 01. - 06. поискаха от соц. грижи доказателство, че баща им е подал заявление за детски надбавки и му е било отказано /изпратената служебна бележка, че не е подавал заявление и не е получавал детски надбавки не беше приета за достатъчно доказателство/. В писмото пишеше, цитирам "Моля, съпругът Ви да подаде заявление за детски надбавки за периода 01.2012 - 06.2012 (това през декември 2012) и да ни изпрати писменя отказ на съответната служба". Изпратих имейл до Централна Дирекция соц. подпомагане - София, в който цитирах писмото от фамилната каса и помолих за съвет. Получих по имейл официално писмо /подписано, подпечатано и сканирано/ в което се обяснява, че имаме лимит на доходите и че при надхвърлянето му заявления не се приемат, както и че заявления със задна дата не се приемат. Разпечатах го и го изпратих по пощата с пояснението, че ако е необходимо мога да изискам и изпратя оригинала, ако не - да считат въпроса за приключен.
След почти 4 месеца ме информираха, че ми отпускат детски надбавки за спорните 6 месеца.
Надявам се написаното да е от полза.
Дойдох, видях, победата е само въпрос на време
- Потребители благодарили на автора daniii за мнението (общо 5):
- Gabinova • Svetulka82 • Elii • iniuta • daisymm