• Advertisement

Основни швейцарски питания

Добре дошли на всички посетители от Швейцария

Основни швейцарски питания

Мнениеот I_Vsichki_Goli » 11 Септември 2006, 06:57:39

Дали ще се намери някой "швейцарец", който да е запознат с основните положения, свързани с работата и живота там (как седят нещата с данъците, застраховките, ей таквиз ми ти работи). Например дали има в интернет сметало за бруто/нето доходи, има ли такова чудо като семейна застраховка и т.н.
I_Vsichki_Goli
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1070
Регистриран на: 14 Юни 2004, 00:00:00
Местоположение: ...
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 6 пъти

Re: Основни швейцарски питания

Мнениеот CHBG » 13 Септември 2006, 08:39:40

I_Vsichki_Goli написа:Дали ще се намери някой "швейцарец", който да е запознат с основните положения, свързани с работата и живота там (как седят нещата с данъците, застраховките, ей таквиз ми ти работи). Например дали има в интернет сметало за бруто/нето доходи, има ли такова чудо като семейна застраховка и т.н.


Здравей

На всеки от въпросите, които задаваш, не може да се отговори с две-три изречения, а със страници. Ще се опитам в основни линии да задоволя донякъде любопитството ти.
Швейцaрия е доста консервативна страна. Преобладаващата част от жените все още не работят или ако работят, са заети на непълно работно време. Швейцарка с високо образование и професионален статус е изключителна рядкост. От гледна точка на българите тук швейцарците живеят доста затворено. Роднински връзки се поддържат символично, което се изразява в ходене на гости задължително след покана и то по повод на големи празници. Свободно време, почивни, празнични и ваканционни дни се прекарват в тесен семеен кръг сред природата или на излет.
По отношение на чужденците настроението не е много положително, тъй като след големия прилив на гастарбайтери от бившите югославски републики през 70те години на миналия век криминалността е взела необичайно високи размери в една иначе съвсем спокойна и уредена страна със стабилно закондателство и бързо, стриктно действащо правораздаване. Ето защо непрекъснато се вземат все по-рестриктивни мерки за допускане не само на чужденци изобщо, но и на чужда работна ръка от страни, нечленуващи в европейската общност. За българин е почти невъзможно да пристигне като турист и да си намери работа по различни причини, които са отделна голяма тема. Въпросът за разрешителните е също една огромна тема.
Калкулатор за изчисляване на бруто/нето доходи няма, защото данъчното облагане (вкл.и по трудов договор) се извършва след приключване на календарната година въз основа на подадена за цялото семейство данъчна декларация. Отчисленията от брутните доходи за всяко семейство са индивидуални и доста по-различни от познатите в България. Попълването на една данъчна декларация за едно семейство в трудоспособна възраст и с недвижима собственост е равносилно на счетоводно приключване на една малка фирма и изисква специални познания. Ето защо обичайна практика е попълването на данъчната декларация да се предоставя срещу заплащане на специализирана в извършването на такива услуги фирма.
Не знам какво разбираш под понятието "семейна застраховка"? Тук има огромна палитра от застраховки. Със застраховка срещу риск от злополука и смърт може да се осигури семейството при настъпване на споменатото в полицата застрахователно събитие. Освен това чрез частното фирмено пенсионно осигуряване (т.нар. стълб 2 - в България още непознато), което е отделно от държавното и е също задължително след навършване на 23 години и при надхвърляне на определена граница на доходите също е предвидена защита на семейството в случай на трайна инвалидност или смърт на лицето, осигуряващо доходите.
Надявам се донякъде да съм отговорила на въпросите ти. Ако още нещо те интересува, питай.
Аватар
CHBG
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 327
Снимки: 7
Статии: 1
Регистриран на: 31 Август 2006, 00:00:00
Благодарил: 32 пъти
Благодарено: 119 пъти

Мнениеот velingrad » 15 Септември 2006, 21:14:38

@I_Vsichki_Goli
Знам че държиш "швейцарец" да те "светне" как стоят нещата там, но намерих ТОВА и мисля че няма да ти навреди :wink:
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Мнениеот I_Vsichki_Goli » 17 Септември 2006, 16:16:39

Много ви благодарско. Получих отговори на доста от въпросите, които имах. Като имам нещо по-конкретно може да питам пак.
I_Vsichki_Goli
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1070
Регистриран на: 14 Юни 2004, 00:00:00
Местоположение: ...
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 6 пъти

ето един линк

Мнениеот mammamia » 25 Ноември 2006, 18:34:07

www.comparis.ch

http://www.comparis.ch/comparis/default.aspx

дава добра представа за цените и сравнява.Дава инфо за най евтините болни4ни каси,хипотеки ,тел . оператори и др. услуги
.
Аватар
mammamia
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 558
Регистриран на: 11 Септември 2006, 00:00:00
Местоположение: .
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти


Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement