• Advertisement

Строителен инженер - кръстопът?

Форумът, който касае всеки!

Строителен инженер - кръстопът?

Мнениеот Def_Kom1 » 5 Януари 2014, 01:24:05

Здрадвейте!
Много хубав сайт има полезни неща но понеже не открих тема в която да прочета това което ме вълнува пускам своя. Има много теми в които се обсъждат нискоквалифицирани работи в Германия. Въпросите, който имам са следните. Скоро ще бъда един новозавършил инжинер ССС а.к.а ПГС (Строителство на Сгради и Съоръжения), във възможно най-добрия университет в БГ за целта, за съжаление тази специалност беше много престижна и добре платена преди кризата, когато кандидатствах, но след кризата се получи рязък спад в търсенето, което доведе до смазващо подбиване на цените за проектиране сред колегията в БГ(настана дива шуробаджанащина ) и понастоящем е само престижна за тези които още я работят. В момента мога да започна да работя за смешни пари да речем 500 лв/месечно и съответно да нося наказателна отговорност за всеки подпис, който слагам понеже работата е много отговорна.
Та мечтата ми е един слънчев ден понеже тук е невъзможно, да бъда( и да се чувствам ) инжинер в бяла държава , да речем Германия.
Уви англииски що годе знам, но немски не, а за мое съжаление от това което виждам в англоговорящите държави хич не ни щът, а и не са по система SI. Въпроса ми е понеже сега аз нямам стаж, и не знам език, струва ли си да започна едновременно със стажа, който трябва да натрупам в БГ, да уча и немски с идеята един ден да речем след 3 години, да кандидатствам с преведена диплома, някакво ниво на език X, и този 3 годишен трудов стаж, за професията инжинер в Германия, или там търсят само и единствено хора на позиции, които не са "престижни"?
Вярно ли е, че не наемат хора незавършили техен университет, и колко немски трябва да знам, въобще има ли такъв случай в историята някой да е завършил инженер от България и да работи като такъв в Дойчланд /само не ми давайте пример с ИТ сектора, там ми е ясно/?
Ще се радвам много ако някой колега по специалност сподели мнение по въпроса, но ще се радвам и на други мнения.
П.С.Като казвам нискоквалифициран, нямам цел да убидя някого просто това за което питам смятам, че е най доброто което мога да предложа и не мисля че като арбайтер ще съм така да го кажа "на международно ниво".
Def_Kom1
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 5 Януари 2014, 00:31:44
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Строителен инженер - кръстопът?

Мнениеот bknf » 5 Януари 2014, 14:24:26

Според мен хич не става дума за немския на разговорно ниво, а за цялата тая литература и информация която е на немски. В българския това изобщо го няма, доколкото имам повърностни впечатления. Там даже чух за МОЛ във Варна, планиран и построен от българска фирма, където няма тоалетна.. Та за какво планиране изобщо може да става дума.
Дипломата дори и да я преведеш, то тя едва ли би била адекватна за немската система. Другия начин да разбереш е да се обърнеш към съответните фирми, и да видиш какво ще ти отговорят на същия въпрос..
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3813
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 286 пъти
Благодарено: 450 пъти

Re: Строителен инженер - кръстопът?

Мнениеот Def_Kom1 » 5 Януари 2014, 15:01:15

bknf написа:Според мен хич не става дума за немския на разговорно ниво, а за цялата тая литература и информация която е на немски. В българския това изобщо го няма, доколкото имам повърностни впечатления. Там даже чух за МОЛ във Варна, планиран и построен от българска фирма, където няма тоалетна.. Та за какво планиране изобщо може да става дума.
Дипломата дори и да я преведеш, то тя едва ли би била адекватна за немската система. Другия начин да разбереш е да се обърнеш към съответните фирми, и да видиш какво ще ти отговорят на същия въпрос..


Само да доуточня значи, една сграда каквато и да е тя /освен съоръженията/ се проектира функционално и естетически от колегите архитекти по настояване, желание и възможности на инвеститора. За това че в еди кой си мол няма тоалетна, вина може да има инвеститора ако много е настоявал да няма /за да дава повече РЗП под наем/, или архитекта ако е забравил да сложи /в което се съмнявам/, най-малкото след творенията на архитекта с проекта се заема и ВиК инженер който много се оглежда за такива работи като бани, тоалетни и т.н.. Аз не очаквам да ме пуснат да проектирам молове в близките 10 години. тука се говори за малки обекти и евентуално като помощен персонал при по-големи. Що се отнася до образованието и разликите при него: Да, има, но те са двузначни, ние учим неща които те не учат както и обратно. В нашия бранш в момента навлизат конструктивна система Еврокодове, което иначе казано е европейска номенклатура за проектиране във EU зоната с цел да се оеднаквят стандартите навсякаде. Моето обучение е преминало по тази система а не по нашите стари /почти руски/ норми.
Def_Kom1
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 5 Януари 2014, 00:31:44
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Строителен инженер - кръстопът?

