• Advertisement

Шведите

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Шведите

Мнениеот paul_11 » 11 Април 2010, 17:42:49

Какви са шведите като стереотип? Какви са не само негативните качества, а и положителните? Какво ви е правило особено впечатление при контакт с тях? Естествено или изкуствено любезни? Затворени в себе си или отворени към хората, по-точно емигрантите? Какво е тяхното отношение към българите? До каква степен говорят на английски и кога се прекъсва тази езикова граница, след което си длъжен/на да проговориш техния майчин език? Защо Швеция като една от страните с най-висок жизнен стандарт не привлича толкова много българите, които по-често емигрират в Централна, Западна Европа и САЩ?

Това са една част от въпросите, по които искам да направим дискусия с хората, които вече са там или са били и имат мнение по този въпрос. Основната точка е разбира се стереотипът - какви са шведите като хора? Това би било от особено голямо значение за новобранците.

Аз лично останах приятно изненадан, когато бях на екскурзия в Стокхолм, но разбира се това е само екскурзия! Да живееш на това място е съвсем друго. Хората се държаха много приятно с мен. Може би ми помогна това, че говоря шведски, но не знам.

Дайте своите коментари и се надявам да се получи една добра дискусия :) :thumbleft:
Аватар
paul_11
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 20 Май 2007, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Шведите

Мнениеот bromma » 13 Април 2010, 12:42:39

Добра тема си подхванал paul_11 =D> , надявам се си "stay tuned" , а и други "шведи" ще се включат. Само че мястото на темата е тук, в общия форум, "новобранецът" го интересуват въпроси от типа "хляб и покрив" :)
По принцип е трудно и невинаги точно да се генерализира една нация, затова мойто мнение е на база лични контакти и инфо от някои шведски форуми и в никакъв случай не мога да кажа, че се отнася за всички шведи.

Аз лично смятам, че обществото е силно феминизирано и може бии на границата на добрия и не толкова добрия смисъл. Отношенията мъже-жени са доста по различни от балканските (прибирам сееее, слагай салатата и ракията!) и жените са в почти изравнено положение с мъжете и то дотолкова, че често мъжете изглеждат като "мъж под чехъл". Даже понякога ми се струва, че жените са усойници, но погледнато от моя, балкански ъгъл. Все още обаче има известна разлика в заплащането, но тази тема често я дъвчат в пресата и нещата се променят към изравняване.

Не са стиснати, пазаруват яко. Имат страхотна потребителска култура и затова едно време ни учеха, че на Запад живеели разглезени потребители. Това всъщност е отлично качество, тъй като в магазините рядко ще се опитват да пробутват боклуци.
Мързеливи са като нас, но в градивния смисъл - една работа ще я свърши така, че да не се налага да я преправя след някой ден той, или някой друг. Освен това ще измисли или използва нещо измислено за да си намали усилието за тази работа.
Търпеливи са, старателни - аз ще свърша нещо за един час, а той(тя) ще се тутка час и половина и непрекъснато ще го оглежда дали не е пропуснал нещо и всичко ли е предвидил.
Състрадателни са - отделят и пращат средства за помощи за Африка и къде ли не, лекари ходят по здравни кампании, но споделят под сурдинка, че с тази си популярност привличат нови тълпи емигранти от тези страни. Горе-долу, "ето ви малко пари и грижи, но си стойте там", с което съм съгласен.
Съответно не обичат емигрантите, защото мнозинството идват и живеят изцяло на държавна издръжка. Имам предвид тези, дошли за убежище.
Обичат емигранти от Англия, САЩ, Германия, Канада. За нас, разбираемо не са си изказвали мнението пред мен, а и по форумите им не съм срещал мнения. Не обичат също руснаците и сърбите.
Обичат децата и животните, но като с емигрантите - аз си гледам моите, ти - твоите и не ми ги прехвърляй на мене. Напр. в сайта за жилища под наем, 90% от обявитте съдържат "без семейства с деца и дом.животни".
Контактни са, обичат да говорят на английски и го говорят перфектно, на чужденци с удоволствие ще обясняват на английски, но само туристическа или друга обща информация. Границата на езика е там, където свършват чисто информационните въпроси и започват по-ежедневните. За работа или жилище на английски - забрави. Те са само на шведски, дори и да не говориш добре, оценяват желанието ти да говориш езика и го възприемат положително. Мисля, че и в други страни се отнасят по същия начин, когато им говориш езика, разбираемо е.
Празнуване , купони - основно петък, събота и през лятната отпуска, не по различно от нашия начин.
Обичат много да пътуват из чужди страни, лятото на юг на море.
Спазват законите, имат силно обществено мнение и държавата се съобразява с това, обичат да се информират къде какво става, непрекъснато се дообразоват с курсове.
Ценят си свободното време и през уикенда рядко някой ще се развихри да чисти, пере, тупа и т.н. и абсурд да лежи под колата [-X
Като цяло, съвсем нормални, хора като в другите бели европейски страни и каквито би трябвало и в Бг да бъдем...
Като се сетя за нещо друго, ще добавям.
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Шведите

Мнениеот paul_11 » 14 Април 2010, 16:32:43

@BROMMA: Благодаря за мнението! Доста интересно да се чуе и от човек, който живее там.

Като цяло споделям също твоите коментари. Познавам ги дотолкова доколкото следвам скандинавистика в Австрия и се опитвам да направя разлика между австрийци, германци и шведи :) Интересен факт е може би, че в института при нас една част от преподавателите са скандинавци, а другата част са австрийци и аз забелязвам огромна разлика между тях. Скандинавците винаги правят часовете по-интересни и забавни /по много различни начини ;-) / Някак си са по-отворени като хора. Не знам дали на място в Швеция е така, но останах с подобно впечатление.

А що се отнася до това какво им е мнението за българите конкретно, скоро попаднах на един много интересен форум от шведи, които са подхванали не само българите като хора, но и българското географско положение, както и религията! Приятно четене :mrgreen: https://www.flashback.org/t189826
Тези коментари са по повод и излезналата статия в AFTONBLADET :
http://www.aftonbladet.se/vss/nyhete...613561,00.html

Поздрави,
Иван
Аватар
paul_11
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 20 Май 2007, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Шведите

Мнениеот bromma » 14 Април 2010, 18:27:56

В статията не мога да влезна, навярно защото е вчерашна, но предполагам за какво става става въпрос. Наистина са ни омаскарили с нещо гадно - изтезаване на кучета в някакво си заебано селце, може би и цигани да са единствените му жители. А отношението и реакциите във форума дето си постнал са заслужени и много крайни.
Все пак Aftonbladet е нещо като английския Sun и е нормално за тях да се ровят в мръсното бельо.
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Шведите

Мнениеот milk » 16 Април 2010, 06:32:55

Ето линк към статията. Всъщност тя е доста стара - от преди 5 години. Помня, че доста шум се вдигна около това в България и този "ритуал" го забраниха после, за щастие.
milk
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 67
Регистриран на: 3 Февруари 2008, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Шведите

Мнениеот Antonia » 16 Април 2010, 13:39:14

Bromma, това ли е оправданието, че в някакво затънтено селце живееле само цигани, ами ето и ние сме цигани сигурно за тия шведи, в твоя контекст. По случая, вероятно става въпрос за психопат, на който мястото му е да се лекува. А, то шведите сигурно си нямат такива откачалки в тяхната държава, айде моля ви се!
Аватар
Antonia
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 270
Регистриран на: 26 Август 2008, 00:00:00
Благодарил: 144 пъти
Благодарено: 32 пъти

Re: Шведите

Мнениеот milk » 17 Април 2010, 09:43:07

Antonia написа:Bromma, това ли е оправданието, че в някакво затънтено селце живееле само цигани, ами ето и ние сме цигани сигурно за тия шведи, в твоя контекст. По случая, вероятно става въпрос за психопат, на който мястото му е да се лекува. А, то шведите сигурно си нямат такива откачалки в тяхната държава, айде моля ви се!

За жалост не става въпрос за един психопат.... това било "обичай" наречен "тричане" и се прави всяка година на Кукеров ден в странджанското село Бродилово. Вече не се прави, една година след шведската статия е забранен.
Цитат от бг преса: "...С обичая "тричане" започваха всяка година обредните действия, свързани с празника. Това е стара традиция, при която двама мъже връзват куче на примка, а въжето е усукано около два кола, поставени над местната река. След това кучето се върти, докато падне в реката, или избяга. Ритуалът, който е част от обредните действия, се прави, за да не заболеят кучетата от бяс."
Обичаят си има и своите защитници: линк
Аз лично се радвам, че са го забранили, въпреки че казват и доста истини в аудио материала.
milk
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 67
Регистриран на: 3 Февруари 2008, 01:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Шведите

Мнениеот dimadoctor » 17 Април 2010, 10:34:30

Аз лично също не съм възхитен от този обичай, защото е доста примитивен. Хайде сега, демони и духове ще гоним....освен това критиките идват НЕ от испанци, а явно от скандинавци. Сигурен съм, че те мислят същото и за коридата, че дори и по- лошо. Но коридата е национална традиция за Испания, а това е обичай в едно- две села из странджанско, доколкото разбирам. Така че едно е да се забрани нещо местно и изолирано, а друго е национална традиция, колкото и да не е хуманна.
А коментарите във шведския форум- не им обръщайте внимание. Те са писани от доста ограничени и неинформирани хора. Личи се, че изобщо не са наясно къде се намира България и какво е населението на страната. Навсякъде има такива, дори и в Швеция ;-) !
Аватар
dimadoctor
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 283
Регистриран на: 6 Май 2009, 23:19:44
Местоположение: Södermanland
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 29 пъти

Re: Шведите

Мнениеот Antonia » 17 Април 2010, 12:20:18

MIlk, аз после видях и твоята статия. Имах предвид последно случая.
Добре че са се намерили хора да спрат това ужасно нещо.
Скоро попаднах на статия за обичай на Фарьорските острови-Дания, там убиваха големи делфини :( :-#
Аватар
Antonia
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 270
Регистриран на: 26 Август 2008, 00:00:00
Благодарил: 144 пъти
Благодарено: 32 пъти

Re: Шведите

Мнениеот bromma » 17 Април 2010, 13:29:54

Естествено, че и тук има психари и идиоти и случаите се разгласяват веднага. За делфините, а и за тюлени май, също пишеше в един вестник и отдолу следваха много рязки коментари от читатели - разбираемо обаче не наричаха датчаните примитиви и араби. В някой форум обаче със сигурност е имало подобни сравнения - шведите са много чувствителни на тема животни.
А пък в понеделник в Metro разказват за местни психопати, горили живи зайци (смятах това да го постна в онзи форум, но дискусията там за нас е замряла преди 5 год :( ) На момента са реагирали полиция и прокурор и са прибрали няколко човека, които вече са с повдигнати обвинения и вчера се разкайваха пред журналисти =D>
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Шведите

Мнениеот paul_11 » 19 Април 2010, 22:43:05

Доста мнения събуди този линк, който дадох :-k

А какво мислите: дистанцирани и студени ли са шведите като хора или обратното? На базата на ваш личен опит..

Поздрави,
Иван
Аватар
paul_11
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 20 Май 2007, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Шведите

Мнениеот velingrad » 19 Април 2010, 22:47:49

paul_11 написа:Доста мнения събуди този линк, който дадох :-k

А какво мислите: дистанцирани и студени ли са шведите като хора или обратното? На базата на ваш личен опит..

Поздрави,
Иван

paul_11,
кое точно не разбра, от това, което е написал BROMMA?
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: Шведите

Мнениеот paul_11 » 19 Април 2010, 23:45:13

Мисля, че не само BROMMA живее в Швеция... Супер е, че е написал този коментар, но все пак нека и други се включат.
Аватар
paul_11
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 20 Май 2007, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Шведите

Мнениеот naselo » 20 Април 2010, 09:24:41

Една шведка ми се скара, че съм я дискриминирал. Познайте как!
Отворих и вратата няколко пъти, казах и нещо в духа на това, че е хубава (тя си беше хубава) и такива работи (да и нацепя дървата). Това по принцип. А в конкретна ситуация и казах, че тя не може да заварява и е по-добре аз да го правя. Съвсем неангажиращо.
Другият път ще и кажа, че си изхвърля боклука в мивката и я запушва и е шведка - ще започне да се мръщи и да налита на бой :) (а тя запушва мивката неповторимо!)
naselo
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 662
Регистриран на: 23 Февруари 2009, 05:44:59
Благодарил: 16 пъти
Благодарено: 65 пъти

Re: Шведите

Мнениеот asenbg » 20 Април 2010, 12:30:39

а аз да питам, по-нашите стандарти водят ли се шведките красиви? :-$
asenbg
 

Следваща

Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement