• Advertisement

Данъчни съвети- тук

Форумът, който касае всеки!

Re: Данъчни съвети- тук

Мнениеот bknf » 16 Март 2018, 21:18:22

Разбрах че е възможно да ми бъде намален данъка който ми удържат от трудовото възнаграждение. Ако предоставя удостоверение за граждански брак и удостоверение за постоянен адрес на съпруга ми. Удостоверението за граждански брак го имам преведено на немски но удостоверение за адрес не мога да предоставя. Има ли някакъв формуляр който трябва да попълня?

Само с показване на разни документи - няма да мине. Трябва да вникнеш в темата - или да си намериш Steuerberater. Не е задължително, той да знае (всичко) или да не прави грешки.

А данъка за това е измислен, щото Финанц амта.. (искат да вземат повечко пари). Общо взето, смятат се доходите на двамата минус разходите. По немската специфика.
bknf
Професионалист
Професионалист

Снимки: 0
Благодарил: 286 пъти
Благодарено: 452 пъти

Мнениеот db88 » 11 Април 2018, 07:12:30

Здравейте! От 2 месеца вече не живея в Германия, прибрах се в България. Пребивавал съм в Германия 4 години, работил съм на постоянен трудов договор през това време. Имам едно питане относно Steuererklärung за 2018год. Чудя се дали ако си направя abmeldung сега, ще мога да си подам данъчна декларация за 2018г. през 2019г.? Тъй като през 2018г. имам доход в Германия само 6500 евро следва да ми върнат всички взети данъци. Можете ли да ми отговорите на следния въпрос? Ако сега си направя abmeldung, ще мога ли догодина да си подам данъчна декларация (Steuererklärung) или трябва задължително да съм регистриран като живеещ в Германия за да го направя? Не ми е проблем да НЕ си правя abmeldung, защото така или иначе баща ми живее там, но пък имам Rechtsschutzversicherung която преди да изтекат 3 години се прекратява само с abmeldung (поне така ми казаха в Allianz, може и да ме лъжат). Ще съм ви благодарен ако ми отговорите на въпроса.

Поздрави!
db88
Нов потребител
Нов потребител

Благодарил: 2 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Rashkov1 » 11 Април 2018, 22:30:55

и аз мисля че не е проблем да се отпишеш, аз съм подавал документи за данъци (но през щоерберайтер ), както за сина ми който също се изнесе от Германия така и за наш познат. Обаче искат точен адрес в чужбина където данъчните да изпратят документите , банкова сметка (най добре на данъчно задълженото лице) и май имаше някакво пълномощно че мога да подам документите от негово лице.
Rashkov1
Редовен писач
Редовен писач

Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 84 пъти

Мнениеот db88 » 12 Април 2018, 10:16:45

Rashkov1 написа:и аз мисля че не е проблем да се отпишеш, аз съм подавал документи за данъци (но през щоерберайтер ), както за сина ми който също се изнесе от Германия така и за наш познат. Обаче искат точен адрес в чужбина където данъчните да изпратят документите , банкова сметка (най добре на данъчно задълженото лице) и май имаше някакво пълномощно че мога да подам документите от негово лице.

Тези неща не са проблем, на адреса на който съм регистраиран там, живеят родителите ми в момента, банкова сметка имам все още активна в Германия. Значи спокойно да си правя abmeldung и догодина да си подам декларацията без проблем.
Благодаря ви за отговорите!

Поздрави!
db88
Нов потребител
Нов потребител

Благодарил: 2 пъти

Мнениеот Стефан Хайдук » 7 Август 2024, 17:38:56

Здравейте, пенсионер съм и живея в България.

Получавам малка немска пенсия, също и българска. Трябва да подам данъчна декларация в Германия, понеже немските пенсии частично подлежат на облагане с данък общ доход.

Търся данъчен съветник/ Steuerberater, който да е наясно с тази материя, комуникация с него на немски или български език.

Моля помогнете!
Стефан Хайдук
Нов потребител
Нов потребител

Благодарил: 1 път

Предишна

Назад към Работа, данъци и осигуровки