• Advertisement

Швеция, та Швеция

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Швеция, та Швеция

Мнениеот velingrad » 15 Ноември 2013, 21:49:07

Понеже ми "омръзна" да чета, как bromma сам си пише из "швецките" форуми, дай "викам" да създам и аз тема. Кой квото му се пише, дето го няма другаде,тук да го пише- молим.
Та имам и "пръв" въпрос:
- четох, че шведат, много му било скучно да е пенсионер, та взел (и то хиляди такива) и пак се "цанил" на работа. Общо писано- много "рентиери" почват пак да работят, въпреки, че безработицата при младите е почти 23%, и не виждат нищо лошо в това.
Та верно ли съм чел :-k
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: Швеция, та Швеция

Мнениеот asenbg » 16 Ноември 2013, 01:54:57

нещо където опита и знанията натрупани през годините са много по-важни от това че не е млад. В много професии натрупаният опит и знания през годините са ключът към професионалистта. Ако е чистене или на поточната линия да реди нещо, то там трябват млади дето носят на гърбене.
asenbg
 

Re: Швеция, та Швеция

Мнениеот bromma » 16 Ноември 2013, 13:23:36

Вярно е, че доста пенсионери се хващат пак на работа, като главна причина е финансовата, разбира се.
1. Данъкът на пенсиите е малко по-висок от този на същия размер заплата.
2. Съвкупната пенсия е 80 % от последната заплата. Но само на теория. Или по-скоро за тези които са се пенсионирали при старата с-а, т.е. една обща пенсия. Откакто са въведени гарантирана, служебна и допълнителна пенсия, средният им размер е около 50 % от последната заплата, т.е. "новите пенсионери" са яко ощетени.
3. Освен това има т.н. спирачка, която се въвежда, когато икономиката не е добре, няма достатъчен ръст. Ми за 10-12 години откакто е въведена "спирачката", тя е задействана 8 (около, че не си спомням точния брой) пъти. Иначе казано, без повишение на пенсиите. В същото време разходите, най-вече жилищните са нарастнали около 30% за това време.
4. Отделно, при предишното правителство били изчезнали от пенсионния фонд, точно преди да се въведе новата с-а 285 млрд кр. и тогавашния премиер обещал държавата да ги възстанови. Е, те още чакат.

Та затова който може се хваща на работа, но не където става въпрос изобщо за оценяван опит или умения. Тези неща важат само за политиците. За обикновените хора - работа, където не се иска "бързо, и много, ако може да стане вчера", нещо по-спокойно и то на половин илипо-малко ден и не всеки ден.
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Швеция, та Швеция

Мнениеот Zmily » 22 Ноември 2013, 12:13:05

Нещо повече - има фирми, които набират персонал само от пенсионери за работа ;)
Zmily
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 75
Регистриран на: 8 Юни 2010, 11:05:18
Местоположение: Östersund
Благодарил: 8 пъти
Благодарено: 8 пъти

Re: Швеция, та Швеция

Мнениеот zlateto » 12 Юни 2014, 15:26:07

Там сирийските бежанци са добре дошли

Швеция е страна-мечта за сирийските бежанци - там ги посрещат с усмивка и добра дума, позволяват им да работят, предоставят им финансова помощ и право на постоянен престой. А най-странното е, че властите не се оплакват.

Сградата на службата по труда в Сьодертеле, малко индустриално градче в близост до Стокхолм, е пълна с хора, които разговарят помежду си на арабски. 30-годишната Лилиана току-що е изтеглила входящия си номер. "Идвам от Сирия и обичам родината си. Но войната ме принуди да избягам. Тук все още нямам жилище. Живея при един мой братовчед, но апартаментът му е твърде малък. Тъй като не говоря шведски, ми е трудно да си намеря работа", разказва младата жена. Но в Швеция тя не е сама - властите се грижат за нея. Лилиана е получила право на постоянен престой и се е регистрирала в данъчното, откъдето е получила своя личен идентификационен номер. Оттук нататък грижата за нея поема службата по труда.

За да станат част от шведското общество

Идеята, която стои зад тази процедура, е следната: за да се интегрират колкото е възможно по-бързо в шведското общество, новодошлите бежанци получават помощ при търсенето на работа. Подпомагат ги лични консултанти като Ребека Кауфман: "От над две години имаме програма за приобщаване, в рамките на която оказваме помощ на всички, които получават политическо убежище. Целта е да помогнем при търсенето на работа и да осигурим възможности за обучение или преквалификация. В момента в програмата са включени около 1 100 души, а преди две години бяха само 300", разказва Ребека Кауфман.

Тя отговаря за общо 50 души. Сред тях е и Лилиана. След двуседмичен курс, който има за цел да запознае новодошлите с местната култура и история, идва ред на задължителния курс по шведски език. Финансова помощ получават само тези, които посещават редовно учебните занятия. А паралелно върви и интензивното търсене на подходящо работно място.

Екипът на Ребека Кауфман се състои предимно от висшисти. Самата тя е завършила политология и дълго време е работила за една неправителствена организация в палестинските територии. Именно там научава арабски. "Говоря езика, но за разговорите в офиса винаги поръчвам преводач. От правна гледна точка трябва да сме сигурни, че нашите клиенти разбират всичко, което им казваме", посочва Ребека Кауфман.

"Радваме се да се запознаем!"

Растящата бежанска вълна не плаши Ребека и колегите ѝ. Те са силно мотивирани и правят всичко възможно, за да улеснят интеграцията на бежанците в шведското общество. На сайта на шведската служба по труда на различни езици е изписано: "Радваме се да се запознаем!".

"Убедена съм, че можем да се справим с тази ситуация. Нали в крайна сметка става дума за хора, избягали от войната. Длъжни сме да им помогнем", казва Ребека Кауфман. Проблемите обаче не са никак малко: липсва достатъчно жилищна площ, липсват и подходящи работни места. За преодоляването на тези препятствия трябва да се погрижи държавата, казва кметицата на Сьодертеле Бьол Годнер и уверява, че въпреки всички трудности, бежанците са добре дошли: "Всички говорят само за проблемите. За мен обаче това е въпрос на лична отговорност. Нека не забравяме, че тези хора не знаят накъде да се запътят. Мисля, че и другите държави трябва да постъпят така: да поемат отговорност, вместо само да изброяват проблемите", казва кметицата на Сьодертеле.

http://www.dw.de/%D1%82%D0%B0%D0%BC-%D1 ... a-17700099
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2823
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1198 пъти

Re: Швеция, та Швеция

Мнениеот bromma » 14 Юни 2014, 13:39:07

Боже колко пропаганда в една страничка само! Ама кво да правиш, предстоят избори и управлявящите се сещат чужденците вече, белким спечелят някой глас.
Между другото
Оттук нататък грижата за нея поема службата по труда.
въпросната служба е най-безполезната и с най-ниско доверие в страната. От нея нищо не зависи, не върши нищо, не плаща, не решава нищо, не намира работа, само регистрира всеки мераклия за работа.
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Швеция, та Швеция

Мнениеот zlateto » 14 Юни 2014, 15:14:18

Наистина жалко, ако е така :-& . А иначе какви са настроенията в Швеция относно бежанците ?
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2823
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1198 пъти

Re: Швеция, та Швеция

Мнениеот bromma » 15 Юни 2014, 15:09:49

Ами партията, която мрази чужденците почти утрои резултата си на евровота - това е кратък отговор на въпроса ти zlateto. И гласовете идват основно от провинцията, като за куриоз в малки градчета, където няма нито един чужденец, има резултати от 90%. Това по отношение на обществото.

По отношетие на държавата: Тези дни слушах по радиото, че 20 и няколко хиляди са в момента тези с отказан статут на бежанец, полицията ги е завела до летището за прогонване, но не знаят накъде да ги пратят, щото страните от които идват не ги искат. Една част от изгонените седят в нищото затворени в лагери край Арланда (за да не се покрият). Други са сред хората с които живеят, но са под постоянен контрол. Има много случаи на изгонен напр. бащата, докато майката и децата са приети, или обратно. Има и изгонени деца.
Докато чакат решение за статута си, бежанците получават окоро 4 000 кр. на месец, но понеже няма жилища, с тях трябва да си търсят квартири, което е абсолютно невъзможно. Едно семейство разказваше, че 3 г. са чакали решение и не са излизали от бунгалото си, от страх от обществото, държавата, а и от мизерия - с какво ще си платиш билета за транпорта напр. след като той струва 50 кр. ако си по-далечко от центъра? А те са доста по-далече - централните и богатите комуни не приемат бежанци, разваля им се комфорта.
Швеция не е Швеция от времето на АББА, това се опитвам да обяснявам често. Едни красиви изгледи на ливади, езера, червени дървени къщи, но зад тях се крие едно силно разслоено и сегрегирано общество на бедни и много богати, на шведи и нешведи, на пенсионери със скромни пенсии, хора на средна възраст с неизплатими дългове и безработни млади.
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Швеция, та Швеция

Мнениеот peet » 15 Юни 2014, 23:13:27

bromma написа:Швеция не е Швеция от времето на АББА, това се опитвам да обяснявам често. Едни красиви изгледи на ливади, езера, червени дървени къщи, но зад тях се крие едно силно разслоено и сегрегирано общество на бедни и много богати, на шведи и нешведи, на пенсионери със скромни пенсии, хора на средна възраст с неизплатими дългове и безработни млади.


За нещастие такова е усещането и в България.
peet
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 11 Януари 2009, 08:37:24
Местоположение: Швеция
Благодарил: 9 пъти
Благодарено: 4 пъти

Re: Швеция, та Швеция

Мнениеот max » 15 Юни 2014, 23:16:59

Веднъж съм бил в Швеция и то само в Малмьо. Направи ми впечатление, че почти всички живеят в многоетажни блокове, което по принцип е символ на нисък стандарт на живот и се изненадах. Целият град е застроен плътно с квартали с блокове, които започват още почти от центъра и шведите живеят в тях. Мислех, че живеят в къщи със зелени дворове като в Германия. :-k
max
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1153
Регистриран на: 14 Септември 2009, 10:19:25
Благодарил: 50 пъти
Благодарено: 148 пъти

Re: Швеция, та Швеция

Мнениеот Kalina73 » 1 Юли 2014, 19:32:58

max написа:Веднъж съм бил в Швеция и то само в Малмьо. Направи ми впечатление, че почти всички живеят в многоетажни блокове, което по принцип е символ на нисък стандарт на живот и се изненадах. Целият град е застроен плътно с квартали с блокове, които започват още почти от центъра и шведите живеят в тях. Мислех, че живеят в къщи със зелени дворове като в Германия. :-kВъв всеки голям град по света хората се тъпчат в блокове. Къщите са в покрайнините, в краен случай в центъра, за по-богатите. И в Германия по същия начин. И в Швеция пак така. Малмьо може да не ти се вярва, но е един от най-експанзивните шведски градове, много народ се бута там, най-много - чужденци, жилищната площ е кът.
Аватар
Kalina73
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 27
Регистриран на: 13 Октомври 2008, 00:00:00
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 8 пъти

Re: Швеция, та Швеция

Мнениеот max » 1 Юли 2014, 19:54:19

В Германия не е така, дори в големите градове хората не живеят в блокове, в блокове са само имигрантите...
max
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1153
Регистриран на: 14 Септември 2009, 10:19:25
Благодарил: 50 пъти
Благодарено: 148 пъти

Re: Швеция, та Швеция

Мнениеот rusenec » 1 Юли 2014, 23:07:01

max написа:В Германия не е така, дори в големите градове хората не живеят в блокове, в блокове са само имигрантите...


Ти самия вярваш ли си???или живееш в неква друга Германия??
Животът не е поемал към нас задължение да осъществява мечтите ни. Трябва да вземем каквото ни предлага и да сме благодарни, защото и по-лошо би могло да бъде
Аватар
rusenec
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 119
Регистриран на: 29 Септември 2004, 00:00:00
Местоположение: AC_Nrw
Благодарил: 159 пъти
Благодарено: 22 пъти

Re: Швеция, та Швеция

Мнениеот max » 2 Юли 2014, 08:29:29

Ми че то няма много блокове дори в големите градове, естествено не броим Берлин. Как да живеят в блокове? Процентът на блоковете в германските градове в сравнение с този в Швеция, Франция или България е нищожен. В Мюнхен къде видя блокове?
max
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1153
Регистриран на: 14 Септември 2009, 10:19:25
Благодарил: 50 пъти
Благодарено: 148 пъти

Re: Швеция, та Швеция

Мнениеот daisymm » 2 Юли 2014, 08:44:16

Моля ви, не отговаряйте на max, защото ще омажем и тази тема [-o<

max написа:Ми че то няма много блокове дори в големите градове, естествено не броим Берлин. Как да живеят в блокове? Процентът на блоковете в германските градове в сравнение с този в Швеция, Франция или България е нищожен. В Мюнхен къде видя блокове?

max, c подобни изказвания рушиш и малкото доверие, което някои все още имат по отношение на твоите мнения. Ако все пак желаеш да продължиш дискусията по отношение на жилищното разпределение в Германия, моля те да си намериш по-подходяща тема или да пуснеш нова.
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)

Потребители благодарили на автора daisymm за мнението (общо 2):
estirarusenec
Рейтинг: 8%
 
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Следваща

Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

  • Advertisement