• Advertisement

Пребиваване, език и работа в Германия

Форумът, който касае всеки!

Пребиваване, език и работа в Германия

Мнениеот unique_mirena » 5 Януари 2015, 23:31:03

Здравейте,
пиша темата с ясното съзнание, че информацията, която търся вероятно я има в този форум, но считам, че е уместно, тъй като някои от темите са доста разлати или са писани в по-дълъг период от време е вероятно да има промени. Имам нужда от актуална информация във връзка с ПРЕБИВАВАНЕ, ЕЗИК И РАБОТА В ГЕРМАНИЯ. На първо място ме интересува колко време мога да пребивавам в Германия без работа (3 или 6 месеца). С какви документи мога да се регистрирам там за продължително пребиваване. Има ли някакви условия за това? Какъв е реда да се регистрирам за участие в интеграционните езикови курсове? Колко време отнема да започнеш обучението? Ефективни ли са? Участието в такъв курс достатъчна предпоставка ли е, за да останеш в страната повече от гореспоменатия срок? Какъв е реда в даден момент да се регистрирам в немското бюро по труд за търсене на работа? Завършила съм икономика в България (бакалавър през 2008 година, магистър през 2009 година). Моля мнения да дават само наистина запознати хора, които по една или друга причина са се сблъсквали с тези въпроси и са наясно с отговорите. Благодаря предварително!
Последна промяна boyko123 на 6 Януари 2015, 08:40:51, променена общо 1 път
Причина: Главни букви в заглавието
unique_mirena
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 12 Октомври 2014, 21:19:50
Благодарил: 1 път
Благодарено: 0 пъти

Re: ПРЕБИВАВАНЕ, ЕЗИК И РАБОТА В ГЕРМАНИЯ

Мнениеот daisymm » 6 Януари 2015, 00:41:13

Здравей unique_mirena,

впечатлен съм от готовността да споделиш въпросите си пред широката публика на форума и ще се постарая да ти отговоря максимално подробно. Все пак голяма част от отговорите ми ще бъдат просто линкове към теми, в които дадения въпрос вече е дискутиран. За добро или лошо, точно по този начин се представя информацията във всеки един форум и човек трябва да инвестира време, за да отсее житото от плевелите.

unique_mirena написа:На първо място ме интересува колко време мога да пребивавам в Германия без работа (3 или 6 месеца). С какви документи мога да се регистрирам там за продължително пребиваване. Има ли някакви условия за това?

Най-грубо - до три месеца, без да ти се поставят каквито и да е условия. Над три месеца при следните условия:
 • гражданин си на ЕС и
 • имаш трудов договор или правиш Ausbildung
 • или си регистриран като Selbstständig
 • или си командирован тук
 • или си трудоустроен, пенсионер или просто човек без работа, но имаш необходимите здравно осигиряване и средства, удовлетворяващи изискванията за екзистенц-минимума
Повече информация в закона Freizügigkeitsgesetz/EU (FreizügG/EU) или на малко по-ясен немски в документа Rechte und Pflichten eingewanderter EU-Bürger in Deutschland.

До една/две седмици може нищо не правиш. Ако имаш адрес, на който си се установила, може още в същия ден да направиш адресна регистрация (Anmeldung) с лична карта (или паспорт) и доказателство за това, че си отседнала на дадения адрес (договор за наем, квитанция за платен престой в хотел и др.)

unique_mirena написа:Какъв е реда да се регистрирам за участие в интеграционните езикови курсове? Колко време отнема да започнеш обучението? Ефективни ли са? Участието в такъв курс достатъчна предпоставка ли е, за да останеш в страната повече от гореспоменатия срок?

Абсолютния минимум е:
 • да имаш адресна регистрация
 • да намериш организация, която да провежда курс в района, в които се намираш
 • да подадеш молба
Организациите в по-малките населени места правят 2 курса годишно с начало август-септември и февруари-март (5 пъти седмично по 6 часа). В по-големите населени места има повече организации, допълнителни съботно/неделни курсове и съответно повече възможни начални дати.

Колко ефективен ще е курса зависи 50% от състава на групата и 50% от преподавателя. При голям брой немотивирани участници за 5-6 месеца ще захапеш леко от ниво B1. Всичко друго е описано най-подробно в темата Интеграционни курсове.

unique_mirena написа:Какъв е реда в даден момент да се регистрирам в немското бюро по труд за търсене на работа? Завършила съм икономика в България (бакалавър през 2008 година, магистър през 2009 година)

Абсолютния минимум е:
 • да имаш адресна регистрация
 • да си запишеш приемен час при служител, с който да може да осъществите комуникация (на немски или друг език)
 • носене на предварително подготвените документи за образование/квалификация от България е голям плюс
По отношение на документи за образование/квалификация от България прегледай темите Признаване на БГ диплома и С българска диплома за бакалавър в Германия.

