Страница 1 от 4

Обещетение при бременност, раждане и гледане на дете

МнениеПубликувано на: 1 Ноември 2007, 18:42:22
от hrisimira
Здравейте!

От 2 години живея в Германия. До преди това имам 10- годишен трудов стаж в България, като през това време съм била социално и здравно осигурена от работодателя ми. В Германия нямам трудов стаж. Работи само съпругът ми. Здравно осигурена съм към частна застрахователна компания. Интересува ме дали ми се полагат от България и Германия обещетения за бременност, раждане и отглеждане на дете и ако Да - какви. Благодаря предварително за насочващата информация!

МнениеПубликувано на: 2 Ноември 2007, 02:38:02
от Dura_lex_Sed_lex
Какво Ви се полага от българска страна можете най-лесно и подробно да разберете например от сайта на министерството на труда и социалната политика - http://www.mlsp.government.bg/bg/index.asp. Можете да потърсите отговор на въпроса си в рубриката "Въпроси и отговори", или пък дори да зададете сама индивидуален въпрос.

МнениеПубликувано на: 2 Ноември 2007, 07:51:19
от Liska
hrisimira, и аз бях в почти същата ситуация. Получаваме единствено Kindergeld.
Нашето дришльовче се роди 2006-ма. Тогава имаше и т.нар. Erziehungsgeld. От тази година има Elterngeld. Нямам идея как се изчислява и какви са условията, но можеш да изчетеш страницата. За самото раждане (изчислява се някаква сума за няколко седмици преди и след раждането, като май се плащало на ден...) се получава т. нар. Mutterschaftsgeld. Не съм ти най-полезният съветник, защото много подробности съм забравила или ги помня само отчасти. Знам, че по-голямата част от обезщетенията се изчисляват въз основа на дохода. Единственото сигурно е Kindergeld-а (около 154 Евро).
За положението в БГ - нямам идея, там дори не съм опитвала, нито съм се интересувала.
Леко бременеене, раждане и едно малко, сладко, кртоко бебче!

МнениеПубликувано на: 2 Ноември 2007, 10:53:51
от magdalena
Здравей,

няма значение колко време си работила в БГ и кой те е осигурявал.Тук зависи за кого си омъжена.Имам в предвид,ако съпругът ти е немец или има немски паспорт трябва да получаваш Киндергелд и Елтернгелд.Киндергелд са 154 Еуро,а Елтернгелд са 300 Еуро.Елтернгелд получаваш 2 год.Можеш също да си подадеш и документи в Арбейцамт за социални помощи-Харз 4.Аз работи в Бг 7 god и бях също осигутена,но тук нещата са груги.Имам и дете на 2 годинки.Желая ти леко раждане и здраво бебе с късмет.

МнениеПубликувано на: 2 Ноември 2007, 15:55:12
от vihreniagencho
magdalena написа:Здравей,

няма значение колко време си работила в БГ и кой те е осигурявал.Тук зависи за кого си омъжена.Имам в предвид,ако съпругът ти е немец или има немски паспорт трябва да получаваш Киндергелд и Елтернгелд.


Magdalena, това меко казано не е вярно и няма абсолютно никакво значение съпругът й с какво поданство е, за да получава Kindergeld. Kато не знаеш, не подвеждай другите!!!

Въпросът беше (позволявам си да го доуточня, щото го е задала жена ми и знам какво има предвид), е дали въз основа на трудовия си стаж в БГ може да получава това, което би й се полагало според българските закони, ако живеехме в БГ. Т.е. възможно ли е (и най-вече законно ли е) да получава и майчинските от БГ.

МнениеПубликувано на: 2 Ноември 2007, 17:26:19
от ljuba
Да,може да получава детски и еднократната сума,която дават на майката при раждането и майчински.Живот и здраве като се роди бебока и като си отидете в България изкарвате му акт за раждане и с него ви изплащат еднократната помощ,после отивате в социалните и подавате молба за майчински(до колкото разбрах бъдещата мама вече не се води никъде на работа-примерно в отпуск или по майчинство)там ви приемат молбата и тя ще получава някакви пари.Много зависи и до кога е осигурявана.Сега друго не се сещам, можете да ми пишете и на лични,мога да ви дам тел. и директно да поговорим!И лека бременност и раждане!

