• Advertisement

Швейцарска кухня

Добре дошли на всички посетители от Швейцария

Швейцарска кухня

Мнениеот Tell » 6 Януари 2007, 09:03:11

Идеята е да съберем рецепти и впечатления от традиционни швейцарски ястия.

Raclette(Раклет)

Едно от най - традиционните швейцарски ястия се казва Раклет. Приготвя се от специален тип сирене, разпространен във Франция и Швейцария.
За приготвянето му е необходим специален електроуред подобен на парти грил, който може да се купи във всеки магазин, има най - различни вариации, но не е скъп.
Изображение
Уреда представлява плот за печене, под който има реотани и под тях място за поставяне на подложките за сиренето. Реотаните нагрявам както сиренето, така и плота над тях.
Изображение


Сиренето обикновено се продава нарязано, но ако не е се нарязва на резени с дебелина 5-6 мм. Предлагат се различни видове раклетно сирене - с чесън, с чер пипер, с червен пипер и т.н. Уреда се поставя в средата на масата и всеки си взима сирене, поставя си го на подложка и го пъха под плота. Сиренето се разтопява до желана от всеки степен. В чиния на всеки се сервират варени картофи (в магазините се продава специален вид) с кожата. Картофа се разполовява и върху половинките се изстъргва разтопеното сирене със специални дървени шпаклички.
Върху плота в същото време могат да се печат лучени кръгчета, чушки, тънки резени бекон, малки наденички. Лучените кръгчета могат също така да се поставят и върху сиренето и да се печат с него.
За гарнитура се поднасят малки кисели краставички, малки мариновани царевички, печени обелени червени чушки, маринован арпаджик, маслини.

Изображение
Последна промяна Tell на 10 Юни 2007, 08:08:41, променена общо 1 път
What is said of a man is nothing. The point is, who says it.
---------------------------------------------------------------
Изображение
Аватар
Tell
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 664
Статии: 2
Регистриран на: 11 Ноември 2006, 01:00:00
Местоположение: Швейцария
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот mammamia » 1 Март 2007, 17:05:47

...
Последна промяна mammamia на 21 Април 2007, 05:39:47, променена общо 1 път
.
Аватар
mammamia
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 558
Регистриран на: 11 Септември 2006, 00:00:00
Местоположение: .
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Tell » 3 Март 2007, 08:41:14

Понякога сипват Кирш (черешова ракия) в чашки и си топят парченцата хляб първо в него, после в сиренето. При тоя вариант не съм сигурен дали бялото вино няма да отпадне от само себе си :D
What is said of a man is nothing. The point is, who says it.
---------------------------------------------------------------
Изображение
Аватар
Tell
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 664
Статии: 2
Регистриран на: 11 Ноември 2006, 01:00:00
Местоположение: Швейцария
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот velingrad » 3 Март 2007, 18:26:17

Ай и аз да се намеся в Швейцарска Тема :wink:
И Raclette и Fondue-то ги имам от години, но си мухлясват в мазето. Съгласен съм, че от една страна е (са и 2-те) доста удобно нещо, но заемат прекалено място в кухненските шкафове, и ги "изпъдихме".

п.п. Ако има навити, да ги опитат с мен на немска земя, нека се обадят :lol: Пък може и с обикновенна ракия, вместо Kirsch.
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Швейцарските пивоварни

Мнениеот Tell » 4 Март 2007, 07:56:59

Сайт с информация за швейцарските пивоварни.

Какви швейцарски бири харесвате?
Аз принципно не съм въодушевен особено от шв. бира, но има някои, които ми харесват повече, като например:
Klosterbräu Edeltrüb, а също и
Appenzeller Weizenbier
What is said of a man is nothing. The point is, who says it.
---------------------------------------------------------------
Изображение
Аватар
Tell
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 664
Статии: 2
Регистриран на: 11 Ноември 2006, 01:00:00
Местоположение: Швейцария
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот 4OKI » 4 Март 2007, 12:52:10

Добри бири са Cardinal , фабриката е във Фрайбург и Calanda, правят я в Гризон и е трудна за намиране по магазините.Имам 4увството,4е тук бирата се пие "кантонално" тоест всеки си пие бирата от района. :wink:
Аватар
4OKI
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 10 Януари 2007, 01:00:00
Местоположение: ..
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Tell » 4 Март 2007, 16:36:11

4OKI написа:Добри бири са Cardinal , фабриката е във Фрайбург и Calanda, правят я в Гризон и е трудна за намиране по магазините.Имам 4увството,4е тук бирата се пие "кантонално" тоест всеки си пие бирата от района. :wink:

Да, Calanda и на мен ми харесва, Cardinal ми идва най - обикновена. Има една, която мразя от сърце и това е Hürlimann. Вкуса и е все едно са киснали оловни пръчки в нея. :pukeleft:
What is said of a man is nothing. The point is, who says it.
---------------------------------------------------------------
Изображение
Аватар
Tell
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 664
Статии: 2
Регистриран на: 11 Ноември 2006, 01:00:00
Местоположение: Швейцария
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот mammamia » 4 Март 2007, 17:39:41

...
Последна промяна mammamia на 21 Април 2007, 05:41:33, променена общо 1 път
.
Аватар
mammamia
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 558
Регистриран на: 11 Септември 2006, 00:00:00
Местоположение: .
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Tell » 4 Март 2007, 18:07:44

mammamia написа:Не съм познаваЧ на бирата, но Calanda'та дава впеЧатление,Че се напиваш много "здравословно", на етикета пише "gebraut aus reinem Bergquellwasser".

А ти какво обичаш да пиеш, било то швейцарско, или по принцип?
What is said of a man is nothing. The point is, who says it.
---------------------------------------------------------------
Изображение
Аватар
Tell
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 664
Статии: 2
Регистриран на: 11 Ноември 2006, 01:00:00
Местоположение: Швейцария
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот Tell » 5 Март 2007, 05:07:59

mammamia написа:ABC
или преведено : Anything But Chardoney. :) ОбиЧам също Sauvignon blanc, по принцип бели вина, харесват ми австралийски ,Чилийски и Южноафрикански вина, защото съотношението каЧество/цена е ОК, купуваме също местни вина, защото сме на принципа Човек трябва да подпомага съседа си, а ние сме много помогливи :wink:
А и забравих една слабост към джин/тоник.
ПП.така като питаш да не подготвяш местно парти ? :lol:
И къде намираш Calanda, Че за нас е цяло приклюЧение да купим.

Ами Каланда пием най - вече, когато ходим в Graubünden, там се намира лесно. Ако държиш да я пиеш по - често, ето една верига магазини за поркане - http://www.drinksoftheworld.ch/, зависи къде живееш, но сигурно ще намериш подходящ магазин.
Наистина ли ти харесват швейцарските вина, ако си сложиш ръка на сърцето, Библията, или което и да е друго важно за теб място? :D
Аз ги намирам за меко казано странни. При тая зашеметителна грижа и треперене и баене, дето хвърлят по лозята, някак си успяват да направят вина, които почти само те си пият. Да не говорим, че естествено са по - скъпи определено от френските. А тия тенекиени капачки с винт, дето ги слагат дори и на скъпите им вина, направо ми късат сърцето. То бива да си циция, ама това бяло тенеке силно ме изморява. Въобще да имаш стил не е много традиционно във Farmerland. :D

Един страничен въпрос: защо винаги пишеш главно Ч?
What is said of a man is nothing. The point is, who says it.
---------------------------------------------------------------
Изображение
Аватар
Tell
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 664
Статии: 2
Регистриран на: 11 Ноември 2006, 01:00:00
Местоположение: Швейцария
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот I_Vsichki_Goli » 5 Март 2007, 17:07:02

mammamia написа:Вел, ти се излагаш на неподозирани опасности - представи си една малка компания водена от И всиЧки голи проЧете, Че Fondue'то не само се приготвя с вино и кирш, но и след това е придружено задължително от същите, колко любители на швейцарската кухня ще имаш перманентно на гости ! Даже няма да ти остава време да го прибираш в мазето . :lol: :lol: :lol:


Хмммм какво ли искаш да кажеш.... Преживели сме и фондю, да не повярва човек. Само не мога да кажа какво точно. Сервитьорката не говореше никъв цивилизован език, само се лигавеше на френски и се наложи да поръчаме де квот има. Най- ми ареса да си топкам киселите краставички вътре. Мега яко е. И 2 литра вино поеха пустите краставички. После се пробвах да го правя в нас, ама не стана същото. Май не трябваше да сипвам вино в съотношение 3 към 1 в полза на виното :D . Поне къщата смърдя на крака 2 седмици :lol:
I_Vsichki_Goli
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1070
Регистриран на: 14 Юни 2004, 00:00:00
Местоположение: ...
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 6 пъти

Мнениеот Tell » 5 Март 2007, 21:36:41

mammamia написа:Tell, благодаря за линка - ценнен !

Ръка на клавиатурата /друдояЧе не става/, не съм впеЧатлена от швейцарските вина, но от солидарност към съседи и познати винари купувам. Освен това швейцарците поглеждат малко особенно, когато им поднесеш/занесеш някакво друго вино :wink:

За стила си много прав :D За капаЧките, не. Аз съм от "зелената партия" и като видя коркови дървета с обелена кора (сякаш на дървото са му смъкнали кожата и то се опитва да изгради нова и те пак идват и смъкват) мен ме заболява сърцето, за дървото не знам. Ти виждал ли си коркови дървета ?
Алтернативата са тези кремавите имитации на корка, а и не се ронят.

Не съм виждал корков дъб наживо, можи би си права донякъде. Пластмасовите тапи ги понасям по лесно от бялото тенеке със сигурност :D
А колкото и особено да гледат суиситата, това не променя факта, че са далеч назад от франсетата, испанците, чилийците, от БГ, италианците и австралийците в областта на добрите вина (червени). Всичко това според моя вкус де, което не ангажира никого.
Наздраве с едно гадно вино от Тоскана (с корк по дяволите) :D
What is said of a man is nothing. The point is, who says it.
---------------------------------------------------------------
Изображение
Аватар
Tell
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 664
Статии: 2
Регистриран на: 11 Ноември 2006, 01:00:00
Местоположение: Швейцария
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот Tell » 15 Март 2007, 07:44:28

mammamia написа:Наздраве Tell и както сме седнали така хубаво на маса, разкажи ти какво пиеш /нещо подразбирам Червено :wink: и май любител на италианските вина ?

Ами аз честно казано пия почти всичко, в зависимост от случая. Не обичам кой знае колко пенливи вина (особено пък евтини и сладки), като например евтиното просеко, което е неразделна част от всяко швейцарско аперо (както споменах вече, намирам, че им липсва стил). Не обичам като цяло полусухи и сладки вина, както и неща от сорта на бадемов аперитив.
Иначе:
Уискита:
- шотландски - Lagavulin, Talisker
- американски - Wild Turkey 8-Year-Old ( 50.5% alcohol)
Грапа - Grappa di Muskato, Grappa di Chardonnay
Ракия - Бисерна мускатова
Вина - трудно ми е да кажа при това многообразие, повече клоня към червени, силни, танинови вина, като тези от сорта Cabernet sauvignon
Сухо мартини, суха рикадона, Кампари, Порто
Ром - Хавана клуб
Бира - белгийската бира за мен е номер едно форевър, след това баварската, чешката. От бг бирите предпочитам Шуменско специално.
Коктейли - Дайкири, Мартини (с джин), Гимлет(с джин)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Една рецепта от мен:

* Цюрихско кълцано (Zürich Geschnetzeltes)

Съставки:
400 гр. телешко месо
300 гр. телешки бъбреци
200 гр. гъби
100 ml бяло вино
200 ml заквасена сметана
100 гр. масло
1 с. л. брашно
1 вр. магданоз
Чер пипер
Сол

Приготвяне и сервиране:
Телешките бъбреци се почистват от мазнина и съдове и се нарязват на шайби с дебелина около 0.5 см. Телешкото месо се накълцва на много малки парченца. Лука и магданоза също се нарязват на дребно. Половината от маслото се загрява в подходящ тиган. Месото и бъбреците се овалват в брашно и се запържват в маслото, докато станат готови. В другата половина от маслото се задушава лука, добавят се виното и нарязаните гъби, добавя се лимоновия сок и се оставя да ври на слаб огън докато изври половината от течността. Добавя се сметаната, сместа се оставя отново да заври и се оставя да ври на слаб огън, като се разбърква леко. Добавя се запърженото месо и бъбреци, сизчаква се отново да заври и се сервира поръсено със ситно нарязан магданоз. Традиционната гарнитура е Рьощи.

Изображение

Изображение
Последна промяна Tell на 10 Юни 2007, 08:11:17, променена общо 1 път
What is said of a man is nothing. The point is, who says it.
---------------------------------------------------------------
Изображение
Аватар
Tell
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 664
Статии: 2
Регистриран на: 11 Ноември 2006, 01:00:00
Местоположение: Швейцария
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот I_Vsichki_Goli » 15 Март 2007, 11:43:06

Аз пък пия всичко, без вода от пералнята и гипс и вода, че бързо стяга :D
I_Vsichki_Goli
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1070
Регистриран на: 14 Юни 2004, 00:00:00
Местоположение: ...
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 6 пъти

Мнениеот Tell » 15 Март 2007, 12:19:00

I_Vsichki_Goli написа:Аз пък пия всичко, без вода от пералнята и гипс и вода, че бързо стяга :D

Значи се различаваме по Бадемовия аперитив :D
What is said of a man is nothing. The point is, who says it.
---------------------------------------------------------------
Изображение
Аватар
Tell
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 664
Статии: 2
Регистриран на: 11 Ноември 2006, 01:00:00
Местоположение: Швейцария
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Следваща

Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

  • Advertisement