• Advertisement

Май само опаковката е лъскава тук

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Май само опаковката е лъскава тук

Мнениеот bromma » 27 Септември 2013, 18:05:01

Цяла седмица се вихри як скандал тук - журналисти изровиха тайни полицейски файлове, в които се регистрират само цигани. Там те се описват (нещо като досиета на ДС) с цялата им рода, връзки адреси и др. , като са включени дори и двегодишни деца. И изобщо не става въпрос за престъпници, а за цигани, всички наред, дори и такива дето са от смесени бракове. Полицейските шефове мънкат, мълчат, оправдават се с незнание, по- малки шефове пък ги донатопяват - "без тяхно знание с-ата не би действала", и т.н. МВР министърката се извинява на циганите, абе всички се изсулват от отговорност, накрая ще го отнесе някоя чистачка.
Но пък иначе бяха много гръмогласни за проблемите с циганите в бг и Румъния. Интересно ми е дали в други страни се чува за този скандал, щото нали "сме" пример за демокрация уж!
Отделно днес се разбра, че държавата е поддържала официален регистър "Z", само за циганите до 1996 г.!
Не че ми е запукало толкова за циганите, но ме дразни фукнята колко сме хуманни, демократични и т.н., пък то само опаковка. Под нея - познатата мизерия и мръсотия.
И нещо друго - поставен е нов рекорд по чакане в спешната приемна в здравеопазването - в Каролинска в Худинье, пациент е чакал 44 часа да бъде приет и настанен.

Потребители благодарили на автора bromma за мнението:
seli
Рейтинг: 4%
 
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Май само опаковката е лъскава тук

Мнениеот asenbg » 29 Септември 2013, 06:15:35

ако хората казват колко отворено мислене имат, колко толерантни са и как не са расисти, и как не са т.н. - може да очакваш точно обратното. силният не показва силните си страни или нещо подобно беше
asenbg
 

Re: Май само опаковката е лъскава тук

Мнениеот dimadoctor » 29 Септември 2013, 22:06:29

На мен така и не ми стана ясно каква е целта на този регистър и какви обяснение дават съставителите.
Аватар
dimadoctor
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 283
Регистриран на: 6 Май 2009, 23:19:44
Местоположение: Södermanland
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 29 пъти

Re: Май само опаковката е лъскава тук

Мнениеот bromma » 4 Октомври 2013, 16:12:34

Скандалът позатихна, поне в пресата, като една журналистка изрови някои позабравени факти от държавния архив, които все пак не са покрити в "историята на Швеция", т.е. макар и неприятни, историците не ги премълчават. Ето един от тях.

През 1922 г. парламентът единодушно приема създаването на първия и най-голям в света "Институт по расова биология на човека" в Упсала. Със задачата енергично и усърдно се заема екип начело с д-р Херман Лундберя. Те похарчват безконтролно много пари и усилия да съберат данни за (не помня колко стотин хил. човека), като всеки един човек е привикван и е изследван така - мерене на обиколка на глава, дълж. на ръце и крака, цвят на коса и др. косми, очи, размер на уши, нос уста, ръст и кво ли не още, вкл. снимки на голо, на лице и т.н. Срещу всяко име, д-рът е отбелязвал- имбецил, безполезен, хомо, чист и др. Този фундаментален и безмислен "труд" в завършен и класифициран вид е тежал 7 кг и е преведен на немски. Той е послужил за основа на нацистката идеологиа за "чистатат раса", както и тук са класирани шведите - А-раса. По тези показатели тук са маркирани главно самитата, финландците, евреите и циганите, т.е. В- т.н. раси. Съответно са били преследвани, гонени от държавата и обществото. Изучавало се е като предмет в у-щата (за чистата раса...)
Това е продължило до към 60-те години, като са отпаднали от белязаните само финландците - т.е. пак не ги обичат, но не ги гонят. Било е нещо нормално в у-ще напр. да вдигнат на дъската ученик и по "критериите на д-ра" да го мерят и изследват и учителят да поставя задача, по събраните данни учениците да изчислят процента на чистота на съученика си. До към 65-а год. го е имало в у-щата на Вестерос и някои др. по-малки градове. Т.е. ученици от тогава са живи и може би политически фактори и в днешно време. Тъй че нищо чудно, че митът за "арийците" е много силен още и макар по-скрито, е масово явление.
Аз се чудя обаче, къде са ония от "човешките права"от Хелсинки, дето най-силно крещят срещу бедния юг, а тук по комшийски са като ощипани. И ме е яд на нашенските управници, дето бързо свалят гащи, когато някой от богата Европа им размаха пръст. А същата тази богата Е има същите проблеми и същото третиране, макар и привидно смекчени.

Потребители благодарили на автора bromma за мнението:
daisymm
Рейтинг: 4%
 
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Май само опаковката е лъскава тук

Мнениеот asenbg » 4 Октомври 2013, 18:18:13

ОМГ!? тези които са го изучавали в момента са около 55 и по стари. тука идва въпроса в каква степен те като родители са предали тази идея на децата си. В Германия го има това и се вижда ясно при някои германци на средна възраст, че родителите им са повлияли и предали начина си на мислене на децата си.

