• Advertisement

Бреналю

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Бреналю

Мнениеот planinar » 8 Август 2007, 17:20:42

Аз се надявах да открия тук нещо за Бреналю - Braine-l'Alleud
А то май аз ще се наложи да пишя за него.
В неделя сутринта пристигнахме с жена ми на Брюкселското летище. Тук ни чакаха с колата бялдъзата и бадженака белгиец. Пътувяхме 30;ин на Юг през Ватерлоо и стигняхме до Braine-l'Alleud.
В нячалото тук ми заприлича на малко подредено село. Това ми е първото излизане в чужбина. И от самолета на много малко места видях блокове. Тия хора само в къщи ли живеят.
Тук има два големи магазина за хранителни стоки LIdl и Mach.
Никъде няма чешмички, откъдето водата тече свободно.
Учудих се как местните са способни да пътувят повече от 2 часа , за да идат на плаж или на Зоологическа (това бе, дето е в Mons, ня Юг, има и различни атракции и шоута там). Това харченето на пари за бензин е все едно в българия ежедневните покупки на хляб.

Наистина е интересно и мило как ни спират на пешеходни пътеки :)
Тук в градчето много трудно си намерих карта на града, а като я намерих се насочих към една местност 7-те фонтана
пеша естествено. Имаше поля с Царевица и Лозя и кряви белички :)
Е, още съм в началото на престоя си, ако срещна друго интересно пак ще кажа.

Водиха ни на китайски ресторант "Zen" - ястията са вкусни.
Във Ватерлоо играхме Болинг. Тук май много са запалени по него. Казвят, че е скъпо удоволствие. Във вярня имаше един в центърам но го мяхнаха. Остана само сезонния на златните.
Басейни не виждам тук.
Имат ЖП гара, но нямат отделна постройка за Автогара - казаха ми, че са на едно място.
В пощата не съм влизал, но отвън изглежда малка.
Гробищата са по-различни от българските. едни такива от глядък лъщящ камък. Не са груби като няшите. И ми е интересно как понякога за да закриият някъде пръст използвят едни червени обли камъчета.
Влязох в католическа църква.
Нямаше ни поп, ни касиерка да продава свещи. Запалих една ниска свещичка и имаше едно като касичка , където се пускат 50 цента.

Чяо засега.
Аватар
planinar
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 12 Май 2006, 00:00:00
Местоположение: Варна, България
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот mart » 8 Август 2007, 21:28:50

Много ми хареса това дето си писал,ще е хубаво и ако продалжиш.
След 10 дена имам път към Белгия,аз също ще сам за първи път на Белгииска обиколка,обезателно отиди в Бруж или незнам как се пише точно много го хваят.
Един колега се върна от Белгия преди седмица не каза хубави работи за Брюксел,най много плюят хотелите.
Аватар
mart
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 249
Регистриран на: 9 Март 2007, 01:00:00
Местоположение: Linnz
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Мнениеот elle » 9 Август 2007, 00:11:22

Учудих се как местните са способни да пътувят повече от 2 часа , за да идат на плаж или на Зоологическа.....Едно от големите предимства на Белгия е, че след 2h път (че и по-малко) си в Германия/Франция/Люксембург/Холандия..
elle
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2363
Регистриран на: 19 Април 2006, 00:00:00
Благодарил: 24 пъти
Благодарено: 22 пъти

Мнениеот g06ky » 10 Август 2007, 16:19:51

здравейте драги българи извинявам се за невъзможноста на кирилица аз скоро ще направя година в Белгия и съм очарован от страната като цяло,възпитани,уравновесени и спокойни хора,нещо рядко срещано из България,а това че колите спират на пешеходна пътека ме изъми още когато престижнах в Бруселс азе лично живея в Антверпен и не съм бил в френската част на страната но тук казват че е по красиво и е по-богатата част на града бих казал че нямат НИЩО общо белгийските градове и села с това което сме свикнали да виждаме в родна майка България,няма запущели развалини които някога са били сгради няма пъшееща земя всичко се обработва,само дето равнината тук малко ме изнервя и ми се иска най-после да ида на планина,за море не ми се отвори възможност по простата причина че тука всеки втори ден вали дъжд от има няма 3 месеца насам....ужасно се разочаровах от няколкото ми случайни срещи с българи тук в Антверпен , но може и такъв да ми е бил късмета,а може и вината да е била в мен :) скоро когато мога ще пусна пак съобщение...вс добро на всички българи далеч от родната страна!!!!


за последен път, превел:vel...
Аватар
g06ky
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 54
Регистриран на: 22 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Mortsel - Belgium
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот elle » 10 Август 2007, 18:03:22

Тъжно ми става като чета как българи от скоро пребиваващи в чужбина се изумяват, че в западноевропейските страни автомобилите спират на пешеходните пътеки и винаги дават предимство на пешеходеца. Тъжно ми е, защото това е нещо съвсем естествено, но за съжаление рядко срещано в нашата мила родна страна, в която шофьорите гледат на пешеходците като на супер изнервящи субекти, които "нямам намерение да чакам да ми се туткат и да пресичат два часа...бързам."

Като казах "бързам" или вече сте или скоро ще забележите, че в Белгия никoй за никъде не бърза. Всичко се върши бавно и спокойно, без напрежение, но най-вече доста ефикасно (особено във Фламандската част на страната). Работата се изпипва в детайли.

А тези от Вас, които имат възможността да поживеят тук ще открият най-съществената разлика - тук, както в много други страни човекът е на първо място и всичко което се прави се прави с цел на хората да им е по-лесен животът, по-уреден и т.н.

Но, тъй като в крайна сметка няма нищо идеално и всяка страна с нейните си специфични проблеми няма как да не усетите разделението между общностите в Кралството. Никак не ми е приятно като отида в Антверпен и попитам на френски нещо в magazin, да ми клатят глава и вдигат ръце в стил "не разбира". В страна, в която официалните езици са ДВА - във Фландрия се налага да говоря на английски, а във Валония ресторантите не предлагат меню на фламандски.. (не, че аз знам повече от 5 думи на този език).

Leuven е студентско градче на 20 км от Брюксел, а на 5 км преди въпросното градче се заглушават всички френски станции по радиото..

Обърнете внимание и на табелите по магистралите - дали във Франдрия ще видите табела Liège(Лиеж на френски), за да знаете на къде да захванете - не, гарантирам Ви че няма да видите - затова търсете табела Luik (Лиеж на фламандски)..

Но ми е много приятно да гледам, на мястото в което живея за момента през очите на туристите - така виждам очевидните предимства на тукашния живот, които в ежедневието не ми правят впечатление.

Поздрави,
elle
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2363
Регистриран на: 19 Април 2006, 00:00:00
Благодарил: 24 пъти
Благодарено: 22 пъти

Мнениеот estira » 10 Август 2007, 22:50:13

elle написа:Обърнете внимание и на табелите по магистралите - дали във Франдрия ще видите табела Liège(Лиеж на френски), за да знаете на къде да захванете - не, гарантирам Ви че няма да видите - затова търсете табела Luik (Лиеж на фламандски)..


Бе ти остави се, най- са зле белгийските табелки на немски, щото там пише съвсем ужасното Lüttich!
Ich hab keinen Bock mehr. Bin zaubern.
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 4929
Снимки: 275
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Благодарил: 699 пъти
Благодарено: 426 пъти

Мнениеот lubo_kranchew » 11 Август 2007, 00:28:29

На мене подобно нещо ми се случи миналата година на гарата в Торино. Отивам аз на касата да си купя билет за влака да се връщам в Мюнхен. И там произведох следня спектакъл:
Аз - Ай уан а тикет фоо Муник плииз.
Касиерката - Монако?
Аз - Нооооо, но сеньора, Муник, Мюник, Мюнхен,..... Джърмъни, Альмань бе.
Касиерката - Си, си, Монако!
Аз - (Вече на български) Ей ще ти плясна два шамара, в Германия искам да вървя ма не във Франция.
...
Разбрахме се едва като ми вирна италианска карта на Германия и така установих, че на Мюнхен италианците му викат Монако. И сега се чудя как успяват тия хора да се разбират без недоразумения на италиански език - при положения че кръщават различни градове с едни и същи имена.
:)
Аватар
lubo_kranchew
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 869
Регистриран на: 18 Декември 2005, 01:00:00
Местоположение: 66 Mario Lemieux Pl, Pittsburgh, PA 15219, USA
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 7 пъти

Мнениеот tonic » 13 Август 2007, 10:38:12

хехе ....май доста се отплесна ти, все пак има разлика между Муника и Монако, а и ударението е различно...
Аватар
tonic
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 420
Регистриран на: 5 Февруари 2006, 01:00:00
Местоположение: nothing happens unless first a dream... yours truly: a nasty granny
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

относно Антверпен

Мнениеот kchernev » 8 Декември 2007, 23:45:17

Интересно мнение забелязах на човек живеещ в Антверпен. И ще си позволя да споделя моите впечатления. Забелязах и патоса с който говори за Белгия и жителите и колко добре е тук. Аз живея в квартал, или населено място до Антверпен. Просто фирмата за която работя е решила да ме настани тук в Боом но често съм в Антверпен. От това което виждам не виждам нещо което да ме кара да се възхищавам особено от тях. Е наистина като се върна за празниците в България ще трябва да внимавам много да не се увлика като пресичам на пешеходна пътека, но пък когато съм м колата мога да правя това което правя и тук на пешеходните пътеки. Просто пускам пешеходците.
Съвсем отделян е въпроса за Бай Ганьовците които са в Европа. От 12 човека си го имаме. Безочлив и без никъква култура. Оставящ след себе си буклуци и мръсни чинии в мивката. Но такива типове има навсякъде. Мисълта ми е че ние Българите не сме по-лоши от другите. Това се отнася и в професионално отношение ако човек си е попаднал в професията.
Аватар
kchernev
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 8 Декември 2007, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re:

Мнениеот jamiemirror » 27 Ноември 2012, 00:34:19

lubo_kranchew написа:На мене подобно нещо ми се случи миналата година на гарата в Торино. Отивам аз на касата да си купя билет за влака да се връщам в Мюнхен. И там произведох следня спектакъл:
Аз - Ай уан а тикет фоо Муник плииз.
Касиерката - Монако?
Аз - Нооооо, но сеньора, Муник, Мюник, Мюнхен,..... Джърмъни, Альмань бе.
Касиерката - Си, си, Монако!
Аз - (Вече на български) Ей ще ти плясна два шамара, в Германия искам да вървя ма не във Франция.
...
Разбрахме се едва като ми вирна италианска карта на Германия и така установих, че на Мюнхен италианците му викат Монако. И сега се чудя как успяват тия хора да се разбират без недоразумения на италиански език - при положения че кръщават различни градове с едни и същи имена.
:)Не бой се, немчугарите им го връщат за Милано с "Майланд" :mrgreen:
jamiemirror
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 150
Регистриран на: 9 Септември 2012, 21:56:45
Местоположение: Osnabrueck
Благодарил: 5 пъти
Благодарено: 29 пъти


Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

  • Advertisement