МнениеПубликувано на: 2 Ноември 2007, 22:20:14
от Liska
Право на Киндергелд имат всички, които са легално тук. Ако и от Афганистан да са. За всички други наиситна нямам идея, но мисля, че и Елтернгелд може да получавате. Елтернгелда не е 300 Евро, както казва @магдалена, а се изчислява въз основа на дохода преди излизането в майчинство. Мисля, че максималната сума е до 1800 Евро. Ако не се лъжа Ерциунгсгелда беше някъде към 300-400 Евро. Пак казвам - не съм много компетентна и не искам да ви подвеждам, затова най-добре изчетете подробностите или направо отидете до някой финансов бератер. Или послушайте някой дето е попаднал във всички групи :). Или подайдте молби за всичко дето може и чакайте някой да ви каже, ако не може ;)

МнениеПубликувано на: 6 Ноември 2007, 20:31:16
от kukla
Liska написа:Право на Киндергелд имат всички, които са легално тук. Ако и от Афганистан да са.)


Не е вярно. Право на Киндергелд или каквито било
там пари имат хора с Разрешение за пребиваване.
Независимо за кого са женени или омъжени. Ние сме
с право да получаваме пари, защото сме граждани на ЕС.

Ако последната година си работила, имаш право да вземеш
67 процента от заплатата за последната година. Ако ли не
си, то ще получаваш 300 евро (за една година само). Плюс
154 детски, които не зависят от доходите на семейството.
Най-добре си попитай в службите по места.
Леко раждане и здраво бебе!

МнениеПубликувано на: 6 Ноември 2007, 20:49:02
от velingrad
Момета, не ви критикувам (не смея), ама тъй като сме го дъвкали, поне малко, пращам Темата в "Семейство".п.п. Богат ни е езика български, обаче как звучи само "Обещетение за бременност"?

На всичкото отгоре

МнениеПубликувано на: 7 Ноември 2007, 01:33:12
от kukla
velingrad написа:Момета, не ви критикувам (не смея), ама тъй като
п.п. Богат ни е езика български, обаче как звучи само "Обещетение за бременност"?


Другарю Велинград,
на всичкото отгоре думата е обеЗщетение,
а не обещетение, но да не издребняваме.
Поздрави,
Кукла

МнениеПубликувано на: 7 Ноември 2007, 07:01:13
от velingrad
Другарке kukla,
като стар преписвач,
"копнал и постнал" оригиналното заглавие на Темата :wink:

МнениеПубликувано на: 7 Ноември 2007, 07:39:35
от Liska
Така де, под легално, разбирам с право на пребиваване. Ама не ми идваше думата...

Иначе като изключим това...издребнявате. Нали знаем за какво става въпрос..., а ако не знаем, се досещаме, пък ако не се досещаме, гледаме лошо ;)

МнениеПубликувано на: 19 Февруари 2008, 12:28:19
от Teya
Здравейте, бременна съм (1ва бременност ) и ме пращат на ултрашал след няколко дни.искам да попитам тези с опит колко пъти по време на бременността се ходи на такава диагностика и това поема ли се от касата по принцип ? дотук аз така или иначе си плащам всичко сама, моята каса ( частна ) ми постави шперфрист. мога ли по ниакакъв начин да си ^ осчетоводя^ разходите, тъй като не получавамабсолштно никакви помощи от държавата.ще се радвам на съвет

МнениеПубликувано на: 20 Февруари 2008, 01:36:45
от para6ut
тея,по принцип май се правят 3 основни улстрашал прегледа,които държавните здравни каси ги поемат.дали и частните поемат тези разходи незнам.но знам че никак не е евтино да си ги плаща сам човек тия неща.защо не пробваш да се прехвърлиш в нормална здравна каса?

МнениеПубликувано на: 20 Февруари 2008, 11:25:28
от stya
Здравей, Teya,
видеозоните които са задължителни и се плащат от държавната здравна каса по време на бременност са три.10, 20 и 30 седмица от бременността плю минус 2 седмици.Повечето лекари предлагат пакети в цената на които са включени видеозони при всеки преглед.Аз миналата година като бях бременна платих около 200 евро.При рискова бременност ( възраст на майката над 35 години или заболявания на майката ) и допълнителните видеозони се плащат от здравната каса.Моето мнение ( аз имам медицинско образование ) е че при всеки преглед не е лошо да се прави видеозон, това не вреди на бебето и дава спокойствие че всичко е наред.Трите видеозона от касата са определено малко.
По въпроса за прехвърлянето в държавна каса не мисля, че е възможно.В Германия има правило" Ein mal privat immer privat". Желая ти лека и безпроблемнна бременност и ако имаш въпроси пиши, може и на лична ще се радвам да помаогна с каквото мога.