Мнениеот velingrad » 5 Януари 2014, 16:05:26

1. Инж. са се търсили, се търсят и ще се търсят- станете най-после част от Европа и си научете правата, които има написани и на български. :thumbleft:
2. С "някакво ниво" на немски не става, защото професията ти е от Reglementierten Berufe (регламентирани професии). Най-малкото, което ще ти бъде изискано е B2 ако не и C2.
3. Да, има много инж. които са завършили в БГ и работят в D, даже и такива, които са пописвали тук във форумите: търсене му е майката ;-)
4. Можеш и веднага да си "приравниш" дипломата, но е с вързано с харчове, а и без език не виждам смисъл.

Anerkennung ausländischer Bildungsabschlüsse- Anabin

Berufliche Anerkennung

Успех!
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: Строителен инженер - кръстопът?

Мнениеот bknf » 5 Януари 2014, 16:19:40

И аз да уточня - аз лично не съм учил нито за архитект, нито за строителен инженер.. Но понякога по естеството на работата ми се е налагало да се сблъсквам с тия теми.
Една сграда се проектира, и тоя който плаща и задава някакви си параметри. Но все пак, има някакво държавно място, в България и Германия, където се издава разрешението за строеж. Е точно там е трябвало според мен да се обърне внимание на липсващите тоалетни. И съответно, изобщо да не им се разреши да строят, преди те да са предвидени.
Тоест, в самата българска система нещо е сбъркано. Отделно въпроса за документацията. Ако в БГ трябват 3-4 страници, то в Германия ще са 200 пъти повече. И това е на немски, не на английски..
Потърси из немския и-нет с "Bauingeneur", и сигурно ще намериш повече информация..

Потребители благодарили на автора bknf за мнението:
rusenec
Рейтинг: 4%
 
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3813
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 286 пъти
Благодарено: 450 пъти

Re: Строителен инженер - кръстопът?

Мнениеот daisymm » 6 Януари 2014, 15:53:50

Здравейте Def_Kom1,

погледнете мнението на imadlen от 5 Ноември 2012 в темата Как намерих работа в Германия, докато бях България .... Според описанието тя и съпругът й са точните хора, които при желание могат да отговорят на вашите въпроси, свързани с тесния ви професионален интерес.

Успех!
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: Строителен инженер - кръстопът?

Мнениеот st_dimchev » 26 Февруари 2014, 14:23:42

Скъпи колега, аз съм ПГС инженер от 28 години, член на КИИП и работя във Вюрцбург повече от 2 години. Мотивите ти за да дойдеш да работиш в Германия са ми ясни. И аз дойдох тук по същите причини. Дотук добре.

Моят опит досега е, че с българската си диплома нямаш АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ ШАНС да работиш като инженер. Но ти си млад човек, по-добре изкарай една магистратура отново и ще си ОК. Нашата специалност на немски се казва "Statiker und Tragswerkplaner". Това е описано подробно и официално в сайта на Arbeitsagentur. Не се хващай на уловки от сорта "Konstrukeur" или "Bauingenieur", защото това няма нищо общо със значението на тези думи в България и ще получиш назначение като среден техник или чертожник.

По закон твоята нова диплома трябва да се признава навсякъде в ЕС. Това обаче е само на хартия. Макар и незаконно сред немските частни фирми има ЖЕЛЯЗНА СОЛИДАРНОСТ, да не назначават инженери с български дипломи. Можеш да си приравниш дипломата в Z.A.B., но това поне на мен не ми помогна, въпреки че изрично пише, че съм Dipl.Ing. по немските стандарти. В Arbeitsagentur си определих Beratung, на който дискретно ми казаха, че нямам шанс и е по-добре да изкарам ново висше образование в немски университет. Обясниха ми, че фирмите са частни и не са длъжни да спазват закона при подбор на персонал. От online джобборсата Ferchau ме изритаха с отговора, че нямам нужната квалификация, а в DIS просто ме уведомиха, че данните ми са изтрити.

Все пак ще ми е интересно дали някой е чувал за инженер с българска диплома, работещ в Германия като такъв. Аз поне не съм чувал за такъв.

Потребители благодарили на автора st_dimchev за мнението (общо 3):
Koko7velingraddaisymm
Рейтинг: 13%
 
st_dimchev
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Февруари 2014, 16:13:46
Местоположение: Würzburg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 3 пъти

Re: Строителен инженер - кръстопът?

Мнениеот Boteva » 28 Февруари 2014, 07:36:11

Моля поправете си заглавието! Пише се инжЕнер ;)

Готово, благодаря за подсказката!
******
Последна промяна daisymm на 16 Май 2014, 15:21:07, променена общо 3 пъти
Причина: Отстранена печатна грешка в заглавието на темата
Boteva
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 39
Снимки: 0
Регистриран на: 23 Януари 2008, 01:00:00
Местоположение: Budapest
Благодарил: 30 пъти
Благодарено: 5 пъти

Re: Строителен инженер - кръстопът?

Мнениеот max » 23 Март 2014, 13:53:26

st_dimchev написа:Моят опит досега е, че с българската си диплома нямаш АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ ШАНС да работиш като инженер. Макар и незаконно сред немските частни фирми има ЖЕЛЯЗНА СОЛИДАРНОСТ, да не назначават инженери с български дипломи.
Все пак ще ми е интересно дали някой е чувал за инженер с българска диплома, работещ в Германия като такъв. Аз поне не съм чувал за такъв.

Това не е вярно! Мен ме назначиха на длъжност инженер точно в частна фирма, въпреки че дори изобщо не съм инженер. На интервюто ме питаха "българските ти дипломи признават ли се в Германия". Отговорих, че дипломите по природни науки naturwissenschaftler се признават автоматично, защото сме в ЕС и се водят ЕС дипломи и това беше достатъчно.
Така че зависи какви хора са шефовете. ;-)
Все пак да допълня, че моята работа, а и фирмата не се занимават в твоята сфера строително инженерство, а са в друга инженерна насока. Може и от това да идва разликата.
max
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1153
Регистриран на: 14 Септември 2009, 10:19:25
Благодарил: 50 пъти
Благодарено: 148 пъти

Re: Строителен инженер - кръстопът?

Мнениеот akssa » 16 Май 2014, 15:13:17

Търся строителен инженер за работа в Австрия...
akssa
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Март 2014, 17:50:52
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Строителен инженер - кръстопът?

Мнениеот makeno » 16 Май 2014, 15:31:12

И моето не е съвсем по темата, но...
Имам доста приятели и познати, които са от ХТМУ или ТУ София и си работят по специалностите си. Но познавам и такива, които не го правят. Може би в по-малките фирми е по-трудно да се пласира човек, но при големите от рода на Audi, Daimler, Bosch няма проблеми. Много е важно как ще мине интервюто, то е по-важното. А за да те извикат на интервю е важно мотивационното писмо.
Просто моите 2 цента...
В българския език няма дума в множествено число, която да завършва на й.
Аватар
makeno
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2132
Регистриран на: 29 Ноември 2005, 01:00:00
Благодарил: 51 пъти
Благодарено: 118 пъти

Re: Строителен инженер - кръстопът?

Мнениеот max » 16 Май 2014, 17:43:39

makeno написа:Moже би в по-малките фирми е по-трудно да се пласира човек, но при големите от рода на Audi, Daimler, Bosch няма проблеми.

Невярно предположение, мен ме взеха точно в малка фирма, ние сме 12 инженера всичко на всичко, други длъжности общо взето няма, така че това е екипът.
max
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1153
Регистриран на: 14 Септември 2009, 10:19:25
Благодарил: 50 пъти
Благодарено: 148 пъти

Re: Строителен инженер - кръстопът?

Мнениеот BNikolova » 26 Юли 2014, 15:24:19

здравейте колега, :)

аз работя като инж.вече 5 години. Малко инфо и от мен, макар със закъснение:

1.Дипломите се признават 100%. Дори не е необходимо да се легализират. В Arbeitsagentur имат списък и с университети и УАСГ е сред признатите. Но трябва да са преведени все пак. Въпреки това се информирайте предварително, какво точно ви трябва.

2.Каквото и да сте научили "в най-добрият университет" ;) , тук това не е достатъчно. Аз също съм завършила въпросният и мнението ми е, че от там излизаме безпомощни. Но научаваме статика (или поне преди човек научаваше статика :) ) Тук това става ясно веднага и затова в най-общият случай ще започнете като току-що завършил уни стажант. Което е добре, защото ще започнат да Ви учат как се правят нещата. Стажант обаче означава и, че ще ви плащат много малко и ще "мизерствате", ако нямате други доходи.

3. Към бюрото по труда (Arbeitsagentur) има отделен клон само за инженери.

4. Идеята да завършите мастър в Германия е доста добра: той значително би ви облекчил положението, не на последно място, защото немците предпочитат завършили немски университети. И ще ви спести времето за стажа в БГ. Мастър във Fachhochschule върши чудесна работа и, освен ако не искате да правите докторатура, няма смисъл да се мъчите в университет. Знанията от Fachhochschule са много добри.

5.Съвет 1 : Ако няма да правите мастър, научете немски до ниво С1 преди да дойдете на работа тук. Сертификат В2 върши работа, но нивото на езика С1 върши още по-добра работа.Това има две предимства: първо тук няма да могат да ви попречат да го учите (немците имат някои нелицеприятни черти) и второ хората, говорещи добър немски получават моментално по-висок статут.

6.Съвет 2 : Помислете в каква посока да се специализирате: освен стоманобетон и статика, професията има още много разновидности и тук те се търсят. Например може да правите пожарозащита, или мениджмънт, да сте технически и тн.

Успех.

Потребители благодарили на автора BNikolova за мнението (общо 2):
RODYvelingrad
Рейтинг: 8%
 
BNikolova
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 27 Април 2009, 14:07:27
Благодарил: 2 пъти
Благодарено: 6 пъти


Назад към Работа, данъци и осигуровки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

  • Advertisement