• Advertisement

Да говорим с децата за секс - кога?

Форум за семейните българи.

Да говорим с децата за секс - кога?

Мнениеот velingrad » 10 Март 2007, 21:07:53

За всеки родител идва денят в който "се налага" да отговори на въпросите за секс-а. Не, че децата на днешно време, не получават необходимата иформация, дори от най-безобидните детски филмчета, по стар обичай от улицата, или неволно дочули разговор на възрастни.
Въпросът е, кога започнахте (или смятате да започнете), да "осветлявате" сексуалността пред децата си? Предполагам, че има разлика, дали става въпрос за момче или момиче, но само предполагам.
Между другото, в 4-ти клас (Германия) изучават такива подробности по въпроса, които по мое време бяха немислими, но времената са други. Нашето "Училище" беше улицата - родителите не смееха, или не желаеха да ни просветят.

Дайте мнение и споделете личен опит.

ТОВА е като "пътеводител".
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Мнениеот isisito » 10 Март 2007, 22:28:05

Мммм, темата е страхотна...
На мнение съм, че както ние, така и нашите деца учат за секса от улицата. Според мен обаче разликата е в това, че ние сме по-отворени към децата си относно темата секс - искам да кажа, че ни е по-лесно да говорим с тях. Не знам на какво се дължи, но нашите родители не бяха много склонни да ни отварят очите....Сякаш темата беше табу...Е, може би е имало и по-разкрепостени от тях, но всяко правило си има изключение.....
Относно това кога трябва да започнат тези разговори - мисля, че самото дете подсказва....Има някои, които са готови още в пети клас да разберат какво им говориш, а други реагират едва в осми, девети....
Моят син реагира съзнателно в осми клас - тогава се купиха и първите презервативи. Забелязах, че ме слуша внимателно, макар че се правеше, че това не го засяга...Всеки познава реакциите на собственото си дете и това най-добре може да подскаже кога е дошло времето на тази тема...
Но едно е важно - детето трябва да знае, че си му приятел, трябва да знае, че ако има проблем няма да бъде посрещнато с мъмрене, а с разбиране...Това би спестило много неприятности и на двете страни и своевремнно би създало така нужното доверие в родителя..
Аватар
isisito
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 439
Регистриран на: 29 Септември 2006, 00:00:00
Местоположение: Варна
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот velingrad » 10 Март 2007, 23:04:05

Брех, поне 100 щастливи и умни майки (и бащи) имаме тук - къде са ви мненията?

Такова е виждането по въпроса на Techniker Krankenkasse
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Мнениеот insatiable » 11 Март 2007, 03:55:01

Ами аз като син на майка лекар и отговорен баща, получих елементарно сексуално образование рано. Даже май беше прекалено рано. В смисъл, че когато майка ми ми обясни за маструбирането , тогава още не бях чувал за него от улицата. След това бащата помогна с няколко съвета и то точно навреме - преди да загубя девстеността си. Мисля , че в момента лапетата са много по-отворени от нас, виждам го в малките си братовчеди, които правят неща в 5ти клас, които аз правех в 6ти и 7ми. Общо взето мисля , че там някъде трябва да започне образованието 5ти-6ми клас, като темите естествено трябва да се подбират - откъде идват бебетата още в 1ви клас, после в 5ти , 6ти , 7ми - полюция и маструбация, 7ми-8ми хигиена, 8ми-9ти сейф секс, венерически болести и т.н. Винаги съм се чувствал сексуално образован (елементарно) от родителите си, в последствие всичко , което ме е интересувало съм го научавал. Но никога няма да забравя , когато майка ми ми подари една книжка, мисля че бях на 13 години, казваше се "Книга за всяко момче и момиче". Книгата е на една психоложка, забравих й името, и в нея се описваха всички промени, които настъпват в пубертета и обхващаха периода 11-25 години , така че всичко ми стана ясно от тази кинга. Както вече казах - останалото , което ме интересуваше го разбрах по различни начини :)
Аватар
insatiable
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 535
Статии: 1
Регистриран на: 24 Юни 2006, 00:00:00
Местоположение: Aachen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Мнениеот ljuba » 11 Март 2007, 18:19:12

Вел,много хубава тема!Аз като една млада :D родителка реших доста рано да обясня на дъщеря ми от къде се раждат бебетата,що е това цикъл и каква е разликата между мъжа и жената!Тогава във вихъра на обясненията-дъщеря ми беше на 4 години и половина,мъжът ми се обърна и с леден глас каза-Хайде да спреш с уроците по биология :D Сега на 7 години мисля,че е доста информирана по въпроса,още повече,че има и няколко книжки, вече и брат :lol: и ние никога не сме се притеснявали да отговаряме на въпросите й!Само веднъж дойде с една брошура от пощата,на която имаше вибратор и попита-кво е това!Е тогава доста се затрудних какво да отговоря :lol:
Ако нямаш усмивка ще ти подаря моята
Аватар
ljuba
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 694
Регистриран на: 27 Септември 2005, 00:00:00
Местоположение: Hannover
Благодарил: 90 пъти
Благодарено: 168 пъти

Мнениеот AnGeLy » 11 Март 2007, 19:35:48

Това с книжките е много хубаво нещо. И аз полу4их една в 5ти клас, пише доста неща, за които те е срам да попиташ.
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Мнениеот anamika » 5 Април 2007, 14:39:25

Прочетох мислите и "спомените " на предишните изказали се и да ,съгласна съм с тях. Интересна и полезна тема ,но май си остава засегната в брошурите ,списанията и подобните и за щастие в този форум. Въпроса винаги е стоял открит и според мен не е доразвит ,що се отнася до популяризиране сред децата и подрастващите.Не е нужно да се връщаме назад и да си спомним,че през нашето детство не беше засегната тази тема ,поне не официално.Всичко научавахме от улицата и така наречените приятели.Е,друг е въпроса ,колко точно и вярно се добирахме да тази информация.За нашите родители или за болшинството от тях това беше тема табу.Сега са други времена и достъпа до информация за всичко е доста по обхватен.И за това по мое скромно мнение запознаването на децата постепенно с тази информация трябва да става много по-рано .Но при всяко дете е и строго индивидуално ,всеки родител трябва да прецени за своето дете -кога и как.И съм абсолютно сигурна ,че информираността за всички тези неща трябва да бъде от страна на родителите, поне първоначалната.
Аватар
anamika
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 21 Октомври 2005, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот MapTu4ka » 9 Май 2007, 00:06:47

А сега искате ли да чуете мнението на едно от вече порасналите деца :oops: Аз не съм говорила почти никога на тая тема с родителите си. Образовала съм се сама с книжки,интернет, филми и т.н (практика) . Обаче моята мила баба, която е с 40 години по-голяма винаги е говорила с мен открито и я чувствам много близък приятел, за съжаление дори от майка ми. Научила съм много неща от нея не само в сексуално отношение. Грешката на много родители е , че мислят, че е "прекалено рано" за този разговор и докато се усетят, децата имат наполовина колкото тяхната практика :o .
Имам приятелка, чиито родители са педагози и тази тема винаги е била отворена. Дори когато съм присъствала на техни разговори ме е било срам...Толкова открити разговори не съм водила с никого досега.
Обаче мога само да кажа, че ако някога има проблем, какъвто и да е той, приятелката ми ще сподели с родителите си, докато аз ще търся всяко едно възможно решение, но не и да попитам най-близките си. Така че не мислете кога му е времето, а започнете да разговаряте с децата постепено, за да сте сигурни, че един ден ще се обърнат към вас, а не да си бъскат сами главите или по-лошо, да послушат нечии неподходящ съвет.
Аватар
MapTu4ka
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 102
Регистриран на: 15 Август 2006, 00:00:00
Местоположение: Ruse/BGR Nürnberg/DE
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Pizho » 9 Май 2007, 16:37:07

insatiable написа:виждам го в малките си братовчеди, които правят неща в 5ти клас, които аз правех в 6ти и 7ми. Общо взето мисля , че там някъде трябва да започне образованието 5ти-6ми клас,


Все пак бъдете на щрек за налични отклонения
Pizho
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 173
Регистриран на: 3 Януари 2005, 01:00:00
Местоположение: Ostwestfalen-Lippe
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 3 пъти

Мнениеот Sparxter » 9 Май 2007, 21:15:35

Аз ако имам дъщеря, ще държа да се запознава със секса след 35 год. възраст! И по възможност да стане без мое знание! :D
Cartman: It's a man's obligation to stick his boneration in a women's separation; this sort of penetration will increase the population of the younger generation.
Аватар
Sparxter
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 408
Регистриран на: 20 Юни 2005, 00:00:00
Местоположение: Мюншен
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот lili_vlaeva » 9 Май 2007, 21:30:59

Sparxter написа:Аз ако имам дъщеря, ще държа да се запознава със секса след 35 год. възраст! И по възможност да стане без мое знание! :D


А ако имаш син? :roll:
I hope life isn't a big joke, because I don't get it. ~Jack Handey
Аватар
lili_vlaeva
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1196
Регистриран на: 2 Декември 2006, 01:00:00
Местоположение: не където трябва
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Мнениеот daisy » 9 Май 2007, 22:52:37

Извинявай, ама според мен, ако не се е запознала със секса до 35-годишната си възраст, май нещо няма да й е съвсем наред. :D
Истинско е онова приятелство, където дори да мълчите ви е приятно.
Аватар
daisy
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 680
Регистриран на: 17 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Люксембург/Берлин
Благодарил: 45 пъти
Благодарено: 108 пъти

Мнениеот CheGevara » 10 Май 2007, 11:13:06

какво е това sex? :laughing6:
Аватар
CheGevara
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 151
Регистриран на: 23 Април 2004, 00:00:00
Местоположение: BMW Headquater
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Mr.Bombastic » 10 Май 2007, 11:38:57

Аз смятам преди да говорим за секс с децата да им обясня за БМВ :lol: .

А иначе сериозното ми мненние е, че това трябва да се усети от родителя. Когато почнат да се обаждат гаджета или да се излиза по до късно с приятели/ки, значи трябва.
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Мнения: 7124
Снимки: 250
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Благодарил: 463 пъти
Благодарено: 309 пъти

Мнениеот mami » 11 Юли 2007, 21:39:43

Трябва да се говори с децата, но няма точен момент!
Когато един родител се интересува от своите деца, знае кога да проведе този разговор.....
Аватар
mami
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 11 Юли 2007, 00:00:00
Местоположение: София
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Следваща

Назад към Семейство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

  • Advertisement