И непременно прегледай брошурите от линковете в темата Пътеводители за мигранти - първоначална информация за важни теми от ежедневието. Там кратко и ясно е отговорено на редица важни въпроси.


До скоро ...
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)

Потребители благодарили на автора daisymm за мнението (общо 2):
unique_mirenanovia
Рейтинг: 8%
 
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: Пребиваване, език и работа в Германия

Мнениеот Stanimira » 6 Април 2017, 12:23:35

Здравейте, имам следния проблем ще съм благодарна на някой ако ми отговори. В Германия съм в командировка от 5.03.17 с договор А1 от българска фирма . В Германската фирма никакви документи не съм подписвала. Искам да се запиша на езиков курс и ми трябва адресна регистрация но живея в жилище което се плаща от българския работодател. Нямам документ за наетото жилище . Мога да предоставя само лична карта и договор за работа . Какво бихте ме посъветвали да направя?
Stanimira
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 28 Март 2012, 21:37:00
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Пребиваване, език и работа в Германия

Мнениеот itzo » 6 Април 2017, 12:53:29

Ако жилището ти не се намира в някой от имигрантските ...ъъъ...съмнителни мравуняци, можеш да опиташ да се регистрираш в общината само с лична карта. Принципно обаче ще ти трябва vermieterbescheinigung, нещо такова:

https://form.hannover-stadt.de/pdf/meld ... tigung.pdf
Люди холопского звания — сущие псы иногда; чем тяжелей наказание — тем им милей господа.

Потребители благодарили на автора itzo за мнението:
Stanimira
Рейтинг: 4%
 
itzo
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2363
Регистриран на: 4 Февруари 2014, 13:43:36
Благодарил: 8 пъти
Благодарено: 248 пъти

Re: Пребиваване, език и работа в Германия

Мнениеот чнг » 6 Април 2017, 13:07:57

Stanimira написа:Здравейте, имам следния проблем ще съм благодарна на някой ако ми отговори. В Германия съм в командировка от 5.03.17 с договор А1 от българска фирма . В Германската фирма никакви документи не съм подписвала. Искам да се запиша на езиков курс и ми трябва адресна регистрация но живея в жилище което се плаща от българския работодател. Нямам документ за наетото жилище . Мога да предоставя само лична карта и договор за работа . Какво бихте ме посъветвали да направя?

Срамота, за 5 години регистрация , само 1 мнение [-( Попълни този формуляр и го изпрати https://www.goethe.de/resources/files/p ... chland.pdf .
Имаш здраве, имаш всичко :)

Потребители благодарили на автора чнг за мнението:
Stanimira
Рейтинг: 4%
 
Аватар
чнг
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 82
Регистриран на: 9 Март 2017, 14:46:55
Местоположение: На Авеню Арабски нощи 1
Благодарил: 14 пъти
Благодарено: 6 пъти

Re: Пребиваване, език и работа в Германия

Мнениеот Stanimira » 6 Април 2017, 16:12:23

itzo написа:Ако жилището ти не се намира в някой от имигрантските ...ъъъ...съмнителни мравуняци, можеш да опиташ да се регистрираш в общината само с лична карта. Принципно обаче ще ти трябва vermieterbescheinigung, нещо такова:

https://form.hannover-stadt.de/pdf/meld ... tigung.pdf

Много ви благодаря, пожелавам ви здраве ......
Stanimira
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 28 Март 2012, 21:37:00
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Пребиваване, език и работа в Германия

Мнениеот анел » 20 Януари 2020, 01:59:22

Здравейте, моля ако е някой е по запознат с изискванията за отваряне на малка фирма(Гевербе) на чрез Арбейтсамт да ми напише нещо.
Четох за някакъв бизнес план, който ти е нужен...
Какво друго?? в нета е на немски език и доста обширно инфото, бих се радвала, ако някой ми напише основните изисквания за откриване на малка фирма на Български език(че с немския език не сме чак толкова добре. Благодаря предварително ако някой и отговори.
анел
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 27
Регистриран на: 8 Февруари 2016, 11:29:02
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Re: Пребиваване, език и работа в Германия

Мнениеот ysmivka » 20 Януари 2020, 11:00:59

Изображение
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1857
Снимки: 349
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 100 пъти
Благодарено: 362 пъти

Re: Пребиваване, език и работа в Германия

Мнениеот анел » 20 Януари 2020, 13:27:04

Благодаря!
анел
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 27
Регистриран на: 8 Февруари 2016, 11:29:02
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти


Назад към Работа, данъци и осигуровки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

 • Advertisement