Страница 1 от 4

Меркел вдига бариерата за наши инженери

МнениеПубликувано на: 25 Август 2007, 08:34:51
от wifi
Меркел вдига бариерата за наши инженери
в-к Труд

Германия вдига бариерата за работа на специалисти от 12-те новоприети членки на ЕС, включително и България, съобщи вчера канцлерката Ангела Меркел на пресконференция.
Така Германия, която през първите 6 месеца на т.г. за пръв път от почти 20 години има бюджетен излишък, се стреми да преодолее недостига от висококвалифицирани кадри.
На първо място става въпрос за електро- и машинни инженери.
Разхлабването на режима за работа започва от 1 ноември т. г.
Пада и изискването, ако за едно и също място кандидатстват чужденец и немец, да бъде предпочитан вторият. Фирмите получават правото сами да определят кого да назначат, изхождайки единствено от квалификацията на кандидата и собствения си интерес.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
в-к Капитал
Германия отваря пазара си за източноевропейски инженери

През ноември Германия ще отвори трудовия пазар за инженери от страните в Източна Европа заради проблема с липсата на квалифицирани специалисти. Това съобщи днес германското правителство, цитирано от агенция Ройтерс.

Кабинетът реши да улесни процедурата за установяване в страната на чужди инженери и да намали пречките за работа в Германия на студенти от други страни.

Тези условия ще важат само за хора с инженерни специалности от 12 източноевропейски страни-членки на Европейския съюз.

Индустрията в Германия отдавна алармира за проблема с инженерните кадри. Особено голямо е търсенето на електроинженери и специалисти в механиката. Според ново изследване, поръчано от правителството, недостигът на квалифицирана работна ръка коства на Германия 20 милиарда евро или 1% от брутния вътрешен продукт годишно.

Представители на чешкото правителство коментират, че решението е единствено в полза на германския трудов пазар, но не решава въпроса с пълното отваряне на пазара за работници от Източна Европа.

Ройтерс напомня, че Германия ограничи движението на граждани от новите страни-членки на ЕС, когато те се присъединиха през 2004, заради опасения от прилив на имигранти, които ще задълбочат проблема с безработицата. Въпреки натиска от страна на бизнеса, през 2006 забраната беше удължена с още 3 години.

МнениеПубликувано на: 25 Август 2007, 08:53:35
от azbuk
немски линк има ли някой, че съм Тома Неверни?

МнениеПубликувано на: 25 Август 2007, 10:16:27
от farwla
Не ясно дали вече е напълно официално....
http://www.info4alien.de/cgi-bin/forum/ ... 942284/1#1

МнениеПубликувано на: 25 Август 2007, 20:47:44
от satbradar
:) да......... на следва6тите избори бъдете сигурни 4е 99% от електро и механо инженерите + околните им НЯМА да гласуват за баба Анжела. :) :) :)
няма на4ин -просто сте им спаднат заплатите..............

Глупостите 4е недостигали инженери са дрън -брън.Недостиг има на такива дето желаят да работят за малко кинти.
Като не има стигат кадри то и в момента могат да си намерят хора колкто си искат и от кадето си искат - пи6е си в закона оба4е 4е сте ТРЯБВА да пла6тат минимум 85 000 на година. Е да ама не....... за толкова кинти и бая немци сте се втурант да заемат незаетите работни места но проблема е 4е фирмите има требва някои които да опава каи6а за малко кинти. :)

МнениеПубликувано на: 25 Август 2007, 21:07:14
от velingrad
satbradar - за доста хора, дори "малко" пари са повече от това, което могат да мечтаят в момента, или?

МнениеПубликувано на: 25 Август 2007, 21:50:54
от makeno
satbradar написа::) да......... на следва6тите избори бъдете сигурни 4е 99% от електро и механо инженерите + околните им НЯМА да гласуват за баба Анжела. :) :) :)


Е те нали са двете партии в коалиция :)Няма да гласуват за зелената партия я :)

МнениеПубликувано на: 27 Август 2007, 12:07:12
от satbradar
velingrad написа:satbradar - за доста хора, дори "малко" пари са повече от това, което могат да мечтаят в момента, или?

Разбира се 4е е така- аз не казвам 4е 4овек не трябва да се възползва -просто искам да кажа 4е трябва да се 4ете между редовете.

това което правят сега немците отдаван е изпробвано и функционира в Канада ,Америка и ваобсте така наре4ените иммигрантски страни.

1- новобранеца е винаги новобранец- новите в мнозинството си нямат само4увствие и сравняват заплатата дето сте им дават в Немско с тва дето са взимали в родината и и в 99% разликата в цифрите е в пъти.
2-в закона от 2005 уми6лено премахнаха минумума дето се пла6та на4ужденците -едно време за нас за зелената карта бе6е сетнато -ама сега няма -колкото му датат и тва е.
3- ефекта от това е състо 4е о4акванията на фирмите са ве4е 4е сте пла6тат по малко-на теория има кандидати които сте са съгласни да ба4кат за по малко и така фирмите няма да са склони да дигат парите.
4- немците видяха 4е в УК си подобриха головата разлика като пуснаха изто4няците да ба4кат и съответно следват тоя път и те
о4акванията са 4е англетата се отворят вси4ко и за Бг и мамалигарите така 4е трябва да се барза за да не останат с с ни6то.

На немско му трябва евтина работна ръка( както и на всякаде) но политицте които служат на бизнеса трябва да балансират с обстественото мнение.

МнениеПубликувано на: 1 Септември 2007, 11:43:00
от diplomkaufmann
Много съм любопитен как ще променят закона - нещо, за което шумят още от 1999.
Но нямат смелост да го направят. Обикновено много говорят, а резултатът е нула. Но това си е тяхна работа - изпуснали са много мозъци (чужденците, завършили в Германия са хора от пиле мляко), които най-вече предпочитат САЩ, Канада и Англия.

МнениеПубликувано на: 4 Септември 2007, 09:47:53
от bknf
satbradar, имаш ли представа от тая област – инженерните услyги, дали има толкова много „добри“ български инженери, или може би не се търсят точно такива..?

МнениеПубликувано на: 4 Септември 2007, 11:58:12
от satbradar
bknf написа:satbradar, имаш ли представа от тая област – инженерните услyги, дали има толкова много „добри“ български инженери, или може би не се търсят точно такива..?

Какво има6 в предвид с инженерните услyги.......
Относно това какво Бг хората могат да предложат - 4асти4но може би да.В доста свери на софта -стот софта си е софт .Несто на С си е на С и на луната и така нататка.
Оба4е в другите сфери е по трудно - това е моито мнение формирано по мои опит. Не 4е на6те хора а ло6и -няма такова несто - проблема е 4е в Бг се занимават с други проблеми абсолутно разли4ни от тия в Немско.
сте се опитам да дам 1 пример от моита област:
В бг не знам фирма дето да произвежда изделия с 32 битов МЦУ - да кажем 500 000 до милион на година- с краина цена 100евро .Ама в немско има много такива и хората дето го правят трябва да мислят така 4е да се изцеди цената стто ако даде6 с 50цента по дебела цена на изделие - губи6 сделката.
В Бг са малки сериите и дали цената сте е с 5-10 евро пове4е е без зна4ение стот краината цена на пар4е е в пъти пове4е.

И наи накрая но не по важаност-тия 500 000 броики правени в Де ТРЯБВАда са с 100% ка4ество -вси4ко дето отива при клиента да е Ок за 2 години гаранция стот грубо казано ако даде дефект и се варне като рекламация кажи ре4и няма пе4алба ве4е от него.

МнениеПубликувано на: 4 Септември 2007, 19:20:08
от bknf
Да точно тва имах предвид, че там хората сигурно се занимават с други неща.
Инж. услиги = решаването на технически пртоблеми, създаване на продукти и т.н. от областта на машиностроенето, eлектротехниката и други такива.

МнениеПубликувано на: 4 Септември 2007, 20:18:27
от nightrain
добре де аз от цялото говорене по медиите и от написаното тук не можах да разбера едно, какво се променя след ноември и с какво се подобряват 6ансовете на българските инженери? единствено изискването че при кандидатстване на немец и българин фирмата сама избира ли? да обобщим - демек предимството, което един български инженер би имал, е да се съгласи да работи за по малко пари ли?

МнениеПубликувано на: 5 Септември 2007, 20:14:51
от bknf
Май така изглежда. Дали пък така не се опитват да смъкнат заплатите на определени кръгове немски инженери – "недей много да искаш, щото ето ги къде са ония"…Иначе за другото ще се разбере от ноември.

МнениеПубликувано на: 19 Септември 2007, 09:33:59
от satbradar
bknf написа:Май така изглежда. Дали пък така не се опитват да смъкнат заплатите на определени кръгове немски инженери – "недей много да искаш, щото ето ги къде са ония"…Иначе за другото ще се разбере от ноември.

То това е според мене главната цел.
опита с Зелената карта показа 4е даже и наи лесно трансвериранта сфера като софтуера -просто няма такива хора които да паснат на работодателя а никои работодател не пла6та пари да се у4и някои .

То ако има хора в Бг или кадето и да е от Ост блока дето могат да права тва дето немците искат то тия хора са си добре плaтени и там дето са и много трудно сте ги накара6 да се преместят.

МнениеПубликувано на: 20 Септември 2007, 12:35:09
от diplomkaufmann
Много точно си го казал, satbradar. Една проста сметка показва каква би била заплатата на един програмист в България и Германия.

В Германия: 44К брутна на година за човек с година опит без напъване - означава 2000Е нетна на месец + 300E рентенферзихерунг, което обаче не подлежи на връщане, защото сме вече в ЕС (т.е. трябва минимум 5г. бачкане, за да получиш мижава пенсия при навършване на 67 от 200Е - т.е. чиста загуба)
Т.е. 2000Е нетна, от която вадим наем около 500Е, за да можем да сравним с България, където всеки притежава имот. Остават 1500Е като база за сравнение.

В България: минимум 1500 лв. нетна (в САП) - без напъване, ако имате 1г. опит.
Пенсия няма да има, защото дотогава ще са обрали отново пенсионния фонд.

Един чех беше казал, че би заминал за Германия, ако му плащат поне двойно повече. Т.е. ако се разсъждава така, по-добре е, ако нямате собствен апартамент и живеете при родителите си, с които в 90% от случаите не се разбирате, по-добре заминете, защото 2000Е е над два пъти повече от 1500лв. X 2.


8)