• Advertisement

Допълнително осигуряване на старини

Форумът, който касае всеки!

Допълнително осигуряване на старини

Мнениеот velingrad » 2 Октомври 2007, 09:49:24

В тази Тема, би било добре да споделим, възможности и препоръки за осигуряване - допълнително. За много от тук присъстващите, "има много време още" - да ама не. Решените да се застоят, на територията на Германия, трябва от рано да помислят по тези въпроси. Като пример - Riester-Rente.
Тъй като, не един или двама, вече са се сблъсквали с тази тематика - споделяйте на воля.
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Мнениеот giospo » 2 Октомври 2007, 15:04:05

Трябва да ти дам пълно право.Много от българите не се замислят по този въпрос.Бих ви предложил да си направите една Цузацрентеферсихерунг,която си струва дасе направи когато човек е осце млад.Освен това има предимството,че е също така един вид капиталанлаге.След навършване на 65години,се изплаща наплатената сума плюс %лихва и бонус или наведнъж или под формата на месечна пенсия върху staatliche rente.Добра алтернатива също е Бауспарфертраг,които има валидност 7 години,като всяка година държавата ти подарява 100 eu,които се натрупват плюс цинцзаца..Мислете ,защото от държавната сте получем някаква мизерия..
Аватар
giospo
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 22 Август 2007, 00:00:00
Местоположение: sankt peter ording/Burgas
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот RoBlitz » 2 Октомври 2007, 17:11:48

Трябва да си призная, че в това отношение съм си избрала възможно най- лекия път. Тъй като много не ме бива в сметките, пък докато сравнявам различни предложения и рамки на застраховки по скоро се изнервям, се доверих на помощта на MLP.

Може би повечето от вас са чували за тях. Аз попаднах на MLP чрез един семинар за подготовка на Bewerbungsunterlagen. Те често така си зарибяват клиентите още "от малки" тоест докато са още студенти, с идеята, че като завършат тези студенти ще печелят повечко и ще отделят достатъчно за осигуровки.

Та си имам моя Berater към MLP. Той 100% знае, кои са най- добрите предложения на пазара, освен това знае кои осигуровки са по- скоро неизбежни и спешни и кои мога да сключа след като наистина печеля по- добрите пари 8) И на всичкото отгоре може да ми я сдъвче тая информация тъй на дребно, че чак аз да го разбера перфектно какво ми казва:)))
Аватар
RoBlitz
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 7 Март 2007, 01:00:00
Местоположение: Bonn
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот giospo » 2 Октомври 2007, 17:38:17

Моля,не забравяй каква е темата.Говорим за пенсионно осигуряване. Първо си задай въпроса ,искаш ли да се пенсионираш тук или....а за твоя berater ,той познава всички тарифи,все пак е немец,нали.?Пожелавам ти много щастие!!!
Аватар
giospo
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 22 Август 2007, 00:00:00
Местоположение: sankt peter ording/Burgas
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Допълнително осигуряване на старини

Мнениеот lu_bg » 20 Декември 2008, 12:08:22

Здравейте,
днес ми е ден за застраховки... сключвах разни договори и т.н., но искам да ви попитам дали някой вече си е направил Riester-Rente Vertrag как го избрахте и най-общи неща. Аз все още се чудя струва ли си, сигурно ли е... както виждате не съм особено наясно и ако някой има опит ще се радвам да го сподели.

Надявам се година по-късно да сте по-активни в темата ;-)
Аватар
lu_bg
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 206
Регистриран на: 27 Май 2007, 00:00:00
Местоположение: München
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 6 пъти

Re: Допълнително осигуряване на старини

Мнениеот Mony60 » 20 Декември 2008, 15:29:32

Здравей lu_bg,
конкретно на въпроса струва ли си Riester-Rente, отговорът е jain( ja und nein)!
Проблемът е, че когото и да запиташ ( Bankberater, Steuerberater, Versicherungsmann), всеки ще ти каже, че си струва, защото той има полза от всеки сключен договор. Ако запиташ държавата и тя ще ти отговори същото, защото и тя има някаква полза от цялата история, и не случайно поощрява с бонуси.
Като дават по телевизията предавания на тази тема се заслушвам, защото разчитам на "неутрален" съвет от експерти по въпроса. Веднъж един политик от SPD( мисля, че беше Hr.Lauterbach) каза, че особено си струва за хора с малки пенсии( получавали ниски заплати, имащи прекъсвания на трудовия стаж по разни причини и т.н.) и тази допълнителна рента им "запълвала" собственната до едно що-годе нормално ниво. А такива, които цял живот са работили с високи заплати и получат пенсии над средното ниво, те нищо не вземали от тази Ристер-рента, тъй както са плащали в хазната. Питах моя Bankberater дали е вярно това и той ми призна, че е вярно.
Така, че всеки трябва сам да си направи сметката дали в неговия конкретен случай си струва. За млади хора, които са в началото на трудовия си стаж, за млади семейства с повече от 1 дете, явно че си струва. Младите не бива да подценяват опасността от безработица или непредвидени заболявания. Те също могат да объркат плановете.
Весела Коледа на всички и успех през Новата година! :santa:
Аватар
Mony60
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 747
Регистриран на: 13 Юли 2008, 00:00:00
Местоположение: Bayern
Благодарил: 147 пъти
Благодарено: 184 пъти

