Края на миналата година обявиха insolvent спасиха се на косъм. От всички 20 работника в Süd West клона само 4 работихме и въпреки това ни записаха 3 месеца на kurzarbeit ( след много караници ни изплатиха разликите).....С една дума опитват се да ни преебат яко и по всякакъв възможен начин. Имам няколко въпроса:
1 имат ли право с задна дата да удържат пари от заплатата ми, пари от бензин които получаваме, или от дневните ми когато съм в командировка
2 ако ги принудят да ме уволнят ( ако откажа да работя например или да не вдигам телефона) какви ще са последиците за мен. От доста време искам да си повишат квалификацията и въпреки че немския ми не е зле да го подобря. Знам че единствено ако напуснеш сам имаш sperre 3 месеца в Arbeit Agentur.
3 имат нужда от мен за тази работа затова подозирам че ще ме разиграват. Нямам желание за курцарбайт -това ще рефлектира на обезщетението ми от Arbeit Agentur евентуално!
4 моля предложете подходяща идея за случая. Искам да напусна с възможно най малко негативи в последствие!
5 ако ме уволнят дисциплинарно ( засега плана ми е да не отида на работа и да не вдигам телефона няколко дена) могат ли да ми ударжат последната заплата. Гледах си договора не пише нищо конкретно.
Благодаря ви. Оценявам отговорите на всички