• Advertisement

Малко повече за Испания

ми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Малко повече за Испания

Мнениеот Mr.Bombastic » 1 Април 2013, 22:14:40

Доколкото си спомням Испания е втората най-посещавана дестинация в света. И това не е случайност. Весели и гостоприемни хора, топъл климат, моренце, планини и адски много история и забележителности. Така че да започваме и всеки е добре дошъл да споделя информация, но нека избегнем дискусии.

Най-подходящо време за посещение
Честно казано зависи колко издържате на жега. Лятото може да ви стопи в буквалния смисъл. В южна Испания температурите с лекота стигат 45 градуса, затова аз лично предпочитам средата и края на пролетта, както и ранната есен. Испания е доста религиозна страна и едно посещение по време на католическия великден е препоръчително. Процесите се извиват по цяла нощ и продължават до сутринта. Целият град се стича и гледа. Няма млади, няма стари -всички! Дори си имат апп, на който следят кога и откъде минават. Градове за които знам че процесите си струват са Севиля и Гранада.

Андалусия
Според мнозина най-красивите градове на Испания се намират в Андалусия. Област владяна от арабите стотици години и завладяна обратно изцяло през 1492 година с падането на Гранада. Забележителното е че годината съвпада с откриването на Америка от Колумб.

Присъствието на арабите е свързано със своеобразно сливане на испанската култура с ориенталската и води до изграждането на множество невероятно красиви градини и дворци. Градове за които се твърди, че задължително трябва да се видят са [url]Севиля, Кордоба и Гранада[/url].

Севиля
В Севиля задължително трябва да видите катедралата т.нар. Mezquita, и Giralda-та. Смята се за най-голямата в света по площ - 23 500 кв.м. С пристигането си арабите са разрушили християнските храмове и са изградили джамии и минарета. Това важи с пълна сила и за християните - само дето постройките не винаги са унищожени, а преправени и доразвити. Така например Жиралдата, бившето минаре, е надстроена с една трета до съвременната и височина. Джамията е обявена за катедрала и достроявана от 1248 година насам. Интересен факт е, че в катедралата се намира гробницата на Христофор Колумб. Също е запазена и портокаловата градина на джамията - нещо което досега не бях виждал в катедрала.

Друга голяма забележителност е султанския дворец (Alcazar). Алказар-ът е съставен от много постройки свързани с гради, както и голям парк. В наши дни се води резиденция на испанският крал и поради това е най-старият кралски дворец в действие. Архитектурата е смесица от пищни ориенталски мотиви и испански стил като те съжителстват в една учудващо хармонична смесица. Мозайките и орнаментите са много красиви и детайлни, навсякъде се чува ромонът на вода от фонтани, както и на туристическата тълпа. Един интересен факт е че всички известни мореплаватели на Испания като Колумб например (макар и почти всички родени в Португалия) са се молели в една от залите, където се е помещавало испанското адмиралтейство.

В никакъв случай не пропускайте да посетите парка на Алказар - учудващо голям и разнообразен на градини във всевъзможни стилове. Ако обиколите подобаващо ще се натъкнете на лабиринт, малко водопадче, английска градина, беседки, павилиони и още много изненади. И всичкото това е оградено с доста висока и здрава крепостна стена. Честно казано най ми допадна факта, че макар и голям Алказарът е лесен за обхождане и винаги ще намерите къде да седнете. Ако отидете в Шонбрун например ще ви окапят краката, докато го обиколите.

Друга забележителност на Севиля е Павилионът построен за световното изложение през 1929 година. Много пищна и безкрайно внушителна постройка и паркове с дворци около нея. Посетете също промендата по реката, Златната кула и арената за борба с бикове. В центъра на града е построена и една решетеста горско гъбестообразна сграда с потресаващи размери, на която можете да се качите и да огледате хубаво града, че дори и да видите поляните извън него.

Кордоба
Безкрайно кокетно и сладко градче, в което можете да преспите изгодно и да се помоткате из тесните улички на еврейския квартал. Не пропускайте да посетите [url]Мезкита и Алказар[/url] (след Севиля не ме впечатли много). Мезкитата е нещо друго. Арабите естествено унищожават базиликата Сан Висенте, но пък изграждат Джамия, която се смята най-значимата за Исляма на Запад. В сградата се изградени стотици колони с арки, но забележителното е че доста от тях са в стил повлиян от европейците. Строежите и преустройствата продължават през целия период на арабското владичество - около 500 години. Кордоба е превзета от християните през 1236 година и джамията е провъзгласена за катедрала като не бива унищожена. Крал Фердинанд III е искал да даде ясен сигнал за мощта на християнската религия, което е и доста логично след многото пролята кръв. За целта джамията е опакована от една по-голяма катедрала. Ако влезете да я разгледате ще станете свидетели на зрелищни сводове и умпомрачително големи колони носещи тази конструкция. Обаче направите ли 10 стъпки се озовавате в джамия и гора от колони със сводове в бяло и червено. Вълшебно!

Друга забележителност е римският мост на реката, който можете да обходните за половин час.

Много хора съветват да се отдели повече от ден за Кордоба, но лично аз съм на мнение, че ден е достатъчен. Особено ако сте се запътили към Гранада. :)

Следва продължение...

