Страница 1 от 7

ДАНЪЦИ

МнениеПубликувано на: 5 Март 2004, 18:04:52
от valjo
Тук може да споделите опита си в правенето на декларацията за данаци (Steuererklaerung). Има доста възможности за възстановяване на известни суми. Прим. от разходи за транспорт, покупка на компютър или литература, работни дрехи, извънредни медицински разходи, издръжка на роднини в БГ (значителна сума !), допълнителни застраховки.
Аз в началото сам си попълвах декларацията. Но се опитах да изчета всичко възмозжно. След като не останах доволен от върнатото от финансамта, се обърнах към бератер. Той направи възражение и ми взе 130 евро, но ми възстановиха всичко - особено важно е признаването на издръжката на родители в БГ (за 2 души ти приспадат около 4000 евро от прихода). Тази година попаднах на един много добър софтуер - WISO Sparbuch 2004 (в AMAZON.de струва 30 евро). Освен простото попълване и калкулиране на данъка включва още маса неща: съвети и правни основания по всяка точка, вкл. необходимите документи; електронно изпращане на декларацията до финансамта и получаване на уведомлението през Интернет (Елстер); печат на декларацията и приложенията във форма, призната от амта; генериране на съпровождащи писма и възражения; проиграване на варианти; он-лайн актуализация на софтуера; добър сервиз (открих грешка и те бързо я отстраниха); и т.н. С много добри отзиви. Ще го пробвам тази година и ще ви дам информация.

ИЗДРЪЖКА НА РОДИТЕЛИ

МнениеПубликувано на: 5 Март 2004, 18:06:31
от valjo
За да признаят издръжката на родителите (може за всичките - и неговите, и твоите) трябва следните документи:
1. Удостоверение от пенсионното за получените пенсии на всеки - преведено на немски от официален преводач (с печат)
2. Удостоверение от родителите (казва се Beduerftigkeitbescheinigung), с което те потвърждават, че са получили сумата за издръжка (признава се около 2300 евро на човек за БГ), че са получили толкова и толкова пенсия (колкото е в документа от пенсионното), и че тази пенсия е недостатъчна за издръжката им. Този документ се превежда и легализира.
Аз го правя със свободен текст: "Долуподписаните родители, лични данни, адрес, пенсионери от дата, майка/баща на.., омъжен(а)
Удостоверяваме, че сме получили от сина си ... сумата .. за подпомагаме на издръжката ни. Получената пенсия за година .. е в размер ... (за всеки - тук се прилага и документа от пенсионното) и е недостатъчна за покриване на жизнените ни нужди"
Това се подписва пред нотариус, превежда се и се легализира. Тъй като това са официални декларации от тяхна страна, а Steuererklaerung е декларация от моя страна (за които се носи съответната отговорност), това им стига на тукашните финансови власти - досега не съм имал проблеми.
3. Доказателство за предоставената сума:
- При носене на ръка при пътуване до БГ: извадка от банковата сметка тук, от която личи че сумата е изтеглена малко преди пътуването (копие) и копие от паспорта, от където да личат печатите за влизане в БГ.
- При банков превод: авизото на банката, извършила превода и извадка от банковата сметка. В нареждането на банката трябва да се укаже че превода е за издръжка (Unterstuetzung in Geld fuer Unterhaltungsbeduerftigen). Един от двамата родители трябва да има в БГ сметка на негово име, до която се прави превода. Може и до друга сметка, но трябва да се доказва, че родителите имат достъп до нея.
По закон тези суми трябва да се правят всяко тримесечие, но на мен ми ги признаха при два пъти годишно.
От сумата на пенсията се приспадат разни неща, но това може да го направи бератер или със съответния софтуер (прим WISO).
Б. При смяна на работата (прим. от БГ в ФРГ) и смяна на местоживеенето първите две години се признава поддръжката на две домакинства. Но това важи само, ако част от семейството е останало в предишното жилище, т.е. в твоя случай не можеш да го ползваш.
И още нещо: ако работите и двамата, трябва да видите в коя Steuerklasse сте (3-5, или 4-4). Най-изгодния вариант се избира със софтуера или от бератера (той пак го прави със софтуер).

Pri bezraboten roditel - moga li pak da si wzema danucite

МнениеПубликувано на: 9 Март 2004, 14:45:46
от Mr.Bombastic
Zdrawej Valjo,
Dokolkoto sum informiran, pri bezraboten roditel moga da si wzema chast ot danucite. Po skoro wuprosa mi e kakwi dokumenti triabva da podgotwia. Bashta mi e bezraboten lekar s 2 specializacii - veche 3 godini. Sega si e nameril neshto, no na polowin den. Iska mi se pone za minalata godina da si wzema malko ot danuka obratno na towa osnowanie. Shte sum ti blagodaren ako mi dadesh neobhodimaat informacia. :-({|=

Безработен родител

МнениеПубликувано на: 9 Март 2004, 17:50:21
от valjo
По принцип няма значение с какво се занимава родителя - пенсионер, работещ, или безработен. Важно е колко получава - под 2396 евро годишно. Т.е. трябва документ за получените доходи - от пенсионно, бюро по труда, местния съвет, и т.н. И се процедира по същия начин, както гореописания. Трябва да декларираш, че той няма собственост, надхвърляща 15 500 евро (по закон).
Можеш да кажеш на баща си, че в момента в немските болници има страшен глад за лекари. Би могъл да се пробва, особено, ако знае немски...
поздрави

Re: Безработен родител

МнениеПубликувано на: 16 Март 2004, 00:48:06
от ivoo56
Това за 15000 евро собствност сигурно ли е?
Днес данъчния съветник ми даде 2 форми за целта, и в едната има въпрос за собствеността. При положение че този документ се заверява в Общината кой оценява стойността на собствеността? И коя община заверява документа (по местоживеене на родителите или мойта преди да отида в Германия)?
Ако някой търси формулярите за признаване разходите за подпомагане на родителите да се обади.

МнениеПубликувано на: 16 Март 2004, 10:14:27
от Mr.Bombastic
Ami i az sum tochno na tozi hal. Dadoha mi da widia kakwo predstawliawa deklaraciata ot strana na roditelite - edno izrechenie. No tuj kato te ne sa pensioneri a bezrabotni, triabva da se hodi niakude v BG - weroiatno v buroto po zaetosta i da se izwadi dokument che dohoda e bil edi kolko si. pri pensionerte e drugo dokolkoto razbiarm. Sega se chudia kak da obiasnia na bashta mi da izwadi tozi dokument i da plati za negowia prewod i liegalizacia okolo 30 lv pone. wse pak e bezraboten. Ivo ako mojesh daj oshte informacia kakwo triabva da se naprawi, za da mine po wuzmojno naj gladkia nachin tazi procedura. Blagodaria.

Re: Безработен родител

МнениеПубликувано на: 16 Март 2004, 14:43:26
от valjo
ivoo56 написа:Това за 15000 евро собствност сигурно ли е?
кой оценява стойността на собствеността?

Това за собствеността го извадих от закона, а го има и в моя софтуер (WISO). Досега аз нищо не съм декларирал на тази тема, защото го правя със свободен текст, а не с формуляр (който също не е официален).
А за оценка на имота може да се използва данъчната - тя е достатъчно ниска.

МнениеПубликувано на: 16 Март 2004, 22:55:55
от ivoo56
Mr.Bombastic
На мен също ми предстои попълването на тези документи, утре ще ги прата до БГ, ще мога да сподела опит, след като ми ги върнат. Единия формуляр е просто декларация от родителя, където пише колко пари е получил и се подписва, докато другия документ се заверява в Общината (или Префектура, ама това не знам какво е). Формуляра за общината се отнася не само за пенсионери, а и за работещи, безработни и др. Предполагам че важното е дохода да е достатъчно нисък (както пише по-горе във форума).
Бератера ми каз че се признават и следните неща:
-Двойно домакинство, ако част от семейството е било в БГ, докато аз сам бил тука.
- телефонни разговори с БГ, докато има 2-но домакинство
- Bausparvertrag
- razhodi po premestwaneto (az sam tuka ot minalata godina)
- razhodi po nemska shofiorska knizka
- mebeli i dr
Пък ще видим какво ще кажат тези от Finanzamta

A sega de

МнениеПубликувано на: 16 Март 2004, 23:16:01
от Mr.Bombastic
Znachi wtoria dokument - ot obshtinata - se izdawa ot BG ili DE - sorry ama ne moga da razbera. Az ostanah s wpechatlenieto che ot BG, no ot twoia posleden post imam chuwstwoto che ne sum razbral.
Pozdrav i blagodaria predwaritelno!

Издръжка на родители

МнениеПубликувано на: 18 Март 2004, 10:30:04
от valjo
Здравей, Ivoo56.
Тези два формуляра на какъв език са. Доколкото разбирам, ти си ги пратил от Германия. В България се попълват. Единият (декларацията)се подписва от родителя. А трябва ли да се преведе на немски и да се легализира? Другият се попълва от родителя и се заверява в общината. Той на какъв език е? Ако е на български, трябва ли също да се преведе и легализира? Ако е на немски, как ще го заверят в общината? Или и двата документа са на два езика - немски и български?
Имаш ли ги тези документи на файл да ми ги пратиш или някакъв интернет линк за тях?
поздрави

МнениеПубликувано на: 22 Март 2004, 22:00:46
от Gybaria
Еваларката, Вальо!
Едно ГОЛЯМО благодаря за полезната информация!

eha

МнениеПубликувано на: 1 Април 2004, 12:22:20
от kukla
bravo valjo, javno tova ti e rabotata - da poddurjash ogunja topul vuv foruma. za koeto ti i blagodarja. polezen si!!!!! super!

Otgovor!

МнениеПубликувано на: 1 Април 2004, 21:54:57
от jessybg
Valjo strahoteh e softuera ve4e go izprobvahme.Popalva6 si formuliara na komputara i ako se razbere6 s tia ot finanzsamta moge dori i po internernet da go izprati6.Nie go izpratihme po po6tata tui kato na nas ni otkazaha po internet.Sled tova gore dolu sled 9 dni polu4ihme pismoto.

МнениеПубликувано на: 2 Април 2004, 09:28:12
от valjo
Изпращането по Интернет (Elster) няма как да ви бъде отказано, освен ако е някой амт, дето още не се е вързал с Elster. Но това НЕ спестява изпращането по пощата на сбитата форма на декларацията и разните документи за разходи. От тази сбита форма амтът взима кода, с който може да изтегли данните от Elster.
А за отговора след 9 дни - това е направо фантастично! Аз чакам с месеци!

Otgovor!

МнениеПубликувано на: 2 Април 2004, 10:51:15
от jessybg
Ako iska6 da NE4aka6 s meseci triabva da pobarza6.Mnogo e udobno i mnogo barzo stava.