• Advertisement

Моля за съвет!

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Моля за съвет!

Мнениеот Natalyya » 21 Януари 2014, 02:41:11

Здравейте: Преди няколко месеца, Майка ми замина в Белгия при нейн стар "приятел" Българин, който от дълго време живее и работи там. Идеята им беше тя да се установи при него, да посещава курсове по интеграция, или както там се казват, и по своему да получи всички необходими документи за започване на работа с цел дълго и спокойно съжителство. Нещата обаче далеч не се развиха така. Човека явно си има психични проблеми и още първия месец посегна на майка ми. Днес разбрах, че вчера пак я е удрял и, че през цялото време го е правил. Въпросът ми е следния: Има ли някъква институция в Белгия към която тя може да се обърне и съответно те да осигурят по нататъшния и престой в страната до евентуалното намиране на работа и възможността да си наеме квартира, или направо да си я прибирам в БГ? Наистина не знам какво да правя, ще бъда благодарна на всички отзовали се, за всички идеи и съвети. Поздрави и Благодарности!
Natalyya
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 21 Януари 2014, 00:25:13
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Моля за съвет!

Мнениеот iniuta » 21 Януари 2014, 09:47:08

Не виждам друг вариант освен мигновенно изнасяне оттам и жалба в полицията, в райнното в квартала на господина.

Що се отнася до документите за намиране на работа - разрешителният режим вече отпадна, нужно е да има адресна регистрация само.
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: Моля за съвет!

Мнениеот boyko123 » 21 Януари 2014, 22:34:06

Natalyya написа:... Въпросът ми е следния: Има ли някъква институция в Белгия към която тя може да се обърне и съответно те да осигурят по нататъшния и престой в страната до евентуалното намиране на работа и възможността да си наеме квартира...?

Опасявам се, че отговорът на този въпрос е вероятно "не". Съгласен съм с Inuita, че има смисъл да се подаде оплакване в полицията за домашно насилие - защото то си е точно такова. Оттам нататък може евентуално да се търси обезщетение от мъжа - или като част от наказателно производство (ако полицията и прокуратурата решат да повдигнат обвинение), или чрез адвокат и евентуално гражданско дело. И двата варианта изискват време, нерви, и поне малко познаване на системата и езика; освен това крайният резултат е неясен. Ако случаят е особено тежък - побой с телесна повреда, да речем - майка ти може да потърси подслон временно в специални общежития за жени жертви на насилие. Ето тук са изброени някои:
http://78.142.150.50/type-service/be/32
Пак в този сайт има координати на (неправителствени) организации, които помагат на жени, жертви на домашно насилие, там може да се попита какви са възможностите в подобни случаи:
http://78.142.150.50/information-by-country/be
Дотук предполагам, че става дума за съжителсво без брак и без формален (писмен) договор. Ако има брак, майка ти вероятно има право на финансова помощ (издръжка) от мъжа и за известно време дори и след развод.

Остава и възможността за социална помощ (leefloon) от Белгийската държава. Там правилата са доста объркани, но в общи линии намерих следното (подобно е и в Холандия):
1) Не се полага такава помощ при пребиваване под 3 месеца
2) При законно пребиваване над 5 години правата за социална помощ са същите както и за Белгийски граждани
3) При пребиваване между 3 месеца и 5 години общината (gemeente) има право да отпусне помощ на ЕС-граждани, ако те пребивават законно в страната. Проблемът е, че за да пребивават законно в страната трябва да са в състояние да се издържат... и тук кръгът се затваря. Но ситуацията зависи и от сегашния статус (документи за пребиваване) на майка ти, така че според мен е най-добре да се пита в общината - питането няма да навреди.

Макар да не съм особен оптимист, успех!
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)

Потребители благодарили на автора boyko123 за мнението:
velingrad
Рейтинг: 4%
 
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти


Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement