• Advertisement

Негативните страни на Швеция

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Негативните страни на Швеция

Мнениеот bromma » 29 Октомври 2009, 13:32:51

Никак не обичам да съм черноглед, още повече че медиите в Бг непрестанно ни облъчваха с негативизъм. Тук се пооттърсих от това влияние, но все пак в живота навсякъде по света има и лоши страни и затова, както tsetso предлага в една друга тема, нека да има и разговор за негативното в Швеция. За да не се създават някакви утопични и захаросани представи за страната, а и да има някакъв баланс все пак.

Ето един факт, който напоследък много често присъства в пресата и особено в местния локален седмичник.
Зачестяват лазерните атаки със зелен лазер. Описват го като устройство подобно на онези играчки с червен лазер, дето ги продават по пазарите в Бг. Разликата е обаче, че зеленият причинявал моментално заслепяване с тежки последици за зрението, които водят до слепота! Зеленият лазер е забранен за притежание в Швеция!
Атаките много често били насочени към движещи се полицейски коли и заради това от следващата година полицаите щели да бъдат оборудвани с предпазни средства срещу тези лазери. Много атаки имало обаче и срещу излитащи и кацащи самолети. Районът в който живея е на около 5 км от летището, то е малко и обслужва вътрешни и до близки страни полети. Самолетите се снижават и прелитат много ниско над блоковете. Това дава възможност да се облъчват пилотите със зелен лазер много точно. Само през август над 20 пилоти са се оплакали от заслепяване в момент когато са се насочвали към пистата - след кацането, някои от тях директно били откарвани към болници. Полицията са локализирали районите, но естествено не са открили нищо - абсурдно е да намериш устройство колкото химикалка из апартаментите. Предполагат, че пубери се правят на мъже, но нищо няма открито досега. Една жена беше ограбена на близката спирка на метрото, пак след атака със зелен лазер от двама 13-15 годишни, по нейно описание.
Та по въпроса , tsetso, кой ще го е еня за превъзпитанието на някой си, ако един самолет със 100 човека друсне насред жилищния квартал?
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Негативните страни на Швеция

Мнениеот tsetso » 29 Октомври 2009, 14:16:22

както ти спомена "пубери се правят на мъже" едва ли го правят с цел атентат :mrgreen:
а и ако беше толкова лесно да се свали самолет щях да си ходя до Бг с колело ;-)
никой не е застрахован от правене на глупости.
Аватар
tsetso
Модератор
Модератор
 
Мнения: 271
Регистриран на: 15 Март 2007, 01:00:00
Местоположение: Sweden,Göteborg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Негативните страни на Швеция

Мнениеот deyan » 29 Октомври 2009, 14:45:21

Мда, и тукашните медии информират за силно зачестили прояви на тази форма на тероризъм.
Заслепяване на пилотите със 100-миливатови лазери при подход за кацане.

Та, това не е непременно негативна черта на Швеция.

Аз в Швеция не съм бил, но като негативна черта бих посочил високите цени на алкохола :mrgreen: .
deyan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 695
Регистриран на: 14 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: Heidelberg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Негативните страни на Швеция

Мнениеот Preikestolen » 29 Октомври 2009, 21:51:17

Днес попаднах на този клип http://www.youtube.com/watch?v=wRnP-XzB_U0 :( това за мен си е сериозен проблем. Какво мислите вие - живущите там? Силно се надявам картината да не е чак толкова мрачна - както е представена в репортажа.
On and on - does anybody know what are we living for...
Аватар
Preikestolen
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 7 Октомври 2009, 13:24:17
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Негативните страни на Швеция

Мнениеот dimadoctor » 29 Октомври 2009, 23:51:49

Да, добре, че не живея точно в Malmö....Но тенденцията е наистина обезпокояваща за Швеция. Например курса ми SFI в момента. От всички присъстващи курсисти там по мои наблюдения минимум 2/3 са от Иран, Ирак, Афганистан и Палестина. Нямам нищо против съкурсниците ми, дори са много приятни и забавни. Но ако видя някой от тях сред подобна тълпа като тази от репортажа да крещи и да хвърля бомби и камъни- моментално ще си променя отношението.
Смятам, че Швеция е прекалено либерална и хубава страна и не заслужава нещо подобно. Прогнозата ми е, че ако това не престане, много бързо ще има промяна в конституцията и ще секне притока на емигранти от Близкия Изток.
Аватар
dimadoctor
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 283
Регистриран на: 6 Май 2009, 23:19:44
Местоположение: Södermanland
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 29 пъти

Re: Негативните страни на Швеция

Мнениеот bromma » 30 Октомври 2009, 15:47:42

Тези хора не са емигранти, те са бежанци. Пикът им е бил през 2006 г., когато Швеция е приела 100 000 иракски бежанци и е потърсила помощ от EU за да поемат и други страни част от тях, но мисля, че само са били отпуснати пари от европейски фондове допълнително за Швеция.
Тук в Стокхолм, най-вече около Sergeltorget отвреме- навреме също се провеждат демонстрации от различни арабски организации, но те не са насочени срещу шведи. Често набират подписки из центъра за разни техни политически каузи, полицията зорко ги дебне, но за такива изпълнения поне откакто съм тук, не съм чувал.
Всъщност проблемът им тук е, че те се затварят в свои общества, а и като цяло шведското общество не обича чужденци, въпреки че държавата пък охотно отваря врати за бежанци и емигранти. Както си писал dimadoctor, дава се възможност на чужденците да учат езика, лесно могат да си започнат евентуално свой бизнес, но той ще функционира основно сред техни сънародници. Много рядко ще видиш арабска фирма да е подизпълнител например на шведска, или пък арабин да бъде назначен на работа в шведска фирма. Според мен и арабите и шведите правят всичко възможно, макар да твърдят обратното, за да може да съществуват две паралелни общества, които нямат допирни точки.
А пък dimadoctor, не ги слагай всички под един знаменател - в смисъл, голяма част от иракчаните са неграмотни, нецивилизовани (особено тези от северен Ирак), палестинците също, докато иранците са доста високо образовани (те са избягали от религиозния режим в Иран), по-цивилизовани и сегрегирането им тук е чиста дискриминация. Всъщност най-често чета за "геройства" на онези африканци от Етиопия или Сомалия (бъркам коя от двете държави бяха), които са най-мързеливи и най-туземци.
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Негативните страни на Швеция

Мнениеот aya » 16 Ноември 2009, 20:25:56

BROMMA написа:Тези хора не са емигранти, те са бежанци. Пикът им е бил през 2006 г., когато Швеция е приела 100 000 Често набират подписки из центъра за разни техни политически каузи, полицията зорко ги дебне, но за такива изпълнения поне откакто съм тук, не съм чувал.


Надявам се, че приемате коментара и на една студентка от немската част на този форум. :)
Току що изгледах този толкова “обективен репортаж“, където даваха вилнеещите араби от километри, говореха през цялото време за тях, но така и не дадоха думата на нито един представител на тази общност да обясни действията им. :-k
3а съжаление никога не съм била в Малмю или Швеция, и няма как да имам мнение точно за тези араби. Но януари тази година участвах в Германия в няколко протеста срещу нападението над Газа (и не бях единствената не–арабка :mrgreen: ) и останах с напълно различно впечатление от протестиращите – никой от тях не целеше насилие, а скандираха лозунги за мир :thumbleft: Така, че наистина началото на този материал ме обърка, но чувайки обвинението, че това са били прояви на антисемизм, ми стана леко смешно. Все пак самите араби са от семитски произход. #-o :-"

Радвам се, че вие градите мнението си за тази група от хора, базирайки се не на такива едностранни репортажи, а на собствения си опит. :thumbleft:
Аватар
aya
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 15 Юли 2006, 00:00:00
Благодарил: 2 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Негативните страни на Швеция

Мнениеот dimadoctor » 16 Ноември 2009, 23:52:48

Ще се окаже накрая, че един от най-големите минуси е голямото и постоянно нарастващо количество емигранти...Ще заприлича накрая на Франция или Германия....
Аватар
dimadoctor
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 283
Регистриран на: 6 Май 2009, 23:19:44
Местоположение: Södermanland
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 29 пъти

Re: Негативните страни на Швеция

Мнениеот bromma » 17 Ноември 2009, 14:05:01

Ами то и ние сме емигранти, значи също влизаме в този минус? :(
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Негативните страни на Швеция

Мнениеот dimadoctor » 17 Ноември 2009, 19:14:02

Да, Bromma, и ние сме емигранти, но аз поне се старая да се държа и мисля така, че да не влизам в групата-минуси, тоест работя, не нарушавам закони или общоприети правила на поведение, с една дума старая се да приличам на местен ;-) ! А поне от онзи репортаж се вижда едно доста нескрито напрежение между митингуващите и полицията. Освен това измежду пристигналите тук / без значение дали са мюсулмани, християни или атеисти / има немалко хора, чиято цел е по никакъв начин да не се интегрират в обществото, а да го карат по мекото и лекото, къде законно, къде не. Спомнете си огромната група БГ роми, които се опитаха да се изсипят в Норвегия с ясно какви намерения. Направо се възхитих по какъв само безкомпромисен начин ги отсвириха, така трябва! За такива емигранти говоря, Bromma! А специално във Франция е просто пълно с всякакви африканци, азиатци, араби и пр. които се държат нерядко по-нахално и просташки и от нашите мутгави хубавци. Имам съвсем преки наблюдения, вЕрвай ми :) !
Аватар
dimadoctor
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 283
Регистриран на: 6 Май 2009, 23:19:44
Местоположение: Södermanland
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 29 пъти

Re: Негативните страни на Швеция

Мнениеот Preikestolen » 6 Януари 2010, 14:42:12

"Когато човек отиде в далечна страна, трябва да е готов да забрави много от нещата, които е научил, да придобие навици, присъщи на живота в новата земя; трябва да се отрече от старите идеали и старите си божества, а често дори коренно да промени самите си разбирания за чест, служили до тогава за ръководно начало на поведението му. За онези, които притежават изключителна способност да се нагаждат, новото при такава промяна може да стане дори източник на удоволствие; ала за хора, сраснали с всекидневието, в което са се родили, тежестите в променената обстановка са непоносими и те се терзаят телом и духом от новите ограничения, които не разбират. Това терзание нерядко оказва своето действие и противодействие, поражда най-различни Вини и води към всевъзможни злополучия. Защото човек, който не може да се приспособи към новия строй на живота, би било по-добре да се върне в родината си; ако отлага това прекалено дълго, той, положително ще умре"
Джек Лондон O:)
On and on - does anybody know what are we living for...
Аватар
Preikestolen
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 7 Октомври 2009, 13:24:17
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Негативните страни на Швеция

Мнениеот tsetso » 6 Януари 2010, 17:19:12

За по-кратко носталгия :)
Аватар
tsetso
Модератор
Модератор
 
Мнения: 271
Регистриран на: 15 Март 2007, 01:00:00
Местоположение: Sweden,Göteborg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Негативните страни на Швеция

Мнениеот bromma » 28 Януари 2010, 18:09:42От Коледа ни затрупа снега и още не дава признаци за скорошно оттегляне. Вчера ни наваля нова доза (това е актуална снимка от през нощта от моя квартал) и вътрешните улици вече цял месец изглеждат по този начин.
Не че страдат от "българската болест" - все сме изненадани, няма пари, циганите бойкотират работата и т.н. Тук си имат едно заклинание и то е miljö, т.е. околна среда или еко (почвам да мразя тази дума, защото много се залита в тая посока).
Тези дни и във вестниците често хора се възмущават от положението. Значи главните пътища са почистени, снегът от тях директно се изрива с фадроми и се товари на камиони. После се стоварва върху ливади, празни места в рамките на града, но много често на паркинги, по ъглите на улиците, по кьшетата на сградите и т.н. И тези свободни места се свършиха :( Снегът от вътрешните улици няма къде да се извозва и снегорините го сбутват на големи купчини на някое празно място за паркиране или на тротоара в някой ъгъл, а най-често само го утъпкват малко и насипват с камъчета.
Преди десет години снегът се е стоварвал директно в хилядите езера и морета, но от 2000 е въведен Еко-закон, който е въпросното заклинание (или проклятие ;-) ),според който този сняг от улици и шосета замърсява водите и се забранява изсипването му там.
Сега всички недоволстват от състоянието на улиците и подхвърлят, дали пък не е по-добре все пак да се стовари снега в езерата, и че това, което е грешно според закона, всъщност е най-лесно, бързо и евтино.Преди този закон Стокхолм не е изглеждал в подобно безпомощно състояние, а освен това толкова много сняг за толкова дълго време не е имало от 10 години.
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Негативните страни на Швеция

Мнениеот estira » 2 Февруари 2010, 18:55:09

Ти ела да видиш какво става във Варна, улиците са натрупани, заледени, непроходими... Чакаме куково лято.
Ich hab keinen Bock mehr. Bin zaubern.
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 4929
Снимки: 275
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Благодарил: 699 пъти
Благодарено: 426 пъти

Re: Негативните страни на Швеция

Мнениеот bromma » 3 Февруари 2010, 12:23:41

Е, това ме успокоява малко, значи не само тука газим сняг до колене :)
Не завиждам на тези, които ползват предимно влакове - в пресата пише, че обслужващият персонал на pendeltåget води неравна и предварително загубена битка със снега. Около 700 били възловите места в Стокхолм с множество стрелки и др., които се заледявали още щом падне снега и не можели да се превключват. Повечето от тях са снабдени с отопление, но то не може да насмогне на количеството сняг и на ниските температури, затова обслужващи тичкали с лостове и щанги и разбивали заледените буци ръчно. А влаковете седят и чакат и трупат закъснения.
Вчера пишеше, че от 180 години в Стокхолм не е имало такъв януари с толкова много сняг и целия месец с температури средно -10, без да стигнат 0 градуса.
Отделно пък как се пързалям с колата по улиците... Понеже имаше призиви да се забранят dubbdäckerna - гумите с нитове - защото разрушавали пътищата, аз си купих нормални зимни гуми преди 2 год. Сега се умълчаха с тези идеи и народът здраво юрка с шиповете, а аз се влача след тях и се боря да удържа колата с предницата напред, а не с вратите. :(
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Следваща

Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement