• Advertisement

Здравни осигуровки

Форумът, който касае всеки!

Здравни осигуровки

Мнениеот SuperFamous » 19 Юли 2017, 09:56:41

Здравейте,искам да попитам - до сега съм се осигурявал в България но в момента смятам да работя в Германия повече от три месеца и ме осигуряват тук.След три месеца в България ще ме водят с прекъснати здравни права,тук също(защото в Германия ми липсват още повече месеци).Какво се прави в такава ситуация?

И още един въпрос - получих писмо,че трябва да се регистрирам в Der LANDRAT ако искам да работя повече от три месеца и трябва да им нося снимка,паспорт,трудов договор и някакво удостоверение за здравни осигуровки някой по запознат,всеки ли се регистрира там когато работи повече от 3 месеца ?
SuperFamous
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 5 Юли 2017, 00:05:37
Благодарил: 1 път
Благодарено: 0 пъти

Re: Здравни осигоровки

Мнениеот higgsboson » 19 Юли 2017, 14:07:14

Отговарям ти на парче, дано ти помогне малко:

"След три месеца в България ще ме водят с прекъснати здравни права" - не е страшно. Ако те осигуряват в Германия, изискваш от немската ти здравна каса един формуляр (казва се Е-104, който няма нужда от превод/легализация). В него се казва, че здравните ти осигуровки се плащат в друга държава членка на европейския съюз. Въпросният формуляр се издава на място или си го поискваш по имейл и те ти го пращат в писмо по пощата с печат. Тоя формуляр се предава в България (офис на НАП), където ти сменят статута на "осигуряван в друга държава". Като си идваш през отпуската в БГ, ходиш на лекар с немската си здравна карта. Като се прибереш завинаги в БГ, подаваш разни декларации, че си се завърнал и почваш наново да се осигуряваш в БГ.

"в Германия ми липсват още повече месеци" - като идваш в ДЕ за първи път, най-вероятно няма да искат да им доказваш, че до сега си бил осигуряван в друга държава. Ако все пак ти искат да им докажеш, то изискваш от българския НАП формуляр Е-104 или едно Удостоверение за временно заместване на ЕЗОК, което при представяне в ДЕ означава, че до сега си си плащал осигуровките в БГ. Сиреч, в Германия никакви "още повече месеци" не ти липсват.

"получих писмо,че трябва да се регистрирам в Der LANDRAT" - еми, не е толкова сложно, каквото ти изискват им носиш, процедурата не е сложна. Удостоверение за здравни осигуровки дано си разбрал от по-горните обяснения какво може да бъде. Все пак, доста неща ще ти се изяснят от самосебе си, като дойдеш в ДЕ и почнеш да работиш. Или вече работиш? Дай повече информация, кажи за кой град става въпрос и ще ти се помогне - всеки е минал през тия процедури.

Потребители благодарили на автора higgsboson за мнението (общо 2):
noviaSuperFamous
Рейтинг: 8%
 
higgsboson
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 8
Снимки: 0
Регистриран на: 7 Юли 2010, 01:52:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Re: Здравни осигоровки

Мнениеот zlateto » 20 Юли 2017, 07:53:27

@SuperFamous, за втори път нарушаваш форумните правила:

7. Потребителите са длъжни да разгледат наличните теми преди да публикуват.


Независимо, че не е отговорено на даден въпрос, след като вече има отворена тема: смяна на данъчен клас, здравни осигУровки, детски надбавки и т.н., постваш питането си там! Търсачката не е за Украса! За 13 години ЗАЕДНО е писано и брисано, ама иска четене :study:

:arrow: Здравни осигуровки

:arrow: Плащане на здравни осигуровки?

:arrow: Формуляр Е 104 за възстановяване на здравните вноски
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”

Потребители благодарили на автора zlateto за мнението:
Mr.Bombastic
Рейтинг: 4%
 
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2819
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1197 пъти

Re: Здравни осигуровки

Мнениеот dinapd » 30 Май 2018, 10:32:15

Здравейте,
имам следния въпрос. Прочетох темите, но за да съм сигурна. Предстои ми да започна работа съвсем скоро, досега не съм работила в Германия и съответно нямам здравни осигуровки тук. Трябва ли предварително да се регистрирам в някое Кранкенкасе или това ще бъде направено от работодателя?
dinapd
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 16 Септември 2015, 16:49:55
Благодарил: 2 пъти
Благодарено: 3 пъти


Назад към Работа, данъци и осигуровки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

  • Advertisement