Re: Допълнително осигуряване на старини

Мнениеот lu_bg » 21 Декември 2008, 18:37:58

Mony60, благодаря за отговора, на мен лично ми помогна!
Аватар
lu_bg
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 206
Регистриран на: 27 Май 2007, 00:00:00
Местоположение: München
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 6 пъти

Re: Допълнително осигуряване на старини

Мнениеот Niggy » 24 Декември 2008, 19:09:44

Не претендирам, да съм експерт, но имам малко информация по въпроса.

С държавната пенсия е трудно да се изкарат старините - често се оказва, че всъщност ще получавате доста по-малко, отколкото сте сметнали. Различните видове private rente си имат предимства и недостатъци. Riester-Rente е добър продукт заради големия процент Förderung. За хора, които получават ниски до средни заплати е перфектно. При Riester още с 10 евро може да се получи цялото Förderung. Това важи за семейство с две деца и брутен доход 1500 на сключващия договора. А Förderunga никак не е малък и почти винаги процентите са двуцифрени. Grundförderung -154, Kind - 185, Kind (ab 2008 geboren) - 300. Други предимства на Riester пред например Rürup и Private Rentenversicherung е факта, че Riester е Hartz IV sicher. Тоест в случая, че сте безработен и се наложи да получавате Hartz IV няма нужда да харчите натрупаната във вашия Riester Vertrag сума. В случай, че имате private Rente и в по-напреднала възраст (да речем 55) се наложи да получавате hartz iv то тогава вие сте задължени по закон първо да живеете от натрупаното в private rente и чак след като е aufgebraucht се получава Hartz IV - което е кофти ситуация. Спестяваш цял живот и на 67 нямаш нищо.
Друг плюс - Riester може да се използва и като bauvertrag за строеш, или закупуване на жилище. Това важи обаче само за жилище, което е за ЛИЧНО ползване. Ако закупите жилище с Riester трябва да живеете в него. Не може да се отдава под наем. Може да се продаде, ако с парите получени от него се закупи друго жилище в BRD.
Друг вариант да се използва Riester е за така наречнето betreutes Wohnen im Alter тоест Altersheim.

И да, както каза Mony60, този вариант е оптимален за хора с ниско до средни доходи и малди семейства, особено с повече от 1 дете. При хората с високи доходи не става въпрос за Vermögensaufbau каквато е целта на Riester, а Vermögenssicherung и те често инвестират в Fonds например.

Verglecihen lohnt sich! Разпитвайте из банките и различните Versicherungsgesellschaften. Някои варианти на Altersvorsorge са нарпавени така, че Beitrag-a се плаща от брутната заплата. И с добър Berater може да се получи така, че да внасяте 100 евро, а да получавате само 20 евро по-малко бруто.


Далеч от Sparkasse и банки, които финансират големи обществени проекти. Хората са си напатили от тях. Отиват да си искат парите от bausparvertrag-a и ги връщат с обяснението - "В момента вашия бундесланд строи ____ и няма пари в касата. Елате след една година.

П.П. Вярно е, че Versicherungskaufmann печели от вашия договор, но е вярно също, че печалбата му зависи и от вашата печалба - ако получавате висок Förderung то чистата сума, която получава дружеството е по-голяма и той получава по-голяма сума. Независимите дружества като MLP и OVB предлагат много продукти на различни дружества и са доста добри.

100% съм забравил нещо, или нещо вече не е актуално


П.П.П. Интересн продукт за хората, които работят Minijob е Minijobrente на Volksfürsorge. Както знаете, Minijob предполага Arbeitszeit от порядъка на 40-50 часа месечно и доход до 400 евро. При minijobrente се работи да речем 10 часа повече и тези пари не се облагат с данъци а отиват за пенсионно осигуряване.

Пример:
Доход 400 евро
Работно време - 40 часа месечно (10 евро на час)
Двадесет години работа - Полагаема месечна пенсия - 60 евро!

Същия пример, но с 10 часа допълнително за minijobrente се получава пенсия от 190 евро. Пак е малка сума, но зависи оз възрастта, колко време се работи и тн.

Между другото, работодателя има сметка от minijobrente, защото работите повече, а разхода му за час работа е по-малък.

Надявам се, да съм бил полезен.

П.П.П.П. При някои дружества първия Beratungsgespräch е безплатен. За OVB съм сигурен. Внимателно с банките - те са на централно планово стопанство малко. ПОлучават нареждане от централа с норма за вид договори, които трябва да продадат този месец и често работят в свой, а не ваш интерес. Сравнете поне 2 независими едно от друго мнения на компетентни хора.
Аватар
Niggy
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 15 Февруари 2007, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Допълнително осигуряване на старини

Мнениеот Mony60 » 11 Март 2009, 15:32:44

На вниманието на всички, които се интересуват от Riester-Rente!
Снощи по ARD имаше предаване Plusminus, в което се засегна тази тема. Дадоха случаи на млади хора, които са внесли над 2000 евро, а на Kontoauszuga им стои сума от над 1000 евро, т.е. по-малко от това, което са внесли в действителност. Моментна загуба до -41%. Те разбира се възмутени питат как е възможно такова нещо. Оказва се, че повечето от съветниците, които сключват тези договори, умишлено премълчават тази подробност, а има и некомпетентни сред тях. Die Verbraucherschutzministerin се е заела сериозно с темата и се готви нов закон, в който ще задължават съветниците да упоменават не само положителните, а и отрицателните страни на всеки сключен договор. Освен това не всеки ще може да се нарича Berater, а само ако притежава съответните квалификации. Накрая беше въпроса как да постъпят разочарованите от договора. Съвета беше: nicht kündigen, sonst kündigt man auch die Garantie! А гаранцията се състои в това, че по закон като изтече договора, са длъжни да изплатят поне това, което е било внесено+ евентуална печалба.
Надявам се да съм била полезна на някого!

Потребители благодарили на автора Mony60 за мнението (общо 2):
daisymmLom3600
Рейтинг: 8%
 
Аватар
Mony60
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 747
Регистриран на: 13 Юли 2008, 00:00:00
Местоположение: Bayern
Благодарил: 147 пъти
Благодарено: 184 пъти

Re: Допълнително осигуряване на старини

Мнениеот Lea » 9 Април 2009, 11:30:45

Здравейте, четох темите във форума, но така и не ми стана ясно защо Riester е по-подходяща за хора с малки доходи. Нали човек си плаща сам за себе си някакви пари и после получава това, което е платил, плюс Zulagetata от държавата. Зулагатата са различни и може да се окаже, че един с по-малка заплата взима пълно Zulage, а друг с по-висока получава по-малко , защото не внася 4%, а по-малко. От това ли идва предимсвото на Riester за хората с по-малки доходи или има нещо друго?

И още едно въпросче- кога според вас е добре човек да сключи договор за Altervorsorge- 25-30-35-40 години?
Аватар
Lea
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 139
Регистриран на: 15 Юли 2008, 00:00:00
Благодарил: 9 пъти
Благодарено: 18 пъти

Re: Допълнително осигуряване на старини

Мнениеот estira » 10 Април 2009, 11:04:43

Точно така. Роля играе също и фактът, че при изплащането на пенсия, от цялата сума се приспадат данъци и колкото повече си влагал, толкова повече данъци ще плащаш. В този ред на мисли не забравяйте да включвате застраховките си към Sonderausgaben в годишната данъчна декларация. За тези, които печелят повече, си заслужават другите модели на спестяване. От Riester профитират най-вече млади хора с колкото може повече деца, защото получават най-големи добавки.

Колкото по-рано се започне с допълнителното подсигуряване на старините, толкова по-добре. Още повече, че всяка година се измислят нови и нови допълнения, които най-често намаляват ползите от нещо такова.

И още - съветник от MLP не е гаранция за обективност и безпристрастие. Най-голямата гаранция са собствените очи, уши и уста. Приятно пенсиониране, ако изобщо го доживеем!
Ich hab keinen Bock mehr. Bin zaubern.
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 4929
Снимки: 275
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Благодарил: 699 пъти
Благодарено: 426 пъти

Re: Допълнително осигуряване на старини

Мнениеот lubo_kranchew » 10 Април 2009, 13:49:15

Най-после един, който да каже и недостатъците. :) Според мен най-добре е изобщо да не се прави допълнитлно осигуряване.
1. Голяма част от парите, които влагате отиват за заплати и други разходи на застрахователната компания.
2. Не е ясно дали ще доживее човек, пък и да доживее се питам за какво ще са му десетки и стотици хиляди евро на 65-годишна възраст (ако ги вземе на веднъж). Даже и деца ако има човек, те ще са тогава около 40-те, т.е. ще са си взели най-вероятно живота вече в ръцете.
3. Ако ви потрябват парите по-рано, то ще вземете далеч по-малко от кокото сте вкарали със сигурност.
4. Ако се отчете инфлацията, покупателната стойност на държавната пенсия ще е след 35 години около 500 евро днешни пари, с толкова пари би се живяло пре доволно поне в половината държави в света.
5. На всеки 6-7 години се случва или предизвиква по една икономическа криза, която не само глътва печалбите, но част от спестното.
6. Да не забравяме данъците, таксите, комисионните и т.н.
7. Алтернтивите: Образование, повече забавления докато сме млади, депозитите в българските банки с около 7-11% лихва, върху която няма данъци и т.н.
http://youtube.com/watch?v=Ur6Lxi8RNb4
Crosby's hard wrist shot fooled San Jose goalie Brian Boucher to a 2-1 victory over the Western Conference-leading Sharks :)
You have to expect things of yourself before you can do them.(Michael Jordan)
Аватар
lubo_kranchew
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 869
Регистриран на: 18 Декември 2005, 01:00:00
Местоположение: 66 Mario Lemieux Pl, Pittsburgh, PA 15219, USA
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 7 пъти

Re: Допълнително осигуряване на старини

Мнениеот Ronin » 30 Ноември 2009, 17:35:40

Човек винаги трябва да има спестявания но не повече от пари да искара една година с тях.
Всичко останало са затворени активи, които НЕ носят печалба. Не се лъжете по лихви! - те се покриват от инфлация и икономически кризи.
Купувайте активи или създавайте такива - колите и жените са пасиви :)
Вместо да живеете под наем следващите 20 години вземете имот на изплащане. Лихвите за банката са винаги по-малки от наемите. Небенкостен са си напълно отделно нещо и няма значение дали плащате лихви или наем.

Когато станете на възраст за пенсия и имота изплатен поне няма да плащате вече наем и малкото доход от пенсия ще си е добре. Като искате си продайте имота - ето Ви пари на куп за пенсия :) Можете да живете в по-евтина държава и да си живеете добре с капитала.

Т.е. докато сте в активна възраст трупайте активи а не спестявания. Правете бизнес за да можете по-късно да инвестирате. Не си мислете, че има вечен бизнес! Всичко е до едно време, всичко се променя, с това, с което сте успяли няма да преуспеете!!! Парите от бизнеса ги инвестирайте в друг бизнес. Влагане на пари в банки или застрахователни компании е въздух под налягане, същия дето издуха икономиката на Америка. По-добре купувайте акции на държавни фирми (ако фалират значи е фалирала държавата) които дават нисък доход но с процент по-висок от годишния лихвен процент. По-този начин не се печели но се съхранява стойността и се гарантита запазване на капитала (вложението).

За по-напредналите - влагайте в имоти. С 10 % от стойността на имота можете заедно с банката да купите имот и да го давате под наем. Най-сладки са многофамилните къщи където сумата от наемите е по-голяма от сумата на лихвите и средномесечните разходи по имота. В крайна сметка, наемите плащат лихвата (няма изплащане) и ви остава чист доход.
Ако събирате а не харчите парите можете даже да ремонтирате имота и така да му вдигнете себестйността.

Един ден просто Ви омръзва и продавате къщата, за да купите по-добър имот...

Просто мисли ... , не смятам, че има една формула за успех за всички но реших да споделя ...

Потребители благодарили на автора Ronin за мнението (общо 2):
Burgas83neo777
Рейтинг: 8%
 
Ronin
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 41
Регистриран на: 11 Януари 2006, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Re: Допълнително осигуряване на старини

Мнениеот satbradar » 9 Декември 2009, 11:54:12

Допълнителното осигуряване се нарича България или някоя друга страна с по нисък стандарт.... :mrgreen:
Ако се запази сегашния тренд (а то не виждам нещо да се промени )-фирмите да се махат от немско ,раждаемоста и да не се намалява но дори да остане на днешните равнища и пенсионерите да живеят до незнам си каква възраст +сегашната система на пенсии в немско- направо е кефеща преспективата ....... то и сега 3 ма работещи издържат 1 пенсионер - а след 20 години тия дет ще доживеят до пенсия им се очертава да надуват здраво кавала .
Така че в повечето случаи тия дет идват от някакви индиански страни като гепат някеква немска пенсиика колкото и да е мизерна сумичката ще е добра за родната страна тъи като колкото и да ни се иска стандарта на живот не се изравнява бързо между отделните страни .
Аватар
satbradar
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 962
Регистриран на: 14 Февруари 2005, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 16 пъти

Re: Допълнително осигуряване на старини

Мнениеот lady_any » 19 Декември 2009, 23:09:42

А какво ще стане с Riester-Rente, ако след известно време се върна в България? Германия ще продължава ли да плаща годишните държавни добавки към вноските?
lady_any
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 298
Регистриран на: 22 Юни 2008, 00:00:00
Местоположение: Düsseldorf
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Следваща

Назад към Работа, данъци и осигуровки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

  • Advertisement