Raclette(Раклет)
Едно от най - традиционните швейцарски ястия се казва Раклет. Приготвя се от специален тип сирене, разпространен във Франция и Швейцария.
За приготвянето му е необходим специален електроуред подобен на парти грил, който може да се купи във всеки магазин, има най - различни вариации, но не е скъп.

Уреда представлява плот за печене, под който има реотани и под тях място за поставяне на подложките за сиренето. Реотаните нагрявам както сиренето, така и плота над тях.

Сиренето обикновено се продава нарязано, но ако не е се нарязва на резени с дебелина 5-6 мм. Предлагат се различни видове раклетно сирене - с чесън, с чер пипер, с червен пипер и т.н. Уреда се поставя в средата на масата и всеки си взима сирене, поставя си го на подложка и го пъха под плота. Сиренето се разтопява до желана от всеки степен. В чиния на всеки се сервират варени картофи (в магазините се продава специален вид) с кожата. Картофа се разполовява и върху половинките се изстъргва разтопеното сирене със специални дървени шпаклички.
Върху плота в същото време могат да се печат лучени кръгчета, чушки, тънки резени бекон, малки наденички. Лучените кръгчета могат също така да се поставят и върху сиренето и да се печат с него.
За гарнитура се поднасят малки кисели краставички, малки мариновани царевички, печени обелени червени чушки, маринован арпаджик, маслини.