Потребители благодарили на автора Mr.Bombastic за мнението:
vessy72
Рейтинг: 4%
 
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Мнения: 7106
Снимки: 250
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Благодарил: 460 пъти
Благодарено: 303 пъти

Re: Малко повече за Испания

Мнениеот Mr.Bombastic » 2 Април 2013, 15:08:45

Гранада
Градът пада последен от арабските завоевания на Иберийския полуостров и като такъв е акумулирал най-много влияние от арабската култура. Просто ходейки из него се натъквате на малки и големи монументи и сгради. За чарът му допринася и красивата природа - градчето е в непосредствена близост до Сиера Леоне с върхове над 3 хил. метра, чиито заснежени склонове контрастират силно със зеленината и топлината на града.

Обезателно посетете дворецът и градините на Алхамбра (Alhambra) - дворецът (и крепостта) на султаните. Каквото и да разправям - просто трябва да се види. Намира се на хълм в града и гледката от многото тераси и кули към белия град долу си заслужава. Интересното е че мястото е било изключително запуснато, но за последните 100-на години е стегнато и възстановено по отделни запазени фрагменти. Само след като се види и разбере колко е голям целият комплекс може да се проумее какво усилие е било. Алказаба (Alcazaba) е военната част на комплекса и предлага много кули и тераси, от които да огледате града. Дворците на Насрид (Nasrid Palaces) са умопомрачително красиви и една от основните атракции е дворът с лъвовете (от мрамор). Дворецът на Карлос V е една квадратична, масивна и много внушителна сграда в сърцето на Алхамбра. Също вижте и Генералифе (Generalife), където са основната част от градините на комплекса, както и прилежащия дворец.

Хубаво е да вземете билет предварително, защото на деня трбва да се наредите от рано и свършват. Има лимит от 6600 човека на ден. Билети също се продават от АТМ на банката La Caixa, както и онлайн. Когато опитах от АТМ 3 седмици предварително - бяха разпродадени, онлайн - 5 седмици предварително - също. Решението беше да се наредя в 7:30 сутринта и когато отвориха в 8.30 бях вътре. Мисля извадих късет. Ако не стане, някои зони са безплатни, но да се отиде до Гранада и да не се види, както направиха някои от спътниците ми си е престъпление и ще съжаляват (може би).

Албазин (Albazyn) е друг хълм в града и помещава един чуден квартал с бели кокетни къщички и плетеница от тесни улички. Испанците някак си успяват дори да карат коли по тях. Много хора се качват от Plaza Nueva нагоре по хълма. Другият вариант е да се подмине площада и да се върви по протежението на реката и в един момент улицата се извива наляво и почва да се изкачва. Черешката за качването на баира е една тераса, от която се открива чудна гледка към Алхамбра. Обаче един съвет, не спирайте до там, ами продължете още по баира и ще навлезете в баш най-чаровната част. Уникалното е че малко туристи се пробват и в един момент се озовавате на площадчетата и уличките с местните. Струва си!

Катедралата - вижте я - не е скъпо да се влезе и е внушителна - такова чудо рядко се вижда. Иконите и иконостасът са много пищни. До известна степен се мери със Свети Петър във Ватикана.

Plaza Nueva - чудесно площадче с кафе ресторантчета и красива гледка от едната страна, и джунджурийки и малки ателиенца от другата. Отидете в ателието на Целзо - El Zoco Nazari и го питайте за неговите творби. Има интересни неща с арабска калиграфия и собствена стилизация.

След като сте отишли до сърцето на Андалусия трябва да донесете и порядъчно сувенири. Решението са пазарчетата по Calle Elvira и Alcaiceira - паралелни улици на Gran Via de Colon откъм центъра. Има доста ориенталски нещица - лампи, кожени изделия, текстили. Покрай тях има и много дюнер кебап местенца. Ясно е че като сте в Испания ще хапвата тапас, но дюнерите са различни и доста вкусни. Препоръчвам BARAKA - мини дюнерджийница с 4 маси и лафка за из път. Добри са! И собственикът ако го хванете е уникум. Супер му се насладих като отказа да свари кафе на един англичанин в 11 вечерта с аргумента, че има много дюнери да приготвя и няма време. Англичанчето се наежи ама му препоръчах лимонадата (истинска!) и клекна.

Транспортът в Гранада е муцка - има бусчета, които ходят навсякъде - до Алхамбра, Албазин, летището и т.н.

Като цяло за всичко е помислено, имам само няколко забележки. Има два типа заведения - стегнати, добре работещи и импровизации. Вторите са общо взето на хубави местенца, но персоналът е много зле. Колкото и да съм търпелив успяха да ме изкарат от 2 кафе-ресторанта, защото или не ми взеха поръчката (което не значи че трябва да се обработи веднага), или я забравиха. В такъв случай правите 2 крачки и в следващото заведение ;). Всеки си решава де. Другото е че тотално не си знаят градовете, дори съседните улици на дома им. Постоянно получавах грешни съвети и посоки от местните, докато не се отказах да ги питам и да ги измъчвам да ми обясняват.

А сега е ред и вие да разкажете.

Потребители благодарили на автора Mr.Bombastic за мнението (общо 2):
stela85bromma
Рейтинг: 8%
 
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Мнения: 7106
Снимки: 250
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Благодарил: 460 пъти
Благодарено: 303 пъти


Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement