loginn написа:Tell написа:beni43 написа:Привет
Какво следва след референдума
Според мен пряко и веднага - нищо.
Принципно обаче някои неща започват бавно да се променят по отношение на българите. Например лекарските дипломи ще се признават от 1 юни тази година.
Питането ми е най-вече към Tell, но ако и някой друг смята че има компетентно мнение, да заповяда.
И благодаря предварително за отговорите, дори и да са само за част от зададените въпроси!
Надявам се , че Tell ще се отзове на молбата и ще отговори.Не знам той откъде има информацията, че от 01.06.09 българските лекарски дипломи ще се признават в Швейцaрия. Тук давам link, който директно води към страницата на официалната швейцарска институция, отговорна точно за признаването на медицински дипломи, придобити в чужбина:
http://www.bag.admin.ch/themen/berufe/0 ... ml?lang=deКакто е видно изрично е споменато, че България и Румъния не принадлежат към онези страни, чиито дипломи автоматично се признават в Швейцaрия. Не е посочен и точен срок, в рамките на който този проблем ще бъде решен.
От опит обаче знам, че когато една професия е търсена на вътрешния трудов пазар, каквато е професията на медицинските сестри, работодателите без проблем получавата от Fremdenpolizei на собствения си кантон разрешително за работа на кандидата от чужбина.
Ако Вашата съпруга получи разрешително за едногодишно пребиваване в Швейцaрия поради работа (Aufenthaltsbewilligung Typ B), то Вие и Вашите деца ще имате право на разрешително за едногодишно пребиваване (също
Aufenthaltsbewilligung B), но без право на работа (с други думи основанието за Вашия престой е не работа, а придружаване на брачния партньор: на немски Familiennachzug). С такова разрешително при сегашната криза и предвид обстоятелството, че професията Ви не е толкова рядка, както Вие сам казвате, смея да твърдя, че шансовете Ви за намиране на работа в рамките на близките пет години са нищожни. Съпругата Ви като медицинска сестра ще получава в най-добрия случай около 6500 франка на месец, които са достатъчни за издръжка на едно четири-членно семейство в Швейцaрия на равнището на екзистенц-минимума. Рискът за преселване на цялото семейството си заслужава само, ако сте решили да напускате окончателно България с цената на много лишения и трудности. Желая Ви искрено упсех.