За мен е по интересно, че тези напредничави и демократични и т.н. държави са много расистки настроени, не че в България нямаме такива проблеми, но в България имаме всякакъв тип хора от цвят на кожата и цветна на коси и очи, че докато не дойдох в Германия никога не се бях замислял дали те са кръстоски или чисти и дргуи..
Днешно време въпросът е дали споделяме една и съща култура, а не толкова дали единият има кафеви очи и другият черни коси.. Пример за култура е САЩ, с дребни изключения и расови предразсъдъци съществуват у някои хора, но там всички са Американци- американски паспорт, докато в Германия примерно няма значение дали имаш германкси паспорт или не, щом не изглеждаш като тях, значи не си.
asenbg
 

Re: Май само опаковката е лъскава тук

Мнениеот Zmily » 22 Ноември 2013, 12:29:26

Мда, чух и аз за този институт. Той, заедно със стоманата за военната промишленост, са причината Швеция да не попадне в списъка с враговете на Хитлер. Нещо повече - оттук са минавали немците, за да влязат в Норвегия, тъй като пристанищата са били минирани и влизане по вода е било рисковано.
Zmily
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 75
Регистриран на: 8 Юни 2010, 11:05:18
Местоположение: Östersund
Благодарил: 8 пъти
Благодарено: 8 пъти

Re: Май само опаковката е лъскава тук

Мнениеот asenbg » 3 Февруари 2014, 19:05:42

В Скандинавските страни са либерални

Швеция е страна, която в наши дни приема толкова много кандидати за убежище, колкото никоя друга членка на ЕС - ако се има предвид съотношението между броя на прищълците и броя на местното население. През 2013 г. в страната са дошли 55 000 чужденци - най-големият брой от 20 години насам. Най-многобройни са сирийците (около една трета), тъй като Швеция е единствената страна в ЕС, която им предоставя перманентно право на престой.

С оглед на очертаващия се недостиг на работна ръка в икономиката през 2008 г. правителството в Стокхолм одобри реформа в миграционната политика, улесняваща положението на имигрантите, намерили работа в шведски фирми. Швеция нито поставя изисквания за квалификация, нито определя квоти за броя на имигрантите, т.е. тя има най-либералната система в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Докато преди 2009 г. е било необходимо първо да се провери дали някой местен човек не подхожда за дадено работно място, за което кандидатства чужденец, днес самите фирми решават кой е най-подходящият кандидат.

От влизането на реформата в сила Швеция издава годишно между 16 и 20 000 разрешителни за работа на хора извън ЕС, включително на хора без квалификация, като например берачи на боровинки. Прави впечатление обаче, че само една трета от чужденците с разрешителни за двегодишен срок са поискали удължение, а още по-малко са тези, които са поискали перманентно разрешително. Т.е. - въпреки либералната миграционна политика притегателната сила на Швеция за чужденците е по-скоро ограничена.
asenbg
 

Re: Май само опаковката е лъскава тук

Мнениеот bromma » 5 Февруари 2014, 16:53:00

Вярно е, че много бежанци приемаме. Със сирийците специално няма отворен прием, а принципът е, който е успял да се промъкне дотук - скрит във влакове, камиони, с фалшиви визи или даже през щатите, го приемат. После обаче никой няма гарантиран статут. Има случаи, когато миграхунса одобрява децата, но отхвърля родител, "да си ходи". Има и обратни случаи, изобщо принципът е в безпринципността.
Колкото за търсещи работа, нещата също са вярни, но останени изцяло по усмотрение на фирмите се получава "да ми дойдеш от мачу си пикчу, но не защото цяла Азия обиколих за да те открия, а за да работиш за жълти пари, от порядъка на 200-300 евро." Отделно е пропуснат факта, че за удължаване на престоя трябва да покажат месечен доход 11000 кр.(или 13, не се спомням), което е по-сложно да се фалшифицира. Като се разчуе измамата, започват проверки, после проверки на проверките и през това време азиатецът измръзнал, мръсен и смалил се наполовина от глад хваща рейса и зачезва към друга eu-държава, или го извеждат принудително.

Потребители благодарили на автора bromma за мнението:
seli
Рейтинг: 4%
 
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Май само опаковката е лъскава тук

Мнениеот bromma » 2 Април 2014, 13:29:06

По няква си класация най-малко корупция имало във Финландия и на второ място Швеция.
Днес по радиото един вече бивш служител от върховете на Ericsson обяви, че преди 1-2 години фирмата платила подкуп на отговорни фактори в гръцкото министерство на отбраната, за да достави на Гърция техника свързана с радарите.Сумата на подкупа е 20 млн. крони и е преведена в Монако на някакъв вратар на футболен отбор, откъдето тя е заминала към получателите. Служителят подкрепи обяснението си с преводни документи и др. От фирмата отказват коментари засега.
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти


Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

  